- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 4 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 5 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 6 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Porsche przywiozło kulinarne gwiazdy do Sopotu
12 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat)
Sopockiej prezentacji najnowszego modelu Porsche 911 Turbo S towarzyszyła gwiazdorska oprawa. W zorganizowanym na tę okazję koktailu smakoszy ("cocktail gourmet") udział wzięły gwiazdy polskiej i światowej kuchni.
Nic dziwnego: niedawno ujawniono informację, że w sopockim salonie Porsche Centrum, do końca września podpisano umowy na sprzedaż 191 samochodów tej marki. Ten wynik sprawia, że sopocki salon zajmuje czołową lokatę w polskim rankingu sprzedaży Porsche.
Dla gości premiery Porsche 911 Turbo S wyjątkowe dania przygotowywali Paul Liebrandt, którego nowojorska restauracja została odznaczona dwiema gwiazdkami Michelin (na trzy możliwe) oraz Wojciech Modest Amaro, właściciel warszawskiej restauracji Atelier Amaro, pierwszej w Polsce, który otrzymała gwiazdkę Michelina.
Paul Liebrandt jest najmłodszym szefem kuchni, który otrzymał cztery gwiazdki magazynu kulinarnego New York Timesa. Jego kariera kulinarna jest niezwykle bogata, a wszystkie restauracje, które prowadził, zostały odznaczone gwiazdkami Michelina. Raptem kilka tygodni temu otworzył kolejną - The Elm.
Obaj szefowie kuchni poznali się dwa lata temu w Warszawie, podczas nagrywania filmu "A matter of taste", nominowanego do nagrody Emmy.
Słynnym kucharzom pomagał Krystian Szidel, szef kuchni hotelu Sheraton. Mistrzowie kuchni przygotowywali dania na oczach gości.
- Przygotowuję przystawkę, na którą składa się kozi ser z żubrówką, musem orzechowym, kapustą włoską oraz estragonem - zdradził Piotr Ślusarz, szef zmiany w Sheratonie, uczestnik programu Top Chef.
Duże zainteresowanie wzbudziła przystawka z chipsa z zielonego jabłka z pure z majeranku, położona na moreli nadziewanej wędzonym węgorzem z chrzanem.
- Ciekawą przystawką są przegrzebki w formie mojito, w której mieszają się ze sobą smaki mięty, ginu, werbeny cytrynowej, a wszystko to jest ukryte pod musem z ogórka - opowiedział pan Tomasz z Atelier Amaro.
Wojciecha Modesta Amaro zapytaliśmy o jego wrażenia z Trójmiasta.
- Chętnie przyjeżdżam tu przy każdej możliwej okazji, nie tylko kulinarnej, z całą rodziną - odparł. - Mam ogromny sentyment do tego miejsca, również ze względu na mojego nieodżałowanego szefa, świętej pamięci Jana Wejcherta, z którym swego czasu marzyliśmy o kupieniu Grand Hotelu.
Wydarzenie przyciągnęło prawdziwych pasjonatów kuchni, miłośników szybkich samochodów oraz przedstawicieli świata trójmiejskiego biznesu oraz mediów.
Przepis na bałtyckiego śledzika
stworzony przez
Wojciecha Modesta Amaro
Ze śledzia można zrobić wiele pysznych dań. Jednym z nich jest mało znany śledź marynowany w occie chabrowym domowej roboty, podany ze wszystkimi częściami, które większości z nas wydają się niejadalne. Tymczasem po smażeniu w głębokim tłuszczu, ogon śledzia jest idealnie chrupiący, naprawdę pyszny, i jest jego kwintesencją.
Śledzia można podać również z pianą z czarnego bzu lub z kaparami.
stworzony przez
Wojciecha Modesta Amaro
Ze śledzia można zrobić wiele pysznych dań. Jednym z nich jest mało znany śledź marynowany w occie chabrowym domowej roboty, podany ze wszystkimi częściami, które większości z nas wydają się niejadalne. Tymczasem po smażeniu w głębokim tłuszczu, ogon śledzia jest idealnie chrupiący, naprawdę pyszny, i jest jego kwintesencją.
Śledzia można podać również z pianą z czarnego bzu lub z kaparami.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (54) ponad 10 zablokowanych
-
2013-10-27 15:33
a kto to na zjęciu np 55 i jaki ma model posche
albo jaki inny samochód od 400 tys. PLN w górę posiadają ci Państwo że ich zaproszono.
Faktyczne nie znam tam nikogo z biznesu o przepraszam jest fryzjerka mojej żony z koleżanką z Akademii Paznokcia- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.