- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 6 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Otwarcie restauracji Nowosopockiej w artystycznej oprawie
Sopot zyskał kolejną, ciekawą restaurację. W czwartkowy wieczór odbyło się otwarcie restauracji Nowosopockiej znajdującej się przy samej plaży w zabytkowym budynku. Ponad 60 gości wypełniło przestrzeń lokalu. Przygotowano reprezentacyjny poczęstunek, a spotkanie umiliły występy artystyczne tancerzy oraz wokalistki, Pauliny Czapli.
Otwarcie nowego miejsca na trójmiejskiej mapie gastronomicznej odbyło się w czwartkowy wieczór. Restauracja Nowosopocka mieści się w zabytkowym budynku należącym do Politechniki Gdańskiej, tuż przy samej plaży w Sopocie . Wnętrze wypełnione jest elementami nawiązującymi do nadmorskiego klimatu, a dwie duże sale imponują wielkością. W tym samym budynku mieści się również hotel Eureka Sopot.
Wśród zaproszonych gości pojawili się przedstawiciele władz Politechniki Gdańskiej, którzy w kilku słowach opowiedzieli o historii obiektu. Nie zabrakło także przedstawicieli władz Sopotu i Gdańska. Wieczór poprowadził znany w Trójmieście konferansjer, Tomasz Podsiadły.
Wieczór rozpoczął się od oficjalnego przywitania gości przez właścicielkę obiektu, Bożenę Markindorf:
- Nasza restauracja funkcjonuje od dwóch tygodni, ale nadal doprecyzowujemy menu, żeby stworzyć jak najbardziej lekką kartę, z przewagą ryb. W lato, do dyspozycji gości, będzie taras, na którym serwować będziemy orzeźwiające drinki, przygotowywane według własnych receptur, a także smaczne klasyczne dania, uwzględniając wersje dla wegetarian i wegan. Staraliśmy się stworzyć tutaj taki drugi dom, żeby każdy klient czuł się tu swobodnie i z chęcią do nas wracał.
Właścicielka przeprosiła także za nieobecność współwłaściciela restauracji, Ryszarda Kokoszki, któremu udział w otwarciu uniemożliwiła choroba.
Po oficjalnych przemówieniach gości zaproszono na kolację. Zaserwowano m.in. barwenę na pomidorowym chimichurri, pieczoną doradę w liściu bananowca z borowikami czy konfitowaną kaczkę z jabłkami.
- W naszej restauracji serwujemy kuchnię nowoczesną, świeżą, na regionalnych produktach. Zamierzamy łączyć kilka kuchni europejskich, m.in. francuską i włoską, starając się trafić w gusta większości gości. Na dzisiejszy wieczór przygotowaliśmy przegląd naszego menu - powiedział nam szef kuchni, Mirosław Dukszto.
W trakcie poczęstunku pokazano prezentację ukazującą modernizację budynku, w którym dzisiaj znajduje się restauracja oraz hotel.
Podczas całego wieczoru odbywał się, z drobnymi przerwami, koncert Pauliny Czapli, finalistki telewizyjnego show Must Be the Music. Swoimi klimatycznymi piosenkami i soulowym głosem wprowadziła romantyczny nastrój. Towarzyszył jej pianista, Michał Urbaniak.
Po obfitym poczęstunku zaproszono gości do drugiej części sali, w której odbyła się kolejna niespodzianka - występy artystyczne tancerzy turniejowych z klubu tańca sportowego Black Dance. Dwie pary zaprezentowały kolejno: rumbę, cha-chę i jive'a, które wywołały uśmiechy na twarzach gości.
Pod koniec spotkania rozlosowano trzy niespodzianki, przygotowane przez partnerów otwarcia: były to kolejno: weekend z BMW I3, voucher do sopockiej Fabryki Urody oraz zaproszenie dla dwóch osób do restauracji Nowosopockiej.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (31) 8 zablokowanych
-
2018-04-27 10:27
(3)
Wspaniale ! Brakowało na kulinarnej trójmiejskiej mapie miejsca dla seniorów :)
- 50 6
-
2018-04-27 13:08
(1)
Poziom cenowy pewnie dla byłych ubekow
- 30 11
-
2018-04-27 22:01
Beneficjentów układu okrągłostołowego z komunistami.
- 21 2
-
2018-05-02 10:06
Klakierzy 60+ biorą niższe stawki.
- 0 0
-
2018-04-27 10:54
(7)
podajcie cennik
- 35 1
-
2018-04-27 13:09
(1)
Hot dogi po 5 zł
Hamburgiery 10 zł- 22 2
-
2018-04-27 22:02
Sos tysiąca wysp +2pln.
- 10 0
-
2018-04-27 13:57
(4)
ok jest menu
1. tatar z łososia 36 zł - 10 metrów dalej w Barze Przystań 16 zł - jeden z lepszych jakie są
2. stek 89 zł
3. zupa 16 zł
4. kawałek kaczki 45 zł
powodzenia ślepa Gienia- 25 14
-
2018-04-27 22:31
(2)
..bar przystan byl fajny 20 lat temu, gdy byla jedna mala salka..po rozszerzeniu jej juz sie opuscilo, a po dobudowaniu drugiej i tarasow to juz cien dawnej przystani..
- 20 1
-
2018-04-28 08:42
(1)
To czemu od rana do wieczora kolejka i tłumy w przystani?
- 6 6
-
2018-04-28 17:17
Turyści...
- 11 2
-
2018-04-28 21:12
w przystani drożej
policz cenę w odniesieniu do wagi dania...
ja tam wolę za 50zł zjeść w czystym lokalu niż przepychać się między ludźmi z tacą i trafić upieprzony stolik z brudnymi naczyniami.... Na dodatek w barze przystań ceny są za 100g ryby i nigdy nie wiesz ile zapłacisz- 13 0
-
2018-04-27 11:08
Spisali się (1)
Impreza z zewnątrz od strony promenady wyglądała ciekawie. Pobawili się światłami i efekt było widać z daleka.
- 16 7
-
2018-04-27 13:10
Oceniasz nawet tam nie będąc?
Ok...- 4 6
-
2018-04-27 14:11
a będzie szczupak a la Sopotę? (1)
- 18 0
-
2018-04-27 14:13
Nie szczupak tylko Szączupąk a la molllo
- 13 0
-
2018-04-27 17:42
artysta się wczuwa
publiczność zaś wsuwa...
- 25 1
-
2018-04-27 22:16
Ale trafna nazwa! Chociaz na zdjeciach średnia wieku 70 lat, chyba z parkowej
- 29 2
-
2018-04-28 00:03
1 (1)
W naszej restauracji serwujemy kuchnię nowoczesną, świeżą, na regionalnych produktach.
barwenę na pomidorowym chimichurri, pieczoną doradę w liściu bananowca
nooooooooo- 34 2
-
2018-04-30 22:05
Najgorsze jest to że wciska się ludziom kit.
Dorada, bananowiec, barwena. Same lokalne produkty. Weganie i bez glutenu. Masakra. Za pół roku będzie kolejne otwarcie i darmowe drinki.
- 5 0
-
2018-04-28 08:56
Ksiadz (1)
Ksiądz oczywiście musiał być.
Ciekawe skąd desery dekoracje czekoladowe kupne- 14 3
-
2018-05-02 05:02
Ksiądz
- 0 0
-
2018-04-28 18:24
Nowosopocka dla nowobogackich.
- 20 2
-
2018-04-29 10:12
To do kogo to należy?
Pg czy ajwaj? Był jakiś przetarg czy rączka rączkę?
- 15 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.