• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

O niepodkładaniu świni. Szefowie kuchni z Trójmiasta o tym, co niezdrowe na talerzu i w kuchni

Marta Nicgorska
13 maja 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Dyskusja szefów kuchni oraz dostawców w Metamorfozie w Gdańsku. Dyskusja szefów kuchni oraz dostawców w Metamorfozie w Gdańsku.

Szefowie kuchni kilku trójmiejskich restauracji, a także dostawcy i eksperci z branży gastro, zasiedli przy jednym stole w restauracji Metamorfoza, by podyskutować o etyce w kuchni i współpracy. Rozmowę o dobrych praktykach oraz idei zdrowej konkurencji zwieńczyła kolacja przygotowana przez szefa kuchni Metamorfozy, Łukasza Toczka, który uraczył podniebienia gości menu degustacyjnym.



Obyło się bez świń. Była za to jagnięcina z lodami z rabarbaru z musem jabłkowym, rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka z młodą marchewką i groszkiem na delikatnym sosie chrzanowym, wołowina z botwiną, łosoś z ogórkiem i prawdziwa wisienka na torcie - pietruszka z czekoladą.

Nieczęsto zdarza się, aby szefowie kuchni mieli okazję usiąść przy jednym stole, w konkurencyjnym dla siebie lokalu, by porozmawiać o tym, co w trawie piszczy.

Kolacja, na którą zaprosiła szefów kuchni właścicielka Metamorfozy, Justyna Zdunek, skomponowana przez szefa kuchni Łukasza Toczka, zwieńczyła debatę inaugurującą projekt "Gotuje się, czyli spotkania do dyskusji", otwierającą tym samym cykl ogólnopolskich debat o największych bolączkach branży gastronomicznej.

Moderatorki dyskusji, a jednocześnie inicjatorki spotkań i paneli dyskusyjnych, Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu branżowego Food Service oraz Agnieszka Małkiewicz z Horeca Communications zasypały szefów kuchni stosem pytań, wkładając kij w mrowisko. Tym razem tematem przewodnim była współpraca w branży, czyli "Etyka w Kuchni"

Co zrobić, aby zostać topową restauracją w mieście, jak pracować na sukces nie podkładając przysłowiowej świni kolegom? Jak rozwijać współpracę z mediami, by zachować normy etyczne, jak mądrze prowadzić biznes i edukować społeczeństwo, by wzrastała świadomość podczas degustowania potraw i rozwijała się kultura jedzenia?

Na te i wiele innych pytań próbowali znaleźć odpowiedź szefowie kilku trójmiejskich restauracji: Adam Woźniak z Mercato Hilton Gdańsk, Artur Moroz z sopockiego Bulaja, Łukasz Toczek z gdańskiej Metamorfozy, Grzegorz Nakrajnik z La Cucina w Gdańsku, Rafał Wałęsa z gdyńskiej Sztuczki oraz lokalni dostawcy: właścicielka plantacji ziół Zofia ZienkiewiczFilip Gołębiewski - hodowca, zaopatrujący restauracje między innymi w jagnięcinę.

- Eksponując problemy, chcemy szukać rozwiązań i prosimy autorytety o rady. Być może pomogą wynieść poziom usług restauracyjnych na coraz wyższy poziom i zbudować dobre relacje w tej trudnej konkurencyjnej branży. Dzięki wielu inicjatywom integrującym środowisko w Trójmieście można wyczuć serdeczną atmosferę w tym kręgu, więc, apel o podkładanie świń nie był na szczęście potrzebny w czasie spotkania - śmieje się Agnieszka Małkiewicz. - Miejmy nadzieję, że atmosfera wzajemnej życzliwości i współpracy przeniesie się dalej i będzie obowiązywać nie tylko między topowymi trójmiejskimi szefami kuchni, ale również w szarych szeregach kulinarnych. Warto, bo atmosfera w restauracyjnej kuchni ma niewątpliwie wpływa na jakość i smak serwowanego jedzenia.

Trzeba jednak pamiętać, że gastronomia to ciężki kawałek chleba. Czy dyskusja była owocna? Czas pokaże.

  • Od lewej: Agata Godlewska, redaktor naczelna Food Service, Justyna Zdunek, właścicielka gdańskiej Metamorfozy, Rafał Wałęsa, szef kuchni w gdyńskiej Sztuczce.
  • Moderatorki dyskusji: Agnieszka Małkowska oraz Agata Godlewska.
  • Od lewej: Artur Moroz z sopockiego Bulaja, Zofia Zienkiewicz (dostawca ziół), Adam Woźniak z Mercato Hilton Gdańsk, Filip Gołębiewski (dostawca jagnięciny)

Miejsca

Zobacz także

Opinie (34) ponad 10 zablokowanych

  • A mnie nikt nie zaprasza a tez gotowac chce

    Jestem kucharzem i szukam pracy,moze mi ktos da namiary do kogos z kucharzy na zdjeciu-kto to jest????Bo ja z wejcherowa i nie znam ich.Prosze o kontakt na email ;halina-pierozek@wp.Pl mojej mamy jak cos ale znam haslo;)mam sprzet i fartucha

    • 10 1

  • a jednak udało sie włożyć organizatorom kij w mrowisko...

    w powyższych komentarzach wyszły przywary branży gastro: krytykanctwo, złośliwość, zazdrość, ocenianie - zamiast spojrzenia na problem, współpracy, zakasania rękawów dobre dobre...

    • 3 9

  • osskic

    a gdzie przedstawiciele Ogolnopolskiego Stowarzyszenia Szefow Kuchni i Cukierni ich tez nie zaproszono ? szoook co to za spotkanie , to spotkanie ludzi odrzuconych przez srodowisko kulinarne

    • 22 1

  • spotkanie

    Spotkanie o nie podkładaniu świń - a co robicie jak nie podkałdanie swini , nie zaprosiliście na te spotkanie nikogo z zjednoczonej branży kulinarnej z Gdańska - gdzie przedstawiciele Stowarzyszenia Kucharzy Polskich pytam się gdzie ? nie starczyło wam odwagi zeby ich zaprosić czy sie ich boicie ? wydumane panny , celebrytki jednego dnia

    • 25 1

  • artykuł do (1)

    kosza. Nie ma ani jednego przepisu

    • 46 8

    • Co do za dziennnikarka?

      na drzewo z takim "artykułem" - relacja o tym, że kilka osób się spoktało. A jakieś cytaty z wyrażanych stanowisk? Czyli nikt nie dowiedział się "co w trawie piszczy", a jedynie, że pierś z kurczaka rozpływała się w ustach. Słabo.

      • 17 0

  • Hehe (1)

    Towarzystwo wzajemnej adoracji - Woźniak, Moroz, Nakrajnik i reszta. Jak to jest, że to zawsze oni są pokazywani na Trojmiasto.pl jako tak zwane "pseudo" autorytety kulinarne. Śmieszne to wszystko.... a Nakrajnik najbardziej... (...)

    • 38 4

    • Łukasz76

      Zgadzam się w 100% z przedmówcą!! Ciągle Ci sami tylko brakuje Pana Wojtka.. i jego ,,kuchni Lansu":P nie dziwie się ze spotkanie Wzajemnej Adoracji wybrali celowo Metamorfoze...tam Ciągle puste i trzeba zrobić sztuczny tłok:P!! radzę autorce żeby nie robiła więcej tego typu reportażu bo są biedne i ciągle o tym samym..ŻAL.PL

      • 29 2

  • Lanserka

    Trojmiejska lanserka ....i tyle

    • 42 1

  • (1)

    Topowych restauracji?

    • 35 1

    • chyba typowych :)

      • 23 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane