• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsze restauracje w Trójmieście według przewodnika Gault&Millau

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
29 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 

Czwarta edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie została opublikowana. Wyróżniono w nim 580 restauracji z całej Polski, w tym aż 41 z Trójmiasta, z których najwyższe noty otrzymały restauracje Metamorfoza, Mercato, Biały Królik oraz Sztuczka. Nagrodę Szefa Jutra dostał k2443.html' class='parse-link' title='Paweł Stawicki'>Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.



27 listopada odbyła się uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau w przestrzeniach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Statuetkę Szefa Jutra otrzymał Paweł Stawicki, na co dzień pełniący rolę szefa kuchni w gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton.

- Nagroda Szefa Jutra i trzy czapki dla Mercato w przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla mnie i całego zespołu restauracji. Cieszę się i jestem dumny z tego, że dzieląc się wspólną pasją razem odnosimy sukcesy, które znajdują odzwierciedlenie w naszej codziennej pracy - komentuje Paweł Stawicki.
Podczas gali premierę miał również Żółty Przewodnik, który dostępny jest już w sprzedaży. W tegorocznym wydaniu wyróżniono aż 580 restauracji, czyli połowę spośród odwiedzonych przez inspektorów Gault&Millau i 120 więcej niż w ubiegłorocznej edycji.

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a Polską edycję opublikowano po raz czwarty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.

Najlepsze restauracje w Trójmieście



O wiele więcej jest także restauracji z Trójmiasta - rok temu do przewodnika trafiło ich 29, a teraz aż 41. Pierwsze miejsce w Polsce, podobnie jak w roku ubiegłym, otrzymała warszawska restauracja Senses, która otrzymała 18,5 pkt. Na drugim miejscu znalazło się Atelier Amaro (17,5 pkt.).

Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w Żółtym Przewodniku 2017

Wśród restauracji z Trójmiasta, które zostały wyróżnione w Żółtym Przewodniku, są cztery, które zdobyły trzy czapki kucharskie. Najwięcej, bo 16,5 pkt. otrzymała gdańska restauracja Metamorfoza, której szef kuchni, Adrian Klonowski, w zeszłym roku otrzymał tytuł Szefa Roku.

- Menu degustacyjne intryguje nazwami dań, np. "Ferment" czy "Co ustrzelił myśliwy?". Przy haśle "Por" na talerzu rzeczywiście pojawiają się tylko plastry pora, ale... marynowane przez dobę w soku z derenia z przecierem pomidorowym oraz świeżą cebulą (...). Każdy kęs to nowe niesamowite doznania smakowe - czytamy w Żółtym Przewodniku.
Na drugim miejscu trójmiejskiej mapy gastronomicznej znalazły się ex aequo Mercato (15,5 pkt.) oraz Biały Królik (15,5 pkt.).

Restauracja Mercato, z której rozciąga się widok na Motławę mieści się na Targu Rybnym w hotelu Hilton. Wraz z nagrodzonym szefem kuchni Pawłem Stawickim na czele proponuje gościom nietuzinkowe dania, które opisano w przewodniku:

- Paweł Stawicki kładzie duży nacisk na filozofię farm-to-table, a produkty, z których korzysta, poznaje na długo przed sprowadzeniem ich do kuchni. W swoich daniach przybliża gościom historię oraz kulinarne dziedzictwo regionu pomorskiego w autorskiej interpretacji.
Marcin Popielarz, szef kuchni z restauracji Biały Królik, mieszczącej się we wnętrzach hotelu Quadrille nominowany był w kategorii Szefa Roku. Mimo braku tytułu, restauracja otrzymała aż trzy czapki kucharskie. Podkreślono ciekawy wystrój trzech sal, klimatyczny ogród oraz nowatorskie propozycje kulinarne Marcina Popielarza.

Czwartym miejscem z najwyższą notą jest gdyńska Sztuczka, w której szefem kuchni jest Jacek Koprowski.

- Dania nie tylko są pyszne, ale uwodzą też prezentacją. Proste i eleganckie kameralne wnętrze jest dla nich najlepszym tłem - czytamy w przewodniku.
  • Nagrodzeni szefowie kuchni podczas tegorocznej gali.

Dwie czapki kucharskie, czyli 13-14 pkt. zdobyło pięć restauracji zlokalizowanych w Gdańsku i Gdyni. Po 13,5 pkt. otrzymały: Correze, Fedde Restauracja&Bistro oraz Eliksir, który wyróżniono zarówno za smaczne dania, jak i szeroki wybór koktajli.

Doceniono także restaurację Szafarnia 10 - w stosunku do ubiegłego roku zyskała ona 0,5 pkt. - oraz Restaurację Ritz, którą prowadzi Basia Ritz, która otrzymała o 2 pkt. więcej niż rok temu.

Wszystkie trójmiejskie restauracje, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2018:




Zobacz także

Opinie (73) ponad 10 zablokowanych

  • Dobra restauracja w Gdańsku

    Ostatnio byłem na chrzcinach u rodziny w restauracji Panorama. Super miejsce, jak ktoś szuka dla siebie opcji na rodzinne uroczystości to na pewno warto zwrócić uwagę na te propozycje. Na stronie panoramarestauracja.pl z tego co widziałem jest menu i informacje o organizacji imprez. Ogólnie jedzenie tez bardzo smaczne.

    • 0 0

  • Dobra restauracja w Gdańsku

    Tanio i smacznie jest w Panoramie, jeżeli chodzi o Gdańsk. Wpadłam tam zobaczyć ich pracę po Kuchennych Rewolucjach i tak już któryś rok zostałam. Obsługa niezwykle sympatyczna i potrafią doradzić. Miałam tam jedną imprezę też wśród znajomych, taka bardziej rodzinna, ale catering był na wysokim poziomie. Wiem, że ludzie później brali do siebie.

    • 0 0

  • Kołobrzeg

    A jakaś lista miejsc w okolicach Kołobrzegu? Wybieramy się w sierpniu tam na urlop i chętnie sprawdziłabym jakieś pięknie i polecane miejsca. Znajoma wspominała o restauracji My Fish na promenadzie i przeczytałam sobie na ich temat świetne opinie, więc na pewno wskoczymy tam na rybkę.

    • 0 0

  • Jedzenie

    Jeśli rozmawiamy już o restauracjach nad morzem to ja uważam, że restauracja Kuchnia Wielosmakowa w Trzęsaczu jest świetna, aby polecić ją wszystkim osobom, które chcą skorzystać ze świetnego jedzenia podczas swojego urlopu.

    • 0 0

  • Good Morning Vietnam (1)

    Śmiech na sali... kiedyś było tam przepysznie. Teraz tylko smród, obdarte meble i brudne stoliki. Pozostałe restauracje to w większości "znajomi królika" . Rok w rok to samo. Choć zazwyczaj smacznie jest.

    • 0 2

    • chyba nie

      byłam wiele razy w good morning wietnam i jedzenie nadal przepyszne. wystroj faktycznie do wymiany ale jedzenie dobre.

      • 0 0

  • Thai-Thai

    Thai-Thai serio? Przeciez oni sa ledwo lepsi od barow serwujacych chinszczyzne za 15zl. Roznia sie glownie tym, ze porcje sa mniejsze, dania kosztuja nie 15 a 60zl no i sa polozeni w modnym miejscu

    • 0 0

  • (3)

    Juz wiadomo co omijać bo królują tam puste talerze z jakimś kleksem na środku.

    • 88 11

    • (1)

      Nie znasz się. Powinieneś nasycić się samą snobistyczną satysfakcją, że ów kleks kosztował 200 PLN, i nie każdy pierwszy lepszy z ulicy Janusz może sobie na niego pozwolić.

      • 7 3

      • bzdury

        no tak, bo Polak to musi zjeść gar bigosu albo 20 pierogów. w wielu wymienionych w tym artykule restauracjach ceny są zupełnie normalne (adekwatne do zawartości talerza),, porcje też. może trzeba najpierw się gdzieś wybrać, a potem krytykować?

        • 0 0

    • +listek

      Kleks to kleks, ale te 4 kreseczki z sosu ...

      • 0 0

  • Nowe wydanie kuchni polskiej (1)

    Moim zdaniem brakuje tu restauracji Gvara. Polska kuchnia odkrywana na nowo. Niby smaki tradycyjne, ale jest w nich cos swiezego i zaskakujacego. Jak dla mnie jedna z lepszych restauracji w Trójmieście.

    • 0 0

    • Zgadzam się! Dość rzadko interesują się restauracjami typu Gvara, która zdecydowanie jest warta uwagi. Dobre jedzenie i fajny klimat :)

      • 0 0

  • Polecam

    Czekam na ranking kawiarni. Wole isc do Kreatywnej Cafe, gdzie mozna wypic super kawe i zjesc cos niz wydac setki na dania, ktorych porcje sa absurdalne. Swoja droga bardzo polecam miejsce ;)

    • 0 0

  • O właśnie.. (2)

    Dziś przewodnik już jest w empiku w całym kraju i co trzepią już kasę więc wszystko tylko na potrzeby komercyjne. Ktoś go wymyślił żeby zarabiać gruby szmal. Prawdziwi kucharze pracują nie po to żeby zdobywać czapki do przewodnika bo wtedy zapominają o gościach a oni są najważniejsi Wiele fajniejszych restauracji jest niedocenianych a po co płacić żeby się w przewodniku znaleźć ehhh

    • 43 4

    • (1)

      że kto ? prawdziwi kucharze powiadasz ? 95% w Gdańsku to zwykłe garkotłuki na dopalaczach, naspeedowani, walący starym olejem, brudasy bez szkoły, palący co się da, nigdy nie myjący rąk, i wynoszący z knajp co się da...sorry prawdziwi kucharze skończyli się z erą upadku Orbisu, wtedy kucharze pili ale przynajmniej potrafili wszystko gotować

      • 1 1

      • Przede wszystkim byli bardzo twórczy, bo gotowali z tego co mieli pod ręką a nie zawsze było to co się chciało.
        Obecnie jest zdawałoby się niemalże wszystko ale to tylko zaciemnia obraz rzeczywistości i nie oddaje prawdziwego ducha kulinariów.
        Niby zwykłą rzeczą jest nóż. W moim przypadku używam dwóch noży do większości prac, przy niektórych potrzebach jeszcze jest trzeci i wtedy robię nimi wszystko. Teraz widzę, że "nowi" wyposażeni są w zestawy do 10 noży. Ba tylko po co?!
        To wszystko razem powoduje, że nie ważne jak co smakuje, ważne jak się zmanipuluje klienta, cięciem potrawy, kształtem, formuła itd. Bombarduje się wpierw wzrok tak mocno, by zaćmić potem kubki smakowe, do tego kelnerzy jak i sami kucharze potrafią po kilkanaście minut opowiadać o historii i "skomplikowanemu" procesowi powstawania potrawy, że klient w końcu już nie wie czy jest może w muzeum i czy w ogóle może tejże potrawy spróbować, bo może to po prostu eksponat wystawowy?.
        Takie to teraz mamy kucharzenie.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane