wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Najlepsze restauracje wg przewodnika Gault&Millau

Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski.
Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. facebook.com/papaja.pl

W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.



Czy sprawdzasz ranking restauracji przed wyjściem na miasto?

tak, sprawdzam w popularnych aplikacjach 28%
tak, na lokalnych stronach internetowych 14%
tylko gdy szukam restauracji na specjalną okazję 17%
nie, ale pytam znajomych o polecenia 24%
nie, chodzę zawsze do tych samych restauracji 17%
zakończona Łącznie głosów: 253
Premiera Żółtego Przewodnika zawsze wzbudza emocje, zwłaszcza wśród przedstawicieli branży gastronomicznej. Szefowie kuchni i przedstawiciele mediów gromadzą się co roku na uroczystej gali, by poznać zwycięzców w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W zeszłym roku gala odbyła się w Gdańsku.

Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta: Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii Szef Roku, a także Kamilowi Kołodziejskiemurestauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.

Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii Szef Jutra zwyciężył Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. Młody Talent to tytuł, który otrzymał Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój. Kobietą Szef została Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast Szefem Kuchni Tradycyjnej został Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.

Wydarzenie kulinarne w Trójmieście


W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.

Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).

Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje Fino, Restauracja RitzEliksir, mieszczące się w Gdyni, Fedde Bistro i sopocka Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a polską edycję opublikowano po raz szósty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt - jedna czapka; 13-14 pkt - dwie czapki; 15-16 pkt - trzy czapki; 17-18 pkt - cztery czapki; 19-20 pkt - pięć czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.


Wszystkie restauracje z Trójmiasta, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020:

Najnowsze artykuły

wydarzenia