wiadomości - Kulinaria & Wino

Najlepsze restauracje wg przewodnika Gault&Millau

Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski.
Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. facebook.com/papaja.pl

W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.



Czy sprawdzasz ranking restauracji przed wyjściem na miasto?

tak, sprawdzam w popularnych aplikacjach 28%
tak, na lokalnych stronach internetowych 14%
tylko gdy szukam restauracji na specjalną okazję 17%
nie, ale pytam znajomych o polecenia 24%
nie, chodzę zawsze do tych samych restauracji 17%
zakończona Łącznie głosów: 253
Premiera Żółtego Przewodnika zawsze wzbudza emocje, zwłaszcza wśród przedstawicieli branży gastronomicznej. Szefowie kuchni i przedstawiciele mediów gromadzą się co roku na uroczystej gali, by poznać zwycięzców w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W zeszłym roku gala odbyła się w Gdańsku.

Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta: Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii Szef Roku, a także Kamilowi Kołodziejskiemurestauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.

Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii Szef Jutra zwyciężył Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. Młody Talent to tytuł, który otrzymał Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój. Kobietą Szef została Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast Szefem Kuchni Tradycyjnej został Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.

Wydarzenie kulinarne w Trójmieście


W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.

Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).

Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje Fino, Restauracja RitzEliksir, mieszczące się w Gdyni, Fedde Bistro i sopocka Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a polską edycję opublikowano po raz szósty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt - jedna czapka; 13-14 pkt - dwie czapki; 15-16 pkt - trzy czapki; 17-18 pkt - cztery czapki; 19-20 pkt - pięć czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.


Wszystkie restauracje z Trójmiasta, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020:

Opinie (30) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Dobre papu nie jest zle. Lubie czasami pojsc do restauracji. Preferuje kuchnie azjatycka.

    • 4 5

  • Nie znam jakiegoś Gault cośtam i cośtam (5)

    Na trasie najlepiej się zapytać kierowców na CB, a w mieście taksówkarzy - najlepszy przewodnik

    • 17 23

    • Cóż, ach, cóż czytelnicy trójmiasta zrobiliby bez Twoich cennych rad!

      • 10 1

    • Jak się chce wsunąć schaboszczaka z górą ziemniaków, to i owszem

      • 7 2

    • nie zgodze sie (1)

      znam wielu taksówkarzy i są tak oszcedni ze jedza tylko obiadki żony, a wożą głownie turystów ktorzy nie znaja kuchni lokalnej i nie maja wiedzy o dobrych restauracjach. taksowkarz nie zna sie na knajpach kompletnie, a tirowcy na trasie owszem wiedza gdzie dobrze duzo tanio zjesc ale to na trasie nie w miescie...

      a to inna kategoria restauracji te tanie a te z powyzszej listy, sa tez kanjpy takie posrodku i te polecam mieszkancom

      • 6 0

      • poznałaś/eś ich osobiście czy tylko słyszałaś/eś o nich ?

        • 0 0

    • Trójmiasto prawdę Tobie powie i już!

      Gault & Millau, napewno można polegać na treści tak profesjonalnego przewodnika.

      • 2 2

  • A gdzie cały Gaweł?

    Najlepsza trojmiejska restauracja słynąca z aperola do woli?

    • 2 16

  • Pytanko (1)

    Jak się nazywała ta restauracja co opływała jachtem Motławę z panią redaktor tego przewodnika?

    • 17 0

    • Metamorfoza

      za parę czapek

      • 7 0

  • Prologue

    Niżej niż sztuczka bistro Fino i fedde?
    To są jakieś jaja....

    • 11 8

  • Mhy...dziwna sprawa (3)

    na liście brak tych na prawdę dobrych i smacznych restauracji w Trójmieście, czy nie wymagają dodatkowej reklamy czy też kryteria doboru restauracji nie były stricte kulinarne?

    • 19 5

    • Krzycz Trybson! (2)

      Czyli jakich? Gdzie daja lepsze rzeczy niz w takim Fino na przyklad? Generalnie do tej listy to jeszcze bym Majolike dolozyl, troche jestem zaskoczony ze nie ma.

      • 4 5

      • a tak z głową to wszystko ok?

        • 0 0

      • Fino?

        Fino jest najlepsze ,petarda ,najlepsza restauracja w Polsce ,przecież to jest kabaret i połowa restauracji z tej listy.

        • 1 0

  • Gdzie mekdonald? Wybierają ja tysiące każdego dnia. Nie mogą się mylić.

    • 14 4

  • polska wersja

    "encyklopedii Who is Who" każdy może tam być, ważne żeby kupił parę egzemplarzy. Opisy wielu restauracji takie same jak w latach ubiegłych a więc nie ma to nic wspólnego z oceną bo nikt w tych restauracjach nie był. Jedna wielka ściema

    • 28 0

  • Nie jadam na mieście, wolę domowe jedzenie.

    • 11 7

  • Szefowie kuchni

    Sami faceci, no jest jedna pani

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły