Najlepsze restauracje wg przewodnika Gault&Millau

Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski.
Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. facebook.com/papaja.pl

W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.



Czy sprawdzasz ranking restauracji przed wyjściem na miasto?

tak, sprawdzam w popularnych aplikacjach 28%
tak, na lokalnych stronach internetowych 14%
tylko gdy szukam restauracji na specjalną okazję 17%
nie, ale pytam znajomych o polecenia 24%
nie, chodzę zawsze do tych samych restauracji 17%
zakończona Łącznie głosów: 253
Premiera Żółtego Przewodnika zawsze wzbudza emocje, zwłaszcza wśród przedstawicieli branży gastronomicznej. Szefowie kuchni i przedstawiciele mediów gromadzą się co roku na uroczystej gali, by poznać zwycięzców w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W zeszłym roku gala odbyła się w Gdańsku.

Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta: Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii Szef Roku, a także Kamilowi Kołodziejskiemurestauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.

Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii Szef Jutra zwyciężył Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. Młody Talent to tytuł, który otrzymał Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój. Kobietą Szef została Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast Szefem Kuchni Tradycyjnej został Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.

Wydarzenie kulinarne w Trójmieście


W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.

Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).

Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje Fino, Restauracja RitzEliksir, mieszczące się w Gdyni, Fedde Bistro i sopocka Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a polską edycję opublikowano po raz szósty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt - jedna czapka; 13-14 pkt - dwie czapki; 15-16 pkt - trzy czapki; 17-18 pkt - cztery czapki; 19-20 pkt - pięć czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.


Wszystkie restauracje z Trójmiasta, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020:

Opinie (30) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Dobre papu nie jest zle. Lubie czasami pojsc do restauracji. Preferuje kuchnie azjatycka.

    • 4 5

  • Nie znam jakiegoś Gault cośtam i cośtam (5)

    Na trasie najlepiej się zapytać kierowców na CB, a w mieście taksówkarzy - najlepszy przewodnik

    • 18 23

    • Cóż, ach, cóż czytelnicy trójmiasta zrobiliby bez Twoich cennych rad!

      • 10 1

    • Jak się chce wsunąć schaboszczaka z górą ziemniaków, to i owszem

      • 7 2

    • nie zgodze sie (1)

      znam wielu taksówkarzy i są tak oszcedni ze jedza tylko obiadki żony, a wożą głownie turystów ktorzy nie znaja kuchni lokalnej i nie maja wiedzy o dobrych restauracjach. taksowkarz nie zna sie na knajpach kompletnie, a tirowcy na trasie owszem wiedza gdzie dobrze duzo tanio zjesc ale to na trasie nie w miescie...

      a to inna kategoria restauracji te tanie a te z powyzszej listy, sa tez kanjpy takie posrodku i te polecam mieszkancom

      • 6 0

      • poznałaś/eś ich osobiście czy tylko słyszałaś/eś o nich ?

        • 0 0

    • Trójmiasto prawdę Tobie powie i już!

      Gault & Millau, napewno można polegać na treści tak profesjonalnego przewodnika.

      • 2 2

  • A gdzie cały Gaweł?

    Najlepsza trojmiejska restauracja słynąca z aperola do woli?

    • 2 16

  • Pytanko (1)

    Jak się nazywała ta restauracja co opływała jachtem Motławę z panią redaktor tego przewodnika?

    • 18 0

    • Metamorfoza

      za parę czapek

      • 7 0

  • Prologue

    Niżej niż sztuczka bistro Fino i fedde?
    To są jakieś jaja....

    • 11 8

  • Mhy...dziwna sprawa (3)

    na liście brak tych na prawdę dobrych i smacznych restauracji w Trójmieście, czy nie wymagają dodatkowej reklamy czy też kryteria doboru restauracji nie były stricte kulinarne?

    • 20 5

    • Krzycz Trybson! (2)

      Czyli jakich? Gdzie daja lepsze rzeczy niz w takim Fino na przyklad? Generalnie do tej listy to jeszcze bym Majolike dolozyl, troche jestem zaskoczony ze nie ma.

      • 4 5

      • a tak z głową to wszystko ok?

        • 0 0

      • Fino?

        Fino jest najlepsze ,petarda ,najlepsza restauracja w Polsce ,przecież to jest kabaret i połowa restauracji z tej listy.

        • 1 0

  • Gdzie mekdonald? Wybierają ja tysiące każdego dnia. Nie mogą się mylić.

    • 14 4

  • polska wersja

    "encyklopedii Who is Who" każdy może tam być, ważne żeby kupił parę egzemplarzy. Opisy wielu restauracji takie same jak w latach ubiegłych a więc nie ma to nic wspólnego z oceną bo nikt w tych restauracjach nie był. Jedna wielka ściema

    • 28 0

  • Nie jadam na mieście, wolę domowe jedzenie.

    • 11 7

  • Szefowie kuchni

    Sami faceci, no jest jedna pani

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze wiadomości

Wydarzenia

Party with Fashion
Party with Fashion
pokaz
lis 19
piątek, g. 20:00
Gdańsk

Ogłoszenia polecane

Inwestycje Deluxe

Wzgórze Zielenisz

Wzgórze Zielenisz

Hossa

Gdynia Wiczlino, ul. Bernarda Myśliwka

197 do 265 m2
Powierzchnia
planowana
Realizacja
Apartamenty willowe Błękitna

Apartamenty willowe Błękitna

Kameralnie

Gdańsk Jelitkowo, ul. Błękitna

109 do 139 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja
Budynek apartamentowy Sopot

Budynek apartamentowy Sopot

RWS Investment Group

Sopot Wyścigi / Karlikowo, ul. Na Wydmach

72 do 79 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja