• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsze restauracje wg przewodnika Gault&Millau

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
26 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski.

W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.



Czy sprawdzasz ranking restauracji przed wyjściem na miasto?

Premiera Żółtego Przewodnika zawsze wzbudza emocje, zwłaszcza wśród przedstawicieli branży gastronomicznej. Szefowie kuchni i przedstawiciele mediów gromadzą się co roku na uroczystej gali, by poznać zwycięzców w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W zeszłym roku gala odbyła się w Gdańsku.

Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta: Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii Szef Roku, a także Kamilowi Kołodziejskiemurestauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.

Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii Szef Jutra zwyciężył Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. Młody Talent to tytuł, który otrzymał Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój. Kobietą Szef została Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast Szefem Kuchni Tradycyjnej został Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.

Wydarzenie kulinarne w Trójmieście


W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.

Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).

Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje Fino, Restauracja RitzEliksir, mieszczące się w Gdyni, Fedde Bistro i sopocka Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a polską edycję opublikowano po raz szósty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt - jedna czapka; 13-14 pkt - dwie czapki; 15-16 pkt - trzy czapki; 17-18 pkt - cztery czapki; 19-20 pkt - pięć czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.


  • W tegorocznej edycji Żółtego Przewodnika znajdziemy 540 restauracji uznanych za najlepsze w Polsce, w tym kilkadziesiąt obiektów z Trójmiasta.
  • Jacek Koprowski, szef kuchni Restauracji Fino, był nominowany w kategorii Szef Roku 2020.
  • Krzysztof Konieczny ze Sztuczki Bistro był nominowany w kategorii Młody Talent.
  • Kamil Kołodziejski z Restauracji Sztuczka nominowany w kategorii szef Jutra.
  • W Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020 znalazły się 44 restauracje z Trójmiasta.
Wszystkie restauracje z Trójmiasta, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020:

Miejsca

Zobacz także

Opinie (30) ponad 10 zablokowanych

  • Branża gastronomiczna

    W Gdańsku bardzo słabo z codzienną gastronomiczną rzetelnością, branża słaba.
    Na Olivia Top gwiazdki Michelin i to wszystko, brakuje takich średniaków ale z porządną kuchnią

    • 10 1

  • tylko bary mleczne, ewentualnie parówki z Biedry na przystanku.

    • 2 3

  • O kant d*p#y

    Gruba sciema ten przewodnik, jak chcesz w nim byc to musisz blisko współpracowac z paniami które go prowadzą.. Znam z autopsji.

    • 17 2

  • Opinia wyróżniona

    To chyba

    Jakas pomylka.Jesli Pasta Miasta dostala sie do tego przewodnika to mozna go powiesic na gwozdziu w drewnianym wychodku.Bylem tam raz.Carbonara piec minut po podaniu zamienila sie w papke,sos rozpuscil wodnisty makaron.
    Przeciez to taki makaronowy Mc Donald dla licealistow na pierwszej randce.

    • 18 0

  • "Skrzydełko czy nóżka"

    • 5 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Villa Eva? Magiel? To żart!

    • 5 1

  • wiekszosc z tych miejsc nie oferuje niczego ciekawego

    monotonne dania jakie mozna samemu zrobic

    • 3 2

  • Bistro Fedde ?

    Co tam Jacek Fedde ugotował tym razem pysznego?

    • 1 3

  • cos sie

    cos sie popsuło z tym przewodnikiem. Jakby kupione te głosy tym razem

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja