• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magiel: nowa restauracja z historią w tle

Olga Miłogrodzka
22 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Live cooking w wykonaniu kucharzy restauracji Magiel. Live cooking w wykonaniu kucharzy restauracji Magiel.

W działającym od miesiąca gdańskim hotelu Almond, w czwartkowy wieczór oficjalnie otwarto restaurację Magiel. Ciekawie zaaranżowane wnętrze, widok na marinę, a także live cooking - to znaki rozpoznawcze nowego lokalu.



Nowa restauracja przy ul. Toruńskiej 12 zobacz na mapie Gdańska - tak, jak i hotel Almond - zajmuje wnętrza budynku, który pod nadzorem konserwatora, zbudowano na miejscu znajdującego się tam wcześniej zabytku. W XIX wieku, pod zaborem pruskim, w tej właśnie części Gdańska stacjonowały odziały wojskowe, a opisywane miejsce pełniło funkcję garnizonowej pralni. Jednym z elementów, jaki łączy hotel i lokal z dawnym jego przeznaczeniem, jest stary magiel - sprowadzony został specjalnie po to, aby - jako ozdoba - zająć w restauracji widoczne miejsce (w trakcie otwarcia stanął przed drzwiami wejściowymi do lokalu). Ten sam budynek kilka dekad później przekształcony został w fabrykę kakao i marcepanu. Projektanci wnętrza z gdyńskiej pracowni Ideograf pamiętali i o tym rozdziale historii. Dębowy bruk na podłodze, a także czarno-białe, geometryczne kafle nawiązują do stylistyki lat 20. ubiegłego wieku i przemysłowych funkcji obiektu.

Czyta także: Zaprojektowała wnętrza nowych hoteli w Trójmieście

Najważniejsza jednak jest tutaj kuchnia, a ta zajmuje w Maglu - dosłownie - miejsce centralne. Jest otwarta, a dzięki koncepcji live cookingu goście czekający na posiłek podpatrywać mogą pracę kucharzy, jednak tylko tę wykończeniową. Zaplecze kuchni okazuje się całkiem solidne.

- Live cooking ma na celu zacieśnienie kontaktu kucharza z klientem, 90 proc. dań składanych jest właśnie tutaj. Na zapleczu kuchni prowadzimy zaś produkcję. Mamy własną przetwórnię mięs - wędlin w ogóle nie kupujemy, serwujemy własne kiełbasy i konserwy z trzech rodzajów mięs, które są najpierw marynowane, a potem prasowane i gotowane. Mamy także swoją cukiernię i swój garmaż - mówi Przemysław Langowski, szef kuchni Magla.
  • Przemysław Langowski - szef kuchni, Marcin Buniek - cukiernik, Beata Komorek - PR manager, Grzegorz Drzozdowski - zastępca szefa kuchni, Bartosz Czyżyk - kucharz, Damian Łoźniewski - kucharz.
  • Goście
  • Przekąski podawane na otwarciu restauracji, w tym szyjka gęsi nadziewana wątróbką.
  • Ogródek restauracji Magiel.
  • Marcin Muniek (Szef Cukierni).

Menu ma być tu zróżnicowane, pojawią się w nim dania śródziemnomorskie i azjatyckie (w końcu Magiel przyjmować będzie także gości hotelowych). Jednak do polskich, tradycyjnych smaków Przemysław ma słabość, dlatego w miarę możliwości kartę chce upraszczać - serwować potrawy konkretne, sprawdzone w Olsztynie, na Mazurach, gdzie się wychował, tak jak podane na otwarciu szyjki gęsi faszerowane wątróbką. Oryginalne mają tu być lunche. Na najbliższe dni zaplanowano ravioli z policzkami wołowymi oraz krem z pieczonej papryki z dodatkiem pesto z migdałów.

Desery przygotowywać będzie w Maglu Macin Buniek. Szef cukierni niespecjalnie lubi opowiadać o swoich wyrobach - poleca po prostu przyjść i ich spróbować. Na zachętę jednak zdradził składniki swojego topowego przysmaku - to mus z czekolady miodowej, z wiśniami i kawiorem z limonki. Torcik bezowy z dziką różą i syropem kawowym także - zdaniem Marcina - nie ma w Gdańsku sobie równych.

Niewątpliwym atutem Magla jest widok z okien na małą przystań jachtową.
Widać ją dobrze ze stolików na obu kondygnacjach lokalu oraz niewielkiego letniego tarasu. W trakcie otwarcia wszystkie w zasadzie były zajęte. Gości poczęstowano przysmakami, które już są lub w najbliższym czasie pojawią się w karcie restauracji, m.in.: kwiatami cukinii faszerowanymi ricottą, okoniem z borowikiem w białym winie, rostbefem marynowanym w sosie sojowym z sezamem, krewetkami, łososiem z pieprzem, pierożkami z baraniną.

Oprawę muzyczną wieczoru zapewnił zespół Uhuru Trio.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (64) 9 zablokowanych

  • Rewelka (2)

    Pyszne, świeże dania. Krem z żółtego buraka, sałatka z pomarańczami i deser ptasie mleczko, wszystko pozytywnie zaskakujące i smaczne. Kucharz z wyobraźnią :))

    • 13 7

    • Ile teraz bierze się za wpis?

      • 4 1

    • Czyli nic lokalnego, co rozumieć należy świeżego, prosto z pola.

      • 5 0

  • nowe miejsce!

    Cieszmy się że ludziom się chce tworzyć! Powiem krótko, byłam, jadłam, jedzenie jak ktoś napisał: samo się obroni! Pyszne! Wnętrze nieprzesadzone. Modnie urządzone. Obsługa baaardzo miła i uśmiechnięta, bez zadęcia!
    Cieszmy się że Gdańsk się zmienia, szczególnie ta część miasta.

    • 12 4

  • Wyśmienita kuchnia - sama się obroni

    • 12 1

  • Polecam

    Światowo.
    Piękna lokalizacja, doskonała kuchnia przystępne ceny. Jeśli utrzymają poziom -sukces murowany. Obecnie jedna z lepszych miejscówek w Gdańsku - a bywam. Powodzenia! :)

    • 13 6

  • Co za kuchnia!

    A tam, ludzie, trochę luzu :) Przyczepiliście się tej historii. A czy ktoś z was już próbował co za cuda dzieją się w tej kuchni? Steki wyśmienite :)

    • 15 5

  • (2)

    Jakie ceny?

    • 4 0

    • jesli pytasz to cie nie stać

      • 1 6

    • ceny

      Drogo, bardzo drogo!

      • 4 1

  • o co chodzi z tymi zawsze założonymi rękami? (5)

    • 42 1

    • "ja roboty się nie tykam, co to to nie ! "

      • 5 0

    • Masywniejsze łapy wychodzą na fotkach ;)

      • 6 0

    • krzyżowanie ramion (1)

      powody krzyżowania ramion, między innymi:)
      - kiedy czujemy się niekomfortowo towarzystwo nam nie odpowiada, lub zwyczajnie jeszcze nikogo nie znamy.
      - w sytuacji, kiedy chcemy się odciąć od innych ludzi.

      • 12 2

      • ...i kiedy chcemy pokazać swoją "wyższość"....

        • 2 4

    • założone ręce świadczą o ukrywaniu brudnych dłoni.

      • 16 1

  • Almond

    Przed wojną Wytwórnia kakao i czekolady, następnie Bakutil ( firma zajmująca się utylizacją padłych zwierząt i produkcją pasz,oczywiście nie z czekolady tylko z tych zwierzaków)W czasie budowy hotelu stary obiekt został całkowicie zburzony.Polecam Google Fotoplastyka.eu:Gd.ul-Toruńska 1902r( Fotografia ze ślizgawką)

    • 10 3

  • Dobra kuchnia..

    pod niezbywalnym warunkiem kiedy szef kuchni zrozumie że "gwiazdorzenie" to nie to samo co gotowanie..

    • 17 6

  • Bardzo smacznie. (3)

    W ostatnim czasie z moją dziewczyna odwiedziłem restaurację Magiel. Bardzo podobał nam się wystrój lokalu, a dania były pyszne, szczególnie krewetki. Przyjemnie było spędzić czas w ogródku z widokiem na małą marinę.
    Bardzo dobrze, że powstają takie miejsca w tej części miasta. Niefortunne sformułowanie o historycznym budynku, nie umniejsza historyczności tego miejsca.

    • 16 7

    • pisane przez właścicieli...

      • 7 3

    • człowieku nie osmieszaj sie

      takie teksty łykano w latach 90` na początku internetu w Polsce.

      • 14 3

    • haha. Naprawdę myślisz, że ktoś uwierzy w to co napisałeś?

      Jeżeli już się wysilacie na kupowanie komentarzy to się postarajcie.

      • 12 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane