wiadomości - Design

Wnętrze, które nie podąża ślepo za współczesnymi trendami

Najnowszy artukuł na ten temat

Kolejne bloki w Gdyni malowane na biało

Lobby hotelu Almond przy ulicy Toruńskiej w Gdańsku. Projekt Paulina Czurak, Ideograf.
Lobby hotelu Almond przy ulicy Toruńskiej w Gdańsku. Projekt Paulina Czurak, Ideograf. mat. prasowe

Projektowanie wnętrz hotelowych może przypominać statystykę, ważny jest każdy najmniejszy element - mówi Paulina Czurak, architekt. Jej hotelowe realizacje w niczym nie przypominają jednak sterylnych wnętrz, jakie zazwyczaj kojarzą się z tą przestrzenią. Z właścicielką pracowni Ideograf rozmawiamy m.in. o pracy nad wnętrzami hotelu Almond oraz nowo powstałej kawiarni Corner Cafe w Gdyni, która zaskakuje gości nietypowym projektem.



Wnętrze pokoju hotelowego powinno być twoim zdaniem:

funkcjonalne i proste 23%
przytulne i stylowe 32%
w stylu nawiązującym do klimatu lokalizacji 32%
oryginalne i zaskakujące 13%
zakończona Łącznie głosów: 145
Michalina Domoń: Przed jakimi wyzwaniami stoi dziś projektant wnętrz użyteczności publicznej?

Paulina Czurak: Dla mnie wyzwanie jest zawsze jedno: stworzyć wnętrze, które nie podąża ślepo za współczesnymi trendami, ale takie, które wytrzyma próbę czasu i po pięciu czy dziesięciu latach nadal będzie ciekawe i świeże. Na pierwszym roku studiów udało mi się odwiedzić dom Sonnevelda w Rotterdamie. Realizacja zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ten dom powstał w latach 30. ubiegłego stulecia, a nadal zachwyca swoim nowatorskim podejściem i rozwiązaniami. Jest to, moim zdaniem, największa wartość, jaką architekt może przekazać inwestorowi.

Które ze współczesnych trendów są obecnie najczęściej wskazywane przez inwestorów jako pożądany końcowy efekt projektu?

Chcielibyśmy móc tworzyć wnętrza w różnych stylach i nie popadać w tak zwany "trend". Do dzisiejszego dnia mieliśmy tyle szczęścia, że inwestorzy, z którymi współpracowaliśmy, byli otwarci na nasze pomysły i umożliwiali nam ich przełożenie w projekt. W głównej mierze było to możliwe dzięki zaufaniu, jakim nas obdarzyli. W konsekwencji czego każda nasza realizacja jest inna.

Jest pani autorką kilku wnętrz hotelowych. Projektując pokoje, śmiało łamie pani stereotyp sterylnych wnętrz, które kojarzą się z tą przestrzenią. Skąd taka tendencja i jak to wpływa na wizerunek hotelu?

W głównej mierze jest to przełożenie marketingu i prowadzenia samego hotelu. Staramy się odpowiedzieć na pomysł marketingowy całego przedsięwzięcia. Tylko wtedy, gdy jest to spójne, jest prawdziwe. W konsekwencji czego odbierane jest to przez ludzi w sposób pozytywny.
Czasami projektowanie wnętrz hotelowych przypomina statystykę. Ważny jest każdy najmniejszy element, który, jeśli nie zostanie przemyślany, będzie miał ogromy wpływ na koszty realizacji całości obiektu


Co przede wszystkim projektant musi wziąć pod uwagę, projektując wnętrze hotelu?

Czasami projektowanie wnętrz hotelowych przypomina statystykę. Ważny jest każdy najmniejszy element, który, jeśli nie zostanie przemyślany, będzie miał ogromy wpływ na koszty realizacji całości obiektu - od szerokości pokoju dopasowującego się do szerokości brytu wykładziny po sposób upięcia dekoracji okiennych, a co za tym idzie, lokalizacji mebli twardych w danej przestrzeni. Projekt hotelu jest tematem nietypowym. Jego złożoność wynika na przykład z tego, że powinien najpierw powstać projekt pokoju wzorcowego, idealnego, o odpowiedniej kategoryzacji, by dzięki m.in. obrysowi okładzin ściennych i podłogowych umożliwić jak najmniejszy ich odpad. Dzięki temu inwestor jest w stanie zaoszczędzić bardzo dużo nakładów finansowych. Dopiero następnym etapem powinien być sam szkielet budynku. Mam nadzieję, że w przyszłości staniemy przed takim wyzwaniem jak projekt całego hotelu, nie tylko wnętrz.

Przeczytaj więcej inspirujących wywiadów z projektantami


Jedna z ostatnich pani realizacji to przestrzeń kawiarni Corner Cafe w Gdyni. Jakie były priorytety i wyzwania przy tym działaniu?

Z panią inwestor Beatą Cieszyńską spędziliśmy bardzo dużo czasu. Z jednej strony na piciu kawy, a z drugiej na celebracji porcelany, której używaliśmy podczas wyboru uziarnienia kawy. Sama pomoc przy wyborze porcelany była czasochłonna, w konsekwencji czego zrodził się pomysł, aby zawiesić na ścianie 2740 filiżanek. Dziękujemy bardzo za możliwość realizacji tego szalonego projektu.

Nad czym obecnie pracuje Ideograf?

Na dzień dzisiejszy pracujemy nad kilkoma inwestycjami, które również zawierają w sobie projekty wnętrz. Jednym z nich jest osiedle Zielona Laguna w prężnie rozwijającej się dzielnicy Gdyni - Kacze Buki. Dla tego samego inwestora - Invest Sarko projektujemy również budynek biurowy.

Opinie (35) 1 zablokowana

  • (1)

    Mi się podoba :)

    • 45 10

    • Halo nowych czy nowego hotelu - poniesienie dziennikarskie

      • 1 0

  • ciekawe projekty (4)

    choć w przypadku Corner Cafe zastanawiam się, jak tak duży lokal z tak małą liczbą miejsc do siedzenia jest w stanie na siebie zarobić

    • 46 3

    • pewnie kawa za 12zł

      bo jak inaczej?

      • 1 0

    • (1)

      Właścicielka tego lokalu go prowadzi, więc odpada jej czynsz. Dodatkowo całe wyposażenie lokalu, otrzymała po kawiarni która się wyniosła.

      • 2 1

      • Lokal bardzo dobrze sobie radzi na dość trudnym runku jakim jest ul swietojanska, osprzęt jest zupełnie nowy. Pozdrawiam

        • 2 0

    • Może realizuje marzenia

      Nie każdy musi się spinać, aby zarobić, bo może to już maja za sobą. Może przyszedł czas , w którym właściciele spełniają swoje marzenia o kawiarni.

      • 4 0

  • W tego typu to można pić Coca Colę (1)

    Kawę nigdy.

    • 10 22

    • Po w tego typu...

      wnetrzach

      • 2 3

  • (3)

    na pierwszym zdjęciu wnętrze wygląda jak z przełomu lat 70'-80' z PRLu

    • 21 28

    • hmm...może i celowo po części ? to ma swój wyraz, nie wszystko "z tamtych czasów" jest be

      • 2 2

    • Wszystkie tak wyglądają: gierkowszczyzna unowocześniona Ikeą

      Gotowa scenografia do następnej komedii Barei

      • 3 5

    • piszesz jak Kim Dzong Un

      twoje wypowiedzi jak przemowienia Gierka.

      • 0 1

  • Ekstra, gratuluję właścicielce i całemu zespołowi.

    • 20 14

  • paskudztwo

    ohyda!

    • 14 33

  • Wspaniałe zdjęcia!!!!!!!!!

    • 26 11

  • projektowanie

    Wszyscy robią aranżację na jedno kopyto, uczą się latami a stosują naśladownictwo, a gdzie pomysł, inwencja. Masakra, totalny brak charakteru.

    • 20 24

  • Lubię Corner Cafe (1)

    Wnętrze ładne, ale tam wcześniej była Costa Coffee i w zasadzie za wiele się nie zmieniło. Chociaż pomyśl ze ściana filiżanek super!

    • 22 0

    • Czy ja wiem czy tak samo, wnętrze nabrało więcej charakteru, pozostały pewne elementy, ale to pewnie kwestia oszczędności. Projektowanie w obiekcie w którym wymuszone jest pozostawienie części wystroju, jest tym trudniejsze, bo trzeba się w to jakoś wpasować.

      • 2 0

  • bardzo mi się podoba i hotel i kawiarnia

    • 22 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły