• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Korek jest lepszy od zakrętki? 6 powtarzanych mitów na temat wina

Alicja Olkowska
6 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Białe pijemy tylko do ryb? Sommelierzy rozprawiają się z mitami na temat wina. Białe pijemy tylko do ryb? Sommelierzy rozprawiają się z mitami na temat wina.

Warto przechowywać wino latami w barku licząc, że nabierze wartości? Drogie zawsze jest lepsze od tego z niższej półki? I czy łyżeczka jest w stanie powstrzymać uciekające z szampana bąbelki? Wraz z trójmiejskimi sommelierami i ekspertami rozprawiamy się z najczęściej powtarzanymi mitami na temat wina.





Sklepy z winami w Trójmieście


MIT 1: Korek jest lepszy od zakrętki oraz tanie wina mają zakrętkę, a drogie korek



- Zakrętka na butelce wina nie zawsze świadczy o jego cenie. Producent, zamykając butelkę zakrętką, informuje nas - "pij szybko", czyli nie przechowuj wina zbyt długo. Niestety powiedzenie, że wino im starsze tym lepsze, w większości przypadków się nie sprawdza. Oprócz tego zamknięcie butelki korkiem naturalnym niesie ze sobą ryzyko, że wino może być dotknięte "chorobą korka". Odpowiedzialny jest za to związek TCA (trójchloroanizol). W aromacie wyczuwamy wówczas nieprzyjemne rzeczy, m.in. mokrą tekturę, mokrą sierść, mokrą ścierkę. Dzisiaj coraz częściej producenci, aby uniknąć takich niespodziewanych efektów, używają korka z trzciny cukrowej w 100 proc. biodegradowalnej firmy Nomacorc - mówi Dariusz Knyszyński, przedstawiciel sklepu z winem włoskim NOMA.
  • Zakrętka wcale nie jest gorsza od naturalnego korka.
  • Zdarzają się też szklane korki. Na zdjęciu: Tomasz Kalenik podczas degustacji.

MIT 2: Wklęsłe denko świadczy o jakości wina



- Jest wiele teorii na temat punta, gdyż tak się nazywa wklęsłe denko. Jedne są mało prawdopodobne, jak np. ta, która głosi, że punt ma rozświetlać wino poprzez rozproszenie światła. Inne, już bardziej prawdopodobne, to na przykład zwiększenie wytrzymałości szkła. Osobiście skłaniam się do tej, która tłumaczy powstawanie punta podczas ręcznego wytwarzania butelek. W dawnych czasach trudno było zrobić idealnie gładkie i stabilne dno, stąd tworzono wgłębienie, które butelkę stabilizowało. Prawdą jest, że kiedyś producenci butelkowali szlachetniejsze trunki w butelkach z puntem, jednakże nie ma żadnych regulacji prawnych dotyczących punta. Wielu producentów zauważyło, że konsumenci częściej wybierają butelki z wklęsłym denkiem, gdyż kojarzą się z wyższą jakością i zaczęli rozlewać swoje wino właśnie w takie butelki, także nie jest to żadna gwarancja wyższej jakości - wyjaśnia Magda Rymarkiewicz, ekspertka prowadząca m.in. warsztaty z wiedzy o winie i degustacje.

Wybieramy idealne wino do obiadu



Wgłębienie na dnie butelki świadczy o jakości wina? Niekoniecznie. Wgłębienie na dnie butelki świadczy o jakości wina? Niekoniecznie.

MIT 3: Drogie wino jest zawsze lepsze od tańszego



- To mit, że jedynie drogie wina są najlepsze. Na początku trzeba oznaczyć dolną granicę. W winach za 10-15 zł dużą część jej wartości stanowi cena samej pustej butelki, akcyza, banderola, transport i marża sklepu. Po odliczeniu tych kosztów pozostała kwota to wartość samego wina, czyli niewiele. Patrząc z drugiej strony, koszt wytworzenia butelki wina, przekraczająca 300 zł, to... kosmos. Powyżej tej kwoty mówimy więc nie o zwiększeniu jej jakości, a wartości dodanej, czyli np. rozpoznawalności i prestiżu marki, rzadkości wina, wyjątkowego rocznika itd. Porównałbym to do damskich torebek od znanych producentów. Pytanie więc skieruję do pań. Na torebki znanej firmy modowej są panie w stanie wydać czasem nawet kilka tys. zł, a co się wydarzy, gdy usuniecie z niej logo? Cena tak naprawdę nie gra roli, większość z nas nie jest w stanie poznać różnicy pomiędzy winami drogimi a tańszymi. Bezbłędnie natomiast potrafimy określić, które wina nam smakują, a które nie. Dla mnie to stanowi najważniejszy wyznacznik najlepszego wina - mówi Tomasz Kalenik, sommelier Winers.
Cena jest ważna, ale nie zawsze świadczy o jakości wina. Kupując je, kierujmy się nie tylko zasobnością portfela, ale przede wszystkim naszym smakiem. Cena jest ważna, ale nie zawsze świadczy o jakości wina. Kupując je, kierujmy się nie tylko zasobnością portfela, ale przede wszystkim naszym smakiem.

MIT 4: Zamknięte wino może stać latami i dojrzewać, tak zyskuje na wartości i smaku



- Wiele osób błędnie stwierdza, iż każde wino z wiekiem zyskuje na wartości. Nic bardziej mylnego. Duża większość win produkowanych na świecie przeznaczona jest do bieżącej konsumpcji, czyli do spożycia w ciągu 2-3 lat. Druga kwestia błędnej dedukcji to znalezione wino w piwnicy np. po dziadkach lub otrzymane w prezencie 20 lat wcześniej i jest teraz warte kilkaset lub kilka tys. zł. To też mit. Wina te na ogół mają wartość sentymentalną - mówi Dawid Sojka sommelier i Siglo by Bodega Manzanos Ambasador. - Podsumowując: wina, które kupujemy nawet za kilkaset złotych, mogą być przechowywane kilkanaście lat, co nie znaczy, że zyskają na wartości, raczej mało prawdopodobne. Wina, które mają na celu generować przychody to takie, które kupujemy na ogół w liczbie min. 6 szt., przechowywane są w specjalnych magazynach z certyfikatem (zajmują się tym wyspecjalizowane firmy). Takiej inwestycji raczej nigdy nie widzimy, nie dotykamy, nie pokazujemy znajomym i dopiero wtedy takie wina nadają się do odsprzedaży.

Sommelierzy polecają wina na ciepłe wiosenne wieczory



Nie przechowujmy wina przez wiele lat, po prostu cieszmy się jego smakiem i nie liczmy, że nagle wzrośnie jego wartość. Na zdjęciu: Probiernia Win w Gdańsku. Nie przechowujmy wina przez wiele lat, po prostu cieszmy się jego smakiem i nie liczmy, że nagle wzrośnie jego wartość. Na zdjęciu: Probiernia Win w Gdańsku.

MIT 5: Łyżeczka włożona do butelki musującego wina zatrzyma bąbelki



- Ludowa mądrość głosi, że aby uchronić otwarte wino musujące od zwietrzenia, należy "zamknąć" butelkę, najlepiej srebrną łyżeczką. Zwyczaj ten podobno zapoczątkowali Francuzi, którzy wierzyli, że srebro zatrzyma bąbelki w butelce. Inna teoria mówi, że łyżka włożona do środka chłodzi powietrze, które jest gęste i spowalnia ucieczkę pęcherzyków. Niestety muszę stwierdzić, że to romantyczna idea, nic więcej. Eksperymenty naukowców dowodzą, że z łyżeczką czy bez bąbelki uciekają z butelki w tym samym tempie. Nic dziwnego - dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza, więc już kilka minut po otwarciu sam otula powierzchnię cieczy ochronną kołderką - wyjaśnia Wojciech Lazarowicz, właściciel KaapVino. I dodaje:

- My sommelierzy zalecamy specjalne korki do zamknięcia win musujących, by zapobiec ucieczce drogocennych bąbelków. Jest to jednak sposób polecany na kilkadziesiąt minut, a na pewno nie dni. Każde wino, nie tylko musujące, raz otwarte niestety szybko podlega oksydacji (czyli się utlenia) i traci swoje właściwości smakowe i aromatyczne, a zatem nie zostawiajmy zbyt długo niedopitej butelki w lodówce. Innym rozwiązaniem jest kupowanie butelek o mniejszej pojemności np. w naszej ofercie Villiera Tradition Brut w pojemności 375 ml, akurat porcja dla pary lub spragnionego pojedynczego konesera.

Przystępnie o winie: cykl "Sommelier radzi"



Cenne bąbelki szybko uciekają i nie powstrzyma ich nawet łyżeczka włożona do butelki. Cenne bąbelki szybko uciekają i nie powstrzyma ich nawet łyżeczka włożona do butelki.

MIT 6: Białe wino pijemy do ryb, a czerwone do mięs



- Jest to jedna z najważniejszych zasad łączenia wina z jedzeniem, która równocześnie... nie jest w 100 proc. prawdą. Wszystko zależy przede wszystkim od preferencji i otwartości pijących. Klasycznie czerwone piemonckie Barolo to świetny towarzysz antrykotu w wersji średnio krwistej, a kremowe i chrupkie chablis, sprawdzi się z dorszem w sosie Beurre Blanc (sos maślany). Jeżeli spojrzymy na wagę i koncentrację wina, to Barolo może zastąpić biała, długo beczkowana rioja. Idąc tym tropem, w przypadku mięs czerwonych białym partnerem muszą być białe, długo starzone w beczce wina. Do cielęciny proponowałbym aromatyczne, pełne wina z nutą ziołową i umiarkowaną kwasowością (Viognier, Marsanne). Tłustszą wieprzowinę "podlewałbym" średniej budowy winem z odświeżającą kwasowością (Riesling), a w wydaniu azjatyckim koniecznie coś w stylu off-dry (z wyższym cukrem resztkowym). Do tatara, drobno posiekanego np. z majonezem ostrygowym, świetnie pasuje 3-4 letnie Pugliny-Montrachet, czyli ponownie beczkowe chardonnay, ale relatywnie młode z werwą, które ładnie uzupełni się z mięsnym umami - proponuje Łukasz Chwojnicki, sommelier związany m.in. z restauracją Sztuczka w Gdyni. I dodaje:

- Jednym z moich ulubionych połączeń ryba-czerwone wino, jest młode wino beaujolais nouveau z klasyczną sałatką nicejską z tuńczykiem. Przy doborze czerwonych win do potraw, należ szukać lekkich, zwiewnych win, z małą koncentracją i wyższą kwasowością i o dziwo, łatwiej znaleźć czerwone wino do ryby niż białe do mięsa. Gamay, Pinot Noir, Zweigelt, Valpolicella - jest naprawdę wiele czerwonych win pasujących do ryb i warto próbować tej ciekawej alternatywy.

Wina ekologiczne i biodynamiczne: czyli jakie?

Miejsca

  • Noma Gdynia, Janka Wiśniewskiego 20
  • Winers Gdańsk, Miałki Szlak 52
  • KaapVino Gdynia, Antoniego Abrahama 71

Opinie (58) ponad 20 zablokowanych

  • Miły pan

    dla mnie wino mogłoby nie istniec, sorry moze tylko na potrzeby Koscioła...:) sikacze po 100 zł za butelkę, taras, muzyka i ta bajka dla poczatkujacych menagerów gdzie prezes wszystkich wciaga w zabawe zostan znawca wina. Chlopina pochodzi z jakiegos pcimia, jedynie co pilo sie w chałupie to zytnia z kłosem:))) a tu go zmuszaja do masohizmu nad butelczyna...
    Niejeden znajomy mowil, kur...a jak ja nie lubie tego podniecania sie nad flaszka, wachania korków, robie to tylko zeby prezes mnie nie wypier...lil:))))

    • 9 5

  • (3)

    Z winami chyba jest trochę tak jak z whisky z Lidla :)
    Duży producent wina z Kalifornii powiedział, że całkowity koszt produkcji butelki dobrego wina to 1 USD. Reszta to kolejne stopnie marży :)

    • 57 6

    • koszt wina

      jak sie produkuje 150000 but /godz (widziałem film), to ile te wino może kosztować w "fabryce" - parę centów!

      • 6 0

    • Przeciętny Polak zna się na wszystkim na winie również pomimo ,że nie ma o nim bladego pojęcia. Ale jak widać wcale nie przeszkadza mu to w pisaniu różnych bzdur , tak jak jest to w twoim przypadku.

      • 5 6

    • Przecież to kompletna bzdura, a ile plusów ...hahahaha ludzie pomyślcie choć odrobinę...

      • 7 8

  • jesli ktos ma dylemat korek czy nakrętka (5)

    to moim zdaniem powinien trzymac sie piwa. na wino przyjdzie jeszcze czas

    • 59 21

    • Drogi ignorancie, piwo jest znacznie bardziej wyszukanym i złożonym trunkiem. Mimo to nie ma większego znaczenia czy jest korkowane czy z nakrętka. Czysty marketing. A wina tj kwasiżury możesz nawet z plastiku pić

      • 4 3

    • ty na pewno znasz sie na piwie

      i na winie jak widac...typowy janusz co mysli ze wszystko wie

      • 2 3

    • Najgorsze korki, jakie oferują producenci, skupuje kto? Francuzi...

      • 6 2

    • Zależy od dostępności korkociągu.

      • 10 0

    • Nie, wtedy lepiej wybrać oba :)

      • 8 0

  • Nie dajmy sie zwariować! (1)

    Wina to nie religia. Pijmy wina, które nam smakują. Nie sztuka znaleźć dobre wino za PLN 100.00, sztuka znaleźć dobre wino za PLN 20.00 - 30.00! Pijemy butelke wina do obiadu dziennie i czujemy sie z malzonka doskonale, a mamy juz 70 lat. Wierzymy, ze in vino veritas!

    • 28 2

    • In aqua sanitas

      • 6 0

  • wino to napój alkoholowy pochodzenia roślinnego (2)

    • 27 4

    • (1)

      Czyli wino to sałatka, tak jak wódka, pozdrawiam

      • 12 0

      • nie, nie

        wódka u nas to głównie ziemniaki, wię jeszcze mięsko i jest obiadek

        • 7 0

  • (1)

    Polecam sprobowac wina bezalkoholowego. Ten sam proces powstawania, jedynie na koniec etap usuniecia alkoholu poprzez odwirowanie. Wielu sceptykow bylo pozytywnie zaskoczonych - smakuje jak wino, z zachowanymi wartosciami odzywczymi, ale prawie bez kalorii (alko) i nie upija

    • 8 7

    • Haha

      Smakuje jak wino.... raczej jak kompot :D

      • 8 1

  • Wino i tak najlepiej smakuje na bocznym molo o 2am. Gatunek nie gra roli. Od dychy wzwyż, abyśmy się dobrze zrozumieli. Liczy się towarzystwo, a nie sama substancja.

    • 23 3

  • Ciekawa i oryginalna teoria dot. zakrętki na dobrym winie. Może pan tzw. sommelier poda przykład powiedzmy 3 win z nakrętką w punktacji powyżej 92 PP ?

    • 7 6

  • (2)

    nie ma to jak sposoby na lans nowobogackich elit z winem wzietym w leasingu;) Moda na zgrywanie smakosza single maltów już sie skonczyla;)?

    • 31 18

    • Nie stac cie to dorabiasz ideologie.

      • 8 11

    • nie czepiaj się single maltów, to inna bajka

      • 10 3

  • Fajny artykuł:-)

    • 46 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane