• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolacja degustacyjna w Villi Eva. Wina z Polski, Austrii i Nowego Świata

Mateusz Groen
17 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku  Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku

Raki z crème fraîche, filet z halibuta czy marynowana w ziołach polędwica wołowa. To tylko niektóre propozycje sześciodaniowej kolacji, która odbyła sięVilli Eva. Goście spróbowali specjałów z nowego menu, do której dobrane zostały wina z karty wyróżnionej prestiżową nagrodą Wine Spectator. W świat wina wprowadził gości jeden z najlepszych sommelierów w kraju Piotr Pietras.




Znakomite wina z polskich winnic



Jakie wino najbardziej Ci smakuje?

Już na przywitaniu każdy mógł napić się szampana Laurent-Perrier oraz skosztować czekadełka, które roznoszone było przez obsługę restauracji. Dodatkowo fani wina, mieli okazję wymienić się swoimi odczuciami dotyczącymi piwnicy z winami, z której słynie Villa Eva. Potwierdzeniem tego jest tegoroczna nagroda Wine Spectator Excellence Award za wyjątkową kartę win przyznawana restauracjom na całym świecie przez nowojorski magazyn Wine Spectator. W tym roku nagrodę otrzymały trzy trójmiejskie restauracje, oprócz Villi Eva, także Biały Królik i Krew i Woda - obie z Gdyni.

W winiarni Villi Eva znajduje się 200 etykiet. Selekcja obejmuje najciekawsze regiony i szczepy z sześciu kontynentów, w tym także wina naturalne i polskie. W bardzo interesujący sposób o winach degustowanych do kolacji opowiadał Piotr Pietras, jeden z najbardziej uznanych i wykwalifikowanych sommelierów na świecie, zdobywca szóstego miejsca w Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Mówił nie tylko o wyczuwalnych aromatach i nutach smakowych, opowieści zostały okraszone ciekawostkami historycznymi mogącymi zaciekawić nawet te osoby, które nie interesują się winami.

Wykwintne owoce morza. Gdzie je zjemy w Trójmieście?



  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
Kolacja w Villi Eva miała na celu degustację potraw, które będą dostępne w jesiennej karcie menu. Tego wieczoru spróbowaliśmy trzech przystawek. Pierwszą z nich były raki z crème fraîche, koperkiem, zamknięte w ptysiu. Danie w sam raz na jeden kęs, było bardzo świeże, orzeźwiające i ciekawie zostało skomponowane z musującym białym winem z winnicy Gostchorze Gostart z 2020 roku. Następnie pojawiła się marynowana w ziołach polędwica wołowa z czarną truflą, podana na selerze z polnymi sałatami z figą i obsypana płatkami parmezanu. Danie dopełniło czerwone austriackie wino czerwone Pittnauer - St. Laurent o owocowych nutach, dojrzewające 12 miesięcy w beczkach o bardzo lekkim i miękkim smaku.

Ostatnią z przystawek były borowiki podane na chrupiących blinach gryczanych. Danie pozornie proste, jednak oddawało w znakomity sposób smaki polskiej jesieni. Delikatnie kwaskowate grzyby i chrupiące, pełnoziarniste bliny dla wielu osób zebranych były jedną z ciekawszych pozycji tego wieczoru. Danie zostało podane z białym winem ze szczepu Maccabeu - Danjou Banessy Coste z 2019 roku.

Czytaj też: Najdroższa wołowina świata

  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
  • Kolacja degustacyjna w Villa Eva w Gdańsku
Po różnorodnych przystawkach, nadszedł czas na dania główne. Pierwszą potrawą był filet z halibuta podany z domowym makaronem, szpinakiem, pomidorkami cherry i sosem szafranowym. Wyrazisty smak szafranu wybijał się na pierwszy plan, jednak w wyważony sposób. Danie dopełniło białe, wytrawne wino z polskiej winnicy Pawła Lato - Paul Lato In Focus 2017 roku. Chardonnay o złotej barwie z delikatnymi nutami owoców i miodu idealnie uzupełniło smak całej potrawy. Następnie goście mieli okazję chwilę odpocząć i otrzymali czekadełko w postaci świeżego sorbetu z ogórka, najpewniej w celu "zresetowania" kubków smakowych.

Drugim daniem głównym były bardzo delikatne w strukturze policzki wołowe z pieczonym kalafiorem i dynią obsypaną cynamonem, burakami, dzikim brokułem, rwakami (kluski ziemniaczane) i sosem pieczeniowym. Jak na danie główne przystało, smak był wyrazisty, a sama potrawa bardzo sycąca. Australijski, czerwony Shiraz idealnie pasował do wołowiny.

Słodkim zwieńczeniem kolacji był deser - crème caramel, podany z białym Porto - Dow's Fine White Port. Co ciekawe, mimo że zarówno Porto, jak i deser były wyjątkowo słodkie, to wspólnie neutralizowały się w taki sposób, że danie rozpływało się w ustach dając gościom dużo przyjemności.

Warto podkreślić, że zarówno dania, jak i wina były bardzo ciekawe, a obsługa dawała z siebie wszystko bardzo dbając o to, by wszystko wychodziło z kuchni sprawnie, a kieliszki gości były uzupełniane w tym samym czasie.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna

degustacja

Miejsca

Opinie (47) ponad 10 zablokowanych

  • Drobna uwaga (3)

    Pan dziennikarz myli pojęcia - czekadełko się podaje na wstępie, a jak dla oczyszczenia kubków smakowych to intermezzo. A zresetować to może pan sobie komputer.

    • 17 0

    • W domu też przed obiadem oczyszczasz kubki smakowe ? (2)

      Co za .....

      • 2 1

      • Nie, przerwy między zębami (1)

        • 1 0

        • Ja myje ręce

          Znasz?

          • 1 1

  • Plebs nie rozumie (4)

    Jedzenie jest tylko przerywnikiem podczas wielowątkowych wspólnych rozmów. Celem takiego spotkania jest rozmowa, a nie napełnianie żołądka, jemy do syta tylko w domu, Wino i przekąski to dla zapoczątkowania i rozluźnienia atmosfery. W dzisiejszych czasach uczestnicy takich spotkań z reguły nic nie mają do powiedzenia, więc czekają na żarcie by napełnić kołdun żarciem , a umysł zalać alkoholem sobie i innym.

    • 5 4

    • Kałdun, erudyto.

      • 4 0

    • To POrtal wiadomych wyborców

      • 3 1

    • Elyta wie

      • 5 1

    • Święte słowa!

      • 0 0

  • Polska (1)

    Smakosz wina. Nie ma chyba drugiego kraju na świecie, w którym to stwierdzenie mogłoby być bardziej niejednoznaczne.

    • 3 1

    • Wino powoduje podagrę, niszczy stawy

      • 0 0

  • Szukam aparatu z takim zoomem (1)

    ktorym byly robione te zdjecia

    • 0 0

    • Robili domofonem XR400

      • 1 0

  • czy tym razem za 2000 zł

    coś na talerzu co trudno znależć bo takie małe ?

    • 3 0

  • Fajna winiarenka (2)

    Kelner w golfie trochę słabo ...

    • 5 1

    • Sommelier (1)

      To nie kelner tylko MS, na świecie takich dużo nie ma a w Polsce jest chyba jednym z 3/4, więc może się ubierać jak chce :)

      • 2 2

      • Nie widziałem jeszcze SM w golfie na tego typu kolacji. Każdy sommelier jest lub może być kelnerem, natomiast niewielu kelnerów może zostać sommelierem tu pełen szacunek.
        Wiem kim jest MS, Gdańsk to nie Warszawa a Warszawa to nie Londyn .Tym tokiem myślenia no Lewandowski w pracy zagrał by w golfie :bo to przecież Lewandowski 3/4 piłkarz świata - bez urazy .

        • 4 0

  • Sitwa i szara strefa Pomorza

    Jedni mogą drudzy czekają wstyd

    • 2 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane