Wielkimi krokami zbliża się dwudniowa uczta dla podniebienia. Przy długim stole na sopockim molo zbiorą się szefowie kuchni, przedstawiciele branży gastronomicznej, blogerzy kulinarni i fani dobrej kuchni. Warto zarezerwować czas 28-29 czerwca na II edycję festiwalu kulinarnego pod hasłem "Sopot od kuchni - Slow Food Festival".
tak, chętnie skorzystam z okazji degustacji potraw za symboliczną cenę
34%
raczej przyjdę, choć uważam, że nie powinno być opłaty za wstęp na molo, skoro tam odbywa się impreza
32%
nie, podczas takiego festiwalu degustacja powinna być za darmo
34%
Po pierwszej edycji imprezy, która zebrała dobre recenzje w portalach branżowych i przyciągnęła 6 tysięcy gości, organizator imprezy - Slow Food Pomorze - nabrał ochoty na repetę. Branża gastronomiczna, dostrzegając potencjał plenerowego festiwalu smaków, chętniej niż rok temu poparła ideę kulinarnej imprezy pod gołym niebem. W drugiej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" udział zadeklarowało około 50 restauratorów - trzykrotnie więcej niż w poprzedniej edycji.
Imprezę zaplanowano na ostatni weekend czerwca. Wzorem ubiegłego roku festiwal odbędzie się przy długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo. Pojawią się na nim - oprócz szefów kuchni z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski - członkowie Slow Food Polska, blogerzy kulinarni, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych oraz młodzi i zdolni pasjonaci gotowania. Nie zabraknie też artystów oraz celebrytów. Udział w imprezie potwierdzili m.in.
Reni Jusis,
Mieczysław Szcześniak,
Jola Słoma,
Mirek Trymbulak.
-
Każdy z restauratorów zaprezentuje swoje kulinarne propozycje. Restauracje połączy idea "slow food". Wszyscy wystawcy otrzymają ten sam zestaw produktów, a każdy z szefów dorzuci swoje składniki, by pokazać możliwości kuchni autorskiej. Jesteśmy przygotowani do wydania 20 tys. porcji degustacyjnych - mówi
Wojciech Radtke, główny organizator i pomysłodawca imprezy oraz propagator "slow food" w Trójmieście. -
Oprócz szefów kuchni pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy,dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia - dodaje Radtke.
28 czerwca wystawią się restauratorzy z Trójmiasta, 29 czerwca restauracje z Kaszub i innych regionów Polski. Potraw będzie można próbować w kilku sekcjach m.in. grillowej, Slow Food, sekcji Fumenti, sekcji Przyjaciele i sekcje kuchnie świata. Zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego, odbędzie się targ rybny. Do molo podpłyną 3 kutry rybackie, gdzie będzie można kupić rybę prosto z sieci.
-
Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki, nawet jadalne arcydzieła. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu - zapowiada
Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, producent festiwalu.
Oferta w tym roku jest znacznie bogatsza, ale sama formuła festiwalu się nie zmienia. Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów. Będzie zatem można spróbować pięciu wybranych potraw. Zakup karnetu konsumpcyjnego nie zwalnia z opłaty za wstęp na molo. Bilety wstępu na molo trzeba nabyć w kasach, karnety degustacyjne zaś na terenie imprezy po przekroczeniu bramek wejściowych. Degustacja potraw będzie możliwa od godziny 11.00 do 19.00.