- 1 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (65 opinii)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (53 opinie)
- 3 Spotkali się w szczytnym celu (7 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
Już za tydzień "Sopot od kuchni"
Wielkimi krokami zbliża się dwudniowa uczta dla podniebienia. Przy długim stole na sopockim molo zbiorą się szefowie kuchni, przedstawiciele branży gastronomicznej, blogerzy kulinarni i fani dobrej kuchni. Warto zarezerwować czas 28-29 czerwca na II edycję festiwalu kulinarnego pod hasłem "Sopot od kuchni - Slow Food Festival".
Imprezę zaplanowano na ostatni weekend czerwca. Wzorem ubiegłego roku festiwal odbędzie się przy długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo. Pojawią się na nim - oprócz szefów kuchni z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski - członkowie Slow Food Polska, blogerzy kulinarni, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych oraz młodzi i zdolni pasjonaci gotowania. Nie zabraknie też artystów oraz celebrytów. Udział w imprezie potwierdzili m.in. Reni Jusis, Mieczysław Szcześniak, Jola Słoma, Mirek Trymbulak.
- Każdy z restauratorów zaprezentuje swoje kulinarne propozycje. Restauracje połączy idea "slow food". Wszyscy wystawcy otrzymają ten sam zestaw produktów, a każdy z szefów dorzuci swoje składniki, by pokazać możliwości kuchni autorskiej. Jesteśmy przygotowani do wydania 20 tys. porcji degustacyjnych - mówi Wojciech Radtke, główny organizator i pomysłodawca imprezy oraz propagator "slow food" w Trójmieście. - Oprócz szefów kuchni pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy,dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia - dodaje Radtke.
- Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki, nawet jadalne arcydzieła. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu - zapowiada Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, producent festiwalu.
Oferta w tym roku jest znacznie bogatsza, ale sama formuła festiwalu się nie zmienia. Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów. Będzie zatem można spróbować pięciu wybranych potraw. Zakup karnetu konsumpcyjnego nie zwalnia z opłaty za wstęp na molo. Bilety wstępu na molo trzeba nabyć w kasach, karnety degustacyjne zaś na terenie imprezy po przekroczeniu bramek wejściowych. Degustacja potraw będzie możliwa od godziny 11.00 do 19.00.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (46) 7 zablokowanych
-
2014-06-22 11:11
Kuchnie 16 europejskich regionów, niepowtarzalne smaki
i niezastąpieni wrocławscy kucharze. Wielka biesiada Europy na Widelcu trwa! Robert Makłowicz oprowadzał gości po biesiadnych stołach. Zobaczcie galerię zdjęć! Wszystkie degustacje były darmowe
- 4 0
-
2014-06-22 20:05
mala porcyjka a 5zl przeliczajac na kilogram to ze 100zl wyjdzie ...............a tydzien wczesniej pisaliscie ze tylko 5zl a nie 5 razy 5 plus wejsciowka na molo to razem 32
- 5 3
-
2014-06-23 17:13
Paranoja
Za te 25 zł plus 7.50 zł za wejście na molo mogą mnie pocałować w d.... Na pewno tam nie pójdę. Warszawkę i zakłamanych poliktyków, również tego sopockiego to stać ale nie zwykłych ludzi.
- 4 4
-
2014-06-23 19:35
celebryty
Ja kategorycznie zadam zeby zaproszono pania Gesler , inaczej ta impreza bedzie do d..y.A zawsze bedzie mozna tego wieloryba wrzucic do Baltyku.No ale ryb taz szkoda.
- 0 2
-
2014-06-23 20:24
Lepiej ugotować samemu obiad za 25zł...
...dla całej rodziny.
- 7 4
-
2014-06-24 08:49
do korekty-do redakcjji
Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów.
dalej napisane w artykule:
Za 5 złotych można będzie więc spróbować pięciu wybranych potraw.
czyli mozna sprobowac 25 potraw razem za 25,-Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
- 1 0
-
2014-06-24 11:59
SUPER I TYLKO TAK DALEJ
Wybieram sie do Sopotu po wielu latach przerwy i zajrzalam co ciekawego dzieje sie wTrojmiesciew czasie mojego trzydniowego pobytu
Mieszkam w Berlinie i tam coroczna tradycja jest Grune Woche- Zielony Tydzien ktory przyciaga setki tysiecy chetnych do wspolnego probowania potraw...
Wspanial- 2 0
-
2014-06-24 12:03
Polacy cieszcie sie zyciem nie narzekajcie tyle (2)
Ktos kto za 25 zl chce ugotowac obiad moze to zrobic nie zatruwajac innym przyjemnosci- ten brak tolerancji i zawisc jest niestety dowodem ze niektorym Polakom jeszcze daleko do europejskiego stylu zycia!!!!
- 2 5
-
2014-06-24 16:47
Kobieto posłuchaj (1)
Sieć sobie w tym Berlinie i wcale tu nie przyjeżdżaj. Szpanować i świrować chcesz na molo, gwiazda z zagranicy. Nie znasz reali to się nie wypowiadaj.
- 1 3
-
2014-06-25 16:00
A Ty
skoro nie znasz języka ojczystego, też zaprzestań afiszowania się na forum.
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.