• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Już za tydzień "Sopot od kuchni"

Marta Nicgorska
20 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych. W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych.

Wielkimi krokami zbliża się dwudniowa uczta dla podniebienia. Przy długim stole na sopockim molo zbiorą się szefowie kuchni, przedstawiciele branży gastronomicznej, blogerzy kulinarni i fani dobrej kuchni. Warto zarezerwować czas 28-29 czerwca na II edycję festiwalu kulinarnego pod hasłem "Sopot od kuchni - Slow Food Festival".



Czy podoba ci się idea plenerowego festiwalu kulinarnego?

Po pierwszej edycji imprezy, która zebrała dobre recenzje w portalach branżowych i przyciągnęła 6 tysięcy gości, organizator imprezy - Slow Food Pomorze - nabrał ochoty na repetę. Branża gastronomiczna, dostrzegając potencjał plenerowego festiwalu smaków, chętniej niż rok temu poparła ideę kulinarnej imprezy pod gołym niebem. W drugiej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" udział zadeklarowało około 50 restauratorów - trzykrotnie więcej niż w poprzedniej edycji.

Imprezę zaplanowano na ostatni weekend czerwca. Wzorem ubiegłego roku festiwal odbędzie się przy długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo. Pojawią się na nim - oprócz szefów kuchni z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski - członkowie Slow Food Polska, blogerzy kulinarni, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych oraz młodzi i zdolni pasjonaci gotowania. Nie zabraknie też artystów oraz celebrytów. Udział w imprezie potwierdzili m.in. Reni Jusis, Mieczysław Szcześniak, Jola Słoma, Mirek Trymbulak.

- Każdy z restauratorów zaprezentuje swoje kulinarne propozycje. Restauracje połączy idea "slow food". Wszyscy wystawcy otrzymają ten sam zestaw produktów, a każdy z szefów dorzuci swoje składniki, by pokazać możliwości kuchni autorskiej. Jesteśmy przygotowani do wydania 20 tys. porcji degustacyjnych - mówi Wojciech Radtke, główny organizator i pomysłodawca imprezy oraz propagator "slow food" w Trójmieście. - Oprócz szefów kuchni pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy,dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia - dodaje Radtke.

28 czerwca wystawią się restauratorzy z Trójmiasta, 29 czerwca restauracje z  Kaszub i innych regionów Polski. Potraw będzie można próbować w kilku sekcjach m.in. grillowej, Slow Food, sekcji Fumenti, sekcji Przyjaciele i sekcje kuchnie świata. Zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego, odbędzie się targ rybny. Do molo podpłyną 3 kutry rybackie, gdzie będzie można kupić rybę prosto z sieci.

- Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki, nawet jadalne arcydzieła. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu - zapowiada Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, producent festiwalu.

Oferta w tym roku jest znacznie bogatsza, ale sama formuła festiwalu się nie zmienia. Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów. Będzie zatem można spróbować pięciu wybranych potraw. Zakup karnetu konsumpcyjnego nie zwalnia z opłaty za wstęp na molo. Bilety wstępu na molo trzeba nabyć w kasach, karnety degustacyjne zaś na terenie imprezy po przekroczeniu bramek wejściowych. Degustacja potraw będzie możliwa od godziny 11.00 do 19.00.


Wydarzenia

Sopot od kuchni (6 opinii)

(6 opinii)
25  zł
pokaz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • Kuchnie 16 europejskich regionów, niepowtarzalne smaki

    i niezastąpieni wrocławscy kucharze. Wielka biesiada Europy na Widelcu trwa! Robert Makłowicz oprowadzał gości po biesiadnych stołach. Zobaczcie galerię zdjęć! Wszystkie degustacje były darmowe

    • 4 0

  • mala porcyjka a 5zl przeliczajac na kilogram to ze 100zl wyjdzie ...............a tydzien wczesniej pisaliscie ze tylko 5zl a nie 5 razy 5 plus wejsciowka na molo to razem 32

    • 5 3

  • Paranoja

    Za te 25 zł plus 7.50 zł za wejście na molo mogą mnie pocałować w d.... Na pewno tam nie pójdę. Warszawkę i zakłamanych poliktyków, również tego sopockiego to stać ale nie zwykłych ludzi.

    • 4 4

  • celebryty

    Ja kategorycznie zadam zeby zaproszono pania Gesler , inaczej ta impreza bedzie do d..y.A zawsze bedzie mozna tego wieloryba wrzucic do Baltyku.No ale ryb taz szkoda.

    • 0 2

  • Lepiej ugotować samemu obiad za 25zł...

    ...dla całej rodziny.

    • 7 4

  • do korekty-do redakcjji

    Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów.
    dalej napisane w artykule:
    Za 5 złotych można będzie więc spróbować pięciu wybranych potraw.

    czyli mozna sprobowac 25 potraw razem za 25,-

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 1 0

  • SUPER I TYLKO TAK DALEJ

    Wybieram sie do Sopotu po wielu latach przerwy i zajrzalam co ciekawego dzieje sie wTrojmiesciew czasie mojego trzydniowego pobytu
    Mieszkam w Berlinie i tam coroczna tradycja jest Grune Woche- Zielony Tydzien ktory przyciaga setki tysiecy chetnych do wspolnego probowania potraw...
    Wspanial

    • 2 0

  • Polacy cieszcie sie zyciem nie narzekajcie tyle (2)

    Ktos kto za 25 zl chce ugotowac obiad moze to zrobic nie zatruwajac innym przyjemnosci- ten brak tolerancji i zawisc jest niestety dowodem ze niektorym Polakom jeszcze daleko do europejskiego stylu zycia!!!!

    • 2 5

    • Kobieto posłuchaj (1)

      Sieć sobie w tym Berlinie i wcale tu nie przyjeżdżaj. Szpanować i świrować chcesz na molo, gwiazda z zagranicy. Nie znasz reali to się nie wypowiadaj.

      • 1 3

      • A Ty

        skoro nie znasz języka ojczystego, też zaprzestań afiszowania się na forum.

        • 0 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja