- 1 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (19 opinii)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Kawa w domu jak z kawiarni. Dobre ekspresy do kawy
Jedni najchętniej piją ją tylko na mieście, inni w pracy, jeszcze inni nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej filiżanki kawy wypitej w domu. Żeby jednak uwolnić wszystkie jej walory i bogactwo smaku, potrzebne będą nie tylko dobrej jakości ziarna, ale też ekspres. Jaki? Zapytaliśmy ekspertów.
Salony ze sprzętem AGD w Trójmieście
Jaki ekspres do kawy? Dla każdego coś dobrego i... innego
Czy ważny jest dla nas design, a maszyna ma być ważnym elementem wystroju kuchni? Wygląd też jest istotny, zwłaszcza że ekspres do kawy często jest pierwszą rzeczą, jaką widzimy chwilę po przebudzeniu. Niech cieszy nie tylko kubki smakowe, ale również nasze oczy.
W dużym skrócie: na rynku dostępnych jest wiele modeli ekspresów do kawy, a podzielić je można na kilka rodzajów. Wybierać możemy spośród ciśnieniowo-przelewowych, przelewowych oraz ciśnieniowych (automatyczne, kolbowe i kawiarki). Te ostatnie mogą być stworzone z myślą o zabudowie lub wolnostojące, z wbudowanym młynkiem albo saszetkowe (nie mylić z kapsułkowymi).
Wybór jest ogromny w każdym przedziale cenowym. Tylko na co się zdecydować? Która firma jest najlepsza? Co wziąć pod uwagę? O to zapytaliśmy ekspertów z Trójmiasta.
Ekspresy do kawy - opinie baristów
Nie każdy szuka w ekspresach "wszystkiego w jednym". Niektórzy doceniają urządzenia skoncentrowane na wybranych funkcjach, które wymagają już obycia z tematem i doświadczenia.
- Najważniejszy jest napój ze świeżo wypalonej kawy (najlepiej do trzech miesięcy od palenia) i zmielony bezpośrednio przed parzeniem. Dlatego nie polecam ekspresów na kapsułki oraz kawy mielonej w paczkach - mówi Mariusz Bulak, miłośnik kawy i barista w palarni kawy Kawana. - Osobiście polecam sprzęty tzw. przelewowe, dające mocny kofeinowy i aromatyczny napój. Urządzenia działające na zasadzie trzy w jednym, czyli "młynek, spieniacz i jeden guzik" dają napój kawowy o obniżonych wartościach smakowych. Jakość traci w starciu z szybkością parzenia.
Palarnie kawy w Trójmieście
Marcin Potkański z Mitte chleb i kawa jest podobnego zdania, że do domu sprawdzi się dobrej jakości ekspres przelewowy. Ci, co kochają kawę z mlekiem, muszą zwrócić uwagę na elementy, które mają z nim styczność.
- Decydując się na ekspres, dobrze odpowiedzieć sobie na pytanie: jaką kawę głównie pijam? Czy jest to cappuccino, caffe latte, a może klasyczna czarna? Z ekspresem do kawy, podobnie jak z każdą inną rzeczą, powinniśmy unikać rozwiązań tzw. od wszystkiego, czyli "all in one". Jeżeli decydujemy się na kawę czarną, to w zupełności wystarczy nam klasyczny ekspres przelewowy. Gustując w kawach mlecznych, kupując ekspres, zwróćmy uwagę na prostotę czyszczenia mechanizmu do spieniania mleka. Częste awarie są spowodowane brakiem odpowiedniego dbania o tę część. Z reguły nie chce nam się czyścić/przepłukiwać systemu mlecznego, bo trwa to za długo. Taki system powinien być czyszczony co najmniej raz dziennie. Dlatego też łatwy i szybki demontaż i ponowny montaż jest bardzo ważny przy codziennym zastosowaniu.
Praktyczne podejście do ekspresu do kawy prezentuje także Jacek Kosowski z Gdyńskiej Palarni Kawy. Taki napój ma być smaczny i pieścić zmysły, ale nie zapominajmy, że trzeba go codziennie czyścić, a z tym bywa już różnie...
- Wybierając domowy ekspres do kawy, należy zwrócić szczególną uwagę na możliwość czyszczenia ekspresu. Niektóre dobre marki dają możliwość łatwego wyjęcia bloku zaparzającego. Warto przynajmniej raz w tygodniu wyjąć blok i wypłukać pod bieżącą wodą. W ekspresie jest wilgotno, ciepło, a w kawie jest tłuszcz, to idealne warunki do rozwoju pleśni. Jeśli nie ma możności wyjęcia bloku, należy systematycznie korzystać z programu czyszczenia z użyciem odpowiedniej chemii. Ważne też, aby system spełniania mleka był jak najprostszy i jak najłatwiejszy do utrzymania w czystości - mówi Jacek Kosowski. - Poza tym dobrze, jeśli ekspres ma możliwość stosowania filtra do wody i regulację stopnia zmielenia kawy w młynku. Według mnie młynek koniecznie musi być żarnowy. Polecam marki specjalizujące się w ekspresach do kawy.
Najlepsze ekspresy do kawy - propozycje znawców
Poprosiliśmy przedstawicieli trójmiejskich firm zajmujących się dystrybucją ekspresów do kawy o wskazanie jednego konkretnego modelu, który szczególnie polecają. Co wybrali?
Ekspres do kawy Miele CM5 Silence
Spośród firm, które produkują ekspresy, wyróżnia się Miele. W ofercie mają wiele modeli, które przypadną do gustu miłośnikom kawy. Najmłodszym "dzieckiem" w rodzinie Miele jest wolno stojący CM5 Silence (wejdzie do sprzedaży w połowie czerwca 2020). To urządzenie stworzone z myślą o tych, którzy rano lubią rozsmakować się w pysznym naparze bez konieczności budzenia całego domu.
- Za redukcję hałasu podczas mielenia kawy w nowych modelach ekspresów CM5 Silence odpowiada nowy, znacznie cichszy silnik młynka. Kawa zrobiona w CM5 Silence jest wyjątkowo aromatyczna. AromaticSystem sprawia, że dynamiczny zaparzacz rozszerza się przy napływie wody i zmielona kawa intensywnie miesza się z wodą. W CM5 Silence możesz zrobić wiele rodzajów kaw, m.in. ristretto, espresso, cappuccino czy latte. Przygotowanie odpowiedniej kawy ułatwia też regulowana wysokość dyszy od 8 do 13,5 cm, co oznacza, że możesz mieć swoją ulubioną latte także w wysokiej szklance - mówi Barbara Prange z Miele Experience Center.
To model, który sprzyja spotkaniom z bliskimi. Dzięki funkcji "dzbanek kawy" można przygotować większą ilość napoju naraz.
Ekspres do kawy Jura J6 Piano White
Kolejną firmą z tradycją jest Jura. W jej pokaźnej ofercie warto zwrócić uwagę na model J6 Piano White, który docenią koneserzy kawy, nowoczesnego designu oraz technologicznych rozwiązań - można go obsługiwać za pomocą smartfona lub tabletu. Zakupimy go w salonie Coffema w Gdańsku.
- Dzięki aplikacji J.O.E. można łatwo sterować ekspresem do kawy JURA, korzystając z ekranu dotykowego smartfona. Aplikacja na bieżąco informuje o aktualnym statusie urządzenia i wezwaniach do działania, np. kiedy trzeba uzupełnić wodę lub ziarna kawy. J.O.E. jest kompatybilny ze wszystkimi ekspresami automatycznymi JURA wyposażonymi w funkcję Smart Connect - mówi Beata Mozer z Coffema.
Oprócz tego ten automatyczny ekspres oferuje najwyższą jakość specjałów kawowych dzięki zastosowaniu młynka AromaG3 i Procesu Ekstrakcji Pulsacyjnej, 13 specjałów kawowych (od klasycznego espresso po flat white), opatentowaną technologię filtracji wody oraz dopracowany design.
- Ekspres został w całości wykończony podwójnie lakierowanym materiałem w kolorze lśniącej bieli. Szklana taca ociekowa i chromowane elementy dopełniają całości nowoczesnego wzornictwa - dodaje Beata Mozer.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (145) ponad 20 zablokowanych
-
2020-05-29 11:12
Opinia wyróżniona
(6)
Taki kombajn do kawy to z jednej strony ułatwienie, bo naciskasz tylko jeden przycisk. Z drugiej strony to sporo dodatkowych kosztów i pracy związanych z serwisowaniem takich maszyn. Łatwiejsze w obsłudze i długofalowo tańsze w użytkowaniu są tradycyjne ekspresy kolbowe.
- 51 21
-
2020-05-30 23:41
J
Mam taki kombajn 5 lat lekko i wydałem na serwisy hmm.... No może że stówkę :) Tooooo rzeczywiście meeega koszty
- 4 1
-
2020-05-30 18:24
Tez tak mi sie wydaje. Moja chciała automat ale do 2 kas dziennie to chyba słaby wybor
- 2 0
-
2020-05-30 09:23
jakie serwisowanie ? (2)
odkamieniane kwaskiem i mycie modułu...tez mi cos
- 8 6
-
2020-05-30 15:21
(1)
Czyszczenie węźyków, uszczelek, tacki i wszystkich wnętrzności bo zmielona kawa jakimś cudem rozsypuje się w środku. No chyba, że ty tego nie robisz i jak ekspres nie podaje mleka lub pianka zajeżdża maślanką to po serwis dzwonisz...
- 12 3
-
2020-06-05 00:09
Bez przesady
Chyba masz slaby sprzęt
- 0 0
-
2020-05-30 09:09
co ty tam wiesz
Najważniejszy w zyciu jest czas a nie pieniądze
- 6 6
-
2020-05-29 10:31
(11)
Zgadzam się z Panem Kosowskim, że młynek musi być żarnowy, nie wiem więc po co polecać w artykule ekspresy, które takich młynków nie mają. Ręczny młynek ceramiczny i kawiarka Bialetti (zestaw wyjdzie poniżej 300 zł) sprawdzą się dużo lepiej.
- 16 3
-
2020-05-29 10:49
Opinia wyróżniona
Zgoda. (7)
Dobrą kawę można zrobić tanim sprzętem. Nie zapominaj o mleku - jednak dzisiaj mało kto jedzie na samym espresso. I tu dochodzimy do tego, po co ludzie kupują w pełni zautomatyzowane ekspresy przelewowe. Kilka latte mąż, kilka żona, o różnych porach dnia, codziennie. Robiąc to ręcznie człowiek po prostu straci mnóstwo czasu.
- 30 13
-
2020-06-01 14:34
Leń śmierdzący jesteś i tyle w temacie. Nie każdy pracuje w takim miejscu jak tu, że jego jedynym obowiązkiem jest regularne parzenie kawy
- 1 1
-
2020-05-30 21:17
Dobra kawa
Moze strata czasu . Ale jaki sen ma picie napoju który udaje mala czarna Nie ma ani zapach ani smaku
- 3 3
-
2020-05-30 21:03
Dobra kawa
tanim sprzetem to moÆesz sobie zrobi¢ krzywdÉ
- 2 1
-
2020-05-30 20:11
Reklama
A gdzie podpis artykuł sponsorowany
- 8 1
-
2020-05-29 11:00
(2)
Jasne, pod względem oszczędności czasu ciężko rywalizować z ekspresem ale jeżeli patrzymy na jakość naparu to większość ekspresów przegrywa z dużo prostszym i tańszym sprzętem. Moim zdaniem najważniejsze jest mielenie- młynek musi być ceramiczny, inne nigdy nie osiągną takiej jakości. Jasne, że są takie ekspresy ale tutaj wskakujemy już na dużo
Jasne, pod względem oszczędności czasu ciężko rywalizować z ekspresem ale jeżeli patrzymy na jakość naparu to większość ekspresów przegrywa z dużo prostszym i tańszym sprzętem. Moim zdaniem najważniejsze jest mielenie- młynek musi być ceramiczny, inne nigdy nie osiągną takiej jakości. Jasne, że są takie ekspresy ale tutaj wskakujemy już na dużo wyższą półkę cenową niż te podane w artykule. Dla mnie kawa to rytuał, piję tylko espresso i góra 2-3 dziennie. Rytuał mielenia i parzenia w kawiarce jest świetną odskocznią, warto poświęcić te 15 minut.
- 13 5
-
2020-06-01 07:36
ale jednak espresso z kawiarki nie ma cremy
- 2 0
-
2020-05-29 11:40
Ekspresów z młynkiem ceramicznym w cenach poniżej podanych w artykule jest mnóstwo :)
- 6 0
-
2020-05-29 11:17
Bialetti + młynek Hario Skerton + Spieniacz Bodum (2)
razem 350 zł i mamy pyszne espresso i Latte i można kombinować.
Kawę biorę teraz z Landcafe gdzie mają wypały tygodnia. Jak piję kawę z automatu to nigdy nei była blisko w smaku- 5 9
-
2020-05-31 12:57
polecam spróbować polskie Slowpresso
sama esencja smaku, poezja wręcz - z kawiarki nigdy tak mi nie wyszło
- 1 0
-
2020-05-29 11:24
Świetny zestaw. A automaty to już jest inny wymiar tragedii:)
- 2 3
Wszystkie opinie
-
2020-09-21 13:14
Alka
Lepiej zainwestować w porządny ekspres do kawy, który wytrzyma lata parzenia kawy, a do tego pozwoli delektować się różnymi rodzajami pysznej kawki. Takie jest moje zdanie. I dlatego mam DeLonghi - jest ze mną już ładnych parę lat. Nie ryzykowałam i nie inwestowałam w tańsze modele.
- 0 0
-
2020-06-16 22:21
marzę o ekspresie
Dzięki za fajny poradnik. Zastanawiam się właśnie, jaki ekspres do kawy zakupić. Najbardziej podobają mi się te urządzenia z automatycznym spieniaczem mleka, systemem samoczyszczącym, łatwą obsługą. Najbardziej jestem przekonana do DeLonghi. Widziałam ten ekspres w sklepie na wystawie i bardzo mi się spodobał. Muszę go mieć!
- 0 0
-
2020-06-09 21:01
A co z akrylamidem?
Czy ekspres za 10 tys ją wyekstrahuje?- 0 0
-
2020-05-29 17:36
(2)
Jaki by nie był automat , nawet wysadzany kamieniami Swarovskiego kawę czarną zrobi przeciętną. Automat nadaje się do kaw z mlekiem. Czarną kawę , nie mylić z lurą przyrządza się w ekspresie kolbowym , uprzednio mieląc ją na świeżo w odpowiednim młynku. Tak więc każde urządzenie jest dobre do tego , do czego zostało stworzone.
- 19 3
-
2020-05-30 22:18
Do kaw z mlekiem też się nie nadają (1)
Do pysznej latte trzeba dobrego espresso i odpowiednio spienionego mleka (automat nie robi tego w połowie tak dobrze jak klasyczna para).
- 2 3
-
2020-06-05 20:26
Zaprzeczasz sobie samemu w jednym zdaniu. Co ma wspólnego espresso z latte ?
Latte to nie espresso tylko cafe americano ze spienionym mlekiem.
Oczywiście z kolby zawsze czarna kawa będzie lepsza niż z ekspresu.
Ale jaki jest sens rozcieńczać espresso wodą ( przelewając kawę z kolby ) aby dolać później do niej spienione mleko ?- 0 0
-
2020-05-30 05:44
Przelewowy? (3)
Co za barista poleca ekspres przelewowy? Na.całym świecie w kawiarniach używa się ciśnieniowych!
- 16 1
-
2020-06-02 10:31
Ty na serio? (2)
I ci ludzie, co polubili ten post, też na serio?! Przecież artykuł jest o parzeniu kawy w domu....na litość, zamiast po świecie, zasuwaj do szkoły na lekcję czytania ze zrozumieniem!
- 2 2
-
2020-06-04 01:42
(1)
Na serio
Kawa zaparzona z przelewowego smakuje jak dla mnie oczywiście gorzej.wręcz nie cierpię tego smaku,bo dość długo piłam kawę parzoną w tem sposób. KAWA z ekspresu jest smaczniejsza i zdrowa więc sugestia ze szkołą jak kulą w płot- 0 1
-
2020-06-05 17:11
Gościem to chyba w szkole razem z pierwszym autorem
Nawiązujesz do czegoś zupełnie innego niż pierwszy komentarz. Z tekstu "Krzyaiek" wynika, ze bariści polecają przelewowy do kawiarni....gdzie w artykule mowa o kawie domowej. Zaczynam podejrzewać, że razem na wagary chodziliście....idąc dalej "przelewowy" to też ekspres, czyli według Twojej wypowiedzi "kawa z ekspresu" Ci bardziej smakuje, nieważne z jakiego :)
- 0 0
-
2020-06-05 15:03
Ach ta próżność...
Bądźmy szczerzy - żaden ekspres za 4, 7 czy 10 tys. nie zrobi lepszej kawy od tego za 1200-2000 (mówię o automatycznych) - i śmieszy mnie jak ktoś mówi/pisze, że wydał tyle kasy dla "jakości". Oczywiście jedne są ładniejsze inne brzydsze - kwestia gustu, niemniej w warunkach domowych Seaco Intelia/Lirika czy DeLonghi Ecamy w zupełności wystarczą (mają młynki żarowe ceramiczne/stalowe + różne funkcje spieniania mleka) - z reguły nie mają automatycznego czyszczenia - co jest zwykłą marketingową bujdą bo czyścić będziecie musieli tak samo i ekspres za 1500 i za 10000, chyba że lubicie pleśń i zaschnięte mleko.
Kluczem do smaku będzie już tylko kwestia doboru kawy i jej zmielenia, co daje praktycznie każdy ekspres automatyczny poza kapsułkowymi oczywiście.
Jedyne na co musicie się nastawić, to że co kilka lat (zależnie od ilości kaw zrobionych) może być blok do wymiany - z moich doświadczeń biurowo-domowych wynika, że jest to kilkaset zł co 4-6 lat.- 0 0
-
2020-05-29 11:12
Opinia wyróżniona
(6)
Taki kombajn do kawy to z jednej strony ułatwienie, bo naciskasz tylko jeden przycisk. Z drugiej strony to sporo dodatkowych kosztów i pracy związanych z serwisowaniem takich maszyn. Łatwiejsze w obsłudze i długofalowo tańsze w użytkowaniu są tradycyjne ekspresy kolbowe.
- 51 21
-
2020-05-30 09:23
jakie serwisowanie ? (2)
odkamieniane kwaskiem i mycie modułu...tez mi cos
- 8 6
-
2020-05-30 15:21
(1)
Czyszczenie węźyków, uszczelek, tacki i wszystkich wnętrzności bo zmielona kawa jakimś cudem rozsypuje się w środku. No chyba, że ty tego nie robisz i jak ekspres nie podaje mleka lub pianka zajeżdża maślanką to po serwis dzwonisz...
- 12 3
-
2020-06-05 00:09
Bez przesady
Chyba masz slaby sprzęt
- 0 0
-
2020-05-30 23:41
J
Mam taki kombajn 5 lat lekko i wydałem na serwisy hmm.... No może że stówkę :) Tooooo rzeczywiście meeega koszty
- 4 1
-
2020-05-30 18:24
Tez tak mi sie wydaje. Moja chciała automat ale do 2 kas dziennie to chyba słaby wybor
- 2 0
-
2020-05-30 09:09
co ty tam wiesz
Najważniejszy w zyciu jest czas a nie pieniądze
- 6 6
-
2020-06-03 13:12
A ja bardzo lubię moje Cafissimo
- 0 2
-
2020-06-02 15:42
pytam poważnie
skoro kawę pije się od tysięcy lat - to jak ją parzono dawno temu kiedy nie było ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, kawiarek i innych tego typu wynalazków ?? No bo chyba nie powiecie, że wtedy na ziemi żyli idioci i na pewno parzyli sobie paskudną i niesmaczna kawę i ją pili, bo nie wiedzieli jaka pyszna mogłaby być gdyby znali jakieś wynalazki.....; No to jak jest ?? Dało się to jakoś robić ??
- 3 0
-
2020-05-29 14:05
Czemu ekspres do kawy musi tyle kosztować naprawdę nie wiem (4)
- 23 2
-
2020-06-02 12:06
nie musi
ale skoro lenie chcą tyle płacić, to tyle pośrednicy kroją.
- 0 0
-
2020-05-30 22:25
Nie musi
- 2 0
-
2020-05-29 14:18
(1)
Ekspresy nie są aż takie drogie, tylko w tym artykule pojechali... Jura jest przereklamowana, wystarczy popytać w serwisach.
Ekspres automatyczny spokojnie można kupić za 1500zł.
Ważniejsza jest jaką kawę się pije, można mieć ekspres za 10 000 zł i kupować kawę za 5 zł, a można tańszy, ale znaleźć sobie kawę, która smakuje (i nie musi być droga). Mi najbardziej smakuje Tchibo Sycilia, ale to trzeba lubić mocno paloną.- 4 4
-
2020-05-29 14:37
Ale bzdury!
Stary, z jakiej choinki sie urwałeś? Bo Boże Narodzenie dawno minęło.
- 4 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.