wiadomości - Design

stat

Jak Oni Mieszkają: dwupoziomowe mieszkanie w centrum Gdyni

Pomiędzy kondygnacjami znajduje się szklana wstawka, dzięki której wnętrze jest znacznie jaśniejsze.
Pomiędzy kondygnacjami znajduje się szklana wstawka, dzięki której wnętrze jest znacznie jaśniejsze. fot. Maciej Czarniak/trojmiasto.pl

W najnowszym odcinku cyklu "Jak Oni Mieszkają" odwiedzamy dwupoziomowe mieszkanie w centrum Gdyni. Ostatnio pisaliśmy o domu otoczonym piękną zielenią.



Właścicielka przeprowadziła się do dwupoziomowego wnętrza w centrum Gdyni dwa lata temu i mieszka w nim razem z 17-letnim synem.

- Wcześniej miałam mieszkanie, z którego nie chciałam się wyprowadzać przez 15 lat aż do momentu, kiedy poczułam, że brakuje nam drugiej łazienki, a niewielki pokój syna przestaje być wystarczający. W tamtym momencie syn miał 14 lat - opowiada pani Beata, właścicielka mieszkania.
Pani Beata zdecydowała się na współpracę z Pracownią Projektową Ewa Weber, którą poleciła jej koleżanka.

Aranżacja wnętrz w Trójmieście


- Najtrudniejsze dla mnie było określenie tego, czego oczekuję. Stylistycznie podobało mi się poprzednie mieszkanie, dlatego zaprosiłam do niego panią Ewę Weber, która w trakcie współpracy dobrze poznała moje potrzeby i dopasowała to wnętrze do mnie - wyjaśnia właścicielka mieszkania.

Ponadczasowość i przestrzeń



Głównymi założeniami projektu było funkcjonalne zaaranżowanie wnętrza o powierzchni 84 m kw.

- Projekt wnętrza miał opierać się na bieli, czerni i szarościach, ale żeby jednocześnie panował w nim domowy klimat. Z racji tego, że na pierwszej kondygnacji przeważają szarości, zasugerowałam właścicielce mieszkania drewnianą podłogę w strefie prywatnej - wyjaśnia Ewa Weber.
Największym wyzwaniem było zaaranżowanie przestrzeni antresoli. Projekt dewelopera uwzględniał duży prześwit pomiędzy strefą dzienną a wyższą kondygnacją. Dzięki temu, że antresola została w znacznej części zabudowana, możliwe było wygospodarowanie pokoju dla syna pani Beaty. Powierzchnia wnętrza dla nastolatka ma ponad 20 m kw.

- Projekt musiał uwzględniać maksymalnie jak największy pokój dla nastoletniego syna, tak by mogło się tam zmieścić nie tylko miejsce do spania, przechowywania ubrań czy nauki, ale też przestrzeń na pianino - podkreśla projektantka.
W ciekawy sposób została tutaj zagospodarowana garderoba. Szafa sprawia wrażenie niezbyt głębokiej, a w rzeczywistości jest znacznie bardziej pojemna. Całkowity efekt uzyskujemy przez dodanie akcentów związanych z biologią, która jest pasją syna właścicielki. Dzięki przeszkleniu kawałka podłogi w tym pokoju całe wnętrze mieszkania jest znacznie jaśniejsze.

Oryginalna strefa dzienna



Strefa dzienna opiera się na połączeniu głównie szarości i czerni. Lekkości dodają schody o konstrukcji w białym kolorze. Betonowa ściana świetnie współgra z przeszkleniem pomiędzy kondygnacjami i... windą, do której wejście jest bezpośrednio z mieszkania.

- Wnętrze jest ponadczasowe. Myślę, że to dzięki temu od razu mi się spodobało i nie nudzi mi się do dziś - wyjaśnia pani Beata.

Ogłoszenia

Kamienna Góra! 112m2!
849 000 zł
Gdynia Kamienna Góra
Kamienna Góra! 112m2!
3 pokoje centrum Gdyni - 3 min do Pl. Kaszubskiego
570 000 zł
Gdynia Śródmieście
GDYNIA REDŁOWO - BARDZO ATRAKCYJNA LOKALIZACJA
2 550 000 zł
Gdynia Wzgórze św. Maksymiliana


"Jak Oni Mieszkają" to cykl, w którym pokazujemy apartamenty i domy mieszkańców Trójmiasta i jego okolic. Rozmowy o wzornictwie i architekturze wnętrz są pretekstem do dialogu o człowieku, jego potrzebach i codziennych rytuałach.

Chcesz pokazać swoje mieszkanie w cyklu? Prześlij trzy próbne zdjęcia wnętrza na adres: j.puchala@trojmiasto.pl. Skontaktujemy się tylko z wybranymi osobami.

Najnowsze artykuły

wydarzenia