Hotel Central oraz znajdujący się w jego wnętrzach browar PG4, którego nazwa wskazuje lokalizację przy ul. Podwale Grodzkie 4 , tuż przy Dworcu Głównym w Gdańsku, zostały oficjalnie otwarte. Elegancki, czterogwiazdkowy hotel posiada 39 pokoi, a w powstałym browarze, poza klasycznymi stylami piwnymi, warzone będzie także piwo jopejskie, według starej, gdańskiej receptury.
Właściciele hotelu i browaru, Beata i Cezary Zielińscy, przywitali przeszło 100 gości w asyście straży stylizowanej na żołnierzy garnizonu gdańskiego z połowy XVIII wieku. Wszystkim zaproszonym zaserwowano powitalny kieliszek z dwoma stylami piwnymi do wyboru.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. piekarze Andrzej Szydłowski i Grzegorz Pellowski, twórca gdańskich hoteli Hanza i Hilton Jan Wójcikiewicz, rektor Akademii Sztuk Pięknych Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.
Zanim zaproszeni goście zeszli do mieszczącej się w piwnicach budynku restauracji i browaru, właściciele podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do powstania hotelu Central.
- Gdańsk jest miastem, z którym czujemy się związani i to zdeterminowało decyzję o otworzeniu hotelu właśnie tutaj. W tym miejscu trzeba rozgraniczyć działalność hotelową i browarniczą, choć niewątpliwie, właśnie browarem, chcemy się wyróżnić. Goście mogą korzystać z restauracji już od trzech tygodni, natomiast część noclegowa zostanie uruchomiona na przełomie czerwca i lipca - mówiła właścicielka hotelu, Beata Zielińska. Zdjęcia z pleneru fotograficznego w zniszczonych wnętrzach przychodni kolejowej - przed przebudową.
7
Hotel i browar w jednym
Central Hotel i browar restauracyjny PG4 znajdują się w dawnej przychodni kolejowej, której modernizacja i adaptacja trwały łącznie siedem lat. Hotel położony jest w pobliżu budynku dworca Gdańsk Główny PKP, co widać w jego wnętrzach oraz zdobieniach elewacji. Z kolei odwołaniem do utworzonego tu browaru są nazwy pokoi: każda nawiązuje do jednego gatunku piwa. Przestronne apartamenty utrzymane są w klasycznych i stonowanych barwach.
W browarze skosztujemy różnych stylów piwnych: obecnie serwowane są pils, witbier, rauchbier oraz dry stout. Asortyment jednak ma się zmieniać. W przyszłości największą atrakcją browaru ma być najsłynniejsze historyczne gdańskie piwo - jopejskie (jopenbier), którego recepturę postarał się odtworzyć niemiecki piwowar Johannes Herberg. Podczas uroczystego otwarcia browaru restauracyjnego nastawił on symboliczną, pierwszą warkę jopejskiego. Ma być ono gotowe za miesiąc.
Restauracja PG4 to jednak nie tylko browar, ale też przemyślane menu, za które odpowiada doświadczony szef kuchni Przemysław Formela. Proponuje on gościom połączenia serwowanych tu piw z konkretnymi posiłkami (tzw. foodpairing).
- Chcemy zaproponować naszym gościom coś nieszablonowego. Dlatego ciągle udoskonalamy nasze menu wsłuchując się w głosy klientów. Staramy się również używać jedynie naturalnych, znanych produktów, które wytwarzamy sami lub korzystamy z zasobów lokalnych wytwórców. Ważnym składnikiem naszej kuchni jest oczywiście piwo, które dodajemy do mięs czy sosów - opowiadał szef kuchni PG4.
Widać właściciele mają upodobanie do szmat. Kiedyś wisiały wielkie, teraz małe. Panie konserwatorze proszę nakazać ich zdjęcie!!!!!!
Gdańszczanin
6 lat
111
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 16:16
Jopejskie w miesiąc????? (1)
To jakiś żart?
6 lat
44
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 16:33
Receptura z archiwum Tyskacza
Widać, że będziemy mieli do czynienia z podróbką. Będą chcieli wcisnąć gawiedzi pomyje za kilkadziesiąt złotych. Ich niedoczekanie.
Zły
6 lat
43
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 12:35
(2)
Skoro p. Beata ma wielki bebzon po co fotografuje się z profilu?
6 lat
910
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 15:27
i to naprawdę jest Twój największy problem?
zazdroszczę
6 lat
22
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 13:25
i tak w tym stroju wygląda dobrze. Normalnie to wygląda jeszcze gorzej
6 lat
50
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 12:11
(2)
To są Państwo Zielińscy od wędlin?
6 lat
188
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 13:19
to są Ci którzy dołożyli 100tys za remont swojej ulicy tj. Tuwima w Gdańsku
6 lat
201
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 12:23
NIe
6 lat
71
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 11:23
Widzę bez pokropku ani rusz. Ależ zaścianek.
6 lat
133
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 12:09
ale taniocha! bede tutaj codziennie przychodził, bo piwo jest tak bardzo tanie (1)
6 lat
1715
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 10:12
Na szczęście nie będziesz, bo, jak twierdzisz, lubisz tanie miejsca :)
W.
6 lat
53
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 20:58
(2)
Smak piwa jopejskiego
Możemy sobie wyobrazić jak bogate i wielowymiarowe smakowo było to piwo. Warto dodać, bo nie wszyscy o tym mówią, że było to także kwaśne piwo. Poziom kwasu mlekowego był całkiem duży, na poziomie około 2% – czyli tak jak w lambicu. Jednak tutaj zostawała olbrzymia ilość cukrów resztkowych, więc kwaśności nie było aż tak czuć. Rzadko kiedy ktoś pił czyste, nierozcieńczone jopejskie. Używało się go jako syropu, bo wierzono w jego lecznicze właściwości. Dodawano go do sosów przy rożnych potrawach. Wreszcie ulepszano nim słabsze piwa. Mity mówią nawet o tym, że jopejskie służyło do podbicia smaku w angielskim porterze, ale ile w tym prawdy, pewnie się już nie dowiemy.
6 lat
182
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 09:17
czyli można powiedzieć, że był to właściwie taki 'syrop piwny'
6 lat
42
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 00:13
Ale przedruk z wiki
6 lat
33
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-15 08:20
Piwo Jopejskie w
6 lat
02
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 13:20
(2)
Tam są najdroższe w mieście frytki mała miseczka to jedynie 18 złoty ....
6 lat
254
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 22:34
Maccy Di und Kaefsiak są o rzut piątakiem stamtąd. Wybór należy do Ciebie.
6 lat
52
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 14:40
może i najdroższe
złotych złoty to jest pierścionek
xyz
6 lat
53
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 20:19
Stylowo i elegancko. Bardzo udana rewitalizacja :) (1)
6 lat
182
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-06-14 20:29
wnętrze restauracji - super, pokoje hotelowe - średnio