Śródziemnomorskie smaki od lat cieszą się powodzeniem, dlatego restauracje oferujące owoce morza są mile widziane na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. Goście uwielbiają krewetki, mule, a nawet homary. Stosunkowo często na talerzach króluje również ośmiornica. Sprawdziliśmy, gdzie ją zjemy w Trójmieście.
Dobre restauracje w Trójmieście - ranking
Podobnie jak ryby owoce morza mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, dostarczają witamin z grupy B, zwłaszcza PP i B12, są źródłem jodu, magnezu czy żelaza. Wśród nich są ośmiornice, które w kilku wydaniach znajdziemy w menu trójmiejskich restauracji.
Ośmiornica na talerzu: propozycje trójmiejskich restauracji
tak, w jednej z trójmiejskich restauracji
15%
tak, jadam ją regularnie
13%
nie, ale chciał(a)bym spróbować
14%
nie i nie chcę próbować
14%
Owoce morza chętnie są wybierane na przystawkę.
Ośmiorniczki baby z kalmarami w sosie na bazie białego wina z chilli, czosnkiem, pietruszką, kolendrą i masłem serwowane są w restauracji
Smak Morza. Do restauracji można wstąpić przy okazji weekendowego spaceru, bo restauracja zlokalizowana jest obok hoteli
Sofitel Grand i
Sheraton. Dodatkowo z okien lokalu i tarasu rozciąga się widok na plażę oraz Zatokę Gdańską.
Ośmiornica, zarówno grillowana, w kawałku lub we wspomnianej formie baby, pojawia się również w sałatkach. Taką sałatkę, na dobry początek uczty lub jako danie główne, zjemy w restauracji
Manca w Sopocie. Oprócz ośmiornicy w skład sałatki wchodzą również czosnek, zielone warzywa, rukola, szpinak i sos holenderski.
Treinta y Tres to wyjątkowa restauracja w budynku Olivia Star, a widok rozciągający się z 33. piętra budynku jest tu dodatkową atrakcją. W eleganckich wnętrzach restauracji serwowane są hiszpańskie potrawy, wśród nich ośmiornica podawana z zielonym i czerwonym sosem Mojo oraz ziemniakiem.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Sałatkę z owocami morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki) i dressingiem mango ma w swojej ofercie restauracja
Modern Food&Wine, znajdująca się przy samym wejściu na sopockie molo. Innym daniem z owocami morza w roli głównej jest makaron: krewetki, kalmary, ośmiorniczki, małże venus, wino i zioła.
W
Pescado Restaurante podaje się ośmiornice pochodzące z wybrzeży Hiszpanii i Portugalii. Szefowie kuchni poddają ją obróbce termicznej metodą sous-vide, dzięki czemu mięso jest soczyste i delikatne. W celu podkreślenia smaku nadawane są jej aromaty ziół i cytrusów.
Ośmiornica serwowana jest w restauracji na dwa sposoby: jako klasyczny hiszpański tapas, czyli ośmiornica na ziemniaku wraz z oliwą z wędzonej papryki, a także jako macki podane w całości apetycznie wijące się wśród świeżych owoców i sałat, a na koniec polane lekko pikantną gremolatą.
Ośmiornicę z ziemniakami na przystawkę zamówimy również w restauracji
Toscana Sopot. Jako danie główne polecana jest natomiast grillowana ośmiornica podawana z sałatą.
Grillowaną ośmiornicę w formie przystawki zjemy również w restauracji
Pelican. Warto zamówić do niej szampan lub autorski koktajl.
Restauracja
Petit Paris stara się przenieść kawałek Paryża do Sopotu. Oczywiście w menu nie brakuje wykwintnych serów i ślimaków, które tak bardzo kojarzą się z kuchnią francuską. Odpowiednio podana
grillowana ośmiornica również może być ciekawym przeżyciem kulinarnym. Serwowana jest z majonezem z chorizo, piklowaną czerwoną cebulą i chipsem ryżowym.
-
II Miejsce
-
I Miejsce
-
IV Miejsce
W innym wydaniu
grillowaną ośmiornicę podawaną na ryżu z czarną fasolą zjemy w barze
Fidel. Danie warto połączyć z jednym z autorskich koktajli, z których słynie ten sopocki lokal.
Natomiast włoskie smaki i klimat oddaje
restauracja Amici. W poszukiwaniu dań z ośmiornicy znaleźliśmy
carpaccio z ośmiornicy podawane z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, natką pietruszki, młotkowanym czerwonym pieprzem, rukolą, parmezanem i kremem balsamicznym.
Brzmi zachęcająco. True to restauracja łącząca na jednym talerzu dwa całkowicie odmienne, lecz równie smakowite produkty - krwiste steki i orzeźwiające owoce morza. Miejsce to stawia na jakość produktów, a takiego wyboru owoców morza może im pozazdrościć niejedna restauracja. Jeśli chodzi o ośmiornicę, to mamy tutaj aż trzy propozycje. W formie przystawki ośmiornica z
amarantusem, selerem naciowym i grejpfrutem. Dla dwojga restauracja poleca
talerz owoców morza, na którym oprócz ośmiornicy są jeszcze kalmary, przegrzebki, krab, krewetki i mule. Jeszcze większą propozycją na wspólne degustowanie jest talerz z daniami mięsnymi i owocami morza.