• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ekspresy do kawy deLuxe. Co polecają bariści?

Marek Nowak
15 kwietnia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

Dla funkcjonowania cywilizacji kawa jest dziś równie niezbędna, co paliwa kopalne. Z tej perspektywy domowa rafineria pozyskująca wysokiej jakości czarny płyn nie jest fanaberią, lecz inwestycją. Czy uzasadnia to jednak wydatek na poziomie 65 tysięcy złotych?



Victoria Arduino to najstarsza na świecie fabryka ekskluzywnych ekspresów do kawy. Marka ta znana jest z ciekawych pomysłów na projekt produktów, które wyposażone są między innymi we wzmacniający aromat High Extraction Efficiency System oraz specjalny system kontroli pary (Steam Power Control), pozwalający w łatwy sposób uzyskać wybrany rodzaj cappuccino (kremowe lub aksamitne). 65 tysięcy kosztuje jeden z topowych modeli: Venus Bar. Nieco mniej kosztują także inne produkty firmy: Adonis (40 tys.) i Athena Leva (22,5 tys).

Modele te, podobnie jak większość wysokiej klasy ekspresów, przeznaczone są gównie na potrzeby kawiarni i restauracji. Jeśli jednak nie liczymy się z budżetem i mamy do zagospodarowania nieco przestrzeni, możemy zadbać o dostępność najlepszego sprzętu do zaparzania kawy w zasięgu ręki lub... pilota.

- Dobra kawiarnia to praktycznie mała fabryka, w której podstawowym narzędziem pracy jest ekspres - stwierdza Tomasz Hallmann z firmy Masters of Bartenders, od lat prowadzący Profesjonalne Kursy Baristyczne w Gdańsku. - Kupując ekspres gastronomiczny inwestujemy więc nie tylko w jakość, ale przede wszystkim w trwałość.

Sprawdź, co pisaliśmy o najlepszych rodzajach kawy dostępnych w Trójmieście.

Jako podstawowe parametry, na które powinniśmy zwrócić uwagę przy kupowaniu ekspresu, ekspert wskazuje utrzymywanie stałego ciśnienia (ciśnienie w ekspresie powinno wynosić 9-10 BAR do
zaparzania, a do spieniania mleka 1,5 BAR z dyszy), temperatury wody, która powinna wynosić 93-94 stopnie wewnątrz bojlera, a 88-92 stopnie w momencie zaparzania kawy, a także takie niuanse jak długość spieniacza.

- Spieniacz nie powinien się także nagrzewać, a włączenie pary nie powinno mieć wpływu na ciśnienie z jakim robiona jest kolejna filiżanka espresso - dodaje Hallmann. - Wśród modeli, które poleciłbym koneserom kawy z pewnością znalazłyby się Rocket Giotto Evoluzione V2 i V3 (lubię je za ich staroszkolny design), a także produkty firm Faema i La Marzocco. To bardzo silne marki.

Na zakup Rocket Giotto Evoluzione V2 przeznaczyć musielibyśmy około 7 tysięcy złotych, na produkty Faema od 12,5 do 45 tysięcy, w przypadku niektórych ekspresów La Marzocco (na przykład modelu Mistral) znajdziemy się znów w okolicach 65 tysięcy, choć na przykład GS3 1 Group Automatic kosztuje dużo mniej - 20 tysięcy.

- Wybierając ekspres do domu, gdzie nie przekroczymy sześciu kaw dziennie, skłaniałbym się bardziej ku prostym ekspresom na kapsułki - radzi Rafał Ciesielski z trójmiejskiej firmy Gastro-Tech, barman i bar menadżer, który zawodowe szlify zdobywał przez ponad 10 lat na londyńskiej scenie gastronomicznej. - Z tych małych kapsułek ze świeżo zmieloną, szczelnie zamkniętą kawą, naprawdę jesteśmy w stanie otrzymać relatywnie dobrą filiżankę kawy. Z ekspresów na ziarna polecę jedną maszynę, może nie najpiękniejszą, ale według mnie niezawodną - Saeco Royal Cappuccino.

Na miarę XXI wieku

Firma Blossom Coffee postawiła natomiast na nowoczesną technologię. Do zaprojektowania najdroższego w jej ofercie modelu Blossom One Limited (35 tys.) zatrudniony został były pracownik NASA i Tesli. Model ten jest mocno zautomatyzowany i może być obsługiwany zdalnie przez wbudowany moduł Wi-Fi. Rozwiązanie to umożliwia też łączność z innymi posiadaczami takiego ekspresu, z którymi można dzielić się recepturami na zrobienie kawy. Ekspres ten ma także stłumiony zbiornik i nie wydaje głośnych dźwięków. Nie ma w nim jedynie automatycznego tłoka - pozostało więc coś, co należy zrobić ręcznie.

Poprzez touchpad na blacie szafki lub za pośrednictwem iPhone'a można też ustawić rodzaj kawy, temperaturę, ilości mleka oraz cukru w ekspresach Top Brewer wbudowanych w armaturę kuchenną, a ściślej mówiąc w blat. Kawa nalewana jest z aluminiowego kranu, z którego można otrzymać podstawowe typy kawy lub spienione mleko. Rozwiązanie to wprowadzili na rynek projektanci z duńskiej marki Scanomat, każde zlecenie kosztorysowane jest indywidualnie.

Ekspresy Concordia Express robią natomiast ponoć najszybsze espresso

Ile kaw dziennie pozwala ci zrealizować wszystkie zaplanowane zadania?

na świecie (w 8,5 sekundy według materiałów producenta). Planując zakup modelu Concordia X6 musimy liczyć się z wydatkiem około 60 tys. złotych.
.
Dla tych, którzy cenią design, a najwyższa jakość napoju i różnorodność uzyskiwanych kaw nie ma aż tak dużego znaczenia, interesujące mogą też być ekspresy produkowane przez firmę Bugatti. Znany producent samochodów proponuje między innymi modele pokryte dwudziestoczterokaratowym złotem (15 tys.), dekorowane kryształkami Svarovskiego (4,5 - 9 tys. w zależności od ilości i wielkości kryształów) lub skórą (7,5 tys.).

Pozytywne opinie konsumentów i zawodowców zbiera natomiast wiele ekspresów z przedziału cenowego do 5 tysięcy złotych. Są wśród nich DeLonghi EAM 3200 S (3 tys.), Saeco Incanto de Luxe (3,8 tys.), Krups EA9000 (4,2 tys.), La PavoniLa Gran Romantica (3,8 tys.).

Miejsca

Zobacz także

Opinie (58) 5 zablokowanych

  • Saeco royal capuccino to plastikowy szajs a do tego strzela jak karabin. Do tego ma tendencje do łamania kół zębatych napędzających zaparzacz. Nie polecam!

    • 0 0

  • CAŁA PRAWDA O EKSPRESACH.... przeczytaj

    Witam, bardzo fajnie, że pojawiają się na portalu tematy związane z kawą, fajnie, że jest zainteresowanie tym tematem. Podstawą w doborze ekspresu jest miejsce gdziebędzie funkcjonował. W domu - oczywiście automat delonghi i jura zadowoli smakoszy kawy. W lokalu - oczywiście ekspres ciśnieniowy i tu należy się kierować zasadą 4M , w skrócie dla efektu finalnego ( filiżanki kawy) potrzebny jest dobry ekspres dobra kawa dobre zdolności manualne barmana czy też baristy, jeżeli te podstawy zostaną zachwiane np.: świetna kawa, świetny barista, bardzo zły ekspres, to i tak efekt finalny będzie słaby, chodź dobry barista potrafi "wyciągnąć" z takich parametrów przyzwoitą kawę. Co do ekspresów, to tak na prawdę producentów podzespołów jest kilku na świecie, często i gęsto elementy z jednego ekspresu można spotkać w innym. Jeżeli chodzi o profesjonalne ekspresy to proponowałbym zakup urządzenia z dwoma bilerami ( jeden do pary , drugi zintegrowany w kolbie) to rozwiązanie daje największą możliwość " stabilnych" parametrów parzenia kawy. Pozdrawiam Serwis

    • 3 0

  • Expres (1)

    Nie ma to jak Pavoni,kawusia pycha o kazdym poranku.

    • 1 0

    • chyba Gamoni

      • 0 0

  • (1)

    neske zalac wodą i gitara czarna bez dodatków

    • 1 2

    • a zbożowa to co?

      :)

      • 2 0

  • W Socjalizmie byly fajne kawy :)))) i kawiarnie :) (3)

    Kawa byla w szklance :) jakies wiory w niej plywaly bo to zalewali wrzatkiem bezposrednio do szklanki :) nazywali to '' Lura '%

    • 4 2

    • DeLur:) (2)

      ale jakie miało to walnięcie:)!

      • 10 0

      • :) nieraz sie ta sama resztke kawy trzy razy zalewalo :) (1)

        to byl szał kawowy :) a pozniej to szlo do doniczek z kwiatami bo niby lepiej rosły :)

        • 3 0

        • wiele osób ciągle takie kawy pije, np moja mama jak idziemy do jakiejś knajpki to prosi właśnie o taką sypaną, zalaną wrzątkiem, chociaż mi nigdy nie smakowała taka

          • 3 0

  • wszystko ok exprs expresem

    ale jak kawa jest kiepska to kasa wydana na super expres nie pomoże.

    • 4 0

  • Szok ! Expes do kawy za 35 tysiecy i zatrudniony pracownik NASA do projektu :) kosmos (2)

    Ciekawe czy jak cos sie zepsuje to wysylaja do klienta tez pracownika NASA do naprawy :) Juz widze jak do trojmiasta leci odrzutowiec z ekipa naprawcza NASA bo u milionera w Gdyni sie expres zepsul ,,, a wlasciwie wadliwa okazala sie złota srubka i mały diamencik ktory Halina chciala odkrecic wieczorem z expresu :) Ech milonerzy to maja zycie !

    • 17 2

    • Kto bogatemu zabroni?

      • 4 1

    • Lepiej!

      w celu naprawy wysyłają expres na orbitę okołoziemską!

      • 4 0

  • Pijąc kawę wysuwam mały palec (2)

    tak lekko w górę. Czy jestem zdrowy?

    • 13 2

    • Trudno powiedzieć...

      Nie napisałeś, czy wysuwasz mały palec ręki filiżankowej, czy tej drugiej ;-)

      • 7 0

    • kawusia...no no!

      masz chore migdałki i lumbago w lewym kolanie reszta ok:)

      • 7 0

  • w domu to wyłącznie kawiarka robi dobrą kawę te wszystkie expresy domowe to jedna lipa.

    • 6 3

  • Saeco Incanto De Luxe jest OK,

    tylko trzeba kupić UŻYWANE, oryginalne Saeco. Bo - niestety - wypusty od Philipsa po przejęciu, to wraki sypiące się na potęgę. Sam kupiłem takie Saeco z "przebiegiem" 6500 kaw, oddałem na profi czyszczenie plus wymiana młynka - niestety, ponieważ dobry, ceramiczny - jest newralgicznym punktem ekspresu, i za razem 800zł zamiast 3.800 parzę naprawdę dobrą kawę. Dla miłośników łagodnego, korzenno-kwiatowego, lekko słodkawego i bez goryczki smaku i ładnej pianki polecam Guatemala Maragogype.

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane