• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chcesz komuś zaimponować? Zabierz go do...

Aleksandra Sobocińska
17 kwietnia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Czy spotkanie w takim wnętrzu może się nie udać? (Restauracja Pasjami...) Czy spotkanie w takim wnętrzu może się nie udać? (Restauracja Pasjami...)

Chęć zaimponowania drugiej osobie może mieć różne przyczyny - od uzyskania przychylności kontrahenta, poprzez zbudowanie określonego wizerunku, aż do zdobycia serca wybranki. Aby dobrze wypaść i zwiększyć swoje szanse na powodzenie, warto zaprosić drugą osobę na obiad lub kolację do nieprzeciętnego miejsca i sprawić, aby to spotkanie utkwiło w jej pamięci na długo.



Spośród trójmiejskich restauracji wybraliśmy te, które wyróżniają na tle innych wystrojem, widokiem, klimatem czy kreatywnością szefa kuchni. Jeśli zatem chcesz komuś zaimponować i zorganizować wyjątkowe spotkanie przy kawie, obiedzie czy kolacji, dobrze trafiłeś.

Najbardziej imponują ci wnętrza:

Meridian Molo

Samo usytuowanie restauracji na końcu sopockiego Molo nadaje jej wyjątkowego klimatu. Marinistyczne wnętrze idealnie komponuje się z wodą, która otacza Meridian. Szum morza stanowi przyjemne tło dla rozmów, a widok wzburzonej wody skłania do refleksji. Sama karta jest pełna owoców morza i świeżych ryb. Za smażone krewetki (6 szt.) zapłacimy 39 zł, doradę z warzywami, szafranowym puree i sałatką - 79 zł, pucharek lodów z owocami - 18 zł, a cappuccino to koszt 14 zł. To doskonałe miejsce na romantyczną randkę.

MercatoHigh 5

Każdorazowa wizyta w Mercato stanowi niezapomniane przeżycie kulinarne. Szef kuchni, Adam Woźniak, swoją kreatywnością potrafi zagiąć największych sceptyków. W restauracji możemy spróbować odważnie skomponowanych dań, które kryją się pod tak mistycznymi nazwami, jak tatar z sarny z trawą i węglem drzewnym (danie z menu degustacyjnego, 119 zł/cały set.), szpik kostny z kaczą wątrobą, szalotką, pietruszką i grzanką (32 zł), czy zdekonstruowana karpatka (29 zł).

Wyśmienitych dań z Mercato można również spróbować w barze High 5, usytuowanym na dachu Hotelu Hilton, z którego rozpościera się widok na Motławę, wyspę Ołowiankę i Długie Pobrzeże. Przed wizytą w tym eleganckim i kameralnym miejscu, należy dokonać rezerwacji, gdyż na tarasie jest zaledwie kilka stolików. W obu restauracjach możemy zorganizować zarówno spotkanie biznesowe, jak i elegancką randkę.

Tłusta Kaczka

Nowoczesne wnętrze, w którym zapach świeżo upieczonego chleba i dziczyzny miesza się z aromatem kominka, przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym klientom. Popisowym daniem restauracji, na które warto zabrać ukochaną osobę, jest pieczona kaczka dla dwojga (124 zł) z jabłkami, zasmażaną czerwoną kapustą i ziemniaczanym puree z boczkiem. Samo podanie kaczki robi wrażenie, jest ona bowiem dostarczana do stolika na specjalnym wózku i dopiero przy nas krojona na pół. To fantastyczny rytuał, a samo danie smakuje obłędnie. Niemniej, z racji nowoczesnego wystroju, w Tłustej Kaczce dobrze czuć się będą również biznesmeni.

Panorama

Gdyńska Panorama, poza ciekawie skomponowaną kartą menu, oferuje piękny widok na morze i Kamienną Górę. Restauracja posiada dwa tarasy. Na większym można poleżeć w hamaku czy odpocząć na leżaku. W takiej atmosferze można zrelaksować się, zapomnieć o codziennych zmartwieniach i przy okazji - a raczej przede wszystkim - zjeść coś pysznego. W karcie m.in.: łosoś marynowany w białym winie (29 zł), zupa rybna z owocami morza (18 zł), pierś z kaczki w sosie żurawinowo - wiśniowym z ziemniakami pieczonymi i puree z pietruszki, mus z białej czekolady z tapioką i marakują kosztuje 16 zł, a cappuccino - 10 zł. Do Panoramy warto wybrać się z grupą przyjaciół, rodziną lub z drugą połówką.

  • Meridian Molo.
  • Mercato.
  • Tłusta Kaczka.
  • Panorama.
  • InAzia.
  • Dwór Oliwski.
  • Pasjami...

InAzia

Restauracja, która może poszczycić się nie tylko widokiem na Zatokę Gdańską i molo, ale również bardzo bogatym, eleganckim wnętrzem, to InAzia. W tym miejscu odnajdą się fani orientalnych smaków, którzy dużą uwagę przykuwają do otoczenia. W luksusowej przestrzeni można oddać się odległej podróży, dzięki menu łączącym pięć tradycji kulinarnych. Przykładowe dania z karty: tajska zupa z kuleczkami z wieprzowiny i makaronu Vermicelli (24 zł), okoń morski z warzywami w sosie słodko-kwaśnym (65 zł), ostro-kwaśny udon z owocami morza (48 zł), lody kokosowe z pikantną marchwią i imbirem (25 zł). To miejsce bardziej na randkę niż spotkanie biznesowe.

Restauracja Dwór Oliwski

Sama restauracja spodoba się fanom romantycznych, bajkowych wnętrz - zakochani będą się tu czuć jak w raju. Poza bogatym wnętrzem, niewątpliwym atutem tego miejsca jest jego otoczenie - za oknami znajduje się przepiękny ogród hotelowy oraz malownicza Dolina Radości. Karta restauracji jest spójna z otoczeniem - znajdziemy w niej m.in. ravioli z wędzonym pstrągiem (40 zł), pierś perliczki supreme z salardaise, marchwią i sosem calvados (72 zł), czekoladowe Moelleux z kasztanami i owocami leśnymi (28 zł).

Restauracja Pasjami...

Fani przepychu, bogatych wnętrz i barokowych zdobień, w Pasjami... będą się czuć jak w domu. Wnętrze jest przestronne, pełne eleganckich dekoracji, w iście królewskiej kolorystyce czerwowo-złoto-brązowej. W karcie restauracji znajdziemy takie rarytasy, jak carpaccio wołowe podane z rukolą, kaparami i płatkami parmezanu (36 zł), smażoną pierś gęsi podana z purée selerowym, żurawiną i tiulem pieprzowym (60 zł), czy smażone brzoskwinie z tymiankiem cytrynowym i prażonymi migdałami z gałką lodów waniliowych (20 zł).

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Bywamy w (Trój)mieście. Kawa, ciastko i piękny widok

Miejsca

Zobacz także

Opinie (73) 5 zablokowanych

  • Kryptoreklama

    Czy zapłacicie mi za czytanie tej kryptoreklamy?

    • 6 2

  • Klasa w sobie

    Jeśli ludzie jak za dotknięciem magicznej różdżki zamieniali by się w gentleman'ów i damy na pewno takie miejsce miałoby swój urok. Natomiast dla mnie najczęściej jest to pokaz folwarku zwierzęcego z ładniejszym tłem.

    • 13 0

  • najlepszy bar Neptun

    • 6 3

  • Trawa i węgiel drzewny. (3)

    Faktycznie imponujące.

    • 8 0

    • zapach świeżo upieczonego chleba i dziczyzny miesza się z aromatem kominka, (2)

      Czyli, wali z kuchni i dymi z pieca

      • 11 0

      • (...) jedz do Argentyny na steki to zobaczysz i poczujesz zapach węgla (1)

        Polski wsiok a tam turyści z całego swiata jedzą i nikomu zapach nie przeszkadza

        • 1 0

        • (...)

          Ze wsi nie jestem, polski i owszem, z małej litery, jaki -polski, .... coś mi się wydaje że ktoś cię (nie pomyliłem się) tak mocno w dziecinstwie skrzywdził, że jak widać do dziś zwieracz boli :-)

          • 0 0

  • bez szalu (1)

    niestety PANORAMA kuchnia cieniutka! bez finezji SAM widok to za malo.

    • 9 5

    • Kuchnia do bani pustkami świeci...

      • 3 0

  • Bar kurczak/szaszłyk..,

    .. pętla oliwska. Kucharz niejednym daniem zaskoczył nawet najbardziej wymagających smakoszy!

    Wysłane z iPhone'a

    • 4 1

  • adong

    Jak mam gości zza granicy to ich biorę do adonga na nudle, żeby im zaimponic

    • 9 2

  • chcesz zaimponować

    zabierz kogos do baru z piwem

    • 3 0

  • . (1)

    Ile wlasciciele restauracji musieli zaplacic abyscie napisali o nich ta kryptoreklame?

    • 7 2

    • Czypińcet.

      Nie stać cię.

      • 3 0

  • Troszkę przereklamowane

    W wielu miejscach z tego artykułu jestem codziennie lub co kilka dni, tłusta kaczka przereklamowana mieso suche - pare znajomych rownież mówiło ze kaczka w tlustej kaczce to pomyłka... Obsługa za to na plus:)
    Panorama na kamiennej gorze coś za często zmienia kucharza , kiedyś bywałam co drugi dzień teraz nie ma nic tam wyszukanego ani specjalnie zachwycajacego, mieli pyszna carbonare ale teraz nie ma jej w menu.
    Dwór oliwski to pomyłka trzeba pół dnia zarezerwować żeby zjeść zupkę główne danie i deser bo kucharz zaczyna robić następne danie gdy klient zje wiec czeka sie strasznie długo , odechciewa sie jeść, jeżeli chodzi o jakość potraw tez nie było wielkiego zachwytu... Znam kilka kameralnych restauracji gdzie miejsce nie jest owiane "splendorem" ale za to jedzenie jest smaczne i świeże:)

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane