- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
Kaszubskie dania w nowej restauracji Cafe Polskie Smaki
Rotunda Domu Zdrojowego w Sopocie, z widokiem na morze i molo, to idealne miejsce na ucztę kulinarną. W maju, z inicjatywy hotelu Sheraton, powstał tu nowy lokal - Cafe Polskie Smaki. Potrawy w nim podawane określić można jako współczesne wariacje na temat tradycyjnych polskich dań, kaszubskich w szczególności. Menu degustacyjnego, skomponowanego przez Krystiana Szidela - szefa kuchni restauracji, mieliśmy okazję posmakować podczas czwartkowej kolacji.
- Impuls do powstania lokalu dali nam w rzeczywistości goście hotelu - często pytali o miejsce, w którym spróbować będą mogli tradycyjnych polskich potraw. Postanowiliśmy tę lukę wypełnić. Restauracja funkcjonuje od maja i od tego czasu czaruje polskimi, ale także regionalnymi smakami, które w sposób szczególny chcemy promować. Pracujemy na lokalnych produktach i recepturach. Chcemy pokazać, że polska kuchnia jest wyjątkowa, bazuje na mocnych podstawach, do których warto wracać i interpretować na swój sposób, trochę nowszy, bardziej współczesny. Cafe Polskie Smaki to miejsce dla każdego. Formalności dodaje mu historyczna lokalizacja, ale z drugiej strony podajemy tu dania na każdą kieszeń. Swoją ofertę kierujemy nie tylko do gości hoteli i turystów, ale także do mieszkańców Trójmiasta - mówi Iwona Von Schada-Borzyszkowska z hotelu Sheraton.
Menu restauracji - co podkreśla Krystian Szidel - jest proste i w tej prostocie chce widzieć jego siłę. Kuchnia regionalna, kaszubska, jest główną jego inspiracją. Odnajdziemy w nim dużo ryb (śledzia, troć bałtycką, sandacza, dorsza), kaczkę, grzyby i owoce leśne - wszystko to, co charakterystyczne dla regionu.
Restauracja stara się bazować na lokalnych przepisach. Do tych ciekawszych należy zupa rybna zakwaszana sokiem z ogórków kiszonych.
- W ten sposób właśnie zupę doprawiali na kutrach rybacy. Gdy okazała się mdła w smaku, zakwaszali ją. Zamiast cytryny używali tego, co mieli, czyli soku z ogórków kiszonych w słojach. Kontynuujemy tę tradycję. Nigdzie indziej w Trójmieście takiej zupy nie zjemy. Tak samo, jak nigdzie indziej w Sopocie nie posmakujemy sielawy. U nas sielawa z Wdzydz Kiszewskich widnieje w menu sezonowym i dostępna będzie pewnie do końca sierpnia - mówi Krystian Szidel.
Dania powstają - oczywiście - wyłącznie w oparciu o regionalne produkty i składniki, a na miejscu szefowie kuchni przygotowują samodzielnie to, na co tylko pozwala im zaplecze kuchenne - wypiekają chleb, wędzą pierś z kaczki, przygotowują lody do deserów.
- Sery, w tym kozi, sprowadzamy tylko z Kaszub, od lokalnych dostawców. Można u nas zjeść - według mojej opinii - najwyższej jakości wołowinę w Polsce, z czego akurat jestem wyjątkowo dumny. Mięso pochodzi z hodowli w Pniewach, jest sezonowane, długo dojrzewające, a podajemy je w postaci steka z rostbefu - mówi Krystian Szidel.
W trakcie czwartkowej kolacji goście zachwalali także pierogi z farszem z kaczki oraz deser - szarlotkę z owocami leśnymi, sosem kardamonowym oraz lodami waniliowymi. Wyraźnie regionalnym przysmakiem, podanym w trakcie kolacji, był - oprócz zupy - śledź marynowany w cytrynie i occie jabłkowym. Zestawiono go z kwaśną śmietaną i kozim serem.
Karta alkoholi także wypełniona została polskimi pozycjami, w tym lokalnymi. W Cafe Polskie Smaki dostaniemy np. kaszubską wódkę Vestal wyrabianą przez Johna Borrella niedaleko Kania Lodge. Znajdziemy tu także bogaty wybór polskiego wina, cydru oraz nalewek.
Przeczytaj także: John Borrell. Mógł wybrać świat, wybrał Kaszuby.
- Oprócz dużego wyboru polskich wódek - takich jak Vestal Pomorze, J.A. Baczewski, Ostoya, Potocki, Belvedere, w menu Polskich Smaków znajdziemy między innymi znakomity Cydr Tradycyjny z Trzebnicy oraz nieprzeciętne piwo z Browaru Starogdańskiego. Browar ten tworzy piwo oparte o tradycyjną recepturę, takie same składniki oraz takie same technologie jak 50 lat temu. Co ciekawe, piwo jest warzone przez legendarnego gdańskiego piwowara - Lucjana Iwanowicza. Godne polecenia jest także wino Pinot Gris ze Srebrnej Góry. Winnica jest położona na zboczach Srebrnej Góry, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach w Krakowie. Nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii lokalnych upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina - mówi Andrzej Strzelecki, sommelier.
Warto dodać, że naczynia, w których serwuje się w restauracji potrawy, przygotowane zostały dla restauracji - wraz z unikatowym na nich wzorem - przez zakład porcelany stołowej Lubiana koło Kościerzyny.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (84) 1 zablokowana
-
2016-08-19 12:15
inny świat, nie dla mnie:( (3)
takie turbo ekskluzywne lokale nie są dla zwykłego człowieka, nawet zarabiającego średnią krajową. Pytanie po co i dla kogo są takie artykuły? Musi być bardzo dużo bogatych ludzi w Trójmieście. Albo zakompleksionych korpoludków żyjących na kredyt.
A nazwa mnie rozbawiła, kolejny wymysł brodatych specjalistów od marketingu w beżowych rurkach:)- 44 5
-
2016-08-19 12:30
Dzien dobry januszku (2)
to dzial deluxe, wypad na jarmark na kromke ze smalcem
- 7 15
-
2016-08-19 13:12
już lecę!!! (1)
a wy c*otunie nawet w oczy na ulicy nie macie odwagi spojrzeć:) ps. lubię smalec. Jestem Polakiem, to ty zasilasz budżet niemcom lub innym francuzom.
- 11 5
-
2016-08-19 15:08
czyli potwierdzasz
zes janusz-zawistnik, nie stac cie na restauracje to degradujesz ja bezpodstawnie albo ludzi tam chodzacych ... bardzo maluczki czlowieczek z ciebie
- 6 9
-
2016-08-19 14:46
Ile płaci się za artykuł sponsorowany?
Którego nie oznacza się, że to reklama?
- 17 1
-
2016-08-19 14:25
kaszubskie jedzenie - tylko mestwin na glównym miescie w Gdańsku
- 8 2
-
2016-08-19 13:50
Pniewy to na Kaszubach?
- 13 0
-
2016-08-19 12:33
Smakosz !! (1)
Cafe , kojarzy się z kawą a nie z kaszanką i Kaszubami . :)
- 54 0
-
2016-08-19 13:49
Rzeczywiście nazwa lokalu idiotyczna ;)
- 22 0
-
2016-08-19 11:24
Witamy was ciule (1)
Piękne kleksy na talerzu.....
- 52 5
-
2016-08-19 13:37
mini-gołąbek, mini marchewka, dwa kęsy mięska i jestem najedzony :)
- 20 0
-
2016-08-19 11:46
mmm
Aż się głodny zrobiłem od tych fotek
- 5 10
-
2016-08-19 10:48
Wielka szoda że nie ma więcej zdjęć z tej biesiady z gośćmi.
Zauważyliście że na stołach w takich "ekskliziwach" jest więcej różnego rodzaju szkła i sztućców niż dań i napitków ?
- 66 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.