• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Krew i woda świętowała pierwsze urodziny

Alicja Olkowska
5 czerwca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
- Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas podczas urodzinowej imprezy. Na zdjęciu: załoga restauracji Krew i woda. - Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas podczas urodzinowej imprezy. Na zdjęciu: załoga restauracji Krew i woda.

Spotkanie szefów kuchni, najpopularniejsze dania z karty i tłum gości. Tak w skrócie można podsumować pierwsze urodziny gdyńskiej restauracji Krew i woda.



Na urodzinach restauracji, która zadebiutowała na kulinarnej mapie Trójmiasta niemal dokładnie rok temu, zjawili się przyjaciele Marty i Mariusza Pieterwasów, stali goście oraz znani szefowie kuchni. Jak przyznała właścicielka, rocznica to dobra okazja do podsumowania działalności lokalu oraz pretekst do świętowania bliskimi osobami.

Zobacz także: Pieterwas Krew i Woda - otwarcie restauracji

- Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas. - Rocznica to dla nas ważny dzień i chcieliśmy go spędzić tak, jakbyśmy wyprawiali urodziny w domu, czyli w gronie bliskich ludzi i dlatego świętują z nami nasi przyjaciele z branży kulinarnej. Rok temu na otwarciu zaproszeni szefowie kuchni wspólnie gotowali z Mariuszem, tym razem chcieliśmy, aby byli gośćmi. Żaden z nich dziś nic nie ugotuje, chcemy po prostu spędzić z nimi miło czas.
Wśród tłumu gości wypatrzyliśmy m.in. Tomasza Purola, zwycięzcę 5. edycji "TopChef" i szefa kuchni w poznańskim Blow Up Hall 5050 Hotel; Roberta Wojnarowskiego z N31 restaurant&bar by Robert Sowa w Warszawie; Patryka Dziamskiego, uczestnika 4 edycji "TopChef" i właściciela Dziamski Culinary Studio; Ernesta Jagodzińskiego, szefa kuchnia poznańskiej ‪Cucina88‬. Na miejscu stawili się również dobrze znani w Trójmieście szefowie, czyli Łukasz Cegłowski, Adam Woźniak, Przemysław Woźny z restauracji Gård Nordic Kitchen Gdynia oraz Tomasz Deker.

  • Przyjaciele dopisali. Na zdjęciu m.in. Justyna Zalewska,  Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Deker.
  • Ostrygi - jedni je uwielbiają, inni nie chcą nawet spróbować. Te zaserwowane na urodzinach były wyśmienite.
  • Urodzinowy tort.
W przeciwieństwie do zeszłorocznego specjalnego menu stworzonego przez Mariusza Pieterwasa, Łukasza Cegłowskiego, Tomasza Hartmana oraz Michała Czekajło, tym razem właściciele postawili na dobrze zaopatrzony bufet, w którego skład weszły dania cieszące się największą popularnością wśród gości restauracji na co dzień, m.in. wątróbki drobiowe w czerwonym winie, ostrygi Fin de Claire, risotto z kalmarami i krewetkami, pikantna zupa tajska, delikatne policzki wołowe konfitowane w gęsim tłuszczu z kluskami śląskimi i śledź bałtycki po gdyńsku. Nie mogło również zabraknąć urodzinowego tortu, który przygotowała Renata Gutowska, współpracująca od czerwca z restauracją cukierniczka.

Za oprawę muzyczną odpowiadał Paweł Piorkowski. Obowiązywały zaproszenia, ale można je było również zakupić w cenie 250 zł od osoby.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (81) 5 zablokowanych

  • (2)

    Kto pamięta restaurację Złota Podkowa?? Ach lata temu jak tam dawali jeść,mmmmm. Jeśli chodzi o restaurację z artykułu to kurcze no troszkę ta nazwa jest jakaś taka...no nie wiem.No,ale jeśli dajecie dobre papu to gitara.

    • 58 1

    • Kaczka w Złotej Podkowie warta była Nobla. Ciekawe czy gdzieś jeszcze ją serwują?

      • 10 0

    • napoj wampir light

      Pol na pol woda I krew. ..

      • 1 0

  • głupia nazwa (3)

    kto wymyślił tą małą zachęcającą nazwę restauracji krew i woda ?

    • 129 10

    • pewnie Szpilek

      • 18 2

    • obrzydliwa nazwa

      • 22 1

    • Ja tą nazwę doceniam.

      Jest w języku polskim. W artykule wymienieni są szefowie kuchni zaproszeni na urodziny i tam mamy wysyp jakże staropolskich nazw:
      - Blow Up Hall 5050,
      - N31 restaurant&bar by Robert Sowa,
      - Dziamski Culinary Studio,
      - Cucina88,
      - Gård Nordic Kitchen Gdynia.

      W otoczeniu takich miejsc jak Balitq Plaza, Waterfront, Riviera, Lighthouse itd. Krew i Woda to miła odmiana.

      Szkoda tylko, że na torcie napis był w j. angielskim.

      • 4 0

  • Lubię tę restaurację (6)

    Ceny dość wysokie, ale raz na jakiś czas warto się tam wybrać na dobrą kolację :)

    • 21 56

    • (5)

      Tam są wysokie ceny?!

      • 5 10

      • (4)

        60-80zł za osobę to za dobrą restauracje żadne pieniądze - tylko że KiW akurat dobrą restauracją nie jest , raczej to dobry bar aspirując tylko do restauracji.

        • 12 19

        • to jednak restauracja (2)

          • 9 1

          • (1)

            Ostatnio mi znajomy powiedział że zabrał tam żonę , na elegancką rocznicowa kolację - na te tandetne gołe stoliki bez nakrycia z papierowymi serwetkami słysząc i wąchając co dzieje się w kuchni...

            • 13 5

            • to taki nowy trend specjalnie dla korpo szczurów

              ołpen spejs

              • 24 7

        • Mylisz się, to nie jest nawet dobry bar. Jak się robi hamburgera to powinni uczyć się w np. Baranoli. I nie podaje się potraw z włosami w środku. A jak się poda to przeprosić i zrobić wszystko, żeby klient nie wyszedł zdegustowany. Poza tym aby się wyróżniać na tle innych barów to za wyższą ceną powinna iść jakość produktu a przede wszystkim smak. Więc ten lokal nie spełnia wymagań nawet dobrego baru

          • 12 5

  • Nazwa (2)

    Nazwa porąbana,może krew i wątroba.

    • 117 5

    • a może krew i flaki?

      • 12 1

    • Najlepiej swojsko : Czarnina

      Dla niewiedzących to zupa na bazie krwi.
      A swoją drogą to ciekawe czy taką tam podają?

      • 4 1

  • krew i woda- Wiedźminie ....

    Mariusz, więcej podniebiennych kulinarnych sztuczek z pasją i sercem Twoim!
    Powodzenia...

    • 9 28

  • ekipa (2)

    Restauracja ma dopiero rok a już nie ma kucharzy na zdjeciu którzy ja otwierali???
    Przez rok się zwinęli?
    na drugich urodzinach będzie nowa ekipa?

    • 100 6

    • spójrz na przestraszone oczy tej załogi, a wszystko zrozumiesz (1)

      jedno zdjęcie powie więcej niż cały artykuł

      • 29 1

      • wszyscy mieszkańcy Polski wyglądają jak wypłosze

        • 8 1

  • Nazwa dziwna

    Może krew nie woda? W każdym razie niezły twór marketingowy z tego. Okazuje się że przez rok można utrzymać knajpe na dobrym PR, bo menu może i brzmi dobrze, ale jedzenie pozostawia wiele do życzenia. Zbyt duża ilość ulepszaczy smaku sprawia, ze jedzenie jest mocno przesolone. Tak sie juz nie gotuje. Probowalam kilku dań i osobiście nie polecam tego miejsca.

    • 65 13

  • (2)

    Nie mogło również zabraknąć urodzinowego tortu, który przygotowała Renata Gutowska, współpracująca od czerwca z restauracją cukierniczka.

    to długo

    • 78 4

    • tort (1)

      A seler nie robił.? Jak długo ona popracuje tyle co reszta.?

      • 5 1

      • Deker miało byc

        • 3 1

  • dzien bez

    Wchodzenia bez wazeliny Pieterwasowi dniem straconym! Knajpa przereklamowana, jedzenie slabe, ale za to ceny wysokie!

    • 112 11

  • Słabo (4)

    Nie wiem, kto ma udziały z tego portalu w tej marnej restauracji, że tak często się tu ona pojawia... Żeby nie rozdmuchany marketing, dawno by ich już nie było na kulinarnej mapie.

    • 107 10

    • (3)

      Chyba tam nigdy nie jadles !!! Skad twoja zlozliwosc czlowieku opamietaj sie

      • 7 28

      • (1)

        Już sie porawiam super knajpa, super szef

        • 14 2

        • U konkurencji.

          • 1 0

      • a skąd twój wstręt do polskich znaków diakrytycznych?

        opamiętaj się!

        • 5 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane