• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Podwodny świat na talerzu

Marta Nicgorska
21 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 

Jak przygotować wyborne danie z kraba i łososia w 10 minut? Poznajcie przepis szefa kuchni sopockiej restauracji Pescatore.



Cały wachlarz ryb to stanowczo za mało, aby zadowolić wybredne podniebienia miłośników białego mięsa. Głód oryginalnych potraw może z pewnością zaspokoić rodzina skorupiaków, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach.



Kraby potrafią uwieść ludzkie podniebienie i należą do tego rodzaju skorupiaków, za które prawdziwi smakosze są w stanie zapłacić wysoką cenę. Kraby echizen, uchodzące za przysmak kuchni japońskiej, mogą kosztować nawet kilka tysięcy dolarów.

Mistrzowie kuchni doceniają walory smakowe tego skorupiaka i wymyślają coraz to nowe potrawy, w których krab jest nie tylko dodatkiem, ale występuje w głównej roli. Kraby można gotować, smażyć i faszerować różnorodnymi nadzieniami. Przecierane mięso doskonale sprawdza się jako składnik sosów i kremów. Najbardziej wartościową jadalną częścią tego skorupiaka jest białe mięso pochodzące z pancerza i ciemniejsze z kończyn przednich.

Kraby serwuje się na różne sposoby. W Wietnamie podawane są z dodatkiem chili i trawy cytrynowej. Można je również zapiekać z sosem beszamelowym, serwować z majonezem, dodawać do zup. Niezależnie od tego czy krab jest częścią koktajlu, sałatki, kremu czy też pojawił na talerzu w całej swojej okazałości, zawsze smakuje wybornie. Delikatne mięso tworzy ciekawą kompozycję wraz z rybami.

- W naszej restauracji mięso z kraba jest istotą puree ziemniaczanego, które podajemy do smażonego łososia - mówi Vittorio di Sora, szef kuchni sopockiej restauracji Pescatore, w której przeważają potrawy z ryb i owoców morza. - To nasza nowa propozycja w jesiennym menu - dodaje.

Kraby należą do najczęściej spożywanych owoców morza na świecie. Stanowią aż 20 proc. połowu skorupiaków morskich, przy czym najwięcej łowi się u wybrzeży Chin. Połowy roczne na całym świecie sięgają ok. 100 tys. ton.

- W codziennym menu mieszkańców krajów śródziemnomorskich są bardzo popularne, ponieważ stanowią źródło wysokowartościowego białka i witamin z grupy B  - mówi Vittorio di Sora.

Kraby są najliczniejszą grupą dziesięcionogów. Odznaczają się zróżnicowaną wielkością. Najmniejsze mają odnóża o długości kilku milimetrów, natomiast największe mogą sięgać do 4 metrów. Mają szeroki głowotułów, który dodatkowo chroniony jest twardym pancerzem. Przednie odnóża przekształciły się w szczypce. Tułów jest wyjątkowo krótki, schowany w całości pod skorupą.

Większość gatunków krabów żyje w ciepłych morzach, nieliczne zasiedliły wody słodkie i morza zimne, natomiast w tropikach wiele gatunków żyje w wilgotnych środowiskach lądowych, wracając do morza tylko na okres rozrodu.

W Bałtyku żyją trzy gatunki krabów: brzegowy, wełnistoszczypcowy i amerykański. Ten ostatni pojawia się również w Martwej Wiśle.

W kuchni wykorzystuje się kilka rodzajów krabów. Naj­większa odmiana to kraby kamczackie, inaczej zwane królewskimi. W Polsce, w sprzedaży są tylko kraby gotowane lub mrożone. Świeżymi okazami mogą się poszczycić niektóre restauracje. Warto pamiętać, że kraby podawane w całości spożywa się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami.

Miejsca

Opinie (20) ponad 20 zablokowanych

  • TO LUBIE ! :) Uwielbiam ten '' deluxe '' (3)

    Lubie sobie pojesc wysmienite kraby i przy tym zaczytac sie w '' prestizu '' ;) i jak sobie tak pojem i poczytam o tym wspanialym swiecie to az lepiej sie czuje a szczegolnie uwielbiam tego kraba '' wełnioszczypcowego ''. Ogolnie polecam jedzenie krabow i homarow . Nawet nie trzeba jesc bo juz samo odpowiedzenie np. sasiadowi na pytanie ?::::::: '' Dokąd pan tak ochoczo zmierza drogi sasiedzie ?? i wtedy mowimy :::::'' Dzien taki piekny ! wiec zmierzam do delikatesow po homara i kraby na obiad ktory dzis zamierzam zjesc w wyjatkowym towarzystwie a jutro jak mi sie tez zachce to sobie znowu homara kupię lub tez dwa '' :) ,,,,,, Sam taki poranny dialog z sasiadem juz nas przenosi w strefe '' deluxe '' :)

    • 32 2

    • 10/10!

      • 3 0

    • ???

      widac ze w życiu nawet nie spróbowałas niczego takiego.wejdz do jakiejs restauracji i sie przekonaj jaka jest cena akiego kraba myslisz ze wydasz majatek? ha,ha,ha ceny sa na poziomie dobrych kolacji

      • 0 0

    • rybak

      ja mam krabów dostatek ale mało jest przepisów po polsku

      • 0 0

  • Zdjęcia!! (2)

    Szkoda tylko, że zdjęcia nie zachęcają spróbowania tych "luksusowych" dań. Niestety, bardzo słabe. A nazwa przecież zobowiązuje.

    • 13 1

    • Dziwne te dania (1)

      Hotel piękny typowy dla zagranicznych turystów , tylko czemu ich częstują taką kuchnią .
      Promować nasze śledzie , makrele , dorsze , truskawki, kurki prawdziwki , kozaki , kaczki, indyki itd. itd .
      Na nikim nie robią wrażenia te niby wspaniałe dania a lobstera w tej formie to aż żal potraktował go kucharz ziemniakiem .

      • 12 2

      • A to dlatego ze "tych waszych " kurek,makreli,sledzi nie ma!!!!!!!!
        Wszystko jest sprowadzane z Niemiec albo innych zakatkow swiata,gdzy mimo nadmorskiej lokalizacji nie ma dostepu do swiezycjh produktow.
        Pozdrawiam

        • 0 0

  • mala uwaga (2)

    Ten losos na zdjeciu jest przypalony.Nie wrzuca sie roznosci morza w jeden gar bo maja inny czas gotowania!A gdzie sa popularne krewetki czy pospolite raki jeziorowe?Nie ma tez mojej ulubionej salatki z kalmarow oraz frytwerownych rakow w ciescie.Calkiem zapomniano ze raki bez kopru to jak nieosolone ziemniaki oraz o kombinacji ryba sos rakowy.

    • 6 5

    • Smazenie lososia to sztuka,bo on ma byc chupiacy na skorce,upieczony z drugiej strony,ale lekko surowy w srodku.... (1)

      Losos musi byc swiezy i bez mnogosci przypraw,ewentualnie koper i sos maslowy.

      • 4 0

      • Cicho, to jest strefa deluks, tutaj ma wyglądać a nie być autentycznie...

        • 3 0

  • Mam wątpliwości

    "Warto pamiętać, że kraby podawane w całości spożywa się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami"

    Otóż w innym miejscu wyczytałem, że do spożycia kraba potrzebne są: szczypce do kraba, szpatułka lub widelec (najlepiej dwuzębny), czysty talerz, na którym będziesz kłaść wyciągnięte mięso, miseczka na skorupę kraba, woda z cytryną do umycia rąk, ręcznik.

    Zapewne autorka artykułu uważa, że szczypce do kraba można zastąpić własnym uzębieniem.
    Podanie jako warunku koniecznego, do spożycia kraba, samego dwuzębnego widelca, okazało się humbugiem.(...)

    • 6 6

  • skóra z łososia (2)

    nie ma jak to smażyc łososia ze skórą która jest niewyłuskowana :D - brawo - takiego lubimy najbardziej

    • 7 3

    • ja tez smaze w luskach, (1)

      przeciez sie tego nie je...

      • 0 1

      • kurczak

        usmaż sobie kurczaka z piórami - skóry z piórami przeciez się nie je

        • 4 0

  • Jak jadłem kraby w Baltimore (1)

    To podawano cały zestaw rozmaitych sztućców i instrumentów kuchennych z młoteczkiem włącznie. To miasto słynie właśnie z krabów i jest uważane za amerykańską stolicę "krabowania".
    Zatem sam widelec nie wystarczy.

    • 1 1

    • Jeszcze nam daleko do tego;)

      • 3 0

  • lux lux

    mrożone owoce morza, cóż za luksus i uczta dla podniebienia!

    • 3 3

  • Kupiłem sobie ostatnio w "biedronce" kilogram takich krabów

    tylko widelca nie miałem z dwoma ząbkami to ułamałem dwa ząbki ze zwykłego widelca i stara na mnie nakrzyczała i juz mi nie smakowały.

    • 10 0

  • nowy przepis na puree ziemniaczane

    "W naszej restauracji mięso z kraba jest istotą puree ziemniaczanego, które podajemy do smażonego łososia " fajnie, no to jutro na obiad ugniecione ziemniaki z kraba

    • 7 0

  • jesli owoce morza to tylko lokalne, prosto od rybaka. czyli u nas tylko dorsz, łosoś (najlepiej bałtycki), sledź, flądra, turbot i ewentualnie ryby słodkowodne z hodowli. jeśli krewetki, kraby, małze, ośmiornice to najbliżej od nas jest Adriatyk.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane