• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Open Kitchen: nowa, bardzo otwarta restauracja

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
23 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Właściciele "Open Kitchen" Ryszard i Magdalena Piaseccy podczas otwarcia restauracji. Właściciele "Open Kitchen" Ryszard i Magdalena Piaseccy podczas otwarcia restauracji.

To nowy punkt na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Nietypowy, ponieważ bardzo otwarty. Ideą "Open Kitchen", jak sama nazwa wskazuje jest przede wszystkim otwarta kuchnia. Można nie tylko popatrzeć na proces przygotowywania posiłków czy porozmawiać z szefem kuchni, ale także być twórcą menu. Specjalnie dla was sprawdziliśmy to miejsce podczas oficjalnego otwarcia.



Czy uważasz, że idea otwartej otwartej kuchni przyjmie się w Trójmieście?

"Open Kitchen" znajduje się w centrum Gdyni przy ul. I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Od najbliższego poniedziałku będzie otwarte w dwóch porach: lunchowej od 12.00 do 16.00 oraz kolacyjnej w formie a'la carte od 17 do 22.30. Od 16.00 do 17.00 restauracja będzie zawsze zamknięta. To czas, w którym kucharze mogą przygotować wieczorny serwis. Miejsce jest przystosowane dla maksymalnie 45 osób, więc właściciele zachęcają do wcześniejszej rezerwacji stolików. Lokal jest niewielki, ale przytulny. Wewnątrz znajdują się dwa piętra, rozdzielona szybą. Podobnie jest w przypadku kuchni, którą również można obserwować przez szybę. Jak informuje szef serwisu Jakub Słapiński (wcześniej związany z Mondo di Vinegre), ceny dań będą przystępne. Za czterodaniowy lunch zapłacimy około 58 zł.

Miejsce jest prowadzone przez małżeństwo - Magdalenę i Ryszarda Piaseckich. Właściciele poznali się w restauracji, a pomysł na prowadzenie lokalu zrodził się z marzeń o własnym biznesie. Gdy wokół pojawili się odpowiedni ludzie - postanowili zaryzykować.

- To miejsce tworzy nasza mała gastronomiczna rodzina. Naszym celem jest kreowanie restauracji otwartej, zarówno na ludzi, jak i na smaki. Wszyscy mogą brać udział w tworzeniu menu restauracji. Jako prawdopodobnie jedyni w Trójmieście będziemy mieli chef's table przy którym razem z szefem kuchni będzie można spróbować smakołyków, które wychodzą z kuchni - powiedział nam właściciel Ryszard Piasecki.
Chociaż menu nie jest jeszcze do końca znane, szef kuchni Piotr Kuśnierek (wcześniej sous szef kuchni restauracji Malika) zapowiedział, że poza stałą kartą zawierającą niewiele pozycji, propozycje danego dnia będą zależne od różnych czynników, np. od sezonowości, a także... pogody czy nastroju. Kuchnia będzie więc zaskoczeniem nawet dla stałych bywalców. Mocnym punktem restauracji będzie starannie wyselekcjonowany bukiet win z różnych zakątków świata, który na oficjalnym otwarciu prezentował Tomasz Sowa.

Goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego, które nieco odsłania tajemniczość szefa kuchni. Dzięki temu, wiemy jakich połączeń smakowych możemy się spodziewać od poniedziałku.

Na pobudzenie apetytów zaproszeni otrzymali podwójny amuse bouche. Jako pierwszy- skorzonera przygotowywana według sekretnego sposobu, z dodatkiem gęstego i słodkiego kremu z białej czekolady i koziego sera. Do tego podano wino Mount Vernon Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Jako drugi - ptysie przełożone zielonym sosem ziołowym, w którym dominował aromat kolendry. Interesującym połączeniem smakowym było zestawienie dojrzewającego sera francuskiego Saint Agur, lekko podsmażonego sera Mascarpone, lodowej granity z cykorii oraz orzechów macadamia. Do tej kombinacji, sommelier zaproponował kalifornijskie wino Belle Ambience Chardonnay. Jako pierwszego dania głównego, goście posmakowali delikatnie marynowanego sashimi z sandacza, podanego na liściu sałaty chińskiej Bok Choy przygotowanej w tempurze, z dodatkiem kremowego sosu z avocado oraz imbiru. Dla podkreślenia smaku zaproponowano niemieckie wino Loosen Dr L Riesling. Daniem piątym był marynowany łosoś, z dodatkiem kapusty kimchi, żelu ze słodkiej soi oraz majonezu wasabi. Idealnym winem okazało się niemieckie Villa Wolf Rose Pinot Noir. Na deser podano Panacottę z selera, z dodatkiem pora, odrobiną galaretki jabłkowej oraz espumy z szampana. Pasującym winem okazało się z hiszpańskie Delapierre Brut CAVA. Na koniec podano kaczkę, która doskonale skomponowała się z sosem winno-miodowo-kawowym, a także rzodkwią i pasternakiem. Dla wydobycie smaku - wino Arzuaga La Planta Ribera Del Duero z Hiszpanii.

Amatorzy mocniejszych alkoholi mogli spróbować trunków zaproponowanych przez Tobiasza Sipowicza. Do wyboru były m.in. whisky Evan Williams Single Barrel Vintage 2006 czy koniak Bache Gabrielsen Vsop.

Na otwarciu pojawiło się około 100 gości. Podczas degustacji, która niestety nieco rozciągnęła się w czasie (nie wszyscy goście dotrwali do końca), czas umilał zespół Od A do Zet z mocnym wokalem Anny Heron.

Wydarzenia

Otwarcie Open Kitchen

degustacja

Miejsca

  • Open Kitchen Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (143) ponad 20 zablokowanych

  • (2)

    Ja się pytam dlaczego to jest w dziale Deluxe?? knajpa zaopatruje się po sąsiedzku w Biedronce, no luksus jak w mordę strzelił

    • 9 3

    • a skąd wiesz gdzie się oni zaopatrują ? (1)

      jeszcze nie otworzyli

      • 1 2

      • Jak nie otworzyli? Otwarta jest od co najmniej tygodnia, a w sobotę to było oficjalne otwarcie. Wiem bo mieszkam na przeciwko. Byłem i jadłem, jedzenie bardzo dobre, tylko porcję jak dla moich córek 7 letnich, a ceny z kosmosu.

        • 3 2

  • (1)

    Otwarte czy zamknięte. Zero ludzi zero żarcia. Pomyłka jakąś ta buda.

    • 5 2

    • od poniedziałku, czytaj

      • 0 2

  • Życzę Powodzenia !

    • 4 4

  • polecamy!!!

    Czekaliśmy na to miejsce! Ramen i filet z dorsza u Państwa w Restauracji pierwsza liga!

    Powodzenia i do zobaczenia!

    • 5 5

  • (3)

    Ramen idioci gotuje się z wieprzowiny przede wszystkim . To jest oryginalny Ramen . Co za barany w tej restauracji. Jaki wstyd.

    • 2 7

    • zwykłe chamstwo w twoim komenterzu

      • 2 4

    • (1)

      Jakie chamstwo bo ludzie wyrażają swoje opinie na temat tego żarcia to chamstwo. Klient nasz pan . Zakazane mordy. Pis*maki.

      • 1 2

      • i prostak

        • 0 2

  • (1)

    A będą mieli jajca komara w sosie z mysich pipek. Pycha . To będę tam co dzień.

    • 3 2

    • Co za debil z ciebie, sam się ugotuj i poczęstuj innych pewnie wszystkich potrujesz!!

      • 1 2

  • (1)

    Gotują , smażą, pieką. A ty siedzisz wyciągasz te zapachy z kuchni . Czasem smród spalonej kaczki zaleci na salę . A wtedy wychodzisz śmierdzący zapachami jakbyś pracował na kuchni.

    • 3 3

    • a ty z konkurencji ?

      • 1 1

  • Kiedy masz już wszystko ..... kobiety , hajs, i kasę. Właśnie wtedy dzwoni budzik.......

    • 1 2

  • osobiście, przyjemniej mi się konsumuje posiłek, kiedy nie muszę widzieć co się dzieje w kuchni,

    a mogę delektować się wystrojem części jadalnej, czy pięknym widokiem za oknem

    • 3 3

  • Uniformy

    Mimo wszystko kucharze zawsze w bialych kitlach wzbudzaja wieksze zaufanie!!!

    • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane