• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zdrowo i dietetycznie w Trójmieście

Natalia Lebiedź
2 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Sałatka z grillowanym bakłażanem. Sałatka z grillowanym bakłażanem.

Zdrowy tryb życia, a co za tym idzie niskokaloryczne i dietetyczne jedzenie, nie jest naszą najmocniejszą stroną. W wielu przypadkach decydujemy się na szybkie i niezdrowe posiłki, aby zaoszczędzić na czasie. Nie zawsze wychodzi nam to na zdrowie. Ale w Trójmieście pojawia się coraz więcej restauracji oferujących zdrowe, a nawet dietetyczne menu.



Na razie, żeby zjeść coś zdrowego, trzeba się naszukać, ale warto zadać sobie trochę trudu. Wszak w powiedzeniu "jesteś tym, co jesz" jest wiele prawdy. Gdzie zatem warto zajrzeć? Na pewno do: Bart&Lucci w Gdyni, Prestige Diet Restaurant a także do restauracji Wave w Sopocie.

Bart&Lucci: zjeść szybko nie musi znaczyć niezdrowo

Szukając zdrowego jedzenia poza domem warto skierować swoje kroki do gdyńskiej restauracji Bart&Lucci, mieszczącej się w samym sercu Gdyni przy Placu Kaszubskim. Tutaj od wczesnych godzin rannych można zjeść niskokaloryczne śniadanie lub dietetyczną przekąskę.

Bart&Lucci. Bart&Lucci.
Bartek Trzebuchowski, współwłaściciel Bart&Lucci to gdynianin na stałe mieszkający w Danii. Zamiłowanie do tamtejszych restauracji i stylu życia prowadzonego przez Duńczyków było inspiracją do otwarcia czegoś nowego na trójmiejskim rynku gastronomicznym.

- Restauracje z niskokalorycznymi i dietetycznymi daniami i koktajlami są bardzo popularne w Kopenhadze. Duńczycy zwracają dużą uwagę na to co jedzą, ale również na sposób podania i wygląd restauracji. Postanowiliśmy zrobić coś podobnego w Gdyni i zachęcić mieszkańców do zmiany nawyków żywieniowych - tłumaczy Bartek Trzebuchowski.

Wnętrze Bart&Lucci jest nowoczesne i przestronne. Miejsce zostało stworzone z myślą o osobach niedysponujących dużą ilością czasu oraz dla takich, które w miłym towarzystwie, wygodnie siedząc, lubią zjeść w porze lunchu. Dużym atutem tego miejsca jest to, że wszystkie dania i koktajle robione są na oczach klienta, przez co mamy pewność, że wszystko jest świeże. W stałej ofercie Bart&Lucci znajduje się duży wachlarz koktajli, przygotowywanych ze świeżych owoców i warzyw, a także z liści szpinaku czy imbiru.

- Imbir stosowany jest w krajach Dalekiego Wschodu jako lek na szereg schorzeń. W Bart&Lucci można go dostać w postaci "witaminowego strzału". Jest dobry dla osób mających problemy z trawieniem, ma także właściwości zapobiegające nowotworom. W naszych sokach i koktajlach mamy mnóstwo różnego rodzaju składników korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie - tłumaczy Bartek Trzebuchowski.

Poza koktajlami w Bart&Lucci możemy zjeść niskokaloryczne posiłki - ciepłe kanapki z razowego pieczywa z tuńczykiem, kurczakiem lub awocado. Dostępne jest również panini - rodzaj włoskiej kanapki - lub sałatki z krewetkami, kurczakiem, tuńczykiem lub owocami.

Prestige Diet: kuchnia o charakterze dietetycznym

Nowym miejscem na trójmiejskiej mapie jest restauracja Prestige Diet, znajdująca się przy ul. Wielkopolskiej w Gdyni.

Otwarcie restauracji wcale nie jest przypadkowe. Właściciel Prestige Diet - Piotr Kot - jest odnoszącym sukcesy kulturystą i trenerem personalnym, który połączył pasje do sportu z dietetycznym jedzeniem.

Restauracja Prestige Diet w Gdyni. Restauracja Prestige Diet w Gdyni.
- W ofercie restauracji znajdują się posiłki bogate w mikro, makroelementy i związki odżywcze o normalnym domowym smaku, naturalnym składzie, nisko przetworzonym i starannie zaplanowanej ilości kalorii - tłumaczy Piotr Kot. - Dania podsmażane są wyłącznie na oliwie, a potrawy mączne wyrabiane jedynie z mąki pełnoziarnistej. Nasza restauracja bazuje na świeżych i nisko przetworzonych półproduktach dostarczonych przez sprawdzonych producentów - dodaje właściciel.

Wszystkie posiłki z karty menu zostały opracowane przez dietetyka i są dostępne również w formie cateringu, złożonego z pięciu posiłków.

Restauracja Wave: karta menu z symbolami

Wave w hotelu Sheraton w Sopocie to nowoczesna restauracja hotelowa, zaprojektowana w stylu marynistycznym, oferująca kuchnię międzynarodową oraz dania polskie.

Restauracja Wave w hotelu Sheraton. Restauracja Wave w hotelu Sheraton.
Szefowa kuchni, Ewa Olejniczak, we współpracy z cenioną dietetyczką Anną Słomkowską, skomponowała menu w taki sposób, aby każdy znalazł coś wyjątkowego dla siebie. W karcie wyszczególnione zostały symbole o niskiej zawartości węglowodanów, dania fitness, wegetariańskie oraz z symbolem "zdrowe serce". Zakąski wegetariańskie zaczynają się od 127 Kcal, sałatki nie przekraczają 50 Kcal, mięsa maksymalnie 350 Kcal, a zupy i dania fitness posiadają tylko 85 Kcal.

Jak przystało na nadmorską restaurację, nie zabraknie również ryb. Szefowa kuchni poleca smażone karmazyny, panierowane w komosie ryżowej z pomidorami tamarillo. Po takim lekkim obiedzie, możemy z pewnością pozwolić sobie na deser, np. pannacotę waniliowo - rozmarynową z galaretką jagodową, niespotykaną fuzją smaków i tylko 200 Kcal. Uczta w restauracji Wave nie skończy się dla nas zbyt pełnym żołądkiem i uczuciem ciężkości, wręcz przeciwnie - możemy lekkim krokiem udać się na spacer nadmorską promenadą.

Myśląc o zdrowym odżywianiu powinniśmy się również zastanowić z czego możemy zrezygnować lub co skutecznie ograniczyć podczas codziennego picia i jedzenia. Bo tak naprawdę robiąc zakupy czy składając zamówienie w restauracji, decydujemy co chcemy zjeść.

Uważasz, że restauracje z niskokalorycznymi daniami i koktajlami są potrzebne w Trójmieście?

- Wszystko zależy od umiejętnego składania zamówienia w restauracji. Do trzech podstawowych elementów, na które powinniśmy zwrócić uwagę z pewnością należy podany sos do potrawy. Starajmy się zastąpić śmietany i majonez np. sosem winegret lub jogurtowym. Po drugie, decydując się na potrawę z mięsem nie krępujmy się zapytać, w jaki sposób zostanie podana - gotowana, grillowana, czy smażona. Jeżeli to ostatnie, to warto się upewnić czy będzie w panierce czy nie - tłumaczy Anna Słomkowska, właścicielka poradni Trójmiasto Dietetyk w Gdyni. - Jeśli chodzi o koktajle to bardzo często zdarza się tak, że w danej restauracji są już gotowe. Wtedy koktajl może być dosładzany. W miejscach, gdzie koktajle są robione ze świeżych owoców lub warzyw, możemy od razu zareagować i poprosić, aby koktajl był bez dodatku cukru - dodaje.

Warto również zwrócić uwagę na charakterystykę danej kuchni. Z natury bardzo zdrowa jest kuchnia grecka. I w tym przypadku Anna Słomkowska poleca restaurację Santorini w Gdyni. Można też spróbować innej kuchni śródziemnomorskiej, która w menu ma owoce morza, ryby i grillowane warzywa. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i na czym nam zależy.

Umiejętne wybieranie potraw w restauracji może pomóc w utrzymaniu właściwej masy ciała i sprawiać sporo przyjemności. Jest także elementem zdrowego stylu życia.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) 6 zablokowanych

  • big apple (2)

    Atmosfera barowa, ceny przystępne, wybór nie za wielki ale wszystko wygląda bardzo świeżo, lekka kuchnia

    • 9 10

    • świeże...hehe dobry żart

      jw

      • 2 0

    • syf, kiła i mogiła, dużo lepiej jest w Manekinie obok Media Markt jak ktoś lubi naleśniki

      • 0 0

  • w Gdańsku to

    pyszne sałatki i dania z grilla , w normalnych cenach nie z kosmosu ;)w restauracji VNS na Manhattanie albo w Campanio ( raczej tylko sałatki ). W obu jest okey ale VNS ma piękny taras więc wolę tam. pracuję we Wrzeszczu przy manhattanie więc ja mam blisko , co do Gdyni to się nie wypowiem
    polecam

    • 1 1

  • A ja tam wole pojsc do biedry i za 1.75zl kupic 0.25kg kielbasy, a za reszte bulki i wode samkowom (1)

    I za 5zl zjem dobrze i co wazne do syta! A co moge zjesc w tych restauracjach za 5zl?

    • 10 4

    • czy zdrowo?

      plebejski...kiełba i buła to ma być pełnowartościowy posiłek? i to zalane wodą z aromatami chemicznymi? a gdzie warzywa, gdzie owoce i zapewnione witaminy i stosunek białko-węglowodany-tłuszcze? Dieta powinna być urozmaicona. Tu chodzi raczej o to, że oczywiście można zrobić to samo w domu wiele taniej, ale jak jest się na mieście bez przygotowanego jedzenia, żeby zjeść coś zdrowego. A że ceny są z kosmosu, to swoją drogą. Dopóki kiełba i buła będzie traktowana jako fajny obiad, to te ceny też będą "luksusowe".

      • 0 0

  • AMBERSIDE POLECAM W NOWYM BUDYNKU TARGOW AMBEREXPO NAPRZECIWKO STADIONU

    Kuchnia słynnego mistrza pyszne i duże porcje. Chlodnik albo zupa kurkowa pycha. No i makarony moj ulubiony z lososiem albo poprostu pierogi domwyboru z bobem lub cielecina. Karta nieduza ale za to fajna. A jak komuś bliżej na Jarmark to tam tez maja swoje stoisko na końcu Sw Ducha. Polecam spróbujcie. No i do tego widok z knajpy na największy burszty swiata czyli nasz stadion. Www.amberside.pl

    • 1 3

  • Co takiego zdrowego jest w jedzeniu tylko zielska??

    Sałatka dobra jako dodatek do mięsa

    • 9 5

  • O czym mowa .. przy cenach zachodnich a pensjach wschodnich ....

    • 8 0

  • jadłem i jestem zachwycona.Polecam:-) (1)

    Ostatnio spróbowałam posiłku w Prestige Diet Restaurants.Polecam jedzonko lekkie nacechowane wyraźistym smakiem i nutą ziół Polecam Kurczaka na cytrynach:-)Anka z Gdyni.

    • 3 1

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • polecam :)

    Polecam rowniez bardzo dobre jedzenie w Como w gdynskim Klifie,zawsze wychodze zadowolony......

    • 0 2

  • ceny w knajpach to prawie jak na zachodzie, zarobki jak na wschodzie. restauratorom życzę powodzenia z tymi cenami

    • 1 1

  • a w Gdańsku jak zwykle nic

    jw.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane