• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Włochy nie tylko na talerzu. Limoncello di Mielnik oficjalnie otwarte

Ewa Palińska
30 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.
  • Grzegorz Nakrajnik - szef kuchni Limoncello di Mielnik, sobotni wieczór spędził z gośćmi restauracji.
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.
  • Część oficjalna była krótka. Po niej zarówno właściciele Limoncello di Mielnik jak i pracownicy restauracji, z szefem kuchni na czele, wyszli do gości i zabawiali ich rozmową.

W sobotni wieczór, 29 stycznia, odbyło się uroczyste otwarcie restauracji Limoncello di Mielnik w gdańskim Garnizonie. Po przemowach właścicieli - Jolanty i Sławomira Mielników, a także minikoncercie skrzypcowym, goście przystąpili do degustacji potraw, przygotowanych specjalnie na tę okazję przez tamtejszego szefa kuchni, Grzegorza Nakrajnika, eksperta w zakresie kuchni włoskiej i jej wielkiego pasjonata.



Limoncello di Mielnik przyjmuje gości już od 19 stycznia. Uroczyste otwarcie odbyło się jednak dopiero w minioną sobotę. Gości przywitali Jolanta i Sławomir Mielnikowie, właściciele lokalu, a po krótkim, ale pełnym podziękowań i serdeczności przemówieniu, nastąpiła część artystyczna, której główną gwiazdą był Kuba - młody kucharz pracujący w Limoncello di Mielnik. Okazało się, że posiada jeszcze jeden, poza kulinarnym, wielki talent - jest fantastycznym skrzypkiem.

Grzegorz Nakrajnik - szef kuchni oraz właściciele Limoncello di Mielnik - Jolanta i Sławomir Mielnikowie. Grzegorz Nakrajnik - szef kuchni oraz właściciele Limoncello di Mielnik - Jolanta i Sławomir Mielnikowie.

Tu gość ma się poczuć, jak we własnym domu



Po minikoncercie głos zabrała Jolanta Mielnik, jeszcze raz dziękując gościom za przybycie i zachęcając do degustowania potraw serwowanych w formie bufetu, jakie na tę okazję przygotował szef kuchni.

- Do ostatniej chwili nie wiedzieliśmy, ile osób będzie w stanie odpowiedzieć na nasze zaproszenie. Tym, którzy nie mogli przyjść, bo np. przebywają na kwarantannie czy w izolacji, przesyłamy nasze uśmiechy i życzenia szybkiego powrotu do zdrowia - mówiła podczas uroczystego otwarcia Jolanta Mielnik, właścicielka restauracji. - Chcemy pokazać, że mimo trudnego czasu, nadal znajdujemy w sobie siłę, aby działać, tworzyć, spotykać się z najbliższymi. Żeby wzajemnie cieszyć się sobą. Temu mają służyć właśnie spotkania w naszej restauracji.

"Na swoim. Sławomir Mielnik piecze dla nas od 30 lat" - przeczytaj wywiad z właścicielem Limoncello di Mielnik



Komu stolik z widokiem na włoskie specjały? Komu stolik z widokiem na włoskie specjały?

Włochy nie tylko na talerzu



Intencją właścicieli Limoncello di Mielnik było stworzenie miejsca, w którym skosztujemy najlepszych potraw kuchni włoskiej, a przy tym spędzimy czas w niezobowiązującej, familijnej atmosferze. W takim też klimacie przebiegało oficjalne otwarcie - jedzenie serwowano w formie bufetu, nie narzucono gościom programu i nie przypisywano do miejsc. Gości zabawiali rozmową nie tylko właściciele, ale też szef kuchni czy inni pracownicy restauracji, którzy wyszli na salę się przedstawić i przywitać.

- We Włoszech nie idzie się do restauracji wyłącznie po to, żeby się najeść. Tam jedzenie staje się pretekstem do spotkań z najbliższymi, posiłki się celebruje, a każde takie wyjście staje się okazją do zacieśniania więzi rodzinnych - opowiadała Jolanta Mielnik. - Chcemy, żeby goście czuli się u nas jak w domu. Chcemy traktować ich jak kogoś bardzo nam bliskiego - witać z uśmiechem, zabawiać rozmową, opowiadać dowcipy i słuchać zwierzeń, biorąc sobie za wzór obsługę we włoskich restauracjach.
Włochy znajdziemy w Limoncello di Mielnik nie tylko na talerzu. Ściany są przyozdobione stylowymi, włoskimi plakatami, możemy przyglądać się wiszącym w oszklonej gablocie, dojrzewającym porcjom mięsa i wędlin. Wnętrze jest kameralne, ale stylowe i przytulne, utrzymane w złoto-miedzianej stylistyce.

Nowe lokale - zobacz nasz cykl



  • Goście częstowani byli włoskimi specjałami, serwowanymi w formie bufetu.
  • Goście częstowani byli włoskimi specjałami, serwowanymi w formie bufetu.
  • Goście częstowani byli włoskimi specjałami, serwowanymi w formie bufetu.
  • Do serwowanych potraw szef kuchni starannie dobiera wina.

Kuchnia włoska, wina i świeże pieczywo



O podniebienia gości w Limoncello di Mielnik dba Grzegorz Nakrajnik, ekspert w dziedzinie kuchni włoskiej.

- Ja włoską kuchnię po prostu kocham! - zaznaczył na wstępie szef kuchni Limoncello di Mielnik. - Punktem wyjścia są dla mnie składniki najwyższej jakości. W menu znajdą się m.in. wyśmienite owoce morza, ryby, świeże makarony, oryginalne włoskie wędliny, które na miejscu będziemy kroili i które goście będą mogli zabrać ze sobą do domu. Bardzo starannie dobieram też wina. Dla formalności nadmienię, że świeże, chrupiące i własne będziemy mieli też pieczywo, przygotowywane według oryginalnych, włoskich receptur, jak np. ciabatta czy focaccia z rozmarynem oraz oliwą z oliwek - mówił Grzegorz Nakrajnik.
Szef kuchni nawiązał tutaj do głównego biznesu państwa Mielników - sieci piekarni i cukierni firmowanych ich nazwiskiem. W stworzenie i prowadzenie restauracji Limoncello di Mielnik zaangażowała się córka właścicieli, tak więc jest to miejsce na wskroś rodzinne.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (79) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    A gdzie jest w trojmiescie dobra restauracja z polska kuchnia?

    • 18 1

    • W barze mlecznym , oby nie przestały istnieć nasze kochane polskie bary!!! Powinny znaleźć sponsorów!!!

      • 6 0

  • restauracja , która zasługuje na poziom premium

    świetna restauracja i tego się trzymać !
    Widać doskonałą prace managera i szefa kuchni :)
    Chyba ci , którzy piszą złe komentarze nie mają żadnego pojęcia o Włoszech i gastronomii
    Polecam wszystkim !

    • 16 11

  • Mięcho (1)

    Widok ze stolika na dojrzewające mięcho w gablocie. Wegetarianie raczej nie poczują się tam dobrze. A i dla wrażliwych wszystkożerców też nie bardzo.

    • 8 11

    • Rzeczywiście trochę jak w mięsnym. A te wędliny w workach foliowych to chyba już nie dojrzewają? Pewnie mają zachęcać gości do zakupów przy wyjściu ;)

      • 4 0

  • co prawda bagietki jadają we Włoszech, jak w Polsce, ale to nie jest pieczywo włoskie (2)

    jest bardzo wiele typów pieczywa włoskiego, które jest praktycznie nieznane w Polsce

    • 55 7

    • Co za różnica? Z włoskich rzeczy będzie pizza i prosecco. Nie zaskoczy mnie wcale bigos. To jest takie udawanie, że ludzie się znają, a knajpa jest włoska.

      • 1 1

    • tak samo jak polskie pieczywo - które jest jedne z najlepszych na świecie jest praktycznie nieznane we Włoszech

      • 6 2

  • Goscie goscie

    Jedli za friko poczestunek jakby mieli zaplacic to pustki snoby omijajcie

    • 6 3

  • Dziwne

    Fotki powinny byc podpisane , jeden podobny do mojego narzyczonego

    • 1 3

  • Cudowne miejsce (1)

    Piękna restauracja. Widać, że wszystko na najwyższym poziomie. Miło będzie w takim miejscu zjeść obiad z rodziną, szczególnie, że to moja ulubiona kuchnia

    • 30 61

    • Jeszcze ciekawe jakie ceny

      • 4 1

  • ile jest przestrzeni dla takich restauracji

    zawsze się zastanawiam ile jest przestrzeni dla takich restauracji ?? oczywiście zawsze jest grupa ludzi którą stać na wyjścia na obiady / kolacje - nawet w sporych cenach. Ale jednak większość ludzi to jednak pizzeria, burgerownia itp - dania w okolicy 25-35 zł - co jest zawartością ? Restauracje powiedzmy w standardzie "wyższym" mogą mieć na dłuższą metę problem z utrzymaniem się na rynku. Jak rozumiem tu magnesem ma być człon nazwy By Mielnik. I tu pojawia się problem - sami znajomi i przyjaciele właścicieli nie zapewnią obłożenia. Zwykli klienci będą to zawsze postrzegać przez pryzmat Piekarni / Cukierni Mielnik - a tu z opiniami bywa różnie. Do tego w Polsce próbuje się restauracjom włoskim przypisać powiedzmy "prestiż i wyjątkowość". A niestety w wielu przypadkach są to zwykłe, powszechne dania rodem z Włoch ( owszem może nawet z oryginalnych składników ) oferowane po zawyżonych cenach.

    • 5 3

  • to rozumiem skąd ceny u mielnika... (1)

    100 zł za kilo chruścików! Ceny z kosmosu mają zrekompensować restaurację.... Nie, dziękuję.

    • 14 3

    • Pączki pewnie będą w tłusty czwartek po 7 zeta.

      • 6 2

  • Limonczello di mielnik...... (2)

    No ludzie.....mielnik???seriously?
    darowaliby sobie i nie wpychaliby na siłę swojego nazwiska w nazwe restauracji,bo po prostu brzmi to groteskowo.

    • 29 3

    • (1)

      Dla mnie bardziej groteskowo brzmi ta wloska nazwa w Polsce :) nazwisko tego Pana mi nie przeszkadza

      • 4 3

      • A ja mam darmowe hasło reklamowe "

        W restauracji Mielnik panuje pierdzielnik.

        • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane