• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wigilijna uczta dla zmysłów na zamówienie

Justyna Potorska
16 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Sandacz w borowikach z cateringowej oferty Restauracji Villa Uphagena. To ryba, która na wigilijnych, polskich stołach zaczyna detronizować karpia. Sandacz w borowikach z cateringowej oferty Restauracji Villa Uphagena. To ryba, która na wigilijnych, polskich stołach zaczyna detronizować karpia.

Sandacz w borowikach, keks z serem i orzechami, zupa migdałowa i krem karmelowo-gruszkowy - zamiast przygotowywać wigilijną kolację w domu, można skorzystać z oferty świątecznego cateringu. Może się okazać, że znienawidzony karp zamieni się w ulubione danie, a francuskie sery staną się ciekawym dodatkiem do tradycyjnego posiłku.



Jeśli Wigilia, to tylko...

Ma być smacznie, ma pachnieć grzybami, imbirem, pomarańczą. Ma być też domowo: dlatego wiele osób przygotowując Wigilię, spędza kilka, a nawet kilkanaście godzin w kuchni. Jest jednak alternatywa, która może okazać się prawdziwą podróżą do krainy znanych i nieznanych smaków i zapachów. Wystarczy jeden telefon, mail, wiadomość, żeby świąteczny posiłek przyjechał do nas sam. Często w nowej, dużo smaczniejszej odsłonie.

Karp może smakować

- Świątecznym cateringiem zajmujemy się już od pięciu lat i w oparciu o to doświadczenie co roku tworzymy specjalne, wigilijne menu - tłumaczy Joanna Sikorska, specjalista do spraw cateringu restauracji Malinowy Ogród. - Oczywiście, dopuszczamy modyfikacje dań, uwzględniamy każdą sugestię kulinarną, staramy się spełnić wszystkie oczekiwania.

Zmiany w menu? Większość z nas je akceptuje, ale w niewielkim zakresie: trójmiejscy restauratorzy zwracają uwagę, że nawet najbardziej wymagający klienci podczas Wigilii szukają tradycyjnych, sprawdzonych smaków. Oczywiście najlepiej w nowej, luksusowej odsłonie.

- Nasi goście zamawiają co roku typowe dania kuchni staropolskiej, kaszubskiej. Mamy karpia, sandacza, jesiotra, śledzie w różnych postaciach - wymienia Jakub Głodkiewicz, manager restauracji Villa Uphagena. - Największą popularnością cieszą się nasze pierogi i pasztety.

Co sprawia, że zamawiając dania z restauracji rezygnujemy z szansy poznania nowych smaków i wybieramy te znane, sprawdzone?

- Wigilijne menu jest wpisane w naszą tradycję, ja sam tworząc dania do świątecznej, cateringowej oferty, bazowałem na smakach, które znam od dzieciństwa - przyznaje właściciel i szef kuchni restauracji Bulaj, Artur Moroz. - Co można u nas zamówić? Przygotowaliśmy dania kuchni staropolskiej w nowym, lżejszym wydaniu: są śledzie w oleju lnianym, jest roladka z sandacza i raków. Starałem się uszlachetnić tradycyjne potrawy. To tak jak z karpiem, który może być bardzo niedobry, ale też bardzo smaczny: wystarczy, że pochodzi z dobrej hodowli, jest świeży i odpowiednio przyrządzony.

  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • Malinowy Ogród
  • Sandacz z borowikami, oferta restauracji Bulaj.
  • Śledz na sałatce ziemniaczanej z burakami, oferta restauracji Bulaj.
  • Deska francuskich serów i wędlin - wiele osób decyduje się na taki smakowy akcent, szczególnie w pierwszy i drugi dzień świąt. Nz. sery i wędliny z oferty Cyrano&Roxane.
  • Catering wigilijny, Cyrano&Roxane.
  • Catering wigilijny, Cyrano & Roxane.
  • Tort Angel, oferta Cafe Restaurant Cynamon.
  • Tort Rafaello, oferta Cafe Restaurant Cynamon.
  • Tarta kajmakowa, oferta Cafe Restaurant Cynamon.
  • Tort makowo-kawowy, oferta Cafe Restaurant Cynamon.


Francuski Picodon obok bigosu

Trzeba przyznać, że karp to jedyna z niewielu wigilijnych potraw, która budzi tak wiele kontrowersji.

- Podczas tegorocznego, wigilijnego przyjęcia na 700 osób, które mamy okazję przygotować, tylko dwie grupy liczące po 50 gości zamówiły karpia - przyznają szefowie kuchni restauracji Filharmonia, Tomasz KortusArtur Wencel. - Dlatego postanowiliśmy przygotować na święta kilka alternatywnych, cateringowych propozycji: można zamówić sandacza, łososia, szczupaka, dorsza. Część klientów wybiera na Wigilię także potrawy mięsne: gęsinę, indyka, kaczkę.

Rzeczywiście, poza sporą grupą tradycjonalistów, jest też grono osób, które w Wigilię chcą eksperymentować i poznawać nowe smaki. Kulinarna ciekawość wcale nie musi oznaczać godzin spędzonych w kuchni z książką kucharską w dłoni.

- Jesteśmy w stanie przygotować wszystkie potrawy, jakie wymarzy sobie klient, dowieźć je do domu, zapewnić oprawę i obsługę wigilijnej kolacji - mówi Wojciech Dembowski, szef kuchni firmy cateringowej BanGlob. - Polacy są generalnie tradycjonalistami, jeśli chodzi o świąteczne menu, ale wiele osób poszukuje nowych smaków. Coraz częściej klienci zamawiają u nas na święta owoce morza. Ja sam przyrządzam na Wigilię mule i żabie udka. Po prostu je lubię!

Kuchnia francuska, której zresztą nasze polskie, tradycyjne potrawy wiele zawdzięczają, staje się coraz popularniejsza, także podczas Wigilii. Wciąż wkracza na stoły nieśmiało - obok bigosu z grzybami pojawia się deska francuskich serów, niedaleko półmiska z pierogami leży wytrawny quiche.

- Co roku przygotowujemy ofertę świątecznego cateringu, nasi klienci chętnie z niej korzystają, zamawiając jedno danie lub kilka potraw, które urozmaicają tradycyjną Wigilię - tłumaczy Maria Petit, właścicielka francuskiej restauracji Cyrano&Roxane. - W tym roku polecamy quiche i keksy z francuskimi serami, terrinę foie gras, łososia "gravalax" marynowanego w ziołach lub kalmary w sosie "sétoise". Do każdej potrawy możemy też dobrać odpowiednie wino.

Tarta imbirowa i tort Rafaello

Wigilijna kolacja to też słodkości, których nie mogło zabraknąć w cateringowej ofercie trójmiejskich restauracji i cukierni. Wybór jest na tyle spory, że ciasta i torty powinny zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

- Przygotowaliśmy specjalne, świąteczne słodkości na zamówienie: mamy tradycyjne makowce, pierniczki, torty czekoladowe, korzenne, makowe, tarty imbirowe, kostki czekoladowe i serniki - opowiada Justyna Zalewska, manager T.Deker Patissier & Chocolatier. - Tomasz Deker poleca szczególnie nową kostkę Carmell Pera, czyli krem karmelowy dulce leche z kruchymi prażynkami deserowymi i karmelizowanymi gruszkami.

Właściciele cukierni przyznają: o ile w przypadku tradycyjnych, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami lubimy rutynę i nie tolerujemy zmian, o tyle wybierając słodkości, jesteśmy otwarci na nowe smaki.

- Panie chętnie zamawiają na Wigilię kokosowy tort Rafaello, panowie z kolei: tort z białej czekolady i malin oraz tartę kajmakową - wymienia Robert Michałowski, właściciel Cafe Restaurant Cynamon. - Oczywiście, są też tacy klienci, którzy lubią tradycyjne, wigilijne smaki. Dla nich przygotowaliśmy w cateringowej ofercie popularny tort makowo-kawowy i paschę - pełną bakalii i aromatu świąt.

Wigilijne dania, w zależności od miejsca, trzeba zamawiać z 3-9-dniowym wyprzedzeniem. Wiele restauracji oferuje możliwość wynajęcia kelnerów, niektóre zapewniają także wystrój i wyposażenie - zastawę, krzesła czy stoły.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • dlaczego tak uwielbiamy pierogi (4)

    kuchnia Polska juz dawna sie zachwycano smak pierogów zazdroscili nam nawet ruscy. pamietam za komuny ze na zbawienie mozna bylo znalesc przepis na pierogi w mediach. cenzura byla ogromna .wszystko przetrwalo dzieki naszym rodzicom ktorzy przekazywaly nam jak ogromne ma to znaczenie dla naszej kultury. jestem dumny ze jestem Polakiem, jednak do wolności słowa nam daleko ale zrozumiec moze to tylko osoba która choc troche poznała zycie w czasach komuny . Dlatego nie potrafie zrozumiec kucharzy którzy zamiast jeszcze bardziej nawizywac do tradycji uciekaja od niej i dlatego mozna poczytac jak wiele jest sprzeciwu wsród społeczenstwa na portalach.

    • 11 2

    • Pierogi sa w wiekszosci krajow srodkowej i wschodniej Europy (2)

      I dania w calym tym regionie sa podobne, w innych slowianskich krajach tez jest barszcz, bigos (Ukraina), kolduny sa i na Bialorusi i na Litwie, kutia jest tak wlasciwie bardziej ukrainska niz polska... Jakie danie jest typowo tylko polskie??

      • 3 0

      • groch z kapustą (1)

        zupa grzybowa itd

        • 3 0

        • Zupa grzybowa tez jest w innych krajach na calym swiecie a groch kapusta tez jest co najmniej na Ukrainie...

          • 1 0

    • pierogi

      Pierogi przybyły do nas z Chin, przez Rosję, Litwę i Ukrainę. Nie przypominam sobie, żeby za Komuny był zakaz spożywania pierogów. Może czerwonego barszczu, ale też chyba nie.

      • 0 0

  • pierniki od Deckera (3)

    obsypane "plastikowymi", sztucznymi ozdobami...
    może i fajnie wyglądają, ale nie dałabym tego jeść domownikom...
    jest tyle naturalnych, zdrowych i smacznych ozdób...
    Szkoda, że Pan Decker stawia na sztuczność i chemiczne barwniki :-(

    • 15 4

    • (2)

      ja biorę co roku pierniczki od Dekera, na choinkę, wyglądają i smakują moim dzieciom, nie widzę nic sztucznego w białym lukrze. Sama bym robiła takie pierniki, ale nie mam zdolności manualnych...a voucher bym wykorzystała z chęcią nie tylko na nie :)

      • 1 6

      • szkoda zdrowia dzieci

        sama upiecz zdrowiej będzie

        • 5 0

      • posypki, kolorowe lukry o intensywnym kolorze

        sama natura... te wszystkie E... aż fruwają...
        Zrobione własnoręcznie pewnie nie są aż takie "malowane", ale wiesz co jesz...
        Zdolności manualnych za bardzo nie trzeba - są foremki (można kupić w necie), a ciasto kręci się w mikserze.
        Domowy lukier, a do tego orzechy, migdały, mak, suszone owoce... I jeszcze dzieci będą miały rachochę przy dekorowaniu.
        Jak widzę te nasycone kolory, ten niebieski, chemiczne posypki... bleee... Owszem jako ozdoba na choinkę, ale nigdy do jedzenia.

        • 1 0

  • salami na Wigilię - gratulację dla Cyrano i Roxany

    żal

    • 10 2

  • Łosoś - gravlax

    Łykam każdą ilość! Ale można go w prosty sposób przyrządzić samodzielnie. Najwięcej roboty jest z kupnem odpowiednich płatów łososia, no i trzeba je w sklepie obwąchać ;) Samo przygotowanie jest już proste - przepisy w sieci.

    • 4 0

  • Gravlax to nie kuchnia francuska

    tylko szwedzka!

    • 7 0

  • T.Deker (1)

    Ciasta od Dekera: to moim zdaniem mistrzostwo swiata.
    Zamówienie na makowiec, sernik i Pasche zrobione.

    P.S. Super zdjęcia. A voucher z chęcią bym wygrał :)

    • 5 8

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • catering na wigilię? (1)

    jak widzę rybę na wigilijnym stole u teściowej, to tradycyjnie przychodzi mi tylko jedna myśl do głowy - matko bosko, co ona tej rybie zrobiła? i myślę wtedy też: catering..

    • 4 2

    • ale o co chodzi z tymi minusami? po prostu teściowa nie potrafi ryby przygotować.

      to się zdarza.

      • 4 0

  • POlakaluksusowa zeczywistosc sprzatanie przed swiateczne wynajeta fima. zakupy swiateczne i prezentów wynajeta firma i (3)

    stylisci prezentów itp. kupno u ubieranie choinki wynajeta firma, dania swiateczne wynajeta firma ,idziemy dalej nawet obsługa i podanie wigili wynajeta firma.
    jak ostatnio jakis portal wyliczycł koszt około 5tys zł bez prezentów naturalne. Wpsólczuje tym ludziom bo pza wypchanym portwelem nic innego niemaja niemaja klimatu swiatecznego maja klimat pustki lansu świątecznego.Plusem jest to ze inni na ich lenistwie i głupocie zarabiaja.A ci co nanich zarabiaja tez im wspólczuja!

    • 6 2

    • Durnyś, oj durnyś (1)

      Albo biednyś i "zazdraszczasz" ;-) Święta mają być przyjemnością. Jak ktoś na co dzień zapiernicza w pracy, albo nie ma zdrowia na stanie nad garami (dot. starszych osób), to w wolnej chwili chętnie się zrelaksuje, a nie zamknie się w kuchni. Ty pewnie nic nie robisz na święta, tylko jesteś karmiony/-a rączkami mamusi/babci, etc. Więc łatwo ci mówić o domowym jedzeniu, które pewnie w cudowny sposób trafia ci pod nos - nie zapominaj, że sporym wysiłkiem pani domu, która często uśmiechem maskuje swoje zmęczenie. U mnie nie robi się praktycznie w ogóle prezentów odkąd nie ma dzieci, po co marnować kasę na to szaleństwo, ale dobry catering przydaje się jako dopełnienie kilku domowych potraw - jest ciekawiej, a dorośli mają w święta więcej luzu dla siebie. Bo przecież chodzi o wypoczynek w miłym gronie.

      • 4 1

      • dla kazdego buraka kazda wymówka jest dobra

        • 2 1

    • nasi sąsiedzi wynajmuja firmę do ubierania domy w lamki.

      • 1 0

  • A czy u was w rodzinie (5)

    pije się wódkę w wigilię?

    • 4 5

    • wino

      • 1 0

    • lampka koniaku

      • 1 0

    • piwo ale dopiero po godzinie 18

      • 1 0

    • Pewnie że tak, przecież to tradycyjna polska nalewka

      • 0 0

    • nie nie pije się!

      • 1 0

  • jak facet sam pracuje powadzi biznes (1)

    a żonka bykiem siedzi w domu to czy taki facet ma jeszcze uszka lepić się pytam

    • 2 2

    • żonka zamówi catering

      a męzowi naiwnemu powie ,że zrobiła hehehe

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane