• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wielkanoc: na wyjeździe czy w restauracji?

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
17 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Co wkładamy do koszyków ze święconką
Wybierając święta w restauracji możemy cały wolny czas poświęcić na rozmowy z bliskimi. Wybierając święta w restauracji możemy cały wolny czas poświęcić na rozmowy z bliskimi.

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Część z nas tradycyjnie spędzi ją w domu. Co roku jednak przybywa osób, które wybierają niekonwencjonalne rozwiązania. Święta w hotelu lub restauracji przestały być jednostkowym wyborem. Przedstawiamy przegląd miejsc w Trójmieście i okolicach, w których Wielkanoc upłynie w eleganckiej i bezstresowej atmosferze.




Kiedy jest Wielkanoc?



Gdzie chciał(a)byś spędzić Wielkanoc?

Wielkanoc w restauracji



Spędzanie świąt poza domem z roku na rok zyskuje na popularności. Wolimy się zrelaksować, spędzić ze sobą więcej czasu, a nie ulegać domowej krzątaninie. We współczesnym świecie najbardziej luksusowym towarem jest czas wolny, a przypominamy sobie o tym właśnie w okresie świąt.

Z tego powodu coraz chętniej wybieramy się w święta do restauracji. Wraz ze wzrostem zainteresowania rośnie również liczba ofert restauracji, które decydują się na zorganizowanie takich spotkań. W Trójmieście również nie zabraknie miejsc, w których serwowane będą wielkanocne dania.


Widok na morze w połączeniu z wykwintną kuchnią - taki duet znajdziemy w restauracji Art Deco mieszczącej się w hotelu Sofitel Grand w Sopocie.

Wielkanocne śniadania oraz obiady świąteczne



- Uroczyste wielkanocne śniadanie zostanie przygotowane dla naszych gości w restauracji Art Deco. W bufecie znajdą się zarówno produkty regionalne, takie jak: wędliny z Żukowa czy sery kozie z Kaszub. Pod moim okiem przygotujemy także własnego wyrobu kiełbasy, wędliny i ryby, które wędzimy na zimno oraz na ciepło. W naszej restauracji używamy jaj wyłącznie z wolnego chowu. Będą one dekorowane przez zespół kuchni, jak również przez gości w czasie sobotnich zajęć z dekoracji pisanek. Nasi najmłodsi goście bardzo lubią takie zajęcia. Ze względu na bardzo duże zainteresowanie naszą ofertą, liczba rezerwacji w tym terminie jest mocno ograniczona - mówi szef kuchni, Tomasz Koprowski.
Swoją ofertę przygotowała również restauracja sopockiego hotelu Haffner, serwująca niebanalną kuchnię.

- W tym roku mamy bardzo bogatą ofertę, z której korzystają zarówno goście spoza Trójmiasta, jak i "lokalni". Na świątecznym stole znaleźć będzie można m.in. łososia marynowanego w winie i białym pieprzu, kaczkę faszerowaną jabłkiem, żurawiną, majerankiem i wątróbką, żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i oczywiście paschę wielkanocną przygotowaną przez samego Mistrza Polski Cukierników - Michała Wiśniewskiego. Zjawi się również zajączek, który rozda dzieciom słodkie upominki. Dodatkową atrakcją będzie na pewno pokaz wyciągania zająca z kapelusza - czyli pokaz iluzjonisty. Dla osób ceniących sobie tradycję regionu - odbędzie się pokaz zdobienia pisanek i kraszanek. Natomiast wieczorem będzie muzyka na żywo. Dla tych, którzy śniadanie wielkanocne chcą zjeść w domu, przygotowaliśmy alternatywę: w świąteczną niedzielę zapraszamy na brunch do naszej restauracji - przekonuje Paulina Marwińska, specjalista ds. marketingu w hotelu Haffner.
Wielkanoc z widokiem na Motławę proponuje restauracja Brovarnia Gdańsk.

- Organizujemy śniadania oraz obiady świąteczne. Z okazji Wielkanocy przygotowaliśmy tradycyjne potrawy takie jak : Barszcz biały ze świąteczną kiełbasą własnego wyrobu z jajkiem i chrzanem serwowany w żytnim chlebie czy Tradycyjne białe kiełbaski z cebulką i chrzanem a także Pierś z kaczki confit z modrą kapustą, żurawiną i purée ziemniaczanym oraz Paschę Wielkanocną z malinowym sosem coulis. Specjalnie na ten czas uwarzyliśmy piwo Wielkanocne ze specjalną etykietą, które doskonale nadaje się na świąteczny upominek - zapewnia Katarzyna Laskowska, Sales&Marketing Manager w Brovarnia Gdańsk.

Długi weekend: atrakcyjne miejsca blisko Trójmiasta



Przez dwa dni świąt goście są również mile widziani w restauracji Pasjami znajdującej się w hotelu Rezydent. W menu znajdziemy zarówno klasyczne, jak i autorskie dania. Wśród nich: filet z wędzonego pstrąga z kwaśną śmietaną i salsą z kiszonego ogórka, żur z białą kiełbasą i borowikami, mostek wołowy podany z gruszkowym demi-glace, a także desery: sernik wiedeński z czekoladą, babka piaskowa z cukrem lawendowym czy mazurek z powidłami. Dzięki dogodnej lokalizacji, tuż przy głównym sopockim deptaku, możemy połączyć świąteczne biesiadowanie z nadmorskim spacerem. Cena za bufet danego dnia wynosi 120 zł za osobę.

Specjalne świąteczne menu serwowane będzie w restauracji Mercato, w której za autorskie dania odpowiada ceniony szef kuchni, Paweł Stawicki.

- Szef restauracji Mercato, Paweł Stawicki, podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych przygotuje nie bufet, lecz specjalne menu nawiązujące do tradycyjnych polskich dań. Jego propozycje będą wzbogacone o wykwintne składniki, które dodadzą znanym przepisom eleganckiego charakteru. Znajdą się wśród nich: pstrąg z kwaśną śmietaną, botwiną i kawiorem, żur z wędzonymi ziemniakami, boczniakiem królewskim i słoniną, perliczka z marchewkowym purée, kaszą jaglaną i sosem tymiankowym, a propozycją na deser jest ciasto migdałowe z białym makiem i morelą. Restauracja nie zapomniała o najmłodszych i dla nich również będą podawane specjalnie skomponowane dania. Cena za menu dla dorosłych wynosi 129 zł, a dla dzieci - 65 zł - opowiada Urszula Wiśniewska, specjalista ds. marketingu w restauracji Mercato.
Również restauracja mieszcząca się w hotelu Novotel Marina proponuje zarówno śniadanie wielkanocne, jak i obiadokolację w niedzielę, 21 kwietnia. Ceny zaczynają się od 54 zł za osobę.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



W restauracji Biały Królik również możemy skosztować wielkanocnych dań.

- Oferta wielkanocna hotelu Quadrille to przede wszystkim dwa uroczyste świąteczne śniadania dla gości hotelowych, w tym niedzielne przy dźwiękach muzyki na żywo. Tu dominować będą tradycyjne potrawy świąteczne takie jak żurek, biała kiełbasa, faszerowane jajka, a także babki i mazurki. Dla chętnych przygotujemy koszyki ze święconką, a przy pięknej pogodzie będzie nawet możliwość zamówienia koszy piknikowych wypełnionych różnymi smakołykami.

Natomiast restauracja Biały Królik jest otwarta dla osób z zewnątrz i funkcjonuje przez całe święta, w tym w niedzielę od godz. 13 do 22 i w poniedziałek od 13 do 19. Poza daniami z nowej karty, która wchodzi tuż przed Wielkanocą - 16 kwietnia, szef kuchni Rafał Koziorzemski na 21 i 22 kwietnia przygotował specjalne menu obiadowe składające się z czterech dań w cenie 179 zł od osoby. Znajdą się w nim takie pozycje jak opalony śledź w marynacie octowej z cebulką i jabłkiem, zabielany barszcz na wędzonych żebrach, panierowane żółtko, marynowany w majeranku boczek wieprzowy z sosem chrzanowym i marynowaną śliwką lub krótko solony dorsz z sosem z mazurskich raków szlachetnych z gotowanym w maśle ziemniakiem czy tradycyjny sernik z lodami na bazie piklowanej mirabelki czerwcowej. Zachęcamy do wcześniejszej rezerwacji miejsc - mówi Marta Dworak, Sales & Marketing Manager w hotelu Quadrille i restauracji Biały Królik.

  • W ofercie wielkanocnej w restauracjach znajdziemy połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesną kuchnią.
  • Szefowie kuchni zadbają, aby dania świąteczne zachwycały nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
  • Restauracja Biały Królik zaprasza osoby spoza hotelu w niedzielę i poniedziałek w określonych godzinach.
  • Wielkanocne dania
  • Z restauracji Art Deco w Sopocie mamy widok na sopocką plażę.




Gdzie pojechać na Wielkanoc?



W okolicach Trójmiasta znajdziemy wiele ustronnych miejsc na weekend. Są tu luksusowe hotele, klimatyczne pałace i dwory, a także małe obiekty agroturystyczne nastawione na indywidualnego klienta. Każdy znajdzie coś dla siebie w odległościach, które nie zajmą nam więcej niż dwie godziny podróży samochodem.

Weekend za miastem: hotelerestauracje

Świąteczny weekend to dobra okazja do wyjazdu z najbliższymi, a większość okolicznych obiektów przygotowała specjalne oferty dla gości przyjeżdżających w tym terminie. Mimo że do świąt pozostało kilka dni, możemy znaleźć jeszcze wolne miejsca.

Wielkanoc na Kaszubach albo nad morzem



W otoczeniu kaszubskich lasów możemy spędzić Wielkanoc w Pomlewie. To tutaj znajduje się hotel Kozi Gród, który zaprasza na cztery dni, 19-22 kwietnia, by odpocząć. Przygotowane będą animacje dla dzieci, relaks w centrum rekreacji oraz mnóstwo tradycyjnych potraw na wielkanocnym stole.

W hotelu Dolina Charlotty możemy spędzić luksusowe święta. Oprócz atrakcji świątecznych oraz dań przygotowanych przez szefa kuchni, znajdziemy w pełni wyposażone spa z jacuzzi, basenem i saunami. Istnieje również możliwość wykupienia dodatkowych masaży i zabiegów kosmetycznych.

Weekend za miastem: oryginalne miejsca


Nieco dalej od Trójmiasta, w województwie kujawsko-pomorskim, znajduje się Pałac Poledno. To miejsce, w którym czas się zatrzymał, komfortowo urządzone, nastawione na relaks (oferta spa) oraz spokój. Wielkanocna oferta obejmuje trzy noclegi, serwowane posiłki świąteczne, szereg zabaw i atrakcji związanych ze świętami i wejście do strefy spa.

Wielkanoc możemy również spędzić w centrum wypoczynkowym Ułan Spa w Bytowie czy w Willi Złotej położonej przy samej plaży w miejscowości Karwia. Święta nad morzem proponuje również czterogwiazdkowy hotel Gwiazda Morza Resort Spa&Sport, który znajduje się we Władysławowie. Warto zapoznać się z propozycją Hotelu Bazuny znajdującego się w sercu Kaszub.

Elegancki hotel Aubrecht oferuje przedłużone, uroczyste świąteczne śniadania: w Wielką Niedzielę i Wielkanocny Poniedziałek, serwowane obiadokolacje i wiele atrakcji świątecznych dla rodzin. W ciągu pobytu mamy nielimitowany wstęp do strefy wellness z basenem i światem saun.

Pakiet wielkanocny w hotelu Rigga we Władysławowie został stworzony z myślą o tych, którzy w święta chcą odpocząć. Obiekt zapewnia wyśmienitą kuchnię, sympatyczną i profesjonalną obsługę oraz pakiet spa. Plaża znajduje się niecały kilometr od hotelu.

Krótki urlop w okolicach Trójmiasta


W Sierakowicach znajduje się Folwark Ńemino, w którym znajduje się pałac z ponad dwudziestoma pokojami dla gości. To położone w sercu Szwajcarii Kaszubskiej magiczne miejsce, idealne dla osób szukających spokoju oraz wypoczynku wśród przyrody. Znajduje się tu restauracja, w której podczas świąt serwowane będą wiosenne dania, pole golfowe oraz stadnina koni.

Eksperci badający rynek turystyczny deklarują, że z roku na rok coraz więcej Polaków decyduje się na spędzenie świąt na wyjeździe. Wykorzystujemy dni wolne nie tylko na wyjazd za miasto, ale również na wycieczki zagraniczne. Co więcej, oferty biur podróży w okresie wielkanocnym są o wiele tańsze niż w trakcie zbliżającej się majówki. Na wycieczkę "last minute" jest jeszcze okazja trafić.

  • W okolicach Trójmiasta znajdziemy wiele klimatycznych i jednocześnie komfortowych hoteli.
  • W Dolinie Charlotty znajdziemy wiele klimatycznych zakątków.
  • Świąteczny stół może być kolorowy.
  • Większość opisywanych obiektów posiada strefę spa, w której możemy się zrelaksować.
  • Hotelowe restauracje przygotowały kompleksowe menu świąteczne.

Miejsca

Opinie (115) 6 zablokowanych

  • No prosze Michał Wiśniewski został cukiernikiem

    • 3 0

  • Wyjazd to często ucieczka przed rodziną.

    • 5 0

  • Wielkanoc polecam w restauracji McDonald's

    • 3 1

  • Wyjazd do hotelu

    Dajcie spokoj bylem raz z rodzina hotel X 5☆ czulem sie w swieta wielkanocne jak swiadek X nigdy wiecej zawsze w domu z rodzina

    • 5 1

  • Tradycja to tradycja (1)

    Do hotelu bądź restauracji to można sobie pojechać bez okazji, ale święta to nasza tradycja, a ta ma to do siebie, że ją się pielęgnuje i dba o jej prawdziwą formę.
    Zatem wszyscy, którzy w tym czasie będą w restauracjach/hotelach niech nie mówią, że obchodzą święta.
    Wielkanoc to (minimum) koszyczek ze święconką, wspólne rodzinne śniadanie, zajączek czy śmigus-dyngus.

    • 4 4

    • Wielkanoc to święto religijne. Radził bym się wybrać do kościoła. Ale na mszę wielkanocną, a nie tylko na sztucznie doklejone do Wielkanocy święcenie pokarmów. A śmingus dyngus to już zupełne pogaństwo.

      A czy będziemy jeść białą kiełbasę czy nie to już naprawdę sprawa drugorzędna.

      • 2 2

  • A wy ciągle albo o sprzątaniu, albo o żarciu.
    Ot, katolicyzm pełną gębą.

    • 3 2

  • Podoba mi się pierwsze zdjęcie Wielkanoocy w restauracji

    Potraw zero, a kieliszków po winie ze dwadzieścia. Och jak miło świętować!

    • 6 0

  • Jestem dawcą systemu

    Macie swoje pińcet plus, to świętujcie gdzie chcecie. Ja jestem dawcą i osobą utrzymujacą te rzesze dzieciorobów i wolę w tym czasie pójść nad morze niż sie obzerac za stołem. Nie lubie świat.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane