• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Whisky w kuchni

Wino w kuchni to piękna codzienność. Czerwone, białe, musujące lub wzmacniane. Czy whisky również będzie pasować do przygotowywanych przez nas dań?

cze 24

poniedziałek, godz. 11:30

Gdynia,
bilety 200 zł
sie 6

wtorek, godz. 18:00

bilety 440 zł
Sprawdzimy to razem. Będziemy opowiadać o whisky i gotowaniu. Będziemy uzupełniać smak i aromat menu kolekcjonerskimi wersjami Samaroli. Będzie pięknie. Jak zawsze.

MENU NA WIECZÓR:
Podwędzany tatar wołowy z szalotką i borowikami.
Samaroli Glen Garioch 1990/2013. Edycja limitowana do 330 butelek.

Grasica cielęca z jajkiem sous-vide i majonezem z czerwonego wina.
Samaroli Glen Scotia 1992/2009. Edycja limitowana do 858 butelek.

Comber z jelenia z kaszą jaglaną i sosem drobiowym z whisky.
Samaroli Laphroaig 1998/2013. Edycja limitowana do 380 butelek.

Perliczka na dwa sposoby (confit i smażona) z soczewicą z warzywami.
Samaroli Evolution 2012. Edycja limitowana do 265 butelek.

Kto prowadzi?
Adam Woźniak
Adam po zakończeniu szkoły zaczął pracę w restauracji Villa Hestia w Sopocie, która była jedną z najlepszych restauracji w Polsce tego okresu. Podczas czterech lat ciężkiej pracy awansował na stanowisko Sous Chef. Szkolił się pod okiem francuskiego szefa kuchni Frama Pierre Salomona. Kolejnym ważnym krokiem w rozwoju było otwarcie czterogwiazdkowego Hotelu Haffner w Sopocie jako Szef Kuchni. Niestrudzony poszukiwaniami smaku doskonałego i międzynarodowych doświadczeń objął stanowisko Chefa de Partie w Marston Hotel. Po kilku miesiącach dostał propozycję objęcia stanowiska Sous Chef w nowej restauracji St George & Dragon w Wargrave w pobliżu Henley on Thames, gdzie po krótkim czasie awansował na szefa kuchni. Podczas jego zarządzania restauracja została wymieniona jako zalecana przez Michelin Good Food Guide Trasy Les Guides and A Restaurant. Wtedy to wpadł na pomysł powrotu do ziemi ojczystej, aby zmieniać rzeczywistość kulinarną kraju na lepsze. Został Sous Chef w pięciogwiazdkowym hotelu Sheraton w Sopocie. Obecnie prowadzi restauracje Mercato w hotelu Hilton w Gdańsku, gdzie stara się używać lokalnych produktów wspierając się przy tym produktami międzynarodowymi, aby uzyskać jak najlepsze smaki w kompozycjach potraw.

Piotr Zastróżny
Zarządza firmą FESTUS, która od 1996 roku importuje wina oraz rzadko spotykane spirytualia. Prowadzi sieć sklepów oraz krzewi kulturę picia wina w Polsce. Ceni małych, niezależnych producentów. Prywatnie sopocianin, fotograf, kucharz, miodosytnik, podróżnik, muzyk i pan z radia. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku na wydziale Malarstwa i Grafiki. Człowiek miły i kulturalny. www.piotrzastrozny.com

Opinie

Wydarzenia

Najnowsze artykuły