• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Pokochaj wino", czyli spotkanie pełne zaskoczeń

Alicja Olkowska
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata. Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata.

To było szóste spotkanie z cyklu "Pokochaj wino", ale jednocześnie pierwsze w odmienionej formule i w nowym miejscu, gdańskim hotelu Radisson. Tym razem sommelier Tomasz Kalenik zabrał uczestników warsztatów w podróż do swoich ulubionych winnic i zaprezentował osiem etykiet, które zrobiły na nim w ostatnim czasie szczególne wrażenie.



O warsztatach informowaliśmy od kilku tygodni w Kalendarzu Imprez w Trójmieście

- Postanowiliśmy odrobinę zmienić formułę warsztatów. Zrezygnowaliśmy z prezentacji multimedialnej na rzecz wprowadzenia w smak wina, bez wchodzenia już tak bardzo w jego historię. Oczywiście nie zabraknie praktycznych informacji, a goście jak zawsze mogą zadawać prowadzącemu pytania, ale dziś przede wszystkim chcemy pokazać bestsellery Tomasza Kalenika z firmy Winers - mówiła organizatorka cyklu spotkań, Katarzyna BoldaBoCoach&Events.
Kolejną nowością było także miejsce spotkania - warsztaty po raz pierwszy odbyły się w Gdańsku, w hotelu Radisson. Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde, nawet najmniejsze danie imponowało pomysłowością i wykonaniem. W menu znalazły się m.in. sałatka z kiełków groszku z serem halloumi i orzechem makadamia, rillettes z kaczki z konfiturą jarzębinową i pistacją, wędzony łosoś bałtycki z chrupiącym topinamburem i pudrem limonkowym oraz crème brûlée ze skórką z cukru trzcinowego i domowymi konfiturami z węgierki.

Jednak to wina były najważniejsze i to one wywoływały momentami gorące dyskusje przy stole. Nie wszystkie etykiety od razu skradły serca uczestników warsztatów, niektóre potrzebowały na to czasu. Tak było w przypadku chilijskiego Casa Donoso Evolucion Reserva Carmenere i jak zaznaczył Tomasz Kalenik, "jednego z najbardziej genialnych w ofercie". Mocne i intensywne, z czasem uwolniło przepiękny aromat liści czarnej porzeczki i tytoniu, nabierając przy okazji delikatności. Podobnie zaskoczyło austriackie Mugeln Reserve. Jak przyznał jeden z gości, na co dzień nie gustuje w chardonnay, ale to wino po 15 minutach ukazało zupełnie nowe oblicze. Przy pierwszym spotkaniu lekko drażniło, by potem oczarować wielowymiarowym smakiem.

  • Tomasz Kalenik świetnie sprawdził się w roli prowadzącego. Ze swobodą opowiadał o winach i bawił uczestników anegdotami ze świata sommelierów.
  • Tomasz Kalenik opowiada o procesie dekantacji.
  • Dekantacja.
  • Winna ciekawostka: szklany korek.
  • Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde niewielkie danie zachwycało pomysłowością.
  • Warsztaty "Pokochaj wino" w hotelu Radisson w Gdańsku.
  • Białe wina Warsztaty Pokochaj Wino cz.VI Winers Bestsellery!
w Radisson BLU Hotel
Największe poruszenie wywołały jednak czerwone argentyńskie Casarena 505 MalbecAalto z Hiszpanii. To pierwsze prawdopodobnie nie przypadnie do gustu miłośnikom "spokojnych" i dość przewidywalnych win - na początku wręcz pikantne, po chwili odkryło nuty czekolady i "krwisty" posmak, dlatego najlepiej serwować je do wołowych steków, mięs z ciężkim, zawiesistym sosem oraz kozich serów. Drugą etykietę, Aalto, goście kosztowali po dekantacji, czyli przelaniu wina z butelki do innego naczynia - dekantera. Proces pomaga usunąć osad oraz napowietrzyć wino, co nieraz ma niebagatelny wpływ na jego smak, zwłaszcza w przypadku tych szczególnie młodych lub dojrzałych. Natomiast samo Aalto potrafi oszołomić - jest "zadziorne" i nieprzewidywalne, a co za tym idzie - nie dla każdego.

Na koniec na gości czekała niespodzianka: Angerhof Eiswein Gruner Veltliner 2015, ze szklanym korkiem (!), maksymalnie słodkie i skoncentrowane wino lodowe z Austrii. Powstaje ze zmrożonych winogron, które zbiera się dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie do -7 stopni Celsjusza. Mimo dominującej słodyczy okazało się bardzo lekkie, ananasowe i orzeźwiające.

Udział w wydarzeniu kosztował 119 zł dla nowych osób i 99 zł dla stałych bywalców. W najbliższych miesiącach odbędą się jeszcze dwa spotkania: prezentacja bestsellerów Magdy Kłopotowskiej z firmy Winkolekcja oraz zamknięcie całego cyklu "Pokochaj wino". Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.

Zobacz także: Warsztaty o sztuce picia wina

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (92) 4 zablokowane

  • W d...ch się przewraca z nudów i dobrobytu (1)

    • 5 7

    • Hehehehe

      • 3 2

  • si TK

    ale te szklane bombki to radisson ma kiepskie dlatego z win nie wydobyły odpowiedniego aromatu .

    • 0 0

  • Może portal zrobi kiedyś teścik? (1)

    Z pięć gatunków "lepszych" win z różnych części świata i drugie tyle z Biedry czy Lidla. Oczywiście wszystkie podawane nieoznaczone.

    Taki odsiew znawców,koneserów i snobów.

    Ciekawe, czy redakcja i uczestnicy odważyliby się podnieść rękawicę? ;>

    • 4 0

    • Ja nie dam rady?

      • 0 0

  • ale impreza

    za 119 zł to ja ma kilkanaście dobrych win zakupionych i mogę pic i pic

    • 5 1

  • Można było się skuć? Ktoś był?

    • 4 0

  • Namawianie do pijaństwa

    Zaczyna sie dzien od kieliszka a kończy na flaszce. Teraz juz wiadomo skąd u nas tylu pijanych kierowców.

    • 1 0

  • alk

    Zachęcanie do alkoholizmu

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane