- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
W poszukiwaniu kawy idealnej
Kosztują więcej - niełatwo zdobyć i sprowadzić ich ziarna. Zachwycają koneserów na całym świecie - są idealnie wyważone, mają w smaku i aromacie wszystko to, czego oczekujemy od czarnego naparu. Najlepsze kawy świata: warto ich skosztować, może się okazać, że znajdzie się wśród nich swoją ulubioną, idealną. Ruszamy kawowym szlakiem Trójmiasta.
Jest jedną z droższych, bez wątpienia. Filiżanka tej kawy kosztuje w Trójmieście 18-50 złotych, w Niemczech i Włoszech - 30 Euro. Nie ma się co dziwić: Jamajka Blue Mountain uprawiana jest tylko w jednym miejscu na świecie, obejmującym mniej niż 7 tysięcy hektarów i znajdującym się na grzbiecie Gór Błękitnych. Specyficzny klimat - słońce, wilgoć, ciepło i mgły - sprawia, że tej wyjątkowej kawy nie można uprawiać nigdzie indziej.
Królowa z Błękitnych Gór
Poza radością z możliwości skosztowania kawy, którą tak ciężko zdobyć, cieszy też sam smak, który uważa się powszechnie za idealny. Aromat Blue Mountain jest wyjściową pozwalającą oceniać wszystkie pozostałe kawy.
- Jaka jest Jamajka Blue Mountain? Nie da się o niej opowiedzieć w dwóch słowach, można o niej mówić godzinami, tak jak o dobrym winie - wyjaśnia Robert Michałowski, właściciel kawiarni Cynamon. - Pierwszym zaskoczeniem jest moment, w którym bierze się do rąk jej ziarna, są bardzo lekkie. Podobnie jest z jej aromatem: można go określić jako delikatny, a zarazem pełen smaku i aromatu. Po skosztowaniu filiżanki Blue Mountain żadna kawa nie smakuje już tak samo - każda wydaje się gorzka i ciężka.
Blue Mountain - arystokratka wśród kaw, ma jednak konkurentki aspirujące do miana świetnych, a nawet najlepszych. Wśród najbardziej pożądanych kaw świata koneserzy wymieniają jednym tchem Kopi Luwak, Jemen Matari, Hawajską Konę.
Monsunowane ziarna i matka wszystkich kaw
- Coraz więcej osób szuka kaw o mocnym smaku i aromacie, polecamy im wyrazistą, kostarykańską Terrazu, meksykańską Maragogype o dużych, mocno palonych ziarnach, indyjską Malabar: bardzo intensywną w smaku - wymienia Anna Samp z Jahmajki.- Sprowadzamy kawę z Kuby, z Panamy, Hondurasu, przychodzą do nas osoby ciekawe nowych smaków i aromatów, często zdarza się, że znają je z własnych podróży.
Poza pozycjami, które każdy koneser znać musi, w Trójmieście można spróbować też egzotycznych kaw, o których wiedzą nieliczni smakosze. Przykład? Dominikana Ebano Verde z rezerwatu "Zielony Heban" - owocowa w smaku, o cierpkości skórki pomarańczy, słodkawym smaku, bez niechcianej goryczy (Flemming Cafe). Albo monsunowane, indyjskie ziarna Malabar, które leżakują w przewiewnych pomieszczeniach w okresie monsunowym, dzięki czemu zyskują specyficzny smak, charakterystyczny dla czasów, kiedy kawa była przewożona niedokładnie zabezpieczonym transportem z Indii do Europy (Flemming Cafe, Jahmajka).
- Warto skosztować Brazil Sur De Minas: jest łagodna, każdy może w niej wyczuć aromat czekolady. Bardzo smaczna jest też idealnie zrównoważona, mocna i energetyzująca kolumbijska Supremo - wymienia Robert Michałowski z Cynamonu. - Polecam spróbowanie kawy etiopskiej, to matka wszystkich kaw. Jeśli miałbym określić jej smak, użyłbym określenia "afrykańska". Jest bardzo ciekawy.
Cupping i tajemnice baristy
Poszukiwania idealnych ziaren to jedno: żeby móc określić się mianem prawdziwego konesera kawy, trzeba umieć odpowiednio ją smakować.
- Kawę degustuje się według określonych reguł, podobnie jak wino. Najpierw mieli się ziarna, koniecznie grubo, potem zalewa się je w porcelanowej filiżance - wyjaśnia Mateusz Szymański, właściciel gdańskiej palarni i sklepu z kawą Flemming Cafe. - Fusy kawy powinny zostać na górze, po 3-4 minutach ściąga się je, żeby zakończyć ekstrakcję. Napar należy powąchać, następnie spróbować.
Cupping - bo tak z języka angielskiego nazywa się proces degustowania kawy - wygląda tak samo na całym świecie. Reguły są jednolite, żeby smak każdego naparu można było porównać.
Dobra kawa to też - a może przede wszystkim - sposób parzenia czarnego naparu. Powinien być celebracją, przyjemnością - niektórzy koneserzy wybierają klasyczny tygielek i dodają do kawy ulubiony kardamon czy czekoladę, inni wolą ciśnieniowy ekspres kolbowy.
- Sekret idealnie przyrządzonej kawy tkwi w rękach odpowiednio przeszkolonego baristy, dobrze dobranej grubości mielenia, odpowiednim ubiciu i dociśnięciu kolby, a także czasie parzenia - wymienia Andrzej Lejman z Café Resto w Hotelu Rezydent.
Jak powinna smakować doskonała kawa? Arabika, świeżo palona. Rodzaj ziaren to rzecz gustu - każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak pamiętać o jednej zasadzie: termin "kwasowość" nie musi być użyty w kontekście negatywnym.
- Wiele osób słysząc o kwasowości kawy, reaguje alergicznie - przyznaje Mateusz Szymański. - Przyczyną jest prawdopodobnie to, że wcześniej zetknęli się z kawą krótko paloną, o kiepskiej jakości, kwaśnej w smaku. Tymczasem wyróżnia się wiele rodzajów kwasowości: octową, cytrusową, owocową. Są jak najbardziej pożądane, warto o tym pamiętać.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (79) 6 zablokowanych
-
2013-01-10 13:28
najlepsza kawa jest kokomo
- 0 2
-
2013-01-10 14:24
Sklepu kolonialne (3)
gdzie sie podzialy sklepy kolonialne z klifu, geanta(reala) auchana
takie fajne sklepy i z klimatem kawowo-herbacianym
gdzie oni są??- 27 1
-
2013-01-10 17:41
przeniosły się do miasta (1)
- 0 2
-
2013-01-10 19:39
Wróciły na kolonie
- 4 1
-
2013-01-11 10:16
plajta niestety
- 1 1
-
2013-01-10 15:47
Tylko Parana. (1)
Tylko.
- 2 4
-
2013-01-10 20:39
paranałeeeee
zum zum zum capoeira mata um
- 0 0
-
2013-01-10 16:26
Dla mnie najlepsze kawy to etiopskie.
Wyrazisty smak i ta głęboka czerń.
- 7 3
-
2013-01-10 17:48
forzaitalia (1)
Najlepszą kawę piłem we Włoszech
- 8 7
-
2013-01-10 19:45
Oj tak, tak.
Tylko Italia, tam nie ma żadnych Starbucksów.
- 2 1
-
2013-01-10 18:02
najlepsza kawa...
to darmowa kawa! :-)
- 15 2
-
2013-01-10 18:22
w moje pracy (2)
Dla mnie najlepsza jest kawa w mojej pracy. Szefuniu kupił nowy ekspres ciśnieniowy i kupuje lavazze itp. tak więc za friko mam rewelacyjne espresso czy latte w wysokiej szklaneczce. Szacunek szefunciu:)
- 12 21
-
2013-01-10 20:37
spoko
smacznego:)
- 9 0
-
2013-01-11 10:17
no to faktycznie sukces
ekspres ciśnieniowy hahaha i zwykła kawa ale jak cieszy hahaha
Ale brawa dla szefa inni nic nie kupują pracownikom- 5 0
-
2013-01-10 19:34
Żadne expresy!!!! (2)
Z expresów, których bebechy nie są często dokładnie czyszczone, a nie wiem czy którakolwiek kawiarnia w Trójmieście posiada takie expresy - z takich expresów pijecie Państwo między innymi bardzo nieprzyjemne pleśnie i grzyby, których wystarczy naprawdę mikroskopijna ilość żeby narobić sobie kuku na całe lata albo i życie.( I co gorsza przyczyny schorzeń wywołanych tymi mikroustrojami będą praktycznie nie do wykrycia!)
Dlatego polecam jedną z najlepszych metod parzenia kawy: świeżo zmielone ziarna kawy wsypujemy do dobrego filtra z naturalnego papieru i lejemy wrzątek z czajnika z pewnej wysokości żeby strumień był energiczny...- 21 6
-
2013-01-11 10:18
z expresu tak ale we własnym domu
- 7 0
-
2013-01-14 10:37
Ale co tam czyścić?
Cały ekspress to tak naprawdę zwykły czajnik do przygotowania wody o wysokiej temperaturze i przetłoczenie jej przez pewną ilość kawy, która znajduje się na samym końcu tego całego łańcucha. Na ogół część, przez którą płynie już kawa jest demontowalna jednym ruchem i można ją przepłukać pod bieżącą wodą w jakieś 15sek.
- 0 0
-
2013-01-10 19:41
Dobra domowa
i zmielona w domowym młynku przed samym spozyciem. Swieżosc, aromat i smak, naprawdę warto.
- 15 2
-
2013-01-10 21:41
Nie lubię czystej Arabiki. (2)
Mi najbardziej smakują mieszanki: Arabica/Robusta 80/20. Espresso nie ma wtedy kwaskowatego posmaku. Robusta dodaje tez mocy (ma więcej kofeiny) i sprawia że espresso ma wyraźniejszą creme (pianke) :)
- 13 2
-
2013-01-10 21:54
ale tylko 20ml wody (1)
i do tego łyżeczka cukru, wtedy gęsta jak smoła, na jeden łyk akurat, fajnie spływa po języku i podniebieniu, to jest to
- 5 0
-
2013-01-13 12:11
oczywiście cukier trzcinowy nierafinowany Demerara
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.