• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Villa Eva zaprezentowała nowe jesienne menu

Ewa Palińska
13 października 2023, godz. 11:30 
Opinie (38)
Zespół Villi Eva zadbał nie tylko o podniebienia gości, ale też o ich dobry nastrój, ciekawie i z humorem opowiadając o serwowanych potrawach oraz winach. Zespół Villi Eva zadbał nie tylko o podniebienia gości, ale też o ich dobry nastrój, ciekawie i z humorem opowiadając o serwowanych potrawach oraz winach.

W czwartkowy wieczór wrzeszczańska restauracja Villa Eva zaprezentowała swoje nowe jesienne menu. Na talerzach gości znalazły się m.in. gdański śledź, tatar z polędwicy wołowej, placki ziemniaczane z borowikami czy pierogi Güntera Grassa, a że miejsce to słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, ale i z bogato zaopatrzonej piwniczki, smak każdej z serwowanych potraw podbijało sparowane z nią wino. Kolację poprzedziła degustacja w ciemno win musujących, z której... żaden z uczestników nie otrzymał oceny celującej.





Villa Eva to rodzinna restauracja, wine bar oraz butikowy hotel. Rodzinny biznes funkcjonuje nieustannie od ponad 25 lat, na przestrzeni których miejsce to odwiedzało wielu znamienitych gości, o czym informuje bogata galeria ich portretów, zdobiąca wnętrze restauracji.

Wiktoria Kulczycka, menadżer Villi Eva Wiktoria Kulczycka, menadżer Villi Eva

Potrawy jak z domowej kuchni, tylko w uwspółcześnionej odsłonie



Na swoją renomę wrzeszczańska restauracja zapracowała przede wszystkim znakomitą kuchnią, która przez cały ten czas niezmiennie nawiązuje do tradycji i opiera się na lokalnych, sezonowych produktach.

- Nasza inspiracja do każdego menu, jakie tworzymy, to kuchnia polska, jaką znamy z naszych domów, natomiast w bardziej nowoczesnym wydaniu. Czasem są to nowe dodatki, czasem inna forma podania, natomiast ogólnie bazujemy na tym, co my znamy, co kochamy, co powoduje w nas ciepłe uczucia - opowiada Wiktoria Kulczycka, menadżer restauracji Villa Eva. - Równie istotne, jak ukłon w stronę tradycji, są u nas lokalne i sezonowe produkty. Jako że mamy jesień, to w tym momencie królują u nas grzyby. My kochamy borowiki, więc można ich w naszym menu znaleźć wiele. Oprócz tego, co dzisiaj zaproponowaliśmy naszym gościom, mamy również znakomitą zupę borowikową z łazankami, do której konsumpcji serdecznie zachęcam. Tak więc smak domu, ale w nowoczesnym wydaniu i lokalne, nieprzetworzone produkty, to baza, na której budujemy nasze menu.


Żaden z gości nie odgadł bezbłędnie, w którym z trzech kieliszków jest cava, prosecco i crémant de Loire. Zranione ambicje nie wpłynęły jednak negatywnie na dobrą zabawę. Żaden z gości nie odgadł bezbłędnie, w którym z trzech kieliszków jest cava, prosecco i crémant de Loire. Zranione ambicje nie wpłynęły jednak negatywnie na dobrą zabawę.

Degustacja w ciemno, z której oceny celującej nie dostał nikt



Czwartkową kolację poprzedziła degustacja w ciemno win musujących. W kieliszkach gości znalazły się cava, prosecco i crémant de Loire. Należało rozpoznać, które wino znajduje się w którym z kieliszków. Zadanie, które w pierwszym momencie wydało się dość proste, przerosło możliwości uczestników kolacji - wyniku stuprocentowego nie uzyskał nikt.

Choć ambicja nieco ucierpiała, nie wpłynęło to absolutnie na atmosferę, bo humory dopisywały gościom od pierwszej do ostatniej minuty spotkania, a właściciele wraz z zespołem restauracji nieustannie dbali o to, aby dostarczać coraz to nowych wrażeń, nie tylko kulinarnych.

Śledź, polędwica i dwa asy w kieliszkach



Jako pierwszy pojawił się na stołach gdański śledź, podany w towarzystwie Rieslinga Haus Klosterberg od Markusa Molitora - jednego z najbardziej zasłużonych i charyzmatycznych zarazem winiarzy w dolinie Mozeli.

Po delikatnych matiasach goście zostali poczęstowani tatarem z polędwicy wołowej, sparowanym z kalifornijskim Long Barn Pinot Noir - winem o bladym rubinowym kolorze, z wyczuwalnymi w nosie czerwonymi owocami, takimi jak wiśnia i truskawka, a także bogatym w nuty dymne, ziemiste oraz dębowe. To właśnie to wino, na równi ze wspomnianym wcześniej rieslingiem, zebrało najwyższe noty wśród uczestników kolacji, choć trzeba przyznać, że sommelier spisał się znakomicie i wybór lidera wcale nie był tak oczywisty.



Placki ziemniaczane z borowikami i gęstą, domowej roboty śmietaną Placki ziemniaczane z borowikami i gęstą, domowej roboty śmietaną

Krowy własnej nie mają, ale jabłonie rozbijają bank



Skoro menu Villi Eva odwołuje się do smaków znanych z domowej kuchni, nie mogło w nim zabraknąć placków ziemniaczanych, które podano z tak uwielbianymi przez zespół restauracji borowikami oraz śmietaną własnej roboty. Wiktoria Kulczycka natychmiast jednak wyjaśniła, że choć śmietana to wyrób własny, krowy się jeszcze nie dorobili.

- Nie mamy własnej krowy, ale mleko kupujemy od zaufanego dostawcy - opowiadała menadżer restauracji. - Nie oznacza to jednak, że naszych własnych produktów goście nie mają okazji spróbować, bo w naszym ogrodzie rosną dwie cudowne i potężne jabłonie. Ich owoce regularnie serwujemy naszym gościom pod przeróżną postacią, np. w naszych szarlotkach.
Na przechwałkach się nie skończyło - finezyjnie pokrojone plastry jabłek rosnących w ogrodzie Villi Eva podano gościom jako intermezzo.

Tym razem w kieliszkach znalazło się Famiglia Bianchi Chardonnay - wytrawne, białe wino o intensywnych aromatach cytrusów, jabłek, wanilii i przypraw. W ustach eleganckie z mocną strukturą i dobrze zintegrowana beczką, ze świeżym, długim finiszem z nutami owoców, wanilii i odrobiną kokosa.

  • Pierogi Guntera Grassa
  • Placki ziemniaczane z borowikami i gęstą, domowej roboty śmietaną
  • Delikatny matias z ziemniakiem, jabłkiem, czerwoną cebulą, burakiem i crème fraîche
  • Tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem, borowikami, kaparami i czerwoną cebulą

Pierogi noblisty



Były śledzie, tatar i placki ziemniaczane, to nadszedł czas na kolejny pewnik kuchni polskiej, a więc pierogi. Te, które ma w karcie Villa Eva, noszą imię Güntera Grassa. Nieprzypadkowo! Noblista spędzał we wrzeszczańskiej willi mnóstwo czasu, zdarzało się, że mieszkał tam nawet przez miesiąc.

Jego sentyment był tak wielki, bo miejsce to pamiętał z dzieciństwa - w sąsiedztwie mieściła się szkoła, do której uczęszczał. Opowieści na temat pisarza i jego związku z tym miejscem wysłuchaliśmy z ust Tadeusza Kulczyckiego - współwłaściciela Villi Eva. A że podobnych historii i anegdot ma w zanadrzu mnóstwo i jest przy tym wspaniałym gawędziarzem, warto przy okazji wizyty w Villa Eva poprosić o podzielenie się nimi.

Pierogi sparowano z Alois Lageder 'Porer' Pinot Grigio - włoskim winem produkowanym w południowym Tyrolu.

Ewa Grabarek - szefowa kuchni Villi Eva Ewa Grabarek - szefowa kuchni Villi Eva

Subtelny dorsz i mocna mięsna kulminacja



Również białe wino, Altos R Pigeage, towarzyszyło kolejnej serwowanej potrawie - polędwicy z dorsza podanej z rakiem, puree ziemniaczanym, kaparami i warzywami. Para ta urzekała subtelnością i niesamowitą delikatnością, co spotęgowało wrażenia smakowe kolejnej propozycji, jaką dla gości przygotował zespół Villi Eva pod przewodnictwem szefowej kuchni Ewy Grabarek - wolno pieczonego karczku wołowego podanego z sosem demi-glace, mąką farofa, warzywami i chrzanowym purée.

Tym razem sommelier zaproponował, zgodnie z utartym trendem, wino czerwone - Dehesa La Granja 14, rocznik 2005.
I była to jedna z najbardziej kontrowersyjnych winnych propozycji podczas czwartkowej kolacji. Wino to miało wyrazisty, agresywny wręcz aromat. Równie wyraziste było w smaku, co początkowo nawet trochę raziło. W połączeniu z delikatną wołowiną wypadło jednak znakomicie, co niektórych uczestników degustacji wręcz wprawiło w osłupienie.

Na deser podano leniwe pierogi z paloną bułką i cukrem trzcinowym, a do kieliszków trafiło Moscato D'Asti - słodkie wino o ciepłej, złocistej barwie, kuszące aromatami miodu i kwiatów. Para ta okazała się znakomitym zwieńczeniem bardzo udanej kolacji, przebiegającej w niesamowicie radosnej i pełnej humoru atmosferze.

Wydarzenia

Premierowy tasting jesiennego menu

degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (38)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane