Mamy przyjemność zaprosić Państwa do Sopot na Sopocki Festiwal "Wina i Sery".
Podobne wydarzenia
w każdą sobotę (do 15.06), godz. 18:00
Sopot,
Blisko Sopot
Wstęp wolny
piątek - niedziela
Gdańsk,
Twoja Stocznia
Wstęp wolny
Celem imprezy jest promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów wraz ze wspaniale komponującymi się z nimi serami, w tym, z arystokracją wśród serów tj. serów długo dojrzewających z mleka owczego, koziego i krowiego. Celem imprezy jest także pomoc w odkrywaniu nowych smaków i czerpanie z tego radości i satysfakcji.
Na Festiwal zaprosiliśmy 36 importerów i producentów win i innych szlachetnych trunków oraz niszowych, drobnych producentów serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych - z mleka krowiego, owczego i koziego - z różnych regionów Polski i Europy.
Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione autorskie pizdrygały i konfitury oraz miody naturalne, tłoczone na zimno smakowe oliwy, oliwki a także pieczywo w dużym wyborze. Do win natomiast często serwowane są , poza serami, także szlachetne pasztety, szynki i wędliny długo dojrzewające, których na Festiwalu nie zabraknie. Szczególnej uwadze polecamy szynki długo dojrzewające z Hiszpanii oraz tradycyjne wędliny staropolskie i litewskie.
Nie zabraknie także różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, tj. cydru, soków owocowych, kwasu chlebowego, szlachetnych octów, oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.
Dla smakoszy win, oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje : wina gruzińskie, greckie, francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, bułgarskie, mołdawskie, i polskie w dużym wyborze oraz wina z tzw. Nowego Świata.
Do tego miody pitne, rumy, staropolskie nalewki i likiery polskich i światowych producentów w ciekawym wyborze.
Dla znawców i smakoszy serów możemy polecić nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewające sery owcze z Rancza "Frontiera", sery kozie z gospodarstwa "Malinowy Chruśniak", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, góralskie oscypki, a także twarogi, sery białe i sery żółte długo dojrzewające z Francji, Grecji, Hiszpanii, Austrii , Szwajcarii, Bułgarii, Litwy i Włoch.
Kiermaszowi tradycyjnie towarzyszyć będą przez trzy dni prezentacje produktów, degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.
Mocnym akcentem w programie będzie prezentacja zagadnienia wartości win i serów ekologicznych Polsce i na świecie. Zaprosiliśmy specjalistów oraz praktyków by opowiedzieli o tym nowym trendzie w produkcji win i serów.
Sopocki Festiwal ma umożliwić producentom prezentację swoich wyrobów i nawiązanie stałej współpracy z firmami z Trójmiasta a smakoszom i turystom możliwość degustacji , zakupu i bezpośredniej rozmowy z producentami i specjalistami .
Wstęp wolny.
Na Festiwal zaprosiliśmy 36 importerów i producentów win i innych szlachetnych trunków oraz niszowych, drobnych producentów serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych - z mleka krowiego, owczego i koziego - z różnych regionów Polski i Europy.
Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione autorskie pizdrygały i konfitury oraz miody naturalne, tłoczone na zimno smakowe oliwy, oliwki a także pieczywo w dużym wyborze. Do win natomiast często serwowane są , poza serami, także szlachetne pasztety, szynki i wędliny długo dojrzewające, których na Festiwalu nie zabraknie. Szczególnej uwadze polecamy szynki długo dojrzewające z Hiszpanii oraz tradycyjne wędliny staropolskie i litewskie.
Nie zabraknie także różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, tj. cydru, soków owocowych, kwasu chlebowego, szlachetnych octów, oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.
Dla smakoszy win, oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje : wina gruzińskie, greckie, francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, bułgarskie, mołdawskie, i polskie w dużym wyborze oraz wina z tzw. Nowego Świata.
Do tego miody pitne, rumy, staropolskie nalewki i likiery polskich i światowych producentów w ciekawym wyborze.
Dla znawców i smakoszy serów możemy polecić nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewające sery owcze z Rancza "Frontiera", sery kozie z gospodarstwa "Malinowy Chruśniak", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, góralskie oscypki, a także twarogi, sery białe i sery żółte długo dojrzewające z Francji, Grecji, Hiszpanii, Austrii , Szwajcarii, Bułgarii, Litwy i Włoch.
Kiermaszowi tradycyjnie towarzyszyć będą przez trzy dni prezentacje produktów, degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.
Mocnym akcentem w programie będzie prezentacja zagadnienia wartości win i serów ekologicznych Polsce i na świecie. Zaprosiliśmy specjalistów oraz praktyków by opowiedzieli o tym nowym trendzie w produkcji win i serów.
Sopocki Festiwal ma umożliwić producentom prezentację swoich wyrobów i nawiązanie stałej współpracy z firmami z Trójmiasta a smakoszom i turystom możliwość degustacji , zakupu i bezpośredniej rozmowy z producentami i specjalistami .
Wstęp wolny.