• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce

Aleksandra Sobocińska
29 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Wnętrze sopockiej restauracji Brasserie d'Or, która zdobyła prestiżowy tytuł Debiutu Roku. Wnętrze sopockiej restauracji Brasserie d'Or, która zdobyła prestiżowy tytuł Debiutu Roku.

W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.



Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).

Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.

Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.

Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".

W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.

Brasserie d'Or jest jednym z niewielu miejsc w Trójmieście, w którym możemy zjeść policzki wołowe. Brasserie d'Or jest jednym z niewielu miejsc w Trójmieście, w którym możemy zjeść policzki wołowe.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.

W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.

W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.

Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.

W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.

Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.

Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.

Dwa Widelce
trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.

Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.

  • Gdańska restauracja Kos, wyróżniona Dwoma Widelcami.
  • Wnętrze gdańskiej Metamorfozy, którą wyróżniono Trzema Widelcami.
  • Gdyńska restauracja Sztuczka, wyróżniona w kategoriach: Najlepsze Tasting Menu oraz Trzy Widelce.
  • Wnętrze gdyńskiej restauracji Hashi Sushi, wyróżnionej Trzema Widelcami.
  • Restauracja Bulaj w Sopocie została wyróżniona Trzema Widelcami.
  • Wnętrze gdańskiej restauracji Baryłka, która została wyróżniona Dwoma Widelcami.


W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i  Mercato (trzy wyróżnienia).

Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.

Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.

Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.

Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (118) ponad 20 zablokowanych

  • Kebab w Oliwie na końcowym przyznaje 4 widelce!

    • 3 2

  • kos (1)

    w kosie można było dobrze zjeść ,ale przed remontem

    • 3 5

    • dużo, ale czy dobrze ?

      • 2 0

  • Moon (1)

    Najlepsze restauracje nie muszą brać udziału w ustawionych konkursas.Chodzę od od lat do MOONA i uwazam że to jest nr.1naprawdę od kilkunastu lat ten sam poziom.

    • 3 2

    • ma chamską obsługę i nierówne dania. Czasami faktycznie są przepyszne.

      • 0 0

  • do Autora (4)

    Szanowny Panie ,przekłamano tu trochę rzeczywistą wartość tego konkursu,a więc aby ubiegać się o zaszczyty trzeba za to zapłacić ok 2,5 tyś netto co moim skromnym zdaniem przekreśla prawdziwą wartość i prawdziwość konkursu.Zresztą takich konkursów jest o wiele więcej ,co miesiąc ktoś wpada na pomysł żeby zorganizować konkurs -im więcej zapłacisz tym więcej wygrasz.
    Dziękuję bardzo.....

    • 22 1

    • chyba nie zapłaciłeś Darek :) to pozostaje ci kręcenie kebaba bo tu w tym biznesie o to chodzi rączka rączkę klepie (1)

      • 0 3

      • pajacujesz restauratorku, prawda boli

        • 0 1

    • zgłoś się do CBS (1)

      jesteś super wiarygodny i na pewno jesz w kebabie na dworcu albo jesteś pseudo właścicielem spruchniałej knajpy

      • 1 2

      • mona liza

        bywam tam gdzie na pewno jeszcze tam nie byłaś ze względu na twój wiek ,a chodzi tylko o to czy faktycznie ktoś może robić konkurs i jednocześnie pobierać za to opłatę -rozumiem że najlepsza polska restauracja Atelier Amaro nie zapłaciło wiec nie jest docenione ???

        • 5 0

  • Cezary Wołodko

    to nie ten od targów piwa potem strongmenów ..... jak to on to .... pozdrawiam :)

    • 5 2

  • a czemu na stronie tej firmy nie ma adresu i telefonu skoro to taki szacowny konkurs !!!!

    • 4 0

  • Ból d...

    pozdrawiam wszystkich których bolą 4 litery jak inni próbują zrobić coś fajnego i nie daj boże im się uda. POZDRO!!!!!

    • 4 3

  • Dlaczego nie po polsku?

    Po co w polskim konkursie, o polskich knajpach, dla polskich łakomczuchów tyle angielskiego? Skoro to taki światowy projekt, to może warto by tak cały artykuł po angielsku napisać?
    Czy organizatorom wydaję się, że jak użyją angielskich wyrazów, konkurs zyska na wiarygodności?
    Ogólnie mnie to drażni.

    • 7 2

  • a w bulaju nikogo nie było jeszcze

    • 0 2

  • Cyrano z Sopotu

    a gdzie Cyrano?!

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane