- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (136 opinii)
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.
Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).
Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.
Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.
Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".
W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.
W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.
W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.
Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.
W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.
Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.
Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.
Dwa Widelce trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.
Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.
W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i Mercato (trzy wyróżnienia).
Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.
Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.
Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.
Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) ponad 20 zablokowanych
-
2013-10-31 06:40
Smacznego (2)
Kur...a mać,pracuję i nie stać mnie na obiad w restauracji.Pytam się kto jada obiady za 50 zł od osoby?
- 5 0
-
2013-10-31 23:33
ja (1)
jak jesteś ciekawa i ładna to zapraszam:)
- 1 0
-
2013-11-01 11:39
120 kg namiętna brunetka
ciepła i miła. Podaj swój nr
- 1 0
-
2013-10-29 19:00
dwa widelce (1)
Gratulacje dla "Baryłki"szefa i personelu, wspaniała kuchnia, atmosfera i wiesz że jesteś mile widzianym gościem.
- 4 3
-
2013-10-31 23:22
maja takie danie - nalesniki...
niby nic a niebo w gebie :)
mo i ten sloneczny taras, kawa w marcu na dworzu tego nie zapomne- 1 0
-
2013-10-29 12:00
gratulacje (3)
dla najlepszych coraz więcej dobrych knajp w trójmieście
- 31 6
-
2013-10-29 12:53
Dobre to są bary mleczne... (2)
Duży przemiał klientów, więc pasza świeża...
Należy pamiętać że większość miejsc tzw.luksusowych (czy też o podwyższonym standardzie) ma mały przerób więc żarcie potrafi tygodniami zalegać w lodówkach...
Hejterów informuję że znam to z doświadczenia zawodowego, im większy prestiż, tym większy syf na zapleczu...- 27 2
-
2013-10-31 14:27
to tak jak z produktami Apple..
- 0 1
-
2013-10-29 18:40
Zgadzam się, najlepsze obiadki podają w barze Mlecznym na Szerokiej i na Jagiellońskiej
- 7 1
-
2013-10-31 12:56
No to już jest skandal - Siaratona nie ma w rankingu? To się Pani Dyrektor musiała zdenerwować... A tak zachwalali molocha, że najlepszy we wszystkim, że "och" i "ach"... A tu kolejny ranking bez nich...
Ciekawe, ilu "wiernych jedynej i słusznej korporacji" zaminusuje, albo zgłosi do redakcji prośbę o usunięcie posta... Bo przecież tylko lizustwo ma prawo bytu w opinii ;)- 3 1
-
2013-10-30 22:00
skandal !
A gdzie mleczny Słoneczny ?
- 4 0
-
2013-10-30 07:12
policzki wołowe mogę sobie w domu zrobić, fakt, mięsko z policzków jest fantastyczne (1)
- 1 1
-
2013-10-30 21:58
lecz sie
albo sprobuj ludzkiego miesa podobno palce lizac !
- 0 0
-
2013-10-30 20:40
Reklama ,znajomości i takie tam układy
Towarzystwo wzajemnej adoracji,dyplomik na ścianę,my zapłacimy dużo ,a wam idiotom nawet stolec będzie smakować,tak was r******ą w d*pę ,a wy się podniecacie ! Jesteście porąbani?? Ą Ę Ę
- 5 3
-
2013-10-29 16:32
do Autora (4)
Szanowny Panie ,przekłamano tu trochę rzeczywistą wartość tego konkursu,a więc aby ubiegać się o zaszczyty trzeba za to zapłacić ok 2,5 tyś netto co moim skromnym zdaniem przekreśla prawdziwą wartość i prawdziwość konkursu.Zresztą takich konkursów jest o wiele więcej ,co miesiąc ktoś wpada na pomysł żeby zorganizować konkurs -im więcej zapłacisz tym więcej wygrasz.
Dziękuję bardzo.....- 22 1
-
2013-10-29 16:33
chyba nie zapłaciłeś Darek :) to pozostaje ci kręcenie kebaba bo tu w tym biznesie o to chodzi rączka rączkę klepie (1)
- 0 3
-
2013-10-30 20:04
pajacujesz restauratorku, prawda boli
- 0 1
-
2013-10-29 17:00
zgłoś się do CBS (1)
jesteś super wiarygodny i na pewno jesz w kebabie na dworcu albo jesteś pseudo właścicielem spruchniałej knajpy
- 1 2
-
2013-10-29 17:13
mona liza
bywam tam gdzie na pewno jeszcze tam nie byłaś ze względu na twój wiek ,a chodzi tylko o to czy faktycznie ktoś może robić konkurs i jednocześnie pobierać za to opłatę -rozumiem że najlepsza polska restauracja Atelier Amaro nie zapłaciło wiec nie jest docenione ???
- 5 0
-
2013-10-30 19:21
Gratulacje dla Metamorfozy
To moja ukochana restauracja. Kocham gotować i nigdzie na świecie żadne danie mnie tak nie urzekło, jak w tym miejscu. Wielki szacunek dla kucharzy za niezwykłe połączenia smaków i powrót do tradycji, oraz dla obsługi za wspaniałe podejście.
- 1 9
-
2013-10-29 12:25
Restauracje (9)
Oby ceny jeszcze niższe i byłoby więcej konsumentów !!!!!
- 20 11
-
2013-10-29 12:32
(8)
McDeal za 9,99 zł masz w Macu.
- 9 5
-
2013-10-29 12:39
(7)
Stały klient, widzę? A może pracownik?
- 6 2
-
2013-10-29 13:29
za 9,99 to ci zona zrobi 10 macDeali w domu . (6)
kiedys podano rzeczywista warosc uzytych produktow na 1 hamburgera i chyba bylo to ok 1 zeta juz z poteznym zyskiem bo mac kupuje w niskich cenach w hurcie na kontrakt a i zywienie tzw. masowe jest grosze warte. Wiec bula z kotletem mielonym i lisciem salaty oraz kropla sosu to max 1 zeta ! . Przeplacacie wiec 10 razy i dlatego oni sie bogaca a wy bieda z sznurkiem i ogorkiem :)
- 9 5
-
2013-10-29 15:46
zeta to bułka kosztuje,znawco (5)
- 4 4
-
2013-10-29 16:13
zeta kosztuje bulka dla ciebie na polce ale nie w hurcie dla maca (4)
znafco '' :) oni maja bulki za pare groszy
- 7 3
-
2013-10-29 16:42
Co z tego, że oni to mają za parę groszy? Ważne jest za ile taką bułkę może kupić żona, ta o której pisałeś. (3)
Nie ma nic niezwykłego w tym, że produkty potrzebne do przyrządzenia posiłku kosztują znacznie mniej niż gotowy produkt.
Tak jest wszędzie, zarówno w ekskluzywnej restauracji jak i najtańszej budce z burgerami.
Ameryki więc nie odkryłeś i nie masz o co się tak podniecać.
Może jak ochłoniesz i zrozumiesz jak działa kapitalizm to sam też zaczniesz w końcu się bogacić :)- 7 2
-
2013-10-29 17:13
Otoz drogi '' Lutku '' tak nie jest wszedzie !!!!Nie znasz wiec nawet swiata ! (2)
W USA czy w Niemczech nie ma az 1000 procent przebitki a w PL jest wiec to nie jest normalne zeby przeplacac 10 krotnie . Owszem wszedzie produkt gotowy jest drozszy ale nie o 1000 procent czlowieku . Moze zapomniales ze wcale nie tak dawno bo zaledwie kilka lat temu hamburger w macu byl za 2 zlote a chyba jakos ceny nie wzrosly przez pare lat o 1000 procent. Wiec to sztucznie rozreklamowana pasza dla cwokow ze sztucznymi chorymi cenami dla najzwyklejszych frajerow .Zobacz jak shaki sa '' napowietrzane '' i zamiast mlecznego napoju z lodem masz jakas kiche dmuchana zabablowana z piana czego kiedys nie bylo a placisz w dodatku dzis za mniej pare razy wiecej wiec to chore i oszustwo.
- 4 4
-
2013-10-30 17:29
Na cenę dania nie składają się tylko produkty spożywcze. To raptem 20%.
- 1 0
-
2013-10-29 18:39
Oby ceny zostały..
Oby ceny zostały na poziomie albo się trochę podniosły. Przynajmniej motłoch nie będzie się tam pojawiał i będzie można kulturalnie i w spokoju zjeść coś smacznego. Ale to tylko moje zdanie oczywiście.
- 0 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.