- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 3 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 6 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.
Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).
Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.
Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.
Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".
W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.
W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.
W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.
Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.
W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.
Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.
Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.
Dwa Widelce trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.
Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.
W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i Mercato (trzy wyróżnienia).
Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.
Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.
Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.
Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) ponad 20 zablokowanych
-
2015-09-19 18:43
przystan rybacka
bardzo sie popsuła, do zypy rybnej (troche tlustej ryby) brak warzyw, chyba kostka rosołowa, podano 2 koncowki starego chleba ze slonecznikiem, malutka miseczka cena 15 zl. Niesmaczne!
- 0 0
-
2015-08-16 20:35
Wyśmienicie jest w Czary-Mary. Restauracja ta znajduje się w extra miejscowości, jaką jest Jurata. Spędzam tutaj urlop po raz 1szy i ciężko mi będzie stąd wyjechać :). ale wracając do Czary-Mary, to szczerze powiem, ze ciężko trafić na taki lokal. Nie dość, że przepysznie i przepieknie podane jedzonko to jeszcze obsługa nadwyraz miła a i wystrój prosty, bez udźwnień. Szczególnie polecam odwiedzać to miejsce w godzinach wieczornych. Klimat jest nieziemski :). pozdrawiam
- 0 0
-
2013-10-30 20:21
powiedzmy sobie prawdę (1)
ile z tych wymienionych restauracji pracuje i wydaje dania uczciwie ? tak jak na zachodzie dania świeże (zawsze ) z najlepszych produktów
ile restauracji robi tylko wokół siebie otoczkę znakomitości ilu szefów w Polsce ? czy w ogóle się tak da pracować w trójmieście w taki sposób by zdobyć najwyższe wyróżnienie albo bardziej starać się o gwiazdkę ? ile restauracji jest stac na to ? JA uważam ze jeszcze długa droga do takiego poziomu jak za granica- 6 2
-
2014-07-30 10:06
Re: powiedzmy sobie prawdę
Niby tak ale jest wiele restauracji, które naprawdę starają się dosięgnąć ten poziom. Poza tym weź również pod uwagę,że jednak w Polsce jest tanio. I te najdroższe potrawy tak naprawdę kosztują tyle co najtańsze w restauracjach zagranicznych na zachodzie.
Moim zdaniem spokojnie do zachodniego poziomu może aspirować restauracja ,,smak morza" , która znajduje się w Sopocie. Bardzo smaczna rybka, miła obsługa oraz fajne położenie przy plaży.- 0 0
-
2013-10-29 12:33
Nie bądzcie śmieszni ,w Polsce nie restauracji prawdziwego zdarzenia,kraj jest na to nadal zbyt biedny (6)
w Nowym Jorku te restauracyjki nawet nie znalazlyby się w pierwszym tysiącu
- 24 55
-
2014-06-29 04:47
NY Comment
ale od czegos trzeba zaczac ! ale z tym NY to troche przesada ?
a to ze Polska jest biednym krajem - to trzeba sie zabrac za tych nieudacznikow
co rzadza ! hey, do dziela !!!!- 0 0
-
2013-10-29 20:02
Nie pisze się w Nowym Jorku, tylko w New Yorku.
- 2 4
-
2013-10-29 15:38
Ludzie ambitni zawsze porównuja sie do lepszych dlatego z NY to dobre porówqnanie
Ale to typowe POlitycy zawsze porównują wszystko do gorszych,słabszych czy zacofanych tak właśnie tworzą w mózgownicach lemingów obraz rajskiej zielonej wyspy!!Przecież sie nieprzyznaną ze w NY jest tylko10 radnych a tylko w samym Gdańsku jest 34radnych niekompetentnych polityków !!Których niegospodarność przekracza wszelkie granice!!Nawet komunistyczne chiny juz dawno wszystkich przegoniły .Niedługo Donald będzie Polskę porównywał do Korei Północnej zobaczcie unas biedy niema bo w Korei jedzą trawę.Zresztą już Niesiołowski namawiał do skubania szczawiu i zrywania mirabelek :) Do słabszych zawsze sie porównują nieudacznicy !!
- 6 5
-
2013-10-29 13:00
(2)
a dlaczego porównujesz Trójmiasto do Nowego Jorku
- 7 4
-
2013-10-29 13:53
dlaczego nie mozna porownywac trojmiasta do NY ? niby dlaczego ? (1)
Jak tak bedziesz '' Pawel '' myslal to nigdy do niczego nie bedziesz mogl porownac trojmiasta . Jak porownasz do Berlina to tez bedzie zle ! to moze do Kopenhagi . To w koncu zrobmy tak zeby bylo tu jak w NY .
- 9 5
-
2013-10-29 14:50
Ok pewnie czemu nie, zróbmy z Trójmiasta największą mieszankę kulturową na świecie a potem przekonajmy Parlament do zniesienia VAT-u żeby restauratorów było stać na prowadzenie gastronomii na wysokim poziomie a ludzi na stołowanie się w restauracjach. Będziesz miał Nowy Jork. Jestem ZA!!
- 7 2
-
2013-10-29 11:29
(8)
Kos rulez !
- 26 50
-
2013-10-29 11:51
Kos ? (3)
To jakiś żart ? Widelec za surówkę z wiadra ??? Duże nieporozumienie ...
- 56 3
-
2014-02-15 15:00
I to nakladana na takerz rekoma.
Podobno.
- 2 0
-
2013-10-29 15:26
ciekawe czy za te widelce nie trzeba zapłacić organizatorowi konkursu
tak jak się to często odbywa na targach...
- 22 1
-
2013-10-29 12:40
Dokładnie!
- 30 1
-
2013-10-31 14:04
Kpina
Przyznanie tej jadłodajni jakiejkolwiek nagrody to czysta kpina, wystrój się zmienił na lepsze to fakt , jakość potraw zdecydowanie na gorsze. Ten ich system kart za które można kupować serwowane potrawy to też kpina , aby się z tego "wymigać" i nie realizować zobowiązań to co chwila "internet nie działa" ...
- 5 0
-
2013-10-30 20:16
ha
surówka za 5 zł za całe wiadro, marchewka ze śmietaną bądź inne G.
- 7 1
-
2013-10-30 06:16
kos? smiech na sali
to nie ten kos to kiedys. przed remontem teraz jest slabiej i to o wiele
- 17 0
-
2013-10-29 16:26
oceniała geslerowa chyba
- 12 3
-
2013-12-07 22:31
zarcia w trojmiescie nie da sie zjesc
Jestem w szoku ze cokolwiek z trojmiasta jezeli chodzi o restaracje,bary szybkiej obslugi,itp.wygrywaja.jezdze po calej polsce sa dobre,bardzo dobre knajpy jednak w trojmiescie nigdy nic smacznego o swiezosci juz nie wspomne nigdy nie zjadlem.ryba nad morzem to stare padlo na slasku szybciej trafiam swieza rybe.kebab trojmiejski-to porazka,dania polskie na zeszlorocznym oleju.juz zrezygnowalem i przyjezdzajac do zasciankowego trojmiasta ktore zyje swoim zyciem nie stoluje sie w knajpach.lepsza bulka z biedy.wogole trojmiasto to porazka.resteratorzy obudzcie sie po swieza rybe macie godzine z zaladunkiem i dojazdem na miejsce.niedlugo nikt do was nie przyjedzie
- 0 0
-
2013-11-09 23:46
pizza max!!!
najlepiej w Polsce dają w MAX PIZZY jadam w całej Polsce w knajpach i w Hotelach a le jak tam podają smacznie dużo i tanio to tak jeszcze nigdzie nie jadłem w Polsce POLECAM wszystkim dobrą kuchnie i smaczną
- 0 0
-
2013-10-29 16:26
Moon (1)
Najlepsze restauracje nie muszą brać udziału w ustawionych konkursas.Chodzę od od lat do MOONA i uwazam że to jest nr.1naprawdę od kilkunastu lat ten sam poziom.
- 3 2
-
2013-11-05 13:51
ma chamską obsługę i nierówne dania. Czasami faktycznie są przepyszne.
- 0 0
-
2013-11-05 13:47
dziennikarze XXI w
w Bulaju nie gotuje się na oczach gości. W Małpie, której współwłaścicielem jest Artur Moroz gotuje się na oczach gości. Grunt to się przygotować merytorycznie do artykułu prawda?
- 0 1
-
2013-10-29 12:51
(10)
Ja polecam nowego mcdonalda na orunii górnej! System w jakim realizują zamówienia jest po prostu super! ;_;
- 55 17
-
2013-10-29 16:25
żryj w mc donald (2)
tucz sie świnko tym badziewiem
- 2 10
-
2013-10-29 18:16
(1)
Mc donald juz 20 raz z rzedu wygral pierwsze miejsce za najlepsze frytki na swiecie
- 6 1
-
2013-11-02 23:06
Najlepsze na świecie
są frytki grubo krojone, belgijskie... To już w KFC mają obecnie lepsze fryty niż w McD. Nie przepadam za tymi suchymi, szybkostygnącymi i notorycznie przesolonymi patyczakami - choć świeżo upieczone przez chwilę faktycznie mogą smakować (głównie to zasługa aromatycznej frytury).
- 0 0
-
2013-10-29 16:22
w Gdyni w Rivierze tez jest ten system. (1)
Na loda trzeba czekać 10 minut... :/
- 17 0
-
2013-10-29 22:18
a co ty do galerii chodzisz na loda?
galerianka?- 7 1
-
2013-10-29 18:29
Mc Donald nie jest restauracją tylko barem szybkiej obsługi
W restauracji do stołu podaje kelner a dania robią na zamówienie...
- 12 0
-
2013-10-29 13:22
Tez mi atrakcja !!! Mielonych kotletow w zyciu nie jadles ? (3)
Przeciez mac to bulka z kotletem mielonym wiec ciebie az tak kreci przeplacanie za najtansze kotlety mielone ?. My tu o potrawach rozmawiamy a nie o paszy .
- 9 21
-
2013-10-29 17:42
dokladnie system jak zniechecic klientow
Moze i dobrze , od jakiegos czasu pojawiaja sie w mc numreki hahaha jak na poczcie,,,, 1 raz z rok temu w szczecinie czy gdzies w tej okolicy trafilem na taki wynalazek, a teraz z racji mojej potrzeby kfc wybieram ,, mysle ze podziekuja geniuszowi za to
- 3 3
-
2013-10-29 15:31
A ja piszę o systemie, w jakim realizują zamówienia, a nie o jakości zamówienia. Czytanie ze zrozumieniem się kłania sztywniaczku :)
- 19 1
-
2013-10-29 14:19
no taak... szkoda ze nie o poczuciu humoru, bo byś się nie załapał
drętwoto
- 30 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.