• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce

osa
18 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (76)
Restauracja L'Entre Villes mieści się w Sopocie. Jej szefem kuchni jest Sławomir Hahn. Restauracja L'Entre Villes mieści się w Sopocie. Jej szefem kuchni jest Sławomir Hahn.

Po raz dwunasty przewodnik "Poland 100 Best Restaurants" przyznał swoje wyróżnienia najlepszym restauracjom w kraju. W tym roku na liście docenionych znalazło się 11 lokali z Trójmiasta.




Kolejny raz anonimowi przedstawiciele-inspektorzy we współpracy z przewodnikiem odwiedzili i ocenili aż 814 restauracji w całej Polsce. Na listę najlepszych trafiło 100 z nich, w tym 11 z Trójmiasta. Cztery z nich są restauracjami hotelowymi.

- Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza, składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji. (...) Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów, dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych - czytamy na stronie organizatora.

Czy idąc do restauracji, sprawdzasz wcześniej opinie na jej temat?

Finał plebiscytu odbył się w Hotelu Żubrówka w Białowieży. Podczas wydarzenia rozdano nagrody w kategoriach "Najlepsza restauracja w Polsce" oraz "Najlepsza karczma w Polsce" w trzech grupach: Award of exellence - 3 widelce, Best of award of Exellence - 4 widelce oraz Grand award - 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce, a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec. Przyznano także wyróżnienia specjalne, m.in. dla Szefa kuchni roku 2023 i Osobowości kulinarnej.

Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz. Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz.

Trójmiejskie restauracje wyróżnione w plebiscycie przewodnika "Poland 100 Best Restaurants"



5 widelców


4 widelce

3 widelce

2 widelce


1 widelec


Restauracja Searcle mieści się w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia. Szefem kuchni jest Przemysław Woźny. Restauracja Searcle mieści się w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia. Szefem kuchni jest Przemysław Woźny.
Dodajmy, że w kategorii "Najlepsza restauracja w Polsce" wygrała Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem, w której szefem kuchni jest Karol Górka.

Całe zestawienie wyróżnionych restauracji można zobaczyć tutaj.
osa

Miejsca

Zobacz także

Opinie (76) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Jedzenie dobre ale uwaga niech nikt z was nie myśli, że można się tam najeść (3)

    mikro porcje przyozdobione kleksami za niemałe pieniądze

    • 28 19

    • Nażreć się to jednak jedyny cel wizyty Polaka w restauracji...

      • 1 0

    • Dobre kto to oceniał też wybitni smakosze.

      • 2 0

    • bo to chodzi o to, żeby było jak w Kosie (Kiedyś?)

      żeby ledwo zjeść swoją porcję, a o deserze nawet nie mieć siły myśleć. Polski pomysł na "fine dining": płać XX i jedz ile chcesz :D

      • 5 3

  • Jaki trzeba miec dochod zeby tam sie stolowac?

    • 1 0

  • kupione nagrody

    każda z tych restauracji zapłaciła za otrzymanie tego dyplomu, nic nie ma to wsspólnego z wyborem i jakością

    • 1 0

  • M15? Zwariowali?

    M15 jedna z gorszych restauracji, fatalna obsługa, jedzenie takie sobie. Jedyny plus to lokalizacja na płazy.

    • 3 0

  • Kasa (1)

    Ciekawe czy tak jak w przypadku gault millau polska wystarczy zaplacic za ilosc widelcow

    • 3 0

    • oczywiście

      5000 zł za 3 widelce, kotlet wliczony w cenę. Jeśli nagonisz dwóch jeszcze baranów co wpłacą po 5000 zł to dostajesz widelec więcej. Jak nagonisz 10 - zostajesz restauracją nr 1 w grupie. Taka banda naganiaczy. Garnki, kosmetyki, odkurzacze, to te same twarze. Teraz już tworzą regiony, Babcia Urszula z różowym pomponem na sukience to Regionalna Naganiaczka w Gdańsku - 4 widelce.

      • 2 0

  • M15 to chyba pomyłka (2)

    Jedzenie jest smaczne, ale obsługa to dramat. Menu po 30 min wziąć samemu nie mogę, ale po kolejnych 15-20 ktoś podejdzie i poda. Zamówienie czegokolwiek to też trzeba się prosić, a jak jakiś składnik nie pasuje albo broń boże chce się coś zamienić ze względów zdrowotnych to nie zamieniamy, może sobie Pan wydrapać, albo zamówić coś innego.

    • 71 0

    • Taaaa

      Ja kiedyś poszłam do restauracji na molo w Sopocie bo mojej mamie zrobiło się bardzo słabo i chciałam kupić wodę. Powiedziałam Pani przy barze co i jak ale oznajmiła że mam usiąść przy stoliku i czekać.

      • 2 0

    • i widząc resztę pozycji zastanawiam się gdzie jest True, gdzie jest Arco ?

      • 8 1

  • Bar Słoneczny w Gdyni tam smacznie zdrowo i tanio (4)

    • 61 5

    • Słoneczny bezapelacyjnie, również bar na hali

      • 1 0

    • błagam powiedz, ze żartujesz.. (2)

      Boje się takiego życia.

      • 4 15

      • Mozesz iść do 5 widelcow

        A POtem do maca bo się nie najadłeś

        • 10 3

      • Nie bój sìę. Wszystko przed Tobą.

        • 14 1

  • (8)

    Pracuję w IT
    Często w nich bywam

    • 4 21

    • (2)

      Też z IT.
      Też tak żyje

      • 0 3

      • Trucker (1)

        Kierowca betoniarki, codziennie dom.

        • 4 0

        • Marynarz prawie 8 miesięcy w sumie poza domem rozbite na kilka tur, zarobki pewnie podobne do IT, żona nie narzeka, sąsiad też zadowolony

          • 2 0

    • Jeszcze cię wyleją to poznasz smak pasztetowej

      • 0 0

    • (2)

      A ja jestem piekarzem i tez odwiedzam restauracje lux .

      • 8 0

      • (1)

        Ale ja mam 26 lat.
        3 lata po studiach IT.
        Jeśli ty też masz 26 lat to pozdro

        • 0 3

        • Muszę cię zmartwić

          Niebawem już nie będzie twojego działu, czat i ludzie w Bangladeszu pomogą ci znaleść inne zajęcie.

          • 6 0

    • I kogo to?

      • 9 0

  • Wszystko to jakieś takie mięsne, passe...

    • 0 3

  • czy

    czy ktoś w to wierzy ?

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane