• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Japonii w Trójmieście

Natalia Lebiedź
17 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

W Trójmieście restauracje z kuchnią japońską cieszą się dużą popularnością. I nie chodzi tu tylko i wyłącznie o szybkie propozycje lunchowe w postaci sushi, ale całą gamę dań japońskich. Aby się o tym przekonać, wybraliśmy się na spacer szlakiem wytyczonym przez trójmiejskie restauracje japońskie.



W samym sercu Gdyni, na Skwerze Kościuszki, od ponad czterech lat działa Moshi Moshi Sushi. Atutem tego miejsca jest lokalizacja oraz ciekawie i nowocześnie urządzone wnętrze. W menu panuje przejrzysty podział - zupy, przystawki, sałatki, a także różne rodzaje sushi i dania podawane na ciepło. Jednym z nich jest ebi chilli - krewetki tygrysie w ostrym sosie chilli z dodatkiem świeżego imbiru i czosnku, podawane z sałatką i makaronem somen. Jest to jedno z nielicznych miejsc w Trójmieście, gdzie poza sake - najsłynniejszym japońskim alkoholem produkowanym z ryżu, napijemy się również 17-letniej japońskiej whisky Suntory Hibiki.

Idąc szlakiem restauracji japońskich, warto zajrzeć do Hashi Sushi przy ul. Przebendowskich w samym sercu Orłowa. To dwupoziomowa restauracja. Na górze znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z sushi. Z kolei na dole znajduje się sala przeznaczona do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Właściciele planują również uruchomić stół do teppenyaki.

W ofercie Hashi Sushi znajdziemy podstawowe dania i alkohol kuchni japońskiej, a także dania dla dzieci. W karcie dań znajdziemy sake no kabayaki - grilowane kawałki łososia w słodkim sosie podane z kulkami ryżowymi w tempurze czy halibuta w chrupiącej panierce podawanego z cumką z ziemniaka i sosem jajecznym.

Ciekawym lokalem w Sopocie jest Avocado znajdujące się w Domu Zdrojowym. Dania japońskie przygotowywane są na oczach klientów przez sushi masterów. To, co wyróżnia Avocado spośród innych restauracji, to własna hodowla homarów i ostryg. Restauracja specjalizuje się również w przygotowywaniu najlepszej na świecie japońskiej wołowiny Kobe.

Zarówno w  Sopocie na Monte Casino, jak i w Gdańsku na Głównym Mieście, swoją siedzibę ma Dom Sushi. Wnętrze wykonane jest z jasnego drewna i nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. Drewniane łódeczki pływające po kaiten sushi barze wzbudzają duże zainteresowanie, ale również pobudzają apetyt. Do każdego dania na łódeczce przyporządkowany jest odpowiedni kolor i cena.

Poza wymienionymi miejscami, w Trójmieście działa jeszcze kilka innych restauracji specjalizujących się w kuchni japońskiej, które również warto odwiedzić. Bo jak mówi powiedzenie - dobrego nigdy za wiele!

Miejsca

Zobacz także

Opinie (111) 7 zablokowanych

  • Czy zestaw hajima wystarczy dla jednej osoby czy dla dwóch?

    • 1 0

  • (2)

    Dom Sushi to dramat i tragedia. Jakość rodem z hipermarketu. Absolutnie nieosiągalne jakościowo (choć drogie) jest sushi New Kansai Sushi w Sopocie, przy tunelu pod Monciakiem. Kto jadł prawdziwe sushi a nie ryż z rybą rolowany przez "Masterów" po weekendowym szkoleniu video - ten zrozumie o czym mówię. Kto woli jeżdżące łódki, marny ryż i rozwalające się kawałki wielkości hamburgerów, niech się zachwyca miernotą - ale lepsze sushi niż tam każdy może zrobić w domu produktami z Tesco.

    • 16 4

    • Dziwne, ale moja byla ma MK w inicjalach (1)

      i jak ja zabralem na sushi to prawie sie sesikala - tak byla podjarana. Pomijajac fakt, ze nie wiedziala na poczatku jak to w ogole jesc.

      • 1 2

      • Myślisz że Twoja byłą jest jedyną która może mieć inicjały MK?:p

        • 0 0

  • Kansai Sushi

    Pierwszy raz jadłam sushi w właśnie w Trójmieście jeszcze na Ogarnej. Zachwycił mnie smak, sposób podania i lokal. Obecnie maja swoją restauracje na ul. Heweliusza naprzeciwko hotelu w dawnych biurach LOT. Lokalizacja z dala od turystycznych szlaków nie przeszkadza im trzymać wysoki, jak zawsze, standard jedzenia i obsługi. Ceny może są trochę wyższe niż w lokalach wymienionych w artykule ale JAKOŚĆ JEDZENIA bije je na głowę. Co więcej mają promocje również i dostępne przez Interet.
    Próbowałam sushi we wszystkich możliwych lokalach w Gdańsku i mogę stwierdzić, ze NAJLEPIEJ SMAKUJE sushi w KANSAI !!! Nie wiem czemu autorka nie dotarła i tam ale na pewno wiele straciła :)

    • 1 1

  • nie byłem na Mściwoja

    Resztę znam ze smaku i ceny. Moim zdaniem najstaranniej podaje Kensai (w Sopocie i Gdańsku). 77 też nie jest zły ale ustępuje smakowo a cenowo jest lepszy. Oczywiście należy również brać pod uwagę gorsze czy lepsze dni obsługi. To się daje wysmakować i zobaczyć, bo przecież klasyczne sushi robi się na zamówienie i na oczach konsumenta :) Ogromne znaczenie ma ile sobie aplikujemy maczałki sojowej. W ten sposób można zniszczyć najlepszą prace przyrządzającego. Wtedy zarówno gatunek ryżu czy ryby przestaje mieć znaczenie.

    • 2 1

  • People are funy!!!!

    Usmialem sie czytajac wasze kometarze, najlepiej spedzony czas w drodze do pracy do NYC. Nastepny razem bedac w Trojmiescie chetnie odwiedze nowe polecane miejsca ;-)

    • 0 0

  • kolejny artykuł sponsorowany

    aby połechtać przyszłego reklamodawcę, a gdzie tu miejsce na rzetelnie informacje

    • 0 0

  • Jedzenie dla biedoty (1)

    No i zamiast dyskusji o artykule zrobiła się w sporej części komentarzy pyskówka między miłośnikami (i być może pracownikami) konkretnych barów... Najbardziej rozbawił mnie argument że któraś z sieci jest masówką dla biedoty. Tyle tylko że prawdziwe sushi nie jest przysmakiem elity, a własnie jedzeniem prostych ludzi. Jak większość takiego prostego jedzenia, jest paradoksalnie dość trudna do wykonania, choć prawdą jest, że domowe sushi może sobie zrobić każdy.
    Zamiast przepychanek, chętniej poczytałbym więcej komentarzy ludzi, którzy mają cokolwiek do powiedzenia, np. na temat dostępnych na polskim rynku produktów. Ale nie interesuje mnie opinia, że coś jest do d*py. Chciałbym wiedzieć co i dlaczego jest lepsze lub gorsze niż coś innego.

    • 8 0

    • Otóż to.

      • 0 0

  • nie ma jak nasze polskie gołąbki, też z ryżem i zawijane w polskie liście zdrowej kapusty (5)

    a nie jakieś niby japońskie sushi, robione z chńskich produktów przez polskich pseudo kucharzy

    • 21 4

    • Zawiń w liscie winogron. Będzie jeszcze lepszy. (2)

      • 9 0

      • A niby gdzie te liście (1)

        mam zbaleźć?

        • 3 0

        • Na winorośli.

          • 4 0

    • Gołąbek w sosie pomidorowym.... mniaaam... (1)

      • 15 2

      • może też być w sosie grzybowym

        • 8 1

  • Jak to możliwe, że w 3mieście takie ceny (1)

    a w Wejherowie otworzyło się Tobiko sushi i ceny są 50% niższe? jest pysznie, jest tuńczyk, maślana, łosoś, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby cokolwiek nie było świeże i niedobre! Polecam, vis a vis centrum kaszuby

    • 2 1

    • ehh...

      Choćby dlatego,że w Wejherowie koszt wynajmu lokalu jest mniejszy.

      • 1 0

  • Tokyo Sushi (1)

    ul. Mściwoja w Gdyni.
    Polecam - nie tylko sushi, dania na ciepło znakomite

    • 4 11

    • Ze co? Najgorsze padlo, wredna obsluga i sushi master prosto z pizzeri. Super.

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane