• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Toskańskie smaki w gdańskiej Brovarni

Justyna Potorska
26 stycznia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Oprócz polędwicy z pokazu live cooking, goście mieli okazję skosztować potraw z ciepłego i zimnego bufetu, np. polenty z sosem borowikowym, wędlin z dzika, tradycyjnej szynki prosciutto. Oprócz polędwicy z pokazu live cooking, goście mieli okazję skosztować potraw z ciepłego i zimnego bufetu, np. polenty z sosem borowikowym, wędlin z dzika, tradycyjnej szynki prosciutto.

Polenta z borowikami lub ragù z dzika, liście szałwii z pastą z anchois smażone w głębokim tłuszczu, pecorino, prosciutto, bruschetta i specjalnie dobrane wina - Brovarnia Gdańsk zapełniła się w piątek, 25 stycznia, miłośnikami toskańskiej kuchni spragnionymi smaku dań przygotowywanych przez znanego, włoskiego szefa kuchni, Leonardo Grazzi.



- Proste dania bazujące na trzech-czterech składnikach, duża ilość świeżych ziół: przede wszystkim szałwii, rozmarynu, tymianku. Do tego sery o różnym okresie dojrzewania - od provolone, który dojrzewa 30-40 dni, po Parmegiano Reggiano, który leżakuje około 18 miesięcy - tak opisuje kuchnię toskańską szef kuchni restauracji Brovarnia, Tomasz Pytaszyński.

Rzeczywiście: każdy z gości piątkowego Wieczoru Toskańskiego w Brovarni Gdańsk mógł przekonać się o tym, że sekret dobrego smaku tkwi w prostocie i naturalnych składnikach. Bufet z zimnymi przekąskami i ciepłymi potrawami pachniał świeżymi ziołami, wędlinami, serami, borowikami. Nic dziwnego, że wydarzenie przyciągnęło sporą liczbę osób spragnionych włoskich smaków.

- Najbardziej smakuje mi ragù z dzika z polentą, kostki szpinaku z sosem z wątróbki, wszystkie zimne przystawki z bufetu są bardzo smacznie, przede wszystkim szynka prosciutto - przyznaje Anna, gość wieczoru. - Niejednokrotnie byłam w Toskanii i mogę przyznać, że proponowanie tu dania smakują rzeczywiście tak jak we Włoszech.

Leonardo Grazzi, znany włoski szef kuchni, przygotował wszystkie potrawy i przekąski na toskańską ucztę wraz z kucharzami z Brovarni. Jedną z atrakcji wieczoru był pokaz gotowania na żywo, czyli live cooking. Można było podejrzeć, jak powstaje mistrzowska polędwica wieprzowa z boczkiem i winogronami macerowanymi w winie.

- Dlaczego wszyscy tak bardzo kochają kuchnię włoską? Dla nas gotowanie nie jest stratą czasu, wkładamy w nie serce - tłumaczył Leonardo Grazzi. - To chwila tylko dla nas: przygotowanie posiłku jest równie istotne, jak samo jedzenie.

Poza degustacją delikatnej polędwicy, można było też skosztować czterech włoskich win dobranych specjalnie do potraw serwowanych podczas wydarzenia: Pinot Grigio, Barbera d'Asti, Bardolino Superiore i Chianti Colli Senesi.

- Chianti na szczepie sangiovese to najpopularniejsze z toskańskich win, znane i cenione na całym świecie - opowiadała sommelier Magdalena Grzywińska z firmy Winne Pola, która wybrała i dostarczyła trunki do degustacji. - Wina toskańskie to przede wszystkim wina czerwone, wyraziste w smaku, pasujące do mięs, past, pieczeni.

Degustacja potraw przyrządzanych przez kucharzy z różnych zakątków Europy...

Wieczór z kuchnią toskańską w Brovarni rozpoczyna cykl "Europa w Kuchni". Podczas każdego, kolejnego spotkania będzie można skosztować potraw przygotowywanych przez znanych kucharzy z różnych europejskich państw i regionów. Warunek? Ma być naturalnie.

- Kuchnia regionalna, bez chemii, oparta na tradycji, staje się coraz bardziej popularna - wyjaśnia Izabela Grajek-Czabajska, specjalista ds. PR Hotelu Gdańsk. - Podczas wieczorów kulinarnych, podobnie jak na co dzień, w restauracji, nie będziemy używać półproduktów, stawiamy na naturalność. Chcemy, żeby formuła live cooking przybliżyła gościom kuchnię, która do tej pory była ukryta, niedostępna. Staramy się stworzyć wydarzenia przyjazne dzieciom - chcemy, żeby całe rodziny zaczęły wychodzić z domu, wybierać się do restauracji.

Leonardo Grazzi wie, jakie znaczenie ma wspólna celebracja posiłków. Od jakiegoś czasu razem w żona pracuje jako szef kuchni "do wynajęcia". Turyści nocujący w toskańskich willach mogą zamówić sobie obiad i pokaz gotowania na żywo w wykonaniu rodowitych Włochów. Taka praktyka zdobywa coraz większą popularność w całej Europie.

- Gotujemy, poznajemy ludzi, rodziny, spędzamy z nimi cały dzień: to okazja do spotkania, wspólnego posiłku, rozmowy - wyjaśnia. - Co jest tak naprawdę ważniejsze: jedzenie czy dobre towarzystwo? My, Włosi, nie musimy wybierać. Wiemy, że potrawy smakują dobrze tylko w towarzystwie przyjaciół.

W sobotę, 26.01, w karcie dań Brovarni Gdańsk można znaleźć toskańskie dania przygotowane przez Leonardo Grazzi.

Miejsca

Opinie (57) ponad 100 zablokowanych

  • Jarle Thorsen GLOBAL POWER PTE LTD

    Jarle Thorsen Swietokrzyskie, Jarle Thorsen Swietokrzyskie, Jarle Thorsen itel, Jarle Thorsen Kielce, Jarle Thorsen Truth

    • 0 0

  • Recommendations: how to promote your kulinaria.trojmiasto.pl

    Ten komunikat jest zamieszczony tutaj przy użyciu XRumer + XEvil 4.0
    XEvil 4.0 to rewolucyjna aplikacja, która może ominąć niemal każdą ochronę przed botnetami.
    Uznawanie przez firmę Captcha Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com i ponad 8,4 milionów innych typów!

    Czytasz to - to znaczy, że działa! ;)
    Szczegóły na oficjalnej stronie internetowej XEvil.Net, jest bezpłatna wersja demonstracyjna.

    • 0 0

  • Beyonce deja vu Songtexte

    Madonna Hard Candy Songtexte - Eminem Songtexte, Rihanna Music of the Sun Songtexte.

    • 0 0

  • lening 50000 euro

    50000 euro lenen - 100 euro lenen, lening 30000 euro.

    • 0 0

  • офф

    :-)

    • 0 0

  • ytutu

    "Niniejszy portal korzysta plików cookies. …czyli to, co chciałbyś mieć pojęcie kredyt konsolidacyjny kredytach w jednym rejonie.

    • 0 0

  • Volvo cars

    сервис Volvo

















      

    • 0 0

  • oakley sunglasses

    oakley sunglasses
    michael kors bags
    replica rolex
    rolex watches
    breitling watches
    replica watches

    • 0 0

    • 0 0

  • ockyrbk@gmail.com

    Toskańskie smaki w gdańskiej Brovarni - Kulinarne Trojmiasto.pl

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane