• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tomasz Deker zdradza swoje sekrety

Jakub Jakubowski
29 października 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska

Tomasz Deker, polski mistrz świata w cukiernictwie, zdradza swoje sekrety i przepisy na słodkie przysmaki. Sekrety te mają okazję poznać uczestnicy Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych odbywających się w gościnnych progach Hotelu Kuracyjnego w Gdyni.



Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Podczas trzygodzinnych zmagań z przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości, uczestnicy samodzielnie pieką różnego rodzaju ciasta, pralinki, babeczki, tarty oraz przygotowują pyszne desery. Bazują przy tym na najlepszej jakości produktach regionalnych.

- Założeniem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych jest prezentacja specyficznych technik kulinarnych, odpowiednich trików cukierniczyh w radosnej atmosferze wsród pasjonatów. Pokazuję na nich jak wygląda temperowanie czekolady, tworzenie pralinek, trufli, jak zrobić serniki, tarty i inne desery. Wskazuję uczestnikom pewien kierunek, tak aby nasi goście po warsztatach mogli samemu przygotować te specjały w domu. Grupy są kameralne, maksymalnie 12 osób, dzięki temu mogę kontrolować i poświęcić czas każdemu - mówi Tomasz Deker.

Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera
Wielką popularnością cieszyły się warsztaty pod hasłem "Serniki i serniczki". W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz pascha.

- Podczas spotkania panowała bardzo mila atmosfera, a pan Tomasz czuwał nad naszymi wypiekami i podpowiadał co mamy robić. Przyznaję, że warsztaty zmieniły moje spojrzenie na temat serników, które do tej pory piekłam i degustowałam - powiedziała uczestniczka warsztatów Jolanta Bałachowska.

W czasie warsztatów, w oczekiwaniu na wypieki, można było się również zapoznać ze smakiem legendarnego i słynnego nie tylko w Trójmieście sernika cynamonowo - miodowego z cukierni Tomasza Dekera. Ten wypiek to prawdziwa wizytówka i znak rozpoznawczy mistrza.

- Niestety, przepis na sernik cynamonowo - miodowy nie został zdradzony, co mnie wcale nie dziwi. Tajemnicy takiego smaku strzeże się jak oka w głowie. Warsztaty były fantastyczne, polecam wszystkim
od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska
chcącym miło spędzić czas i czegoś się przy okazji nauczyć. Tomasz Deker jest młodym, świetnie wykształconym cukiernikiem z pasją i chęcią zrobienia czegoś nowego. Lubię go od pierwszego wywiadu, jaki z nim przeczytałam i cieszę się, że w realu okazał się jeszcze bardziej charyzmatyczny i na poziomie
- powiedziała Eliza Morawska, prowadząca jeden z najlepszych polskich blogów kulinarnych Blog White Plate.

Podczas kolejnych warsztatów Tomasz Deker wprowadził uczestników w tajemnice czekolady. Podglądanie mistrza przy pracy i samodzielne przygotowanie smacznych pralinek, trufli, tortów i sufletów było nie tylko nauką, ale i fantastyczną zabawą. Tomasz Deker zdradził również swoje przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem takich składników, jak jabłka, gruszki, jarzębina, pigwa, śliwki, maliny, jeżyna, rokitnik, czy jarzębina. A już 6 listopada odbędą się warsztaty pod hasłem "Smaki słonecznej Italii". Dowiemy się na nich, w jaki sposób wykorzystać włoskie produkty w tworzeniu fantazyjnych deserów.

Wariacje na temat czekolady Wariacje na temat czekolady
Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademii czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył jedne z najlepszych słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.

  • Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Radek Staniszewski
  • Wariacje na temat czekolady
  • od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska
  • od lewej: Magda Kaczorowska, Monika Boroszewska, Wiktor Karolak, Karolina Błaszkowska
  • Greta Kristiansen
  • Serniki i serniczki
  • Czekoladowe wypieki
  • Warsztaty "Serniki i serniczki"
  • Wariacje na temat czekolady
  • Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska
  • Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera
  • Wariacje na temat czekolady

Zobacz także

Opinie (55) ponad 10 zablokowanych

  • !

    UWIELBIAM WSZYSTKIE WYROBY ale ostatnio muszę uważać na linię..

    • 2 1

  • Gorąco polecam!!!! (4)

    Jestem fanką słodkości Pana Tomasza od ładnych kilku lat, z czystym sumieniem polecam znajomym jego torty, i nie tylko-....jak się czyta niektóre komentarze, to aż żal się robi takich zawistnych osób....jak tylko mamy zdolnego młodego człowieka z pasją, zajmującego się tym co kocha- to najlepiej wymyślić jakieś kłamstwa na jego temat- bo skoro odnosi sukcesy.... to przecież nie mógł tego dokonać bez żadnych "wspomagaczy" itp... Z kolei pomysł na warsztaty uważam za świetny- jest to wyciągnięcie ręki do klienta :) sposób na poznanie kilku wskazówek od mistrza słodkiego fachu :) P.S. nie jestem stronnicza od Sowy- polecam tort ciasteczkowy :)

    • 23 18

    • chlodno niepolecam!!! (3)

      tak tak pitu pitu... warsztaty maja drugie dno, ale jak sa chetni to ich sprawa. ja tam juz wole ciasta od tesciowej... sowe i dekera to dam psu sasiada... bo go nie lubie.

      • 2 8

      • (1)

        Pisze się nie polecam

        • 2 1

        • Co to za konkurencja jak nawet nie zna zasad ortografii

          • 2 1

      • Ja lubię Sowę , Dekera i Dom Czekolady z Gdyni , a ciasta teściowej może dobre , ale torty domowe nigdy nie będą na takim poziomie jak w wymienionych wyżej cukierniach . W domu lubię piec , ale po torty idę do nich .

        • 4 2

  • (3)

    szkoda tylko, że niewielu Polaków może sobie pozwolić na ciasto za kilkadziesiąt tudzież kilkaset zł/kg...

    • 19 11

    • Za to prawie wszyscy Polacy mogą sobie pozwolic na piwo i fajki, co szczególnie widać na ulicy , czuć w komunikacji. A czy to nie jest towar luksusowy ?

      • 10 1

    • To jest sekcja "trojmiasto.pl - De luxe",inaczej rzecz ujmując, i korzystając z języka GBR - "sth for sth" ..Ale na malutki sernik z dobrą kawą, chyba stać wielu.W końcu nie trzeba jeść "za jednym zamachem" całej "blachy" sernika :)Smacznego!

      • 12 1

    • W końcu jest to produkt luksusowy, czyli nie dla każdego!

      • 11 8

  • i tak gorsze od domowych wypieków

    nie ma tego naturalnego smaku. pachnie cukiernią-

    • 3 10

  • Szkoda , że ich nowa cukiernia przy Locie sprzedaje stare ciastka . Trafiłam już dwa razy . Słaby wybór porównując cukiernię w Galerii Bałtyckiej .

    • 8 6

  • Mmmm...Bezowy tort... (1)

    Poezja!!!

    • 9 3

    • Bezowy tort jest lepszy u Sowy . Tort Dekera ma za twardą bezę . Niestety .

      • 2 2

  • Najlepsza cukiernia w Trójmieście!

    A ja bardzo goraco polecam, trzymaja poziom jak nikt inny, uwielbiam sernik, tarte cytrynowa, truskawkowa, royal carmel, szarlotke i wiele innych. A kto nie chce niech nie kupuje i nie wypisuje glupot jak wyzej :)

    • 5 7

  • Sory ale ...

    Byłem tak kiedyś, zapytałem, czy mogę coś kupić, okazało się, że średnio mogą coś sprzedać, ale ostatecznie za duża kasę kupiłem pare mafinek. Gorszych w zyciu nie jadłem, czestowałem wszystkich, nikt nie dał rady. Pozdrawiam przedsiębiorczą pania ktora sprzedala nam taki shit za cene złota

    • 10 8

  • skoro Deker sam tego sernika ( cynomonowo-miodowego)nie wymyślił, tylko podprowadził pomysł to nie może zdradzać przepisu

    • 2 10

  • Po podaniu kosztów (300) dyskusja jakby zamarła lub uległa zawieszeniu:-) (2)

    • 17 6

    • W końcu to portal de luxe a to zobowiązuje :) (1)

      • 7 2

      • taaa

        najbardziej sknerza bogaci!

        • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane