- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (18 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
Tomasz Deker zdradza swoje sekrety
Tomasz Deker, polski mistrz świata w cukiernictwie, zdradza swoje sekrety i przepisy na słodkie przysmaki. Sekrety te mają okazję poznać uczestnicy Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych odbywających się w gościnnych progach Hotelu Kuracyjnego w Gdyni.
Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Podczas trzygodzinnych zmagań z przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości, uczestnicy samodzielnie pieką różnego rodzaju ciasta, pralinki, babeczki, tarty oraz przygotowują pyszne desery. Bazują przy tym na najlepszej jakości produktach regionalnych.
- Założeniem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych jest prezentacja specyficznych technik kulinarnych, odpowiednich trików cukierniczyh w radosnej atmosferze wsród pasjonatów. Pokazuję na nich jak wygląda temperowanie czekolady, tworzenie pralinek, trufli, jak zrobić serniki, tarty i inne desery. Wskazuję uczestnikom pewien kierunek, tak aby nasi goście po warsztatach mogli samemu przygotować te specjały w domu. Grupy są kameralne, maksymalnie 12 osób, dzięki temu mogę kontrolować i poświęcić czas każdemu - mówi Tomasz Deker.
Wielką popularnością cieszyły się warsztaty pod hasłem "Serniki i serniczki". W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz pascha.
- Podczas spotkania panowała bardzo mila atmosfera, a pan Tomasz czuwał nad naszymi wypiekami i podpowiadał co mamy robić. Przyznaję, że warsztaty zmieniły moje spojrzenie na temat serników, które do tej pory piekłam i degustowałam - powiedziała uczestniczka warsztatów Jolanta Bałachowska.
W czasie warsztatów, w oczekiwaniu na wypieki, można było się również zapoznać ze smakiem legendarnego i słynnego nie tylko w Trójmieście sernika cynamonowo - miodowego z cukierni Tomasza Dekera. Ten wypiek to prawdziwa wizytówka i znak rozpoznawczy mistrza.
- Niestety, przepis na sernik cynamonowo - miodowy nie został zdradzony, co mnie wcale nie dziwi. Tajemnicy takiego smaku strzeże się jak oka w głowie. Warsztaty były fantastyczne, polecam wszystkim chcącym miło spędzić czas i czegoś się przy okazji nauczyć. Tomasz Deker jest młodym, świetnie wykształconym cukiernikiem z pasją i chęcią zrobienia czegoś nowego. Lubię go od pierwszego wywiadu, jaki z nim przeczytałam i cieszę się, że w realu okazał się jeszcze bardziej charyzmatyczny i na poziomie - powiedziała Eliza Morawska, prowadząca jeden z najlepszych polskich blogów kulinarnych Blog White Plate.
Podczas kolejnych warsztatów Tomasz Deker wprowadził uczestników w tajemnice czekolady. Podglądanie mistrza przy pracy i samodzielne przygotowanie smacznych pralinek, trufli, tortów i sufletów było nie tylko nauką, ale i fantastyczną zabawą. Tomasz Deker zdradził również swoje przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem takich składników, jak jabłka, gruszki, jarzębina, pigwa, śliwki, maliny, jeżyna, rokitnik, czy jarzębina. A już 6 listopada odbędą się warsztaty pod hasłem "Smaki słonecznej Italii". Dowiemy się na nich, w jaki sposób wykorzystać włoskie produkty w tworzeniu fantazyjnych deserów.
Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademii czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył jedne z najlepszych słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.
Zobacz także
Opinie (55) ponad 10 zablokowanych
-
2011-11-03 00:13
!
UWIELBIAM WSZYSTKIE WYROBY ale ostatnio muszę uważać na linię..
- 2 1
-
2011-10-29 23:45
Gorąco polecam!!!! (4)
Jestem fanką słodkości Pana Tomasza od ładnych kilku lat, z czystym sumieniem polecam znajomym jego torty, i nie tylko-....jak się czyta niektóre komentarze, to aż żal się robi takich zawistnych osób....jak tylko mamy zdolnego młodego człowieka z pasją, zajmującego się tym co kocha- to najlepiej wymyślić jakieś kłamstwa na jego temat- bo skoro odnosi sukcesy.... to przecież nie mógł tego dokonać bez żadnych "wspomagaczy" itp... Z kolei pomysł na warsztaty uważam za świetny- jest to wyciągnięcie ręki do klienta :) sposób na poznanie kilku wskazówek od mistrza słodkiego fachu :) P.S. nie jestem stronnicza od Sowy- polecam tort ciasteczkowy :)
- 23 18
-
2011-10-31 13:22
chlodno niepolecam!!! (3)
tak tak pitu pitu... warsztaty maja drugie dno, ale jak sa chetni to ich sprawa. ja tam juz wole ciasta od tesciowej... sowe i dekera to dam psu sasiada... bo go nie lubie.
- 2 8
-
2011-11-02 07:55
(1)
Pisze się nie polecam
- 2 1
-
2011-11-02 15:01
Co to za konkurencja jak nawet nie zna zasad ortografii
- 2 1
-
2011-11-01 13:19
Ja lubię Sowę , Dekera i Dom Czekolady z Gdyni , a ciasta teściowej może dobre , ale torty domowe nigdy nie będą na takim poziomie jak w wymienionych wyżej cukierniach . W domu lubię piec , ale po torty idę do nich .
- 4 2
-
2011-10-30 07:52
(3)
szkoda tylko, że niewielu Polaków może sobie pozwolić na ciasto za kilkadziesiąt tudzież kilkaset zł/kg...
- 19 11
-
2011-11-02 09:25
Za to prawie wszyscy Polacy mogą sobie pozwolic na piwo i fajki, co szczególnie widać na ulicy , czuć w komunikacji. A czy to nie jest towar luksusowy ?
- 10 1
-
2011-10-30 15:31
To jest sekcja "trojmiasto.pl - De luxe",inaczej rzecz ujmując, i korzystając z języka GBR - "sth for sth" ..Ale na malutki sernik z dobrą kawą, chyba stać wielu.W końcu nie trzeba jeść "za jednym zamachem" całej "blachy" sernika :)Smacznego!
- 12 1
-
2011-10-30 11:07
W końcu jest to produkt luksusowy, czyli nie dla każdego!
- 11 8
-
2011-11-01 21:47
i tak gorsze od domowych wypieków
nie ma tego naturalnego smaku. pachnie cukiernią-
- 3 10
-
2011-11-01 13:25
Szkoda , że ich nowa cukiernia przy Locie sprzedaje stare ciastka . Trafiłam już dwa razy . Słaby wybór porównując cukiernię w Galerii Bałtyckiej .
- 8 6
-
2011-10-30 21:58
Mmmm...Bezowy tort... (1)
Poezja!!!
- 9 3
-
2011-11-01 13:21
Bezowy tort jest lepszy u Sowy . Tort Dekera ma za twardą bezę . Niestety .
- 2 2
-
2011-10-31 14:58
Najlepsza cukiernia w Trójmieście!
A ja bardzo goraco polecam, trzymaja poziom jak nikt inny, uwielbiam sernik, tarte cytrynowa, truskawkowa, royal carmel, szarlotke i wiele innych. A kto nie chce niech nie kupuje i nie wypisuje glupot jak wyzej :)
- 5 7
-
2011-10-31 14:46
Sory ale ...
Byłem tak kiedyś, zapytałem, czy mogę coś kupić, okazało się, że średnio mogą coś sprzedać, ale ostatecznie za duża kasę kupiłem pare mafinek. Gorszych w zyciu nie jadłem, czestowałem wszystkich, nikt nie dał rady. Pozdrawiam przedsiębiorczą pania ktora sprzedala nam taki shit za cene złota
- 10 8
-
2011-10-31 13:53
skoro Deker sam tego sernika ( cynomonowo-miodowego)nie wymyślił, tylko podprowadził pomysł to nie może zdradzać przepisu
- 2 10
-
2011-10-29 20:46
Po podaniu kosztów (300) dyskusja jakby zamarła lub uległa zawieszeniu:-) (2)
- 17 6
-
2011-10-30 11:15
W końcu to portal de luxe a to zobowiązuje :) (1)
- 7 2
-
2011-10-31 13:10
taaa
najbardziej sknerza bogaci!
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.