• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tomasz Deker zdradza swoje sekrety

Jakub Jakubowski
29 października 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska

Tomasz Deker, polski mistrz świata w cukiernictwie, zdradza swoje sekrety i przepisy na słodkie przysmaki. Sekrety te mają okazję poznać uczestnicy Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych odbywających się w gościnnych progach Hotelu Kuracyjnego w Gdyni.



Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Podczas trzygodzinnych zmagań z przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości, uczestnicy samodzielnie pieką różnego rodzaju ciasta, pralinki, babeczki, tarty oraz przygotowują pyszne desery. Bazują przy tym na najlepszej jakości produktach regionalnych.

- Założeniem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych jest prezentacja specyficznych technik kulinarnych, odpowiednich trików cukierniczyh w radosnej atmosferze wsród pasjonatów. Pokazuję na nich jak wygląda temperowanie czekolady, tworzenie pralinek, trufli, jak zrobić serniki, tarty i inne desery. Wskazuję uczestnikom pewien kierunek, tak aby nasi goście po warsztatach mogli samemu przygotować te specjały w domu. Grupy są kameralne, maksymalnie 12 osób, dzięki temu mogę kontrolować i poświęcić czas każdemu - mówi Tomasz Deker.

Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera
Wielką popularnością cieszyły się warsztaty pod hasłem "Serniki i serniczki". W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz pascha.

- Podczas spotkania panowała bardzo mila atmosfera, a pan Tomasz czuwał nad naszymi wypiekami i podpowiadał co mamy robić. Przyznaję, że warsztaty zmieniły moje spojrzenie na temat serników, które do tej pory piekłam i degustowałam - powiedziała uczestniczka warsztatów Jolanta Bałachowska.

W czasie warsztatów, w oczekiwaniu na wypieki, można było się również zapoznać ze smakiem legendarnego i słynnego nie tylko w Trójmieście sernika cynamonowo - miodowego z cukierni Tomasza Dekera. Ten wypiek to prawdziwa wizytówka i znak rozpoznawczy mistrza.

- Niestety, przepis na sernik cynamonowo - miodowy nie został zdradzony, co mnie wcale nie dziwi. Tajemnicy takiego smaku strzeże się jak oka w głowie. Warsztaty były fantastyczne, polecam wszystkim
od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska
chcącym miło spędzić czas i czegoś się przy okazji nauczyć. Tomasz Deker jest młodym, świetnie wykształconym cukiernikiem z pasją i chęcią zrobienia czegoś nowego. Lubię go od pierwszego wywiadu, jaki z nim przeczytałam i cieszę się, że w realu okazał się jeszcze bardziej charyzmatyczny i na poziomie
- powiedziała Eliza Morawska, prowadząca jeden z najlepszych polskich blogów kulinarnych Blog White Plate.

Podczas kolejnych warsztatów Tomasz Deker wprowadził uczestników w tajemnice czekolady. Podglądanie mistrza przy pracy i samodzielne przygotowanie smacznych pralinek, trufli, tortów i sufletów było nie tylko nauką, ale i fantastyczną zabawą. Tomasz Deker zdradził również swoje przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem takich składników, jak jabłka, gruszki, jarzębina, pigwa, śliwki, maliny, jeżyna, rokitnik, czy jarzębina. A już 6 listopada odbędą się warsztaty pod hasłem "Smaki słonecznej Italii". Dowiemy się na nich, w jaki sposób wykorzystać włoskie produkty w tworzeniu fantazyjnych deserów.

Wariacje na temat czekolady Wariacje na temat czekolady
Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademii czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył jedne z najlepszych słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.

  • Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Radek Staniszewski
  • Wariacje na temat czekolady
  • od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska
  • od lewej: Magda Kaczorowska, Monika Boroszewska, Wiktor Karolak, Karolina Błaszkowska
  • Greta Kristiansen
  • Serniki i serniczki
  • Czekoladowe wypieki
  • Warsztaty "Serniki i serniczki"
  • Wariacje na temat czekolady
  • Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska
  • Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera
  • Wariacje na temat czekolady

Zobacz także

Opinie (55) ponad 10 zablokowanych

  • to co można polecić (5)

    • 14 7

    • a ja nie polecam

      bo mi nie smakuje! poza tym co w tym luksusowego?

      • 0 7

    • Sowa ma konkurencję

      • 12 4

    • Tarta cytrynowa, względnie tort Girotta. Świetne są też minitorciki :D

      • 11 0

    • u Pana Dekera (1)

      to sernik cynamonowy!!! miód w gębie , na raz to można zjeść całość Polecam!

      • 24 2

      • Toż to ulepek

        Ten spód z ciastek polany dwoma puszkami mleka tzw. krówki musi być słodki jak pierun.

        • 10 11

  • super pomysl (1)

    woww !! genialny pomysl z tymi warsztatmi - tego brakowalo w trojmiescie !!!!no i ciasta od Dekera uwielbiam !!!!!!

    • 18 8

    • Tja...

      ciekawe, czy zdradzi jak się robi budyń do omletów/naleśników...

      • 0 3

  • słodkie i pożyteczne :-)

    Jeśli się uczyć to od najlepszych. Osobiście uważam Pana Tomasza za wspaniałego artystę niestety większość wyrobów produkuje grono rzemieślników są lepsi i gorsi więc czasem można ciut gorzej trafić

    • 9 4

  • jak sie zapisac ? (2)

    Poprosze o informacje jak można sie zapisać na warsztaty, bo jestem bardzo zainteresowany !

    • 20 6

    • jest i harmonogram warsztatow oraz info o zapisach

      • 1 1

    • Zapisy: kulinarne.warsztaty@ gmail.com

      • 5 0

  • Wszystkich "Życzliwych" pozdrawiam. Słodkości P. Dekera wyglądają b.dobrze i smakują wybornie. A warsztaty polecam wszystkim, którzy interesują się cukierniczą magią.

    • 11 5

  • w zasadzie trzyma poziom całej branży. Oni wszysycy jakby z królewskiego nadania.

    • 1 8

  • uwielbiam czekolade!

    Brałam udział w warsztatach i jestem bardzo zadowolona. Można się wiele nauczyć i poobjadać :) Polecam smakoszom.

    • 8 4

  • polecam!!

    serdecznie polecam !!produkty bardzo oryginalne i smaczne a za dość wysoką ceną stoi przede wszystkim dobra jakość polecam wszelkiego rodzaju tarty: czekoladowa z malinami, cytrynowa, bananowa, porzeczkowa, toffi , pyszne tory i super pomysł z mini torcikami, pyszne serniki, szarlotki, desery tylko pogratulować pomysłowości i talentu mam nadzieję, że Pan Tomasz dalej będzie nas rozpieszczał swoimi słodkościami a warsztaty to super pomysł na podzielenie się swoim talentem z innymi i pokazanie że wypieki robione są z naturalnych produktów a nie tak jak piszą co niektórzy chemia pozdrawiam;-)

    • 11 10

  • JEST TO NIE MOŻLIWE ŻEBY WSZYSTKO ROBIŁ SAM PAN DEKER

    • 16 6

  • UCZMY SIE OD TAKICH LUDZI ! BO ONI POKAZUJA ZE WARTO BYC FACHOWCAMI W KAZDEJ DZIEDZINIE !

    Przedsiebiorcy zapomnieli ze jeden fachowiec moze dzis zastapic wielu ''zwyklych'' pracownikow z tzw. ulicy . Wlasnie za takie umiejetnosci i kwalifikacje oraz znajomosc perfekcji trzeba dzis duzo zaplacic fachowcowi ale warto bo wyroby moga wrecz rozlawic kada firme ktora zadrudni czlowieka z talentem i dotyczy to kazdej dziedziny.

    • 15 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane