- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (22 opinie)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 6 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
Tomasz Deker zdradza swoje sekrety
Tomasz Deker, polski mistrz świata w cukiernictwie, zdradza swoje sekrety i przepisy na słodkie przysmaki. Sekrety te mają okazję poznać uczestnicy Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych odbywających się w gościnnych progach Hotelu Kuracyjnego w Gdyni.
Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Podczas trzygodzinnych zmagań z przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości, uczestnicy samodzielnie pieką różnego rodzaju ciasta, pralinki, babeczki, tarty oraz przygotowują pyszne desery. Bazują przy tym na najlepszej jakości produktach regionalnych.
- Założeniem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych jest prezentacja specyficznych technik kulinarnych, odpowiednich trików cukierniczyh w radosnej atmosferze wsród pasjonatów. Pokazuję na nich jak wygląda temperowanie czekolady, tworzenie pralinek, trufli, jak zrobić serniki, tarty i inne desery. Wskazuję uczestnikom pewien kierunek, tak aby nasi goście po warsztatach mogli samemu przygotować te specjały w domu. Grupy są kameralne, maksymalnie 12 osób, dzięki temu mogę kontrolować i poświęcić czas każdemu - mówi Tomasz Deker.
Wielką popularnością cieszyły się warsztaty pod hasłem "Serniki i serniczki". W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz pascha.
- Podczas spotkania panowała bardzo mila atmosfera, a pan Tomasz czuwał nad naszymi wypiekami i podpowiadał co mamy robić. Przyznaję, że warsztaty zmieniły moje spojrzenie na temat serników, które do tej pory piekłam i degustowałam - powiedziała uczestniczka warsztatów Jolanta Bałachowska.
W czasie warsztatów, w oczekiwaniu na wypieki, można było się również zapoznać ze smakiem legendarnego i słynnego nie tylko w Trójmieście sernika cynamonowo - miodowego z cukierni Tomasza Dekera. Ten wypiek to prawdziwa wizytówka i znak rozpoznawczy mistrza.
- Niestety, przepis na sernik cynamonowo - miodowy nie został zdradzony, co mnie wcale nie dziwi. Tajemnicy takiego smaku strzeże się jak oka w głowie. Warsztaty były fantastyczne, polecam wszystkim chcącym miło spędzić czas i czegoś się przy okazji nauczyć. Tomasz Deker jest młodym, świetnie wykształconym cukiernikiem z pasją i chęcią zrobienia czegoś nowego. Lubię go od pierwszego wywiadu, jaki z nim przeczytałam i cieszę się, że w realu okazał się jeszcze bardziej charyzmatyczny i na poziomie - powiedziała Eliza Morawska, prowadząca jeden z najlepszych polskich blogów kulinarnych Blog White Plate.
Podczas kolejnych warsztatów Tomasz Deker wprowadził uczestników w tajemnice czekolady. Podglądanie mistrza przy pracy i samodzielne przygotowanie smacznych pralinek, trufli, tortów i sufletów było nie tylko nauką, ale i fantastyczną zabawą. Tomasz Deker zdradził również swoje przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem takich składników, jak jabłka, gruszki, jarzębina, pigwa, śliwki, maliny, jeżyna, rokitnik, czy jarzębina. A już 6 listopada odbędą się warsztaty pod hasłem "Smaki słonecznej Italii". Dowiemy się na nich, w jaki sposób wykorzystać włoskie produkty w tworzeniu fantazyjnych deserów.
Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademii czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył jedne z najlepszych słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.
Zobacz także
Opinie (55) ponad 10 zablokowanych
-
2011-10-29 12:30
to co można polecić (5)
- 14 7
-
2011-10-31 13:08
a ja nie polecam
bo mi nie smakuje! poza tym co w tym luksusowego?
- 0 7
-
2011-10-29 20:59
Sowa ma konkurencję
- 12 4
-
2011-10-29 15:22
Tarta cytrynowa, względnie tort Girotta. Świetne są też minitorciki :D
- 11 0
-
2011-10-29 12:31
u Pana Dekera (1)
to sernik cynamonowy!!! miód w gębie , na raz to można zjeść całość Polecam!
- 24 2
-
2011-10-29 13:38
Toż to ulepek
Ten spód z ciastek polany dwoma puszkami mleka tzw. krówki musi być słodki jak pierun.
- 10 11
-
2011-10-29 23:30
super pomysl (1)
woww !! genialny pomysl z tymi warsztatmi - tego brakowalo w trojmiescie !!!!no i ciasta od Dekera uwielbiam !!!!!!
- 18 8
-
2011-10-31 02:52
Tja...
ciekawe, czy zdradzi jak się robi budyń do omletów/naleśników...
- 0 3
-
2011-10-30 22:53
słodkie i pożyteczne :-)
Jeśli się uczyć to od najlepszych. Osobiście uważam Pana Tomasza za wspaniałego artystę niestety większość wyrobów produkuje grono rzemieślników są lepsi i gorsi więc czasem można ciut gorzej trafić
- 9 4
-
2011-10-29 16:24
jak sie zapisac ? (2)
Poprosze o informacje jak można sie zapisać na warsztaty, bo jestem bardzo zainteresowany !
- 20 6
-
2011-10-30 20:59
jest i harmonogram warsztatow oraz info o zapisach
- 1 1
-
2011-10-30 11:09
Zapisy: kulinarne.warsztaty@ gmail.com
- 5 0
-
2011-10-30 20:23
Wszystkich "Życzliwych" pozdrawiam. Słodkości P. Dekera wyglądają b.dobrze i smakują wybornie. A warsztaty polecam wszystkim, którzy interesują się cukierniczą magią.
- 11 5
-
2011-10-30 19:29
w zasadzie trzyma poziom całej branży. Oni wszysycy jakby z królewskiego nadania.
- 1 8
-
2011-10-30 16:46
uwielbiam czekolade!
Brałam udział w warsztatach i jestem bardzo zadowolona. Można się wiele nauczyć i poobjadać :) Polecam smakoszom.
- 8 4
-
2011-10-30 16:12
polecam!!
serdecznie polecam !!produkty bardzo oryginalne i smaczne a za dość wysoką ceną stoi przede wszystkim dobra jakość polecam wszelkiego rodzaju tarty: czekoladowa z malinami, cytrynowa, bananowa, porzeczkowa, toffi , pyszne tory i super pomysł z mini torcikami, pyszne serniki, szarlotki, desery tylko pogratulować pomysłowości i talentu mam nadzieję, że Pan Tomasz dalej będzie nas rozpieszczał swoimi słodkościami a warsztaty to super pomysł na podzielenie się swoim talentem z innymi i pokazanie że wypieki robione są z naturalnych produktów a nie tak jak piszą co niektórzy chemia pozdrawiam;-)
- 11 10
-
2011-10-30 12:34
JEST TO NIE MOŻLIWE ŻEBY WSZYSTKO ROBIŁ SAM PAN DEKER
- 16 6
-
2011-10-30 09:26
UCZMY SIE OD TAKICH LUDZI ! BO ONI POKAZUJA ZE WARTO BYC FACHOWCAMI W KAZDEJ DZIEDZINIE !
Przedsiebiorcy zapomnieli ze jeden fachowiec moze dzis zastapic wielu ''zwyklych'' pracownikow z tzw. ulicy . Wlasnie za takie umiejetnosci i kwalifikacje oraz znajomosc perfekcji trzeba dzis duzo zaplacic fachowcowi ale warto bo wyroby moga wrecz rozlawic kada firme ktora zadrudni czlowieka z talentem i dotyczy to kazdej dziedziny.
- 15 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.