• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusta Kaczka zabłysnęła kuchnią w Warszawie

Aleksandra Sobocińska
23 września 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Gala Wine&Food Noble Night. Gala Wine&Food Noble Night.

VI edycja największego konkursu kulinarnego organizowanego w Polsce "Wine & Food Noble Night" dobiegła końca. Trójmiasto ma się czym pochwalić - gdyńska restauracja Tłusta Kaczka została bowiem wyróżniona aż w trzech kategoriach.



Tomasz Mrozik, szef kuchni gdyńskiej restauracji Tłusta Kaczka. Tomasz Mrozik, szef kuchni gdyńskiej restauracji Tłusta Kaczka.
Do konkursu zakwalifikowało się 12 restauracji z całej Polski - w zaszczytnym gronie znalazło się dwóch reprezentantów Pomorza, Tłusta Kaczka oraz White House Restaurant & Lounge.

- Sam fakt znalezienia się w finałowej dwunastce był dla nas ogromnym zaszczytem. Późniejszy sukces, jaki odnieśliśmy w finale konkursu, był dla nas ogromnym zaskoczeniem - komentuje Agnieszka Łangowska, manager restauracji Tłusta Kaczka. - Istniejemy zaledwie od 1,5 roku, a jednak prześcignęliśmy kilka znanych restauracji z wieloletnią tradycją. To była prawdziwa próba sił i smaków - dodaje.

Pełna lista uczestników:

Aqua Marina (Ostróda, szef kuchni: Jacek Stępkowski),
Aruana (Serock, szefowie kuchni: Adam Kotomski , Witek Iwański),
Casa Pablo (Warszawa, szef kuchni: Gonzalo de Salas Smith),
Delight (Łódź, szef kuchni: Mirosław Jabłoński),
Kryształowa (Katowice, szef kuchni: Adam Naziębło),
Mare Monti (Zakopane, szef kuchni: Castello Longobardi),
Pod Różą (Kraków, szef kuchni: Radosaw Marcińczyk),
Smaki Warszawy (Warszawa, szef kuchni: Ben Ashlin),
Sunlight (Katowice, szef kuchni: Piotr Nadolski),
Tłusta Kaczka (Gdynia, szef kuchni: Tomasz Mrozik),
Weranda (Bydgoszcz, szef kuchni: Robert Jarych),
White House Restaurant & Lounge (Sopot, szef kuchni: Mariusz Pieterwas).

Finałowa Gala odbyła się na warszawskim Torze Wyścigów Konnych w sobotę, 21 września. Tego wieczoru szefowie kuchni swoje popisowe dania zaprezentowali jurorom oraz publiczności złożonej z tysiąca osób. Konkurowali w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser.

W składzie kapituły znalazł się gdańszczanin, który w zeszłym roku zdobył pierwsze miejsce w konkursie w kategoriach: przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego, Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku. Pozostali członkowie to: Paweł Oszczyk - szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre - prezes Academy Bocuse d'Or Poland, Kurt Scheller - mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Pierwsze miejsce we wszystkich trzech kategoriach przypadło Witkowi Iwańskiemu, szefowi kuchni restauracji Aruana w Serocku. Zdobył on również wyróżnienie jury profesjonalnego.

Tomasz Mrozik, szef kuchni Tłusta Kaczka w Gdyni, zajął zaszczytne drugie miejsce w dwóch kategoriach: danie główne i deser oraz trzecie miejsce w kategorii przystawka. Dania, którymi oczarował jurorów, to:

Przystawka: Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą;
Danie główne: Podwędzana pierś z kaczki sous-vide, puree ze skorzonery, sos wiśniowy z miodem akacjowym;
Deser: Czekoladowy fondant, knel śmietankowo-waniliowy, świeże jagody.

  • Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą z menu Tomasza Mrozika.
  • Podwędzana pierś z kaczki sous-vide z menu Tomasza Mrozika.
  • Czekoladowy fondant z menu Tomasza Mrozika.


- Nasz szef kuchni przygotował dwie propozycje konkursowego menu, a ostatecznego wyboru dokonała komisja konkursowa. Postawiliśmy na kaczkę, która jest najmocniejszą pozycją w karcie dań naszej restauracji - mówi Agnieszka Łangowska.

Co ciekawe, Tomasz Mrozik funkcję szefa kuchni Tłustej Kaczki objął w marcu br. i już zdążył osiągnąć tak znaczący sukces na kulinarnej arenie Polski.

- Jest to sukces całego zespołu. Gdyby nie wytężona, spójna praca, nie mielibyśmy szans na tak wysokie miejsce - mówi Tomasz Mrozik, szef kuchni w Tłustej Kaczce. - Podczas konkursu pojawiły się pewne problemy logistyczne. Wszystkie dania przygotowywaliśmy na miejscu, a niektóre restauracje, szczególnie te z Warszawy, w której konkurs się odbywał, miały możliwość pracy z półproduktami. Tym trudniejsze było dla nas to zadanie. Każdy uczestnik przygotowywał 350 porcji trzech dań konkursowych, co stanowiło ogromne wyzwanie. Na szczęście, udało się i odnieśliśmy niespodziewany sukces - dodaje.

Wcześniejsze doświadczenie zawodowe Mrozika to: Monteka, Sopot (szef zmiany); Hotel Dwór Oliwski (kucharz); Filharmonia, Gdańsk (kucharz), Perła Pucka, Puck (szef kuchni). Mianem dania popisowego określa dzikiego pstrąga bałtyckiego sous-vide na potrawce ze słonecznika z sosem maślano-winnym i palonymi szparagami.

Zwycięskie menu Witka Iwańskiego wyglądało następująco:

Przystawka: Wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką;
Danie główne: Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami, paloną kapustą, suszoną morelą i pudrem z chałwy;
Deser: Lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli.

  • Wędzone jajko z sosem z kurczaka ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.
  • Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.
  • Lody z palonego masła z orzechowym crumble ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.


Pełna lista zwycięzców VI Wine & Food Noble Night:

Przystawka: I. Aruana, II. Casa Pablo, III. Tłusta Kaczka oraz Mare Monti (ex aequo)
Danie główne: I. Aruana , II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy
Deser: I. Aruana, II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (40) ponad 20 zablokowanych

  • Byłem tam zaraz po zmianie właściciela

    i od razu w rozmowie z menadżerem oraz serwowanym jadłem, klimatem, wystrojem, .... byłem przekonany, że "zajdą wysoko". I nie chodziło mi o sam pressing zwycięstwa i sukcesu.

    Gratulacje i życzę jeszcze wielu wygranych, sukcesów, i samych zadowolonych gości do których się zalicza także moja skromna osoba (a tak dla większej identyfikacji, byłem ostatnio z miłą i ładną koleżanką z Bawarii:))

    Pozdrawiam.

    • 4 3

  • White House (1)

    Ciekawe, które zajął miejsce?

    • 6 7

    • Jechał po pierwsze, więc chyba pierwsze?

      ;)

      • 4 1

  • Czyli na bogato :) Wiadomo Gdynia ! (2)

    Oczywiscie gratulacje za smakolyki itd. Ale dlaczego '' Tlusta kaczka '' nie zrobila wspanialej polskiej kaczki ? z jablkami !!!!!!!!! . Kaczka to polski '' czarny kon '' kulinarny i hit i jak to mozliwe ze '' tlusta kaczka '' nie zrobila polskiej tlustej kaczki ?:). Kaczka jest ogolnie tania i gdyby zaczac ja tam lansowac jako atrakcje kulinarna to by tlumy tam byly przy rozsadnej cenie i duzej porcji. Uwielbiam kaczke z jablkami i ten jablkowo winny tluszczyk do polania ziemniakow i do tego czerwona kapusta i dobre wino !!!!!! Ech :) smacznego !!!

    • 16 8

    • Tłusta Kaczka (1)

      Kaczka jest ogólnie tania?! A przepraszam gdzie?

      • 3 1

      • Gdzie jest tania kaczka '' Storm'' ?

        Przy trasie na Szczecin :) to chyba rosjanka bo ma na imie Tania :)a kaczka to jej pseudonim artystyczny :)

        • 2 0

  • BRAWO TOMEK !!!

    • 5 4

  • Kuchnia w Tłustej Kaczce jest świetna! Polecam.

    Bywam tam raz na tydzień i ani razu nie zawiodłem się. Wspaniały jest tu zwyczaj, że po zamówieniu dań, można w zasadzie najeść się do syta przystawkami, które stoją niepodal, a samemu je się nakłada ile kto chce :)

    • 7 7

  • Joda pisał to?

    Przedziwna składnia zdań. Prosty news, a kilka razy trzeba czytać zdanie, żeby zrozumieć, że gdańszczanin nie jest nagrodzony jako przystawka.

    • 6 4

  • A co podają na codzieńi jakiej jakości

    Ten konkurs w Polsce, ale osobiście dostaję alergii jak czytam te nowomodne zagraniczne nazwy polskich restauracji. Pan czy pani manager jest zwyczajnie zarządcą restauracji. Czy naprawde brak juz restauratorom i ich właścicielom godności? Myślą, ze jak nazwa lokal w obcym języku to już o jakość nie muszą dbac? Żałośni nuworysze. "byznesmeni" od siedmiu boleści co tylko lansować sie potrafią. A swoją droga, dlaczego brak wyników ankiety przeprowadzonej wśród konsumentów tych lokali? wydałoby się jak jest naprawde a konkursy tylko na pokaz i dla reklamy.

    • 23 8

  • "Tłusta kaczka" (2)

    Czy to nie jest w Orłowie nieopodal Klifa?

    • 25 1

    • dokładnie tam

      • 3 0

    • tak

      • 6 0

  • "Prawie"

    "Prawie" robi wielka różnicę;)

    • 3 5

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane