- 1 Jason Momoa na jachcie w Gdańsku (117 opinii)
Tłusta Kaczka zabłysnęła kuchnią w Warszawie
VI edycja największego konkursu kulinarnego organizowanego w Polsce "Wine & Food Noble Night" dobiegła końca. Trójmiasto ma się czym pochwalić - gdyńska restauracja Tłusta Kaczka została bowiem wyróżniona aż w trzech kategoriach.
Do konkursu zakwalifikowało się 12 restauracji z całej Polski - w zaszczytnym gronie znalazło się dwóch reprezentantów Pomorza, Tłusta Kaczka oraz White House Restaurant & Lounge.
- Sam fakt znalezienia się w finałowej dwunastce był dla nas ogromnym zaszczytem. Późniejszy sukces, jaki odnieśliśmy w finale konkursu, był dla nas ogromnym zaskoczeniem - komentuje Agnieszka Łangowska, manager restauracji Tłusta Kaczka. - Istniejemy zaledwie od 1,5 roku, a jednak prześcignęliśmy kilka znanych restauracji z wieloletnią tradycją. To była prawdziwa próba sił i smaków - dodaje.
Pełna lista uczestników:
Aqua Marina (Ostróda, szef kuchni: Jacek Stępkowski),
Aruana (Serock, szefowie kuchni: Adam Kotomski , Witek Iwański),
Casa Pablo (Warszawa, szef kuchni: Gonzalo de Salas Smith),
Delight (Łódź, szef kuchni: Mirosław Jabłoński),
Kryształowa (Katowice, szef kuchni: Adam Naziębło),
Mare Monti (Zakopane, szef kuchni: Castello Longobardi),
Pod Różą (Kraków, szef kuchni: Radosaw Marcińczyk),
Smaki Warszawy (Warszawa, szef kuchni: Ben Ashlin),
Sunlight (Katowice, szef kuchni: Piotr Nadolski),
Tłusta Kaczka (Gdynia, szef kuchni: Tomasz Mrozik),
Weranda (Bydgoszcz, szef kuchni: Robert Jarych),
White House Restaurant & Lounge (Sopot, szef kuchni: Mariusz Pieterwas).
Finałowa Gala odbyła się na warszawskim Torze Wyścigów Konnych w sobotę, 21 września. Tego wieczoru szefowie kuchni swoje popisowe dania zaprezentowali jurorom oraz publiczności złożonej z tysiąca osób. Konkurowali w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser.
W składzie kapituły znalazł się gdańszczanin, który w zeszłym roku zdobył pierwsze miejsce w konkursie w kategoriach: przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego, Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku. Pozostali członkowie to: Paweł Oszczyk - szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre - prezes Academy Bocuse d'Or Poland, Kurt Scheller - mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Pierwsze miejsce we wszystkich trzech kategoriach przypadło Witkowi Iwańskiemu, szefowi kuchni restauracji Aruana w Serocku. Zdobył on również wyróżnienie jury profesjonalnego.
Tomasz Mrozik, szef kuchni Tłusta Kaczka w Gdyni, zajął zaszczytne drugie miejsce w dwóch kategoriach: danie główne i deser oraz trzecie miejsce w kategorii przystawka. Dania, którymi oczarował jurorów, to:
Przystawka: Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą;
Danie główne: Podwędzana pierś z kaczki sous-vide, puree ze skorzonery, sos wiśniowy z miodem akacjowym;
Deser: Czekoladowy fondant, knel śmietankowo-waniliowy, świeże jagody.
- Nasz szef kuchni przygotował dwie propozycje konkursowego menu, a ostatecznego wyboru dokonała komisja konkursowa. Postawiliśmy na kaczkę, która jest najmocniejszą pozycją w karcie dań naszej restauracji - mówi Agnieszka Łangowska.
Co ciekawe, Tomasz Mrozik funkcję szefa kuchni Tłustej Kaczki objął w marcu br. i już zdążył osiągnąć tak znaczący sukces na kulinarnej arenie Polski.
- Jest to sukces całego zespołu. Gdyby nie wytężona, spójna praca, nie mielibyśmy szans na tak wysokie miejsce - mówi Tomasz Mrozik, szef kuchni w Tłustej Kaczce. - Podczas konkursu pojawiły się pewne problemy logistyczne. Wszystkie dania przygotowywaliśmy na miejscu, a niektóre restauracje, szczególnie te z Warszawy, w której konkurs się odbywał, miały możliwość pracy z półproduktami. Tym trudniejsze było dla nas to zadanie. Każdy uczestnik przygotowywał 350 porcji trzech dań konkursowych, co stanowiło ogromne wyzwanie. Na szczęście, udało się i odnieśliśmy niespodziewany sukces - dodaje.
Wcześniejsze doświadczenie zawodowe Mrozika to: Monteka, Sopot (szef zmiany); Hotel Dwór Oliwski (kucharz); Filharmonia, Gdańsk (kucharz), Perła Pucka, Puck (szef kuchni). Mianem dania popisowego określa dzikiego pstrąga bałtyckiego sous-vide na potrawce ze słonecznika z sosem maślano-winnym i palonymi szparagami.
Zwycięskie menu Witka Iwańskiego wyglądało następująco:
Przystawka: Wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką;
Danie główne: Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami, paloną kapustą, suszoną morelą i pudrem z chałwy;
Deser: Lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli.
Pełna lista zwycięzców VI Wine & Food Noble Night:
Przystawka: I. Aruana, II. Casa Pablo, III. Tłusta Kaczka oraz Mare Monti (ex aequo)
Danie główne: I. Aruana , II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy
Deser: I. Aruana, II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (40) ponad 20 zablokowanych
-
2013-09-24 09:39
Byłem tam zaraz po zmianie właściciela
i od razu w rozmowie z menadżerem oraz serwowanym jadłem, klimatem, wystrojem, .... byłem przekonany, że "zajdą wysoko". I nie chodziło mi o sam pressing zwycięstwa i sukcesu.
Gratulacje i życzę jeszcze wielu wygranych, sukcesów, i samych zadowolonych gości do których się zalicza także moja skromna osoba (a tak dla większej identyfikacji, byłem ostatnio z miłą i ładną koleżanką z Bawarii:))
Pozdrawiam.- 4 3
-
2013-09-23 20:16
White House (1)
Ciekawe, które zajął miejsce?
- 6 7
-
2013-09-24 08:41
Jechał po pierwsze, więc chyba pierwsze?
;)- 4 1
-
2013-09-23 18:36
Czyli na bogato :) Wiadomo Gdynia ! (2)
Oczywiscie gratulacje za smakolyki itd. Ale dlaczego '' Tlusta kaczka '' nie zrobila wspanialej polskiej kaczki ? z jablkami !!!!!!!!! . Kaczka to polski '' czarny kon '' kulinarny i hit i jak to mozliwe ze '' tlusta kaczka '' nie zrobila polskiej tlustej kaczki ?:). Kaczka jest ogolnie tania i gdyby zaczac ja tam lansowac jako atrakcje kulinarna to by tlumy tam byly przy rozsadnej cenie i duzej porcji. Uwielbiam kaczke z jablkami i ten jablkowo winny tluszczyk do polania ziemniakow i do tego czerwona kapusta i dobre wino !!!!!! Ech :) smacznego !!!
- 16 8
-
2013-09-23 23:29
Tłusta Kaczka (1)
Kaczka jest ogólnie tania?! A przepraszam gdzie?
- 3 1
-
2013-09-23 23:34
Gdzie jest tania kaczka '' Storm'' ?
Przy trasie na Szczecin :) to chyba rosjanka bo ma na imie Tania :)a kaczka to jej pseudonim artystyczny :)
- 2 0
-
2013-09-23 21:37
BRAWO TOMEK !!!
- 5 4
-
2013-09-23 21:09
Kuchnia w Tłustej Kaczce jest świetna! Polecam.
Bywam tam raz na tydzień i ani razu nie zawiodłem się. Wspaniały jest tu zwyczaj, że po zamówieniu dań, można w zasadzie najeść się do syta przystawkami, które stoją niepodal, a samemu je się nakłada ile kto chce :)
- 7 7
-
2013-09-23 19:31
Joda pisał to?
Przedziwna składnia zdań. Prosty news, a kilka razy trzeba czytać zdanie, żeby zrozumieć, że gdańszczanin nie jest nagrodzony jako przystawka.
- 6 4
-
2013-09-23 18:35
A co podają na codzieńi jakiej jakości
Ten konkurs w Polsce, ale osobiście dostaję alergii jak czytam te nowomodne zagraniczne nazwy polskich restauracji. Pan czy pani manager jest zwyczajnie zarządcą restauracji. Czy naprawde brak juz restauratorom i ich właścicielom godności? Myślą, ze jak nazwa lokal w obcym języku to już o jakość nie muszą dbac? Żałośni nuworysze. "byznesmeni" od siedmiu boleści co tylko lansować sie potrafią. A swoją droga, dlaczego brak wyników ankiety przeprowadzonej wśród konsumentów tych lokali? wydałoby się jak jest naprawde a konkursy tylko na pokaz i dla reklamy.
- 23 8
-
2013-09-23 18:16
"Tłusta kaczka" (2)
Czy to nie jest w Orłowie nieopodal Klifa?
- 25 1
-
2013-09-23 18:34
dokładnie tam
- 3 0
-
2013-09-23 18:18
tak
- 6 0
-
2013-09-23 18:31
"Prawie"
"Prawie" robi wielka różnicę;)
- 3 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.