- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
Tak smakują gwiazdki Michelin. Kolacja degustacyjna w Arco by Paco Perez
Sześciu szefów kuchni z czterech różnych restauracji, posiadających łącznie cztery gwiazdki przewodnika Michelin, przyrządziło kolację degustacyjną w restauracji Arco by Paco Perez, która znajduje się na 33. piętrze Olivia Star. Nad wszystkim czuwali gospodarze - posiadacz pięciu gwiazdek Michelin Paco Perez i Antonio Arcieri, zdobywca jednej gwiazdki. Ośmiodaniowa kolacja oczarowała kilkudziesięciu gości, którzy na koniec nagrodzili szefów kuchni owacją na stojąco.
W tych restauracjach znajdziesz menu degustacyjne
Kolacja Paco Family Dinner to wydarzenie kulinarne, jakiego w Trójmieście jeszcze nie było. Paco Perez, szef-patron restauracji Arco, zaprosił do Gdańska najlepszych szefów kuchni z czterech restauracji, których jest właścicielem lub patronem - Jason Galabo na co dzień prowadzi słynną barcelońską Enotecę (2 gwiazdki Michelin), Luis Alonso i Julen R. Perez odpowiadają za kulinarne oblicze restauracji Miramar na Costa Brava (2 gwiazdki), Carola Planas gotuje w amsterdamskiej Shiro Restaurant, Davide Bacchi w Perelada Resort w hiszpańskiej Gironie, a Julià Castello jest szefem kuchni restauracji Tast Cuina Catalana w Manchesterze.
Kolacja degustacyjna rozpoczęła się od podania rozgrzewającego kompotu z jabłek, a na przystawkę gościom zaproponowano tartaletkę z truflami i por z pikantnym sosem romesco - to tradycyjny sos kataloński na bazie pomidorów, czosnku, migdałów, orzechów laskowych, oliwy i suszonej papryki ñora. Przystawkę przygotował Antonio Arcieri, szef kuchni Arco by Paco Perez i Treinta y tres.
Następnie Carola Planas zaserwowała delikatne mięso kraba z ryżem oblea i azjatyckim sosem nouc cham, którego istotą jest połączenie i zrównoważenie smaków ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. Z potrawą świetnie komponowało się wino Reserva Brut Rose Torelló 2018 - różowe, wytrawne wino musujące od katalońskiego winiarza przynależącego do Corpinnat, stowarzyszenia najlepszych hiszpańskich winiarzy oferujących jakościową i ekologiczną alternatywę dla win musujących Cava.
Kolejną pozycją z menu był tatar z serioli. Seriola to drapieżna ryba żyjąca u wybrzeży Australii i Nowej Zelandii. Smak tatara był obłędny.
- Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć, jak smakują gwiazdki Michelin, powinien spróbować tego tatara. I wcale nie dlatego, że były w nim płatki jadalnego złota, a przede wszystkim z powodu tak dobranych składników, że jesteśmy w stanie wyczuć piąty smak, który Japończycy nazywają umami - mówił jeden z gości. - Umami łączy cechy czterech głównych smaków rozróżnianych przez człowieka, ale nie można powiedzieć o nim, że jest słodki, kwaśny, gorzki czy słony. Jest trudny do wyizolowania, ale w połączeniu z innymi smakami równoważy je i potęguje doznania. Smak potrawy staje się bardziej wyrazisty i mocniejszy - dodaje Jason Galabo, autor dania.
Do tatara z serioli sommelierzy zaproponowali Ekam Castell D'encus 2018 DO Costers del Segre - mineralne, wytrawne wino białe z odmian Riesling i Albarinho z winnicy położonej na wysokości ponad 1000 m n.p.m. w regionie Costers de Segre w Hiszpanii.
Czytaj także: Co oferują trójmiejskie restauracje typu fine dining?
Najbardziej oryginalnym daniem podczas kolacji była jednak strzykwa, zwana potocznie najbrzydszym i najdroższym ogórkiem na świecie. Ogórek to nazwa umowna, bo strzykwa tak naprawdę poza wyglądem nie ma nic wspólnego z tym popularnym warzywem. Strzykwy to stworzenia z gatunku szkarłupni, które żyją na dnie mórz i oceanów. Zbierane są głównie w wodach Oceanu Indyjskiego i Oceanu Spokojnego. Od wieków są przysmakiem kuchni chińskiej, a cenione są głównie ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości.
Strzykwy są też horrendalnie drogie, w zależności od gatunku kosztują od kilku do kilkunastu tysięcy złotych za kilogram. Najdroższe są strzykwy albinosy, których cena wynosi 60 tys. zł za 200 gramów. Strzykwę podaną z czarnym czosnkiem przygotował Julen R. Perez z dwugwiazdkowej restauracji Miramar, a winną propozycją do tego dania było białe, wytrawne wino Finca San Cibrao Bodega Carlos Moro 2018 DO Rueda - jest ono wytwarzane z odmiany winogron Verdejo, starzone przez 6 miesięcy.
Druga edycja Olivia Stars: Daria Zawiałow i kuchnia spod znaku gwiazdek Michelin
Goście mieli okazję skosztować również okonia morskiego oraz pulpetów fricando z pudrem z foie gras. Fricando to tradycyjne danie katalońskie przygotowane na bazie filetów wołowych i grzybów. Smak potrawy został podkreślony czerwonym winem L'Alegria Bruno Murciano 2018 DO Utiel Requena - wino lekkie, owocowe z odmiany Bobal z okolic Valencii.
Zwieńczeniem kolacji była polędwica wagyu z sosem bordelaise (tradycyjny, francuski sos na bazie czerwonego wina, z dodatkiem cebuli, natki pietruszki i ziół). Dopełnieniem posiłku było wino Finca La Garriga Castillo De Perelada 2015 DO Emporda - wino czerwone, pełne, taniczne z odmiany Samso. Pochodzi ono z winnicy, którą widać z okien Miramar, jednej z restauracji Paco Pereza. Na deser zaś podano gruszki z goździkiem i pianką z wina musującego oraz lody z czekoladą i pistacjami. Uzupełnieniem deseru było Old Harvest Ximenez-Spinola DO Jerez - Sherry od jednego z najstarszych producentów w Jerez de la Frontiera, która specjalizuje się w odmianie Pedro Ximenez.
Kolacja Paco Family Dinner była świetną okazją do poznania kulinarnego kunsztu najlepszych kucharzy świata, bo tacy właśnie pracują w restauracjach wyróżnionych w słynnym przewodniku Michelin. Jak zapowiadają organizatorzy, tego typu kolacje z udziałem autorytetów światowego fine diningu będą organizowane częściej. Koszt menu degustacyjnego wyniósł 660 zł za osobę. Za pairing alkoholi trzeba było zapłacić dodatkowe 330 zł.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (88) ponad 20 zablokowanych
-
2021-11-15 22:48
Naprawdę daliście się w to wkręcić?
Menu degustacyjne - czyli spróbować ale się nie najeść. I to za kosmiczne pieniądze...
Za produkty mrożone, bo ryba z wód Australii nie dotarła bez mrożenia.
Zdecydowanie wolę La Paradeta z Barcelony, choć to tylko bar, albo tawernę na Greckiej wyspie gdzie zjem jeszcze ruszające się owoce morza. Bez napinki a świeżo i smacznie.- 1 0
-
2021-11-15 13:57
To czy ktoś byl
Czy ktoś naprawdę był na tej kolacji i może pochwalić się doznaniami czy warto czy smacznie jak w porównaniu do innych knajp i menu degustacyjnym może bym zaczął zbierać na prezent fajny pomysł ale czy warto
- 0 1
-
2021-11-15 03:08
Mnie tam nie stać
Niech się inni cieszą.Od kiedy moja przeczytała ten artykuł mówi do mnie:ty strzykwo:(
- 3 0
-
2021-11-13 12:47
Byłem w restauracji obok gdzie jest menu do wyboru. Jedzenie było bardzo dobre a koszt na 2 osoby razem z deserem (1)
i czymś do picia to ok 300 pln.
- 3 3
-
2021-11-14 20:42
I to z kisielem 300żł !Taniocha ! Podaj dokładny adres a będę tam jadał codziennie
- 0 0
-
2021-11-13 08:10
(2)
Od jakiegoś czasu nie chodzę do restauracji ani do kawiarni i nie dlatego że mnie na to co jakiś czas nie stać . 16 zł za kubek zwykłej kawy to już przesada , wrażenie że ktoś się ze mnie śmieje że jestem frajerem spowodowało ze sobie na razie odpuściłem takie wyjścia
- 16 1
-
2021-11-13 12:52
Duża kawa z Żabki kosztuje 7,50 ! (1)
Jest bardzo dobra
- 3 3
-
2021-11-14 18:37
Żabkę mam koło domu więc jak chce sie napić kawy to piję w domu a nie przed sklepem na żylakach
- 0 0
-
2021-11-12 20:59
Ale gościu ma przebitkę (1)
100 gramów żarcia za 150zł...
- 21 1
-
2021-11-14 13:56
A ja robie z 7 zl/h
- 1 0
-
2021-11-13 09:00
A za (1)
Parking ?
- 1 0
-
2021-11-14 01:52
Parking5
Od 16:30 parkingi w Olivia Business Centre są darmowe
- 1 0
-
2021-11-13 09:56
Nie mam smaku (1)
A ja od 6 stycznia 2021 nie mam węchu i smaku (ponad 10 mcy) - wtedy zachorowałem na Covid-19
- 4 0
-
2021-11-13 23:48
Tego samego dnia mnie covid dopadł. Szok. Ale smaku i węchu nie miałem tylko przez tydzień. Pozdro.
- 2 0
-
2021-11-12 17:30
Już lece:) bo padam z głodu:) (10)
Ps...czy trzeba we własnym zakresie zabrać teleskop aby zobaczyć danie na tych ogromnych talerzach czy będą w cenie degustacji?:)
- 49 28
-
2021-11-12 20:41
(1)
To kolacja "degustacja".
Więc to nie jest kolacja na której masz się najeść. Przykro mi.- 5 6
-
2021-11-13 23:42
To se napisz degustacja, a nie kolacja, bo na kolację normalny człowiek idzie aby się najeść, a nie sobie popatrzeć.
- 1 2
-
2021-11-12 18:54
Teleskop (2)
służy do obserwacji ogromnych obiektów. Więc kulą w płot.
- 10 7
-
2021-11-12 20:24
Teleskop służy do obserwacji nie dużych obiektów a na duże odległosci:) (1)
Więc kula w płot:)
Teleskop (gr. tēle-skópos daleko widzący) narzędzie, które służy do obserwacji odległych obiektów poprzez zbieranie promieniowania elektromagnetycznego (np. światła widzialnego).- 10 0
-
2021-11-13 07:15
Ot i trochę sarkazmu i juz nie zrozumial
Czekam na definicje mistrzu
- 1 8
-
2021-11-12 17:47
(3)
Trzeba miec ludzkie BMI i nie miec sadlo 140kg z zerowym libido i teściem. Do tego trzeba robić coś więcej niz pic piwo-podobne tyskie, zubry wieczorami po "robocie". Wtedy, nie, nie trzeba brac teleskopu i mozna się najesc spokojnie. Ale ty to pewnie wyznawca pizzy XXXXL 90cm, wiec jakbys byl kiedys we Włoszech to tez bys "pluł" na nich :-)
- 14 25
-
2021-11-13 07:13
Twoje bmi pomyliło ci sie z IQ
Ale tak juz maja ci co żyją za nie swoje i są gwiazdami youtuba
- 7 1
-
2021-11-12 18:54
Glebia glupoty powala
Brak slow.
- 5 4
-
2021-11-12 17:49
Niestety rozczaruje:) Nie jem mięsa i pizzy :)
- 3 8
-
2021-11-13 05:52
Degustacje
Jeszcze nie byłem głodny po kolacji degustacyjnej, krowa która głośno muczy mało mleka daje. Jest to mit, po 10, 17 czy nawet 45 daniach (tyle jest w Miramar) nie ma opcji wyjścia głodnym. Kto jadł w Arco ten wie, że i się najesz i zachwycisz wszystkie zmysły.
- 4 4
-
2021-11-13 18:46
Za 660 zł to ja mam jedzenie na cały miesiąc
- 10 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.