• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Dziwny jest ten świat. (1)

    Jeszcze nikt dokładnie nic nie wie o projekcie. Ludziska ogólnie coś słyszeli. Nie znają tematu. A piszą same głupoty.

    • 7 2

    • Dokładnie,

      domyślam się że większość nigdy nie jadła nic w jego restauracji, ba w ogóle nie byli w restauracji na tym poziomie. Widzą tylko to co pokazują w tv w programach kulinarnych i na tej podstawie wydają opinię. Ja mogę szczerze przyznać, że nigdy w takiej restauracji nie jadłem bo mnie na tę chwilę na to nie stać. Ale chciałbym spróbować i przekonać się czy warto. Ludzie negują, a nie mają bladego pojęcia o temacie. Nikt nie napisał, byłem w jego restauracji w ... i było słabo. Poza tym, czy ktoś ich zmusza do chodzenia w takie miejsca? Ludzie dajcie na luz.
      P S. I tak jestem w lekkim szoku, że nie ma nic o PiS i PO pod tym artykułem :)
      Pozdrawiam

      • 4 2

  • Czy można już rezerwować stoliki ? Biorę dwa, przy oknie ! (1)

    • 6 0

    • Można. Jest wolny termin na 16 kwietnia 2020. Czy pasuje Panu godzina 18 czy raczej nieco później?

      • 4 0

  • (2)

    I tak do Maxx Pizzy na zaspie nic nie ma podjazdu :D

    • 18 4

    • ..

      I do kebaba na Wrzeszczu. Ciekawe kiedy pierwsza gwiazdka.

      • 3 1

    • Chyba MaxPicza rozjechana. Bo na pewno nie ma tam dobrej pizzy.

      • 4 0

  • Dziwny jest ten świat.

    Jeszcze nikt dokładnie nic nie wie o projekcie. Ludziska ogólnie coś słyszeli. Nie znają tematu. A piszą same głupoty.

    • 4 1

  • Długo nie pociągnie, zje go dzierżawa , mało kto da za potrawę 50 zł ( +-). Można stoper włączyć... (10)

    i odliczać czas zamknięcia :( ile to już lokali się pootwierało z pompą...pół roku do roku...i zamkniete. W jej miejsce nowa...a potem znowu coś innego.
    Taka prawda smutna

    • 21 25

    • wiesz misiu nie każdy robi w sądzie za 2000 miesięcznie ; są tacy którzy bez bólu położą kilka tysi za dobry obiad (2)

      • 6 13

      • I ile takich osób jest w Trójmieście?

        • 3 1

      • Na pewno tacy jak ty.

        • 10 0

    • W Gdańsku jest wiele drogich restauracji i znakomicie funkcjonują. (2)

      Niektóre potrawy kosztują tam znacznie więcej niż 50zł. Chętni są.

      • 8 4

      • (1)

        wiecej się pozamykało przez ostatnie 3-4 lata, niż otworzyło. Już widzę te tłumy jadące na N-te piętro aby dostac szczypte brokułów , kawałek drobiu w sosie ze złota za jedyne 69zeta

        • 9 6

        • Tłumów nie będzie

          To nie bar mleczny na Stągiewnej

          • 2 1

    • To nie bar dla korposzczurków

      • 5 0

    • człowieku

      On nie jest marnym dorobkiewiczem ,nie musi tak jak Ja i Ty,On chce i to stworzy stać Go na to ,to nie jest następny kebab albo pizza .

      • 2 1

    • Prawda ha ha

      • 0 0

    • Raczej da radę

      Zakładam, ze skoro będzie współtworzył to dzierżawa go ominie... Raczej bedzie udziałowcem woekszego przedsięwzięcia

      • 4 2

  • Paco kojarzy mi się z jakimś niemieckim pocieraczem. Serialnie.

    • 1 1

  • Będzie petarda! :) (1)

    • 44 7

    • Chyba w toalecie

      :D

      • 2 0

  • Czyli 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na 4 na lisciu salaty i polane jakims octem balsamicznym w cenie 80 zl jako starter do dania glownego za 150 zyli. Wychodzisz glodny, wk... i z lzejszym kontem. Pozdro hipstery.

    • 14 2

  • Miesiąc po otwarciu

    będą tam Kuchenne Rewolucje, bo ludzi mało przychodzi

    • 3 2

  • marszczy homara w sosie czostkowym?

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane