• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdką Michelin ugotuje lunch w restauracji Mercato w Gdańsku

14 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Andrea Camastra (Senses) i Paweł Stawicki (Mercato) przyrządzą w przyszłą niedzielę w restauracji hotelu Hilton lunch złożony z 11 dań. Andrea Camastra (Senses) i Paweł Stawicki (Mercato) przyrządzą w przyszłą niedzielę w restauracji hotelu Hilton lunch złożony z 11 dań.

Pierwszy raz w historii, szef kuchni restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, ugotuje lunch w Trójmieście. Pokaz odbędzie się w przyszły weekend w restauracji Mercato w hotelu Hilton.



Restauracja Mercato hotelu Hilton, uznana przez prestiżowy przewodnik Gault & Millau za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, będzie gościć szefa kuchni i współwłaściciela warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej elitarną gwiazdką Michelin. W niedzielne popołudnie, 22 maja, w restauracji Mercato w hotelu Hilton, odbędzie się kulinarne show, w którym główne role zagrają Andrea CamastraPaweł Stawicki, szef kuchni Mercato.

Wspólnie przygotują lunch złożony z 11 dań. Menu trzymane jest w tajemnicy, ale można domyślać się, że efekt wspólnej pracy będzie kulinarną sensacją. Nowoczesne techniki przygotowywania potraw, ale z poszanowaniem najlepszych tradycji kuchni polskiej, w pięknych wnętrzach restauracji Mercato ze spektakularnym widokiem na zabytkową część Gdańska sprawią, że lunch ten będzie wydarzeniem bogatym w doznania smakowe, estetyczne i poznawcze.

Andrea Camastra urodził się we Włoszech, we francusko-włoskiej rodzinie. Warszawska restauracja Senses, w której jest szefem kuchni, otrzymała gwiazdkę w najnowszej edycji Czerwonego Przewodnika Michelina "Main Cities of Europe 2016". Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia.

Dziś zakochany jest w Polsce i polskich produktach, ale doświadczenia kulinarne zbiera od ponad 20 lat w restauracjach całej Europy: Le Mirabelle (1* Michelin) w Luksemburgu, Fisherman Lounge (1*Michelin) w Newcastle, Le ChateauBriand w Paryżu (2**Michelin), hotelowej restauracji Victoria Lauberhorn 5+ w szwajcarskim Wengen, a także w warszawskiej Atelier Amaro (1*Michelin).

  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.

Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato, swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukierunkowało go doświadczenie, które zdobywał w restauracjach rekomendowanych przez Michelin, takich jak The Greenhouse (2*Michelin), MAAEMO (3*Michelin) i warszawskim Atelier Amaro (1*Michelin).

W Mercato tworzy nowoczesne, wyszukane dania kuchni autorskiej, w której kładzie nacisk na prostotę i sezonowe produkty od lokalnych dostawców.

Andrea Camastra oraz Paweł Stawicki już dzisiaj zapraszają na ekskluzywny lunch, który odbędzie się w niedzielę 22 maja 2016 o godzinie 13:30 w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (16) 1 zablokowana

  • (5)

    chyba jajecznice a cena chyby 5 dych bedzie za porcje ale taxi to byscie pojechali za dyche z Gdanska do Gdyni i jeszcze drogo by było , żenada , skoro sie czepia taksówkarzy to warto czepiać sie każdej usługi i działalnosci , waszej tez którą prowadzicie bąć gdzie pracujecie , u mnie wszystko po sto zł a ja musze mieć za darmo i ciągle mam focha ze inni zarabiają zapieprząjąc po 12 godz . pozdrawiam klientów tanich przewozników , w razie wypadku leczenie na własny koszt ale co tam za 15 zł pojechałem ,

    • 1 11

    • chyba wole bar mleczny i kotlet z jaj , ziemniaki i sos pieczarkowy : ) no i kompot

      • 10 2

    • bar Słoneczny Gdynia , nalesniki z twarogiem ze smietaną i cukrem , pycha i te zawsze miłe Panie , Pozdrawiam personel

      • 7 2

    • brawo (1)

      Panom ze zdjęć zycze duzo sukcesów i smacznego gotowania

      • 4 4

      • nie ma jak puszka rybna ze szprotkami w pomidorach z Lidla , mmmmmmm pycha , oczywscie w promocji , uwielbiam jak dobry technolog cos takiego zrobi nie wszystkie są dobre

        • 4 2

    • jesli na zdjeciu to jezyna to ja takie kubkami jadłem wielkie z krzaka zebrane , to dopiero miało smak a nie na talerzu nie wiadomo skąd to przyjechało i ile lezało i co z TY zrobili , ja mialem z krzaka za szopą , pychota

      • 4 1

  • nowela z cyklu ... (4)

    ..Wyżej sr*m niż d*pę mam ..

    • 8 5

    • az tak masz ? zacznij sie leczyć kmioce załosny co ty wiesz o noweli chyba to ze sie nie znam a sie wypowiem pachołku

      • 2 6

    • idz spac bo sie w przescieradło zesikasz chyba ze masz cerate to rano bedziesz miał swój wymarzony basen :)

      • 1 4

    • (1)

      idz spac i załóż pampersa bo rano obudzisz sie w basenie :)

      • 1 4

      • znaczy,że co?

        po tym lunchu należy założyć pampersa?

        • 3 1

  • czy redakcji nie stać na aparat fotograficzny?

    • 4 1

  • Czy będzie na dowóz też?

    • 6 2

  • Moze nie bedzie kombinacji alpejskich jak

    za poprzednika - z dostawcami Horeca

    • 1 2

  • dobrze byłoby, gdyby to przełozyło się na jakąś gwiazdke w Gdansku (1)

    albo Trójmiescie

    • 2 3

    • niestety....

      hahaha....Nie ma takiej możliwości ...

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane