- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 5 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
Szampan i ostrygi. Otwarcie Medusa Bar
8 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat)
W środku tygodnia, w połowie wakacji, oficjalnie otwarto Medusa Bar. Nowy lokal znajduje się w centrum Sopotu i kusi gości prawdziwym szampanem, wyrafinowaną kuchnią i niezobowiązującą atmosferą. Podczas oficjalnego otwarcia pojawiło się tu prawie 300 osób.
Obiekt Medusa Bar został otwarty kilka tygodni temu, jednak to właśnie w środowy wieczór odbyła się impreza inauguracyjna. Od godz. 19 gromadzili się goście, których powitano spritzami i szampanem. Spotkanie umilał występ kwartetu smyczkowego. Łącznie w spotkaniu wzięło udział prawie 300 osób, w tym artyści i biznesmeni z Pomorza.
Wydarzenia w Trójmieście w tym tygodniu
Flagowym trunkiem serwowanym w lokalu jest szampan Moët&Chandon. To jedno z niewielu miejsc, w którym szampana takiej klasy dostaniemy w dobrej, szampańskiej cenie (27 za kieliszek, 160 zł za butelkę). W karcie znajdziemy zarówno klasyczne, jak i autorskie koktajle a partnerem lokalu jest również Belvedere.
- Staramy się pokazać, że szampan to nie tylko trunek na najważniejsze okazję w życiu: urodziny, ślub czy sylwestra, ale również sprawdzi się w połączeniu z daniami z karty, np. z ostrygami. Przez naszą obecność tutaj chcemy pokazać, że szampan może być pity codziennie i jest to jak najbardziej ciekawe - mówi Karol Droździk, Brand Manager Moët&Chandon.
W trakcie spotkania serwowano przekąski, które miały przybliżyć gościom propozycje, które znajdują się w stałym menu lokalu. Znajdziemy w nim m.in. pieczonego homara, doradę z zielonym jabłkiem, stek z kalafiora, marynowaną ośmiornicę, dorsza ceviche z masłem cytrynowym, a także ostrygi w kilku wydaniach.
Oficjalne przemówienie odbyło się chwilę po godz. 21.
- Marka Moët jest długofalowym partnerem Medusa Sopot i cieszymy się, że zostaliśmy wybrani do zacnego grona lokali nowej generacji. Oznacza to, że miejsce to wpisuje się w globalny koncept, który wspomniana marka chce promować, a mianowicie: nie chce, żeby szampan był kojarzony tylko z czerwonym dywanem, ale również docierał do nowego grona odbiorców. Jest to miejsce, do którego zapraszamy codziennie, sprawdzi się też na randkę czy na spotkanie biznesowe - przekonuje Aga Smektała, założycielka marki Inzpirea i konsultantka Medusy Bar.
Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz
Wnętrze jest nowocześnie zaaranżowane. Zaprojektował je architekt Patryk Matyja z Loft - Pracownia Projektowa z Poznania. Dominuje drewno, szkło, miedziane elementy, a dodatek stanowią żywe kwiaty oraz ręcznie robione żyrandole z Francji. Widok na główny deptak Sopotu możemy obserwować ze znajdującego się na piętrze otwartego tarasu, który w środowy wieczór wypełniony był po brzegi.