• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świeży homar nad Bałtykiem? To możliwe

Michalina Domoń
17 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Mięso z homara jest delikatne i pożywne. Mięso z homara jest delikatne i pożywne.

Jest nazywany królem owoców morza. Delikatny i subtelny w smaku, ma spore grono miłośników. Co istotne, nie musimy już jechać do Włoch, żeby zjeść świeżego homara. Teraz możemy skosztować go również w naszym regionie.



Z owoców morza lubisz najbardziej:

Wraz z nadejściem sezonu letniego rośnie apetyt na ryby i owoce morza. Co prawda daleko nam do południowych rejonów Europy, gdzie potrawy te często trafiają na talerze prosto z połowów, ale i tak mamy się czym pochwalić. Choć w naszym klimacie ciężko o świeże ostrygi czy homara, restauratorzy znaleźli na to sposób - homaria - akwaria do przechowywania żywych homarów.

- Homarium to duży akrylowy zbiornik o wadze 200 kg, plus waga wody 1000 kg, razem 1200 kg. Homarium musi przede wszystkim spełnić normy życiowe homarów. Najważniejsza jest temperatura wewnątrz zbiornika, która wynosi 8 stopni Celsjusza. Do niego podłączona jest profesjonalna chłodziarka - tłumaczy Sylwia Pawłowska z restauracji Lobster, która otwiera homarium już 25 lipca.

Homarium to nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale również pewien rodzaj atrakcji dla klienta. Gość restauracji może obejrzeć skorupiaki i wybrać tego, którego życzyłby sobie zobaczyć na swoim talerzu.

Jednym z miejsc, w którym znajduje się homarium, jest Nord Capital, która pod marką "Family Fish" zajmuje się przetwórstwem ryb i owoców morza. Jej właścicielami są Dorota i Marek Domnik.

- W sezonie letnim postanowiliśmy otworzyć przy naszej firmie elegancki sea food bar, taki, jakie często odwiedzamy w czasie podróży zagranicznych - mówi Marek Domnik.

Świeże, morskie ryby i owoce morza są tu wyeksponowane w chłodziarkach w lodzie. Klient może wybrać sobie tę, która najbardziej mu odpowiada. Danie przyrządzane jest na jego oczach. Specjalnością miejsca są właśnie homary, ale również ostrygi i mule. Poza tym możemy zamówić tu różnego rodzaju dania z ryb morskich.

- W większości restauracji, jeśli oferowane są homary, ostrygi i mule, muszą one zostać dość szybko sprzedane, bo mają przecież ograniczoną świeżość. To powód, dla którego zakupiliśmy homaria do przechowywania żywych homarów - tłumaczy Marek Domnik.

  • Homarium ekspozycyjne w sea food bar Family Fish.
  • W barze Family Fish serwowane są tylko świeże ryby i owoce morza.
  • W barze Family Fish serwowane są tylko świeże ryby i owoce morza.
  • Przykładowe danie z krewetek.
  • Wnętrze baru Family Fish.
  • Przestrzeń baru Family Fish.


Homaria zostały zakupione we Włoszech. Homary, serwowane pod marką Family Fish, są kupowane w Kanadzie. - Samolotem sprowadzamy je do Warszawy. Trafiają żywe do naszego homarium - tłumaczy właściciel. Homary są serwowane gotowane lub grillowane. Ze skorup, które zostają, jest robiona zupa z homara - tłumaczy właściciel.

Przepis na homara? Gotuje się go w całości we wrzącej wodzie około trzynastu minut. - Potem grillujemy go i serwujemy z masłem czosnkowym i bagietką. Przed podaniem homar jest przepoławiany. Mięso znajduje się w ogonie lub szczypcach. Podajemy specjalne sztućce. Mięso wyciągamy i maczamy w maśle czosnkowym - tłumaczy Marek Domnik. Cena całego homara to 180 zł. Homar waży około 1 kg, więc porcją najedzą się 2-3 osoby.

Zobacz również: W tych restauracjach serwują ryby i owoce morza

Sea food bar pod marką Family Fish znajduje się za Trójmiastem, w Rekowie Górnym zobacz na mapie Gdyni (w powiecie Puckim).

Podobny pomysł ma restauracja Lobster. - Pomysł na otwarcie homarium narodził się od nazwy restauracji Lobster - chcieliśmy być wiarygodni w oczach klienta - mówi Sylwia Pawłowska.

W restauracji będą serwowane świeże homary i ostrygi. Karta jest jeszcze tajemnicą - Wprowadzamy ją z dniem 25 lipca, czyli z chwilą oficjalnego otwarcia homarium - mówi Sylwia Pawłowska. Tu za homara również zapłacimy 180 zł. Oferowany będzie homar thermidor - klasyka, także homar zapiekany w sosie własnym - lobster bisque. Jak dodaje właścicielka restauracji, homar smakuje najlepiej z lampką białego, schłodzonego wina.

Dlaczego warto jeść homary? - Mają subtelny i niepowtarzalny smak. Nie bez powodu homar nazwany został królem owoców morza. Delikatny smak białego mięsa powoduje, że wracamy do zapachu wakacji nad morzem - mówi Sylwia Pawłowska. Poza tym, homary są bogatym źródłem białka i witamin, między innymi: kwasu foliowego, witaminy A, E, PP, witamin z grupy B. Mają przy tym niewiele kalorii.

Miejsca

  • Lobster Gdańsk, al. Grunwaldzka 472

Wydarzenia

Opinie (116) 9 zablokowanych

  • polak (8)

    kotlet,kartofle surówka
    TYLE W TEMACIE.

    • 6 6

    • (3)

      I co w tym q...a złego?
      Przynajmniej szczerze.
      Jeśli porządnej jakości to czemu nie?
      Wolę to niż oszukane sushi, czy inny gejowski szajs.

      • 7 1

      • uuuu a kartofle są takie hetero (2)

        i do tego owłosione śmierdzące pachy, łysy łeb i białe skarpety do sandałów - to takie hetero i polskie

        • 5 5

        • Lepiej wąskie spodenki rureczki, ocisła bluzeczka, twarz zniewiściała (1)

          i nie wiadomo czy to facet czy kobieta.
          To takie światowe,cool i trendy.

          • 10 3

          • racja,

            wchodzisz do sklepu z ciuchami i nie masz pojęcia na jakim dziale jesteś.

            • 5 0

    • i robota za 1500 brutto, na budowie najlepiej, pilot od telewizora i łyżka w szklance z herbatą (3)

      ten zwierzęcy magnetyzm Polaka - surówka kartofle i s****.a

      • 1 4

      • Ty zapewne do roboty masz na śniadanie kanapki z homarem. (2)

        A herbatę czym mieszasz ?

        • 5 1

        • a po co mieszać herbatę?

          zauważ, że nie każdy ją słodzi

          • 2 1

        • cynamonkiem

          • 0 1

  • świeży komar? w to bardziej uwierzę :))

    • 3 0

  • Znaleźli sposób???

    Jakieś 100 lat po wszystkich innych;) co to wogóle za news? Na zachodzie każda knajpa z owocami morza ma takie "homarium ekspozycyjne" Beka na maxa

    • 3 0

  • A kiedy smażone psy w sosie słodko -kwaśnym ?

    Jadłem w Chinach, mniamniuśne są.

    • 3 2

  • Fajny jest homar i smaczny ale z ceną przesadzają (3)

    Mrożony można kupić po 30 zł, Kaufland, Lidl, Alma (tam drożej), wrzucamy do wrzątku, wyjmujemy mięsko, grillujemy i polewamy masełkiem, nic więcej nie trzeba.

    • 2 1

    • mrozony? (2)

      chyba nie rozumiesz koles idei jedzenia homara ... Cos zaszlyszal, ze dobre, ale szkoda mu pieniedzy na porzadne, to przyoszczedzi i w biedzie kupi i szczesliwy, ze zjadl jak milioner .. typowy cebulak

      • 1 3

      • Znalazł się milioner jedzący homary po 180 zł. A w domu śledź, kartofelki z wody, kapusta i schabowy.

        • 2 0

      • A jaka jest idea jedzenia homara? Zarcie jak zarcie.

        • 2 0

  • żywe Homary to już w Gdańsku były 2006 roku w Piwnicy rajców

    • 1 0

  • Barbarzyństwo.

    Homary ze związanymi szczypcami wegetują tygodniami w brudnych akwariach, aby w końcu zostać ugotowanym żywcem za grube pieniądze. To niehumanitarne i jakkolwiek nieczułe są te stworzenia nie zasługują na takie traktowanie. Zaraz doczekamy się knajp z żywymi psami dla amatorów psizny. Ludzi do akwarium, powiązać i potem ugotować żywcem. Puknijcie się w głowy zanim wybulicie ponad 100pln na kawał skorupy. Dokąd zmierza ten durny świat? :(

    • 6 2

  • (1)

    21 wiek , przynajmniej tak twierdzą katolicy technologia na bardzo wysokim poziomie , a oni żrą flaki i mordują jak dzikusy .Ciekawe jest też to ze im bardziej kraj religijny tym bardziej opycha się mięchem napędzając się przy tym religijnymi obrządkami .Czyżby człowiek przyszłości wedle ewolucji byl człowiekiem nie jedzącym mięsa , czlowiekm zaawansowanyn technologicznie , wolnym od ziemskich religii, czymś pomiędzy człowiekiem a maszyną a w ostatecznym rozwoju już tylko maszyną , jedno jest pewne ewolucja robi swoje i eliminuje mięsożernych.

    • 1 4

    • Ciebie

      już dawno wyeliminowała z kręgu myślących.

      • 0 0

  • Homar

    Człowiek to taka świnia co wszystko musi zeżreć..

    • 0 0

  • i jak sprzedaja sie homary ?

    mysle ze 1 szt moze na miesiac :) i jak tu bar utrzymac :)

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane