- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (122 opinie)
Święto francuskiej kuchni w Trójmieście
Pierwszego dnia wiosny, w poniedziałek 21 marca, 1500 restauracji na całym świecie zaprosi swoich gości na kolację przygotowaną zgodnie z francuską tradycją kulinarną. Wszystko to w ramach drugiej edycji wydarzenia organizowanego pod nazwą "Goût de France / Good France" ("Smak Francji"). W Polsce w projekcie udział weźmie 93 restauracji z 36 miast i miejscowości, w tym 12 z Trójmiasta.
Inicjatywę powołało do życia francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych na świecie. W swoim ideowym założeniu "Smak Francji" kontynuuje tradycję "Kolacji Epikura" z 1912 r. - zorganizowanej w celu zaserwowania jednego, ściśle określonego menu jak największej liczbie osób, także poza Francją. W ten sposób budowana jest wspólnota biesiadujących. "Goût de France" zgromadzi ich w tym roku wokół szefów kuchni 1500 restauracji w 150 krajach, na 5 kontynentach. W Polsce lokali zaangażowanych w projekt jest aż 93. To dużo. W tyle pozostawiliśmy takie mocarstwa kulinarne, jak: Włochy, Japonia, Brazylia czy Meksyk. W samym Trójmieście na francuską degustację zaprosi nas 12 restauracji (ceny podane są za osobę):
Gdańsk:
A la française / szef kuchni: Dominique Chesnais / Menu (cena: 105 zł)
Bellevue / szef kuchni: Łukasz Piasecki / Menu (cena: 75 zł)
Restauracja Filharmonia / szef kuchni: Mikołaj Gilecki / Menu (cena: 163 zł)
1611 Restaurant / szef kuchni: Łukasz Cegłowski / Menu (cena: 150 zł)
Kowall Restaurant & Wine Bar / szef kuchni: Marek Rogalski / Menu (cena: 99 lub 150 zł)
Gdynia:
Krew i Woda / szef kuchni: Mariusz Pieterwas / Menu (cena: 200 lub 350 zł)
Przystanek Orłowo / szef kuchni: Kamil Sadowski / Menu (cena: 100 lub 190 zł)
Sztuczka / szef kuchni: Rafał Wałęsa / Menu (cena: 130 lub 230 zł)
Sopot
Bulaj / szef kuchni: Artur Moroz / Menu (cena: 120 zł)
Cyrano et Roxane / szef kuchni: Yannick Chauvet, Marc Petit / Menu (cena: 195 zł)
Morska / szef kuchni: Adam Głowiński / Menu (cena: 160 lub 250 zł)
Petit Paris / szef kuchni: Philippe Abraham / Menu (cena: 145 zł)
- Szefowie kuchni, którzy zgłosili swój udział w tegorocznej edycji "Goût de France/Good France", w większości nie są Francuzami, a dania sporządzać będą z produktów lokalnych. Będzie to więc niejako dialog jakże różnorodnej kultury kulinarnej, której wspólnym językiem będzie język kuchni francuskiej - mówi Alain Ducasse.
Serwowane tego wieczora "menu à la française" obejmować będzie: aperitif i przekąski, przystawki, danie główne, deskę serów, deser oraz francuskie wina i szampany. Zgodnie z zasadami określonymi przez organizatorów każde menu ma być świadectwem kuchni, w której stosuje się mniej tłuszczu, cukru i soli, w dbałości o zdrowe żywienie i o środowisko naturalne, ze szczególnym uwzględnieniem roli warzyw.
Restauracje same ustalają cenę posiłków, zobowiązane są jednak to tego, aby 5 proc. przychodu z wydarzenia przekazać miejscowej organizacji pozarządowej działającej na rzecz ochrony zdrowia lub środowiska.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (57) 6 zablokowanych
-
2016-03-16 14:35
(4)
Ślimaki z Lydla, książka Pascala i zdjęcie Wellmanowej i ręka sama sięga po wino...tydzień frąąącusky
- 22 4
-
2016-03-16 14:37
(3)
ja z Grazynom mielismy po nich rozwolnienie. Grazyna tak sie rozprula ze kibel zapchala
- 4 7
-
2016-03-17 10:41
boście paluchów nie umyli po wyjściu z toalety karmazynowe gałgany
- 2 0
-
2016-03-16 19:05
(1)
Przy rozwolnienie raczej cieżko zapchać kibel !
- 3 0
-
2016-03-17 07:04
widacz nie miales nigdy powaznego rozwolnienie
- 0 1
-
2016-03-16 13:18
(3)
Francuska książka kucharska zaczyna się od assalamu aleykum
- 12 15
-
2016-03-16 13:40
szwedzka prędzej (1)
w Szwecji jest najwyższa liczba ludności arabskiej przypadająca na tzw.rdzennych białych Szwedów
trzy razy więcej na 100 niż we Francji- 6 1
-
2016-03-17 10:40
no i co z tego?
- 1 1
-
2016-03-16 13:54
przy tym tempie migracji to się szybko zmienia
- 2 0
-
2016-03-16 15:24
(3)
W swoim ideowym założeniu "Smak Francji" kontynuuje tradycję "Kolacji Epikura" z 1912 r. - zorganizowanej w celu zaserwowania jednego, ściśle określonego menu jak największej liczbie osób, także poza Francją.
jak menu takie same i w ramach tej samej akcji promocyjnej to skąd taka rozpiętość cen d 75 do 350?- 7 3
-
2016-03-16 16:55
A gdzie jest napisane, ze wszystkie beda mialy to samo menu? (1)
- 0 0
-
2016-03-16 17:54
No przecież tak napisali wyżej zacytowałem
"zorganizowanej w celu zaserwowania jednego, ściśle określonego menu jak największej liczbie osób, także poza Francją".- 2 0
-
2016-03-16 16:19
z faktu, że w RP mamy gospodarkę wolnorynkową
za komuny rząd kontrolował ceny- po swojemu oczywiście, to była "wolna amerykanka",
- 2 0
-
2016-03-16 14:32
mini royal do kawki
za 6 zeta i też Francja elegancja :)
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.