• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święto Konwalii, czyli Dior, radość i ślimaki

Aleksandra Sobocińska
1 maja 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Suknia wyszywana konwaliami podczas oficjalnej prezentacji. Suknia wyszywana konwaliami podczas oficjalnej prezentacji.

Pierwszy maja to nie tylko Święto Pracy, większości z nas kojarzące się z goździkami, ale również Święto Konwalii. Tego dnia we Francji konwalie wręcza się osobom, które się lubi i ceni. Tę tradycję mogliśmy poznać w restauracji Verres en Vers, w której zorganizowano pierwsze Święto Konwalii.



W Średniowieczu konwalia symbolizowała wiedzę i sztukę medyczną, była również zwana "drabiną do nieba" z racji charakterystycznego ułożenia kwiatów. W Europie uważano ją za kwiat młodości, szczęścia i pomyślności.

- Zaczęło się to w 1561, kiedy Karol IX został obdarowany konwalią przed jedną z podróży, z życzeniami szczęścia. Tak mu się to spodobało, że w późniejszym czasie kazał, aby pierwszego maja obdarowywać konwaliami wszystkie damy dworu - opowiedział Dawid Kaczmarek, kierownik restauracji Verres en Vers.

Pan Dawid był pomysłodawcą stworzenia cyklicznego wydarzenia, jakim jest Święto Konwalii. W czwartek o godzinie 12 przed restauracją ustawiono specjalne stoły, przy których szef kuchni, Krzysztof Kowalczyk wraz z kucharzami przygotowywał na bieżąco przekąski z restauracyjnej karty, m.in. ślimaki, sery i desery, takie jak wykwintny mus czekoladowy.

- Postanowiliśmy przełamać polską tradycję Święta Pracy i wprowadzić do niego trochę romantyzmu. Wydarzenie będzie odbywać się w restauracji co roku - powiedziała Agnieszka Szmit, F&D manager Hotelu Radisson.

Równolegle z serwowaniem dań, Anna Powszuk, florystka, wyszywała suknię swojego projektu (inspirowaną twórczością Diora) gałązkami konwalii, których było w sumie ok. dwóch tysięcy. Wszystko to odbywało się przy akompaniamencie francuskich piosenek, granych przez trzyosobowy zespół trójmiejskich muzyków.

- Suknia jest nawiązaniem do największej francuskiej ikony mody, Christiana Diora, który wyjątkowo upodobał sobie kwiat konwalii. Dior dorastał w środowisku burżuazji francuskiej w Normandii, a jego matka w przydomowym ogrodzie uprawiała wiele kwiatów i tam narodziło się jego zamiłowanie do nich. Konwalia była jego ulubionym kwiatem. Christian w swoich projektach próbował stworzyć sylwetkę "kobiety-kwiata", o pełnych popiersiach i wąskich taliach - opowiedział pan Dawid.

W restauracji można było spróbować również alzackiego wina.

- Dziś wyjątkowo serwujemy wino alzackie na kieliszki, bowiem na co dzień zamówić można u nas tylko całą butelkę. Tym akcentem też nawiązujemy do Diora, który powiedział niegdyś, że kieliszek wina alzackiego jest jak lekka suknia, jak kwiat wiosenny, jak promyk słońca, który rozjaśnia życie - zdradził Dawid Kaczmarek.

Po południu zerwał się nieprzyjemny, zimny, wiatr i świętowanie przeniesiono do wnętrza restauracji.

- Gdy nad ulicą Długą zaczęły latać puste muszle ślimaków, zrozumieliśmy, że nadeszła pora na przeniesienie się pod dach - zażartował Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni.

Tam kontynuowano wspólne świętowanie. Suknia wyszywana konwaliami była gotowa około 19:00. Modelka w asyście kierownika restauracji wyszła na ulicę i tam, niczym na wybiegu, zaprezentowała się szerszej publiczności.

Silny wiatr i dość niska temperatura nie pokrzyżowały planów organizatorów - wydarzenie spotkało się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Trójmiasta oraz turystów. Przez restaurację przewinęło się wielu gości, zaintrygowanych nie tylko francuską kartą dań i muzyką na żywo, ale również samą ideą Święta Konwalii. Kolejna edycja już za rok.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: FRANCUSKA KUCHNIA W TRÓJMIEŚCIE

Miejsca

Zobacz także

Opinie (11) 4 zablokowane

  • (1)

    konwalie, moje ulubione. Szkoda, ze tak krotko kwitna.

    • 8 1

    • Bzy

      a moje to bzy, pięknie pachną ale niestety też krótko :)

      • 2 1

  • A uwielbiam i konwalie i bzy a także jaśmin wszystkie pachną przecudnie ! :)))

    • 6 2

  • Salonik Kwiatowy u Anny zawsze na wysokim poziomie!

    Pani Ania zawsze wszystkie kompozycje, jak i bukiety robi na bardzo wysokim poziomie. Suknia wyszła przeslicznie. Gratuluję! Najlepszy florysta jakiego poznałam!

    • 11 8

  • wysoki poziom?

    straszna wieś, ta suknia, te czarne dodatki, bez gustu !!

    • 9 12

  • Ktoś wie jak ślimaki i żaby trafiły na francuskie stoły ? (1)

    Otóż, nędza we Francji pod koniec XVIII wieku była tak duża, że lud by nie zdechnąć z głodu, urozmaicał swoją dietę, mięczakami i płazami. Gdy juz poziom rozpieszczenia tymi frykasami sięgnął zenitu, pozstanowiono ściąć swojego dobroczyńcę, Ludwika XVI, króla Francji.

    • 9 2

    • jak to w dziejach świata bywa

      • 0 0

  • "Suknia wyszywana konwaliami podczas oficjalnej prezentacji" - serio podczas prezentacji ją wyszywano, a nie przed?

    Muszę przyznać, że to trochę dziwne...

    • 7 5

  • a święto niezapominajki

    a co z polskim świętem niezapominajki, też będziecie obchodzić? Czy tylko to co zagramaniczne jest super??

    • 4 3

  • Śliczna para młoda, uśmiechnięci, tchnie od nich radość :-) (1)

    własnie te ozdoby czarne są oryginalne, inne od typowych,
    dobrze to się komponuje

    Tak trzymać !

    • 5 4

    • Minusują zgorzkniali

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane