• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święta w restauracji: luksus dla każdego?

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
21 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu. W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu.

Coraz więcej restauracji proponuje spędzenie świątecznego czasu w lokalu zamiast w domu. Chętnych nie brakuje, także w Trójmieście.



Zbliżające się wydarzenia w Trójmieście


Co myślisz o spędzeniu Świąt w restauracji?

Kolacja wigilijna, świąteczny obiad w pierwszy dzień Świąt albo pobyt z rodziną w hotelu przez całe Święta - to rozwiązania, które wybiera coraz więcej osób. Przygotowanie potraw zajmuje sporo czasu, a nie wszyscy mogą pozwolić sobie na urlop przed świętami. Wiąże się to również ze zmęczeniem, zwłaszcza jeśli przygotowaniem zajmuje się jedna osoba.

Przeczytaj także: Ile kosztuje rodzinna Wigilia?

Poszukiwanie prezentów, zakupy, dekorowanie domu i jeszcze godziny spędzone w kuchni: to model świąt, który wielu osobom przestaje odpowiadać, dlatego coraz więcej świątecznych obowiązków wolimy powierzyć innym osobom, byśmy sami mogli skupić się na wypoczynku.

- Z roku na rok dostrzegamy trend, aby spędzać święta w hotelu, a kiedy to nie jest możliwe, to chociażby część z nich przenieść do restauracji. Najlepszym tego przykładem jest trójmiejska rodzina, która wynajęła naszą salę balową właśnie w Wigilię, aby spędzić ją wspólnie w pięknym otoczeniu i przy tradycyjnych potrawach a jednocześnie uniknąć żmudnych przygotowań, które z reguły koncentrują się na jednej osobie lub/i jednym domu. A tak wszyscy czują się pełnoprawnymi gośćmi i mogą po prostu cieszyć się swoim towarzystwem. Inne rozwiązanie to obiad świąteczny w pierwszy lub drugi dzień Świąt - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
- W tym roku kolacja wigilijna w Hotelu Haffner będzie naprawdę wyjątkowa. "Gwiazdka z Gwiazdami" to szereg atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koncert kolęd, czytanie bajek przez medialne nazwiska czy "Kevin sam w domu" w wigilijny wieczór, to tylko nieliczne atrakcje, jakie przygotowaliśmy w tym roku. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie. Goście będą mogli skosztować m.in. tradycyjnej zupy grzybowej, filetu z karpia z migdałami z tradycyjną kapustą i piernikowym pure ziemniaczanym, kaczki faszerowanej bakaliami, karpia pod cytrynową galaretką, podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, filetu z sandacza w sosie polskim, makowca staropolskiego czy piernika świątecznego. Odwiedzi nas również Święty Mikołaj. Dzięki tak bogatej oprawie świątecznej z roku na rok widzimy wzrostową tendencję a goście mogą odpocząć od codziennych obowiązków takich jak sprzątanie czy gotowanie - mówi Paulina Marwińska, Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.
Przeczytaj także: Piękne dekoracje: przygotuj dom na święta

Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań. Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań.

Święta w trójmiejskich restauracjach



W Trójmieście nie brakuje restauracji, w których możemy spędzić część Świąt. Wiele z nich funkcjonuje ze względu na gości, którzy zatrzymali się w hotelach znajdujących się przy restauracji i spędzają tam całą świąteczną przerwę. Wszystkie opisywane restauracje są natomiast otwarte na gości z zewnątrz, którzy zechcą w tym czasie wybrać się do restauracji.

Tomasz Koprowski opracował wigilijne menu w restauracji Art DecoHotelu Sofitel Grand Sopot. Znajduje się w nim m.in. pierś z kaczki marynowanej w pierniku i soli z Wieliczki, filet z sandacza smażony na palonym maśle i barszcz grzybowy z łazankami, a na deser jabłko duszone w winie i suszonych owocach z musem czekoladowym, makiem i lodami waniliowymi. Koszt kolacji za osobę wynosi 179 zł.

Na uroczystą kolację wigilijną wybrać się możemy do restauracji Biały Królik. To propozycja, aby spędzić ten wieczór w gronie najbliższych, przy wspólnych stołach zastawionych półmiskami ze świątecznymi specjałami, których zgodnie z tradycją będzie aż dwanaście. Szef kuchni, Marcin Popielarz, przygotuje m.in. dorsza z kurkami, raki w majonezie i zupę z suszonych grzybów. Cena za osobę wynosi 185 zł.

Restauracja Mercato, z Pawłem Stawickim na czele, zaprasza na wykwintną wigilię. W trakcie wieczoru podane będą autorskie dania szefa kuchni, m.in. marynowany śledź z cebulą i jabłkiem, barszcz z grzybami, pstrąg w połączeniu z porem i rakami oraz piernik z białą czekoladą i lodami o smaku owoców leśnych. Cena zestawu wynosi 135 zł. W restauracji serwowany będzie również obiad bożonarodzeniowy, w którym znajdą się dania w ciekawej odsłonie. Cena wynosi 145 zł za osobę.

Przeczytaj także: Sylwester w najlepszym wydaniu. Propozycje deluxe

Codziennie, od 22 do 26 grudniaHotelu Sopot, serwowane będą obiadokolacje. Każdego dnia tematem przewodnim będzie jeden z pięciu regionów Polski. W sobotę, 22 grudnia, pojawi się menu wielkopolskie, następnie menu śląskie, wigilia odbędzie się z tradycyjnymi kaszubskimi smakami, a później goście będą mogli spróbować jeszcze góralskich i mazurskich potraw. Cena za obiadokolację wigilijną wynosi 190 zł za osobę, a w pozostałe dni 130 zł.

Bufetowe menu wigilijne czekać będzie również w restauracji Verres en Vers, znajdującej się w Hotelu Radisson Blu w Gdańsku. W przygotowanych daniach połączono lokalną kuchnię opartą na przepisach znanych od pokoleń z nutą nowoczesności. Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.

Restauracja Pasjami zaprasza na świąteczny brunch w pierwszy i drugi dzień Świąt. Możemy spędzić Święta Bożego Narodzenia w kameralnych wnętrzach Hotelu Rezydent. W tutejszej restauracji serwowane będą dania w formie otwartego bufetu, zaś czas umili muzyka na żywo. Koszt uczestnictwa w brunchu wynosi 120 zł za osobę.

Na kolację wigilijną zaprasza hotel Mercure Gdańsk Posejdon. Serwowane menu lub dania w formie bufetu kosztują 120 zł za osobę.

W większości restauracji wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.


  • Restauracje starają się, aby stworzyć świąteczny klimat nie tylko za pomocą smacznych dań

Miejsca

Zobacz także

Opinie (112) 7 zablokowanych

  • (4)

    Zabawa dla bogatych. Ja niestety nie zasiadam w spolce skarbu panstwa

    • 28 12

    • "Cena wynosi 145 zł za osobę" (3)

      Serio? To jest bogactwo? :D

      • 4 3

      • (2)

        Niektórzy są tak biedni że mają tylko pieniądze.

        • 5 5

        • (1)

          A niektórzy są tak niezaradni, że 145 zł to dla nich majątek xd

          • 0 0

          • I bardzo dobrze bo trzeba się szanować. :)

            • 0 0

  • Luksus? Dla was to jest luksus kolacja za kilka stów zamiast gotowania w domu? Haha luksus to jest jak kogoś stać wykupić dla rodziny rejs świąteczny wycieczkowcem po karaibach.

    • 4 5

  • I dobrze że młodzi ludzie chcą zmienić tą chorą tradycję! Komu potrzebne stanie godzinami przy garach, bo tradycja karze aby stoły sie uginały od jedzenia... potem większoć tego jedzenia ląduje na śmietniku bo ile można zjeśc????

    • 7 10

  • Nie przepadam za kucharzeniem tydzień przed świętami ale wspólne przygotowania do świąt to coś więcej niż zwykle sprzątanie czy gotowanie.
    Nie uważam że spędzanie Wigilii w restauracji to luksus. Dziękuję postoję

    • 12 2

  • „Barszcz grzybowy”.... poważnie?!? 2 w 1?!?

    Przegięcie

    • 9 1

  • Pozostaje pytanie co na to pracownicy tych obiektów?

    Nornalnie restauracja bylaby zamknięta więc pracownicy mogą spędzić święta z rodzinami.
    A co teraz? Czy oni się na to godzą czy nie mają wyjścia?

    • 13 1

  • Moda od zachodnich sąsiadów (6)

    Pytanie co z tradycją spędzania świąt, nie będzie już tradycyjnego "zostaw, to na święta", a po wigilii też przysmaki zniknął i pierwszego dnia świąt nic nie będzie... Moim zdaniem dalekie to od naszej tradycji i jest nieekonomiczne jednocześnie. Poza tym obsługa też chciałaby mieć święta, to też są ludzie!

    • 17 29

    • Ktoś każe im pracować w tym zawodzie? (4)

      • 8 3

      • (2)

        Tego nie wiesz.

        • 3 3

        • (1)

          A kto im kazał? Mafia restauracyjna?

          • 2 1

          • Zapytaj się.

            • 1 0

      • Podobno przychodzą do nich nocą i grożą bronią. Nie mają wyjścia xd

        • 7 2

    • U nas praktykuje się kult klienta i chęć spędzenia świąt z rodziną jest krytykowana przez wielkich klientów. Nie wiedzieć czemu porównują ich pracę do służb ("wy chcecie mieć wolne, a czemu Policjant musi pracować"?)

      • 5 8

  • Polecam (6)

    Jest dużo bardziej komfortowo. Nie ma biegania po sklepach, stania przy garach i nerwów.

    • 60 33

    • Xd

      No i coo?

      • 4 0

    • (4)

      Smutne to, mało kto myśli o tym, że kto inny za to stoi przy garach i ma nerwy zamaist spędzić czas z rodziną. Wszyscy myślą tylko o własnej d****.

      • 28 18

      • (3)

        Ten "kto inny" ma za to płacone niemałe pieniądze, to raz. Dwa - nikt go tej pracy nie zmusza.

        • 19 12

        • (1)

          Jak ma płacone, to nie wiesz.

          • 13 8

          • Nie, na pewno siedzi tam w ramach wolontariatu.

            • 10 3

        • Uuuuu

          Prezesowa lub jej smoczyca na portalu odpisuje.

          • 2 7

  • (4)

    Hipsteryzacja społeczeństwa... Zamiast z rodziną, to ze znajomymi i to na mieście. :(

    • 29 26

    • (1)

      a na miescie nie mozna sie spotkac z rodzina i znajomymi ?

      • 9 1

      • Nie wolno! To hipsterskie!

        • 6 1

    • Zdrowiej (1)

      • 7 6

      • Głupiej.

        • 4 4

  • Dajcie odpocząć obsłudze. (15)

    Zjedzcie w domu

    • 56 25

    • (14)

      Nikt ich tam w łańcuchach nie trzyma.

      • 19 15

      • (13)

        Szanuj czyjąś pracę, hipsterze.

        • 11 13

        • (1)

          Wyobraź sobie że wiele lat pracowałam w szpitalu,na dyżurach,również świątecznych i wiele osób, w tym lekarze lubili pracę w święta bo pacjenci na przepustkach,piguły żarcie przyniosą,wyżera jest no i lepiej płatne

          • 3 1

          • Nie każdy pracuje w służbach.

            • 1 0

        • (10)

          Szanuję. Nie szanuję ludzi, którzy chcą komuś pracy zakazywać.

          • 18 9

          • (9)

            Nie ma zakazu.

            • 4 10

            • No i dobrze (8)

              ale są głosy "dajcie odpocząć obsłudze" jakby ktoś ich do tego zmuszał.

              • 11 7

              • (7)

                Klient zawsze zmusza, bo się przecież należy.

                • 8 6

              • (6)

                Zmusza, jasne. Przystawia broń do skroni i wydaje polecenia.

                • 9 6

              • (5)

                Nie macie pojęcia, nikt ich nie zmusza... w jakim świecie żyjecie. Są klienci, restauracja się otwiera i nikt nie dyskutuje czy chcesz przyjść czy nie. Grafik rozpisany, a jak nie przyjdziesz to nie masz już roboty. Że niby jeszcze odpowiednio wyższa pensja??? Śmiechu warte.

                • 15 12

              • Niemożlwe, w usługach gastronomicznych trzeba pracować gdy inni mają wolne. (3)

                Może niech restauracje pracują tylko w dni powszednie od 7 do 15.

                • 10 5

              • (2)

                Dla mnie to akurat może być wszystko pozamykane.

                • 5 4

              • (1)

                Dla mnie możesz nie istnieć. To nic nie zmienia

                • 3 3

              • Dla takich jak ty mogłoby nic nie istnieć.

                • 2 0

              • Potrafisz coś więcej niż biadolić? Nikt ich nie zmusza, podpisują umowę, pracują, dostają pensję. A jak ktoś nie ma jaj, żeby wywalczyć sobie godne warunki pracy w dzisiejszych czasach, to nawet mi go nie żal.

                • 4 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane