• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święta na zamówienie, czyli wigilia z cateringu

Aleksandra Sobocińska
18 grudnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia czy śledzia. Jeśli w przedświątecznej gorączce zabraknie nam czasu na ich przygotowanie, możemy skorzystać z gotowej oferty którejś z firm cateringowych. Większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia czy śledzia. Jeśli w przedświątecznej gorączce zabraknie nam czasu na ich przygotowanie, możemy skorzystać z gotowej oferty którejś z firm cateringowych.

Dwanaście dań wigilijnych, świąteczne śniadania, obiady, przekąski, do tego ciasta i desery - przygotowania wszystkich tych pyszności należą do wyjątkowo pracochłonnych. Mimo szczerych intencji, codzienne obowiązki nie zawsze pozwalają na samodzielne wykonanie każdej potrawy. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które nie dość, że odciążą nas od kuchennych prac, to jeszcze pozwolą poszerzyć kulinarne horyzonty.



Czy zamawiasz dania świąteczne w firmach cateringowych?

Czas się kurczy, warto zatem już teraz wziąć pod lupę nasze możliwości organizacyjne i zastanowić się, czy zdążymy wszystko samodzielnie przygotować. Jeżeli okaże się, że niekoniecznie, zamiast niepotrzebnie się denerwować, warto znaleźć optymalne rozwiązanie. W tym wypadku może być to skorzystanie z oferty jednej z firm cateringowych. To ostatni dzwonek, bowiem najbliższe dni są ostatnimi, w których przyjmowane są zamówienia.

Do wyboru mamy nie tylko firmy specjalizujące się w dostarczaniu dań na zamówienie, ale również restauracje. W gdańskim Malinowym Ogrodzie znajdziemy bardzo bogaty wybór pierogów, m.in. z borowikami (22 zł, 8 szt.), z kapustą i grzybami (16 zł 8 szt.), z pieczoną kaczką (24 zł, 8 szt.), czy też z makiem i bakaliami (16 zł, 8 szt.). Za litr wigilijnej zupy grzybowej z kluseczkami zapłacimy 36 złotych, a smażony filet z karpia podany na kapuście z grzybami to koszt 20 zł (150g - 250 g). Restauracja oferuje również przekąski zimne - na przykład tatar z łososia z koperkiem (20 zł, 100 g), czy pasztet z dzika z jałowcem (54 zł, 1 kg). Za sernik z makiem i bakaliami zapłacimy 32 zł (1 kg), a pleśniak ze śliwkami - 17 zł (1 kg). Zamówienia należy składać do 20 grudnia.

- Goście restauracji coraz częściej decydują się na zamówienie świątecznych dań z naszej oferty i co ciekawe, są zainteresowani nie pojedynczymi potrawami, ale pełną, wigilijną dwunastką. Komponują ją samodzielnie z naszego świątecznego menu - zdradza Joanna Sikorska, szefowa cateringu w restauracji Malinowy Ogród.

Menu sopockiego hotelu Sheraton (dostępne w restauracji Wave i Barze 512) przygotowali Krystian Szidel, szef kuchni oraz Andrzej Frelak, szef cukierni. W ofercie znajdziemy ryby, pieczone mięsa z chrzanem i żurawiną, pieczoną kaczkę i ciasta. Przykładowe ceny: łosoś marynowany w soli morskiej i burakach - 32 zł (porcja dla 2 osób, 240-280 g), barszcz czysty - 20 zł (porcja dla 2 osób, 400 g), filet z sandacza w białym winie z pieczarkami, kopytka z suszonymi pomidorami - 80 zł (porcja dla 2 osób, 400 g), makowiec - 30 zł (1 kg). Zamówienia można składać do 20 grudnia.

- Goście kupują tradycyjne ciasta - keksy, makowce, babki, ale prawdziwą furorę robi domek z piernika. Wśród dań na wynos królują przystawki rybne, pierogi i czysty barszcz. Klienci coraz częściej, poza potrawami wigilijnymi, zamawiają również dania główne na pierwszy i drugi dzień świąt - mówi Katarzyna Główka, specjalistka ds. marketingu Hotelu Sheraton.

Zobacz również: firmy cateringowe w Trójmieście

Zamówienia wciąż można składać również w gdyńskiej restauracji TRAFIK Jedzenie & Przyjaciele. W ofercie znajdziemy m.in. kulebiak z łososiem i warzywami, pierogi ruskie, schab ze śliwką, sałatkę warzywną, dorsza po grecku, śledzia w kwaśnej śmietanie, gołąbki z kaszą i grzybami, czy też tradycyjne ciasta - keks, sernik i piernik. Ceny ustalane są indywidualnie.

- Największym powodzeniem cieszy się matias holenderski marynowany w rozmarynie, który znajduje się również w stałym menu Trafika. Goście często zamawiają również rostbef marynowany w czosnku i ciasta - gównie sernik i piernik korzenny - mówi Sławomir Lewicki, manager restauracji Trafik.

Większość tradycyjnych firm cateringowych już nie przyjmuje zamówień - dzwoniliśmy m.in. do Ecoparty oraz Oregano i w obu miejscach listy są już zamknięte. Zamówienie wciąż można złożyć (najlepiej do końca tygodnia) w firmie Machandel, jednak na ich stronie internetowej nie znajdziemy świątecznego menu. Każdy klient traktowany jest bowiem indywidualnie i właściciele przygotowują ofertę zgodną z jego potrzebami - od nich uzależniona jest również cena. Firma oferuje potrawy świąteczne - przystawki, zupy, dania główne, wyłączając desery i wypieki.

Korzystanie z usług firm cateringowych może zaoszczędzić nam sporo czasu. Nie musimy zamawiać cateringu na całe święta, możemy kupić pojedyncze dania, których nie zdążymy przygotować osobiście, a jednak chcielibyśmy, aby zagościły na naszym stole. Jest to doskonałe rozwiązanie również dla tych osób, które chcą spróbować innych dań niż te, które znają dzięki tradycji regionu, w którym dorastały.

Bez względu na to, przygotuje dania świąteczne na nasz stół, pamiętajmy o zachowaniu zdrowego (!) rozsądku, który sprawi, że po wigilijnym świętowaniu wciąż będziemy w dobrej formie.

- Unikajmy dań ciężkostrawnych. Jeżeli jesteśmy na diecie, zamiast smażonego karpia zjedzmy jego wersję w galarecie, w której jest gotowany. Zamiast majonezu i śmietany stosujmy sosy jogurtowe. Trzymając się tej zasady, unikajmy sałatek z majonezem, wybierajmy te z sosem winegret. Niestety, wszystkie ciasta są tuczące, jedzmy je zatem z umiarem. Nie zapomnijmy nawadniać organizmu niegazowaną wodą mineralną oraz herbatami, najlepiej zieloną i czerwoną - radzi Hanna Bieszczad, dietetyczka z Natur House.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (49) 3 zablokowane

  • Szef z Malinowego

    A kto teraz szefuje w Malinowym???

    • 3 0

  • Doba ma tylko 24h i nie jest z gumy

    W wigilie też się pracuje. Umiem gotować i całkiem nieźle mi to wychodzi. Co z tego jeśli najzwyczajniej na świecie nie mam kiedy stanąć przy garach. Tak naprawdę to jest nie tyko Wigilia ale jeszcze pozostałe dwa dni świąt gdzie też trzeba coś przygotować, czyli gotuje się na 3 dni a to oznacza co najmniej tydzień wcześniej przygotowań. Wszystkiego nie da się zrobić na raz. Nie da się bez mrożenia. Dzisiaj byłam w sklepie, chciałam kupić jakąś rybę karpia albo dorsza ale taki chłam był że nie kupiłam. Z gufna bata nie ukręcisz. Jak chcesz mieć dobre potrawy to musisz się nieźle naginastykować. W dwóch sklepach tego nie dostaniesz. Dlatego pomimo najszczerszych chęci i dwóch prawych rąk do roboty to często podpieram się produktami z paczek. A gdzie do tego choinka i prezenty... No po prostu czasem się nie da. A tym co mają dużo czasu który mogą spędzić w kuchni z zazdrością życzę smacznego.

    • 14 2

  • Zupy z paczek, pierogi z biedronki to ich cały catering .Wydadzą np.5 zł a jako catering sprzedaja za 35 zł.I ludzie dają się nabierać

    • 0 1

  • NIE rozumiem oburzenia:)

    Ja skorzystałam z cateringu w święta. Niestety, doba ma tylko 24 godziny, z czego biegam przez połowę ( z czegoś żyć trzeba). Mam paść na buzię i w nocy jeszcze robić kulinarne przygotowania do świąt? Zamówilam catering na trzy dni ( wigilijny i na dwa dni świąt). Zapłaciłam mniej niż ci, którzy kupowali tony jedzenia w supermarketach tylko po to, by po świętach połowę wywalić. Ja zamówiłam ilość odpowiednią na trzy dni plus ciasto. Nic się nie zmarnowało. Ludzie nie mają żołądków z gumy i przecież nie zjedzą wiekszej ilości niż zwykle. Ile zmarnowanego jedzenia poniewierało się po tych świętach w kontenerach, szok!

    Ja jestem cała zadowolona- w święta odpoczęłam, jak Bóg przykazał, zamiast z obłędem w oczach mieszać w garach. To czas by poczytać, pospać i generalnie być dla siebie dobrym.

    • 2 0

  • arts

    Świetną firmą z małopolski i śląska jest Catering Arts, szczegolnie jesli chodzi o obsluge duzych firm, i wydarzen firmowych, bankiety, poczestunki, wigilie itp

    • 0 0

  • ja w tym roku na święta zamawiałam z Pracownii Smaku w Gdańsku, pracowałam w każdy możliwy dzień przed swiętami i nie było szans żebym coś sama przygotowała, koleżanki z pracy polecały zamówić catering. Powiem Wam, że świetna opcja, jedzenie pyszne, wszyscy zadowoleni.. mam już rozwiązanie na każdą okazję skąd zamawiać jedzenie, polecam

    • 0 0

  • W 2020 r. Święta będą z Coviden

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane