- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (132 opinie)
Święta na zamówienie, czyli wigilia z cateringu
Dwanaście dań wigilijnych, świąteczne śniadania, obiady, przekąski, do tego ciasta i desery - przygotowania wszystkich tych pyszności należą do wyjątkowo pracochłonnych. Mimo szczerych intencji, codzienne obowiązki nie zawsze pozwalają na samodzielne wykonanie każdej potrawy. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które nie dość, że odciążą nas od kuchennych prac, to jeszcze pozwolą poszerzyć kulinarne horyzonty.
Do wyboru mamy nie tylko firmy specjalizujące się w dostarczaniu dań na zamówienie, ale również restauracje. W gdańskim Malinowym Ogrodzie znajdziemy bardzo bogaty wybór pierogów, m.in. z borowikami (22 zł, 8 szt.), z kapustą i grzybami (16 zł 8 szt.), z pieczoną kaczką (24 zł, 8 szt.), czy też z makiem i bakaliami (16 zł, 8 szt.). Za litr wigilijnej zupy grzybowej z kluseczkami zapłacimy 36 złotych, a smażony filet z karpia podany na kapuście z grzybami to koszt 20 zł (150g - 250 g). Restauracja oferuje również przekąski zimne - na przykład tatar z łososia z koperkiem (20 zł, 100 g), czy pasztet z dzika z jałowcem (54 zł, 1 kg). Za sernik z makiem i bakaliami zapłacimy 32 zł (1 kg), a pleśniak ze śliwkami - 17 zł (1 kg). Zamówienia należy składać do 20 grudnia.
- Goście restauracji coraz częściej decydują się na zamówienie świątecznych dań z naszej oferty i co ciekawe, są zainteresowani nie pojedynczymi potrawami, ale pełną, wigilijną dwunastką. Komponują ją samodzielnie z naszego świątecznego menu - zdradza Joanna Sikorska, szefowa cateringu w restauracji Malinowy Ogród.
- Goście kupują tradycyjne ciasta - keksy, makowce, babki, ale prawdziwą furorę robi domek z piernika. Wśród dań na wynos królują przystawki rybne, pierogi i czysty barszcz. Klienci coraz częściej, poza potrawami wigilijnymi, zamawiają również dania główne na pierwszy i drugi dzień świąt - mówi Katarzyna Główka, specjalistka ds. marketingu Hotelu Sheraton.
Zobacz również: firmy cateringowe w Trójmieście
Zamówienia wciąż można składać również w gdyńskiej restauracji TRAFIK Jedzenie & Przyjaciele. W ofercie znajdziemy m.in. kulebiak z łososiem i warzywami, pierogi ruskie, schab ze śliwką, sałatkę warzywną, dorsza po grecku, śledzia w kwaśnej śmietanie, gołąbki z kaszą i grzybami, czy też tradycyjne ciasta - keks, sernik i piernik. Ceny ustalane są indywidualnie.
- Największym powodzeniem cieszy się matias holenderski marynowany w rozmarynie, który znajduje się również w stałym menu Trafika. Goście często zamawiają również rostbef marynowany w czosnku i ciasta - gównie sernik i piernik korzenny - mówi Sławomir Lewicki, manager restauracji Trafik.
Większość tradycyjnych firm cateringowych już nie przyjmuje zamówień - dzwoniliśmy m.in. do Ecoparty oraz Oregano i w obu miejscach listy są już zamknięte. Zamówienie wciąż można złożyć (najlepiej do końca tygodnia) w firmie Machandel, jednak na ich stronie internetowej nie znajdziemy świątecznego menu. Każdy klient traktowany jest bowiem indywidualnie i właściciele przygotowują ofertę zgodną z jego potrzebami - od nich uzależniona jest również cena. Firma oferuje potrawy świąteczne - przystawki, zupy, dania główne, wyłączając desery i wypieki.
Korzystanie z usług firm cateringowych może zaoszczędzić nam sporo czasu. Nie musimy zamawiać cateringu na całe święta, możemy kupić pojedyncze dania, których nie zdążymy przygotować osobiście, a jednak chcielibyśmy, aby zagościły na naszym stole. Jest to doskonałe rozwiązanie również dla tych osób, które chcą spróbować innych dań niż te, które znają dzięki tradycji regionu, w którym dorastały.
Bez względu na to, przygotuje dania świąteczne na nasz stół, pamiętajmy o zachowaniu zdrowego (!) rozsądku, który sprawi, że po wigilijnym świętowaniu wciąż będziemy w dobrej formie.
- Unikajmy dań ciężkostrawnych. Jeżeli jesteśmy na diecie, zamiast smażonego karpia zjedzmy jego wersję w galarecie, w której jest gotowany. Zamiast majonezu i śmietany stosujmy sosy jogurtowe. Trzymając się tej zasady, unikajmy sałatek z majonezem, wybierajmy te z sosem winegret. Niestety, wszystkie ciasta są tuczące, jedzmy je zatem z umiarem. Nie zapomnijmy nawadniać organizmu niegazowaną wodą mineralną oraz herbatami, najlepiej zieloną i czerwoną - radzi Hanna Bieszczad, dietetyczka z Natur House.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (49) 3 zablokowane
-
2013-12-19 08:37
(4)
Nigdy! Choćby te dania kosztowały 5x więcej to bym ich nie zamówił. Prędzej bym zatrudnił kucharza, który gotowałby na miejscu u mnie w domu, żebym mógł zobaczyć każdy etap gotowania oraz miałbym pewność, że potrawy powstają w czystych, normalnych warunkach. Żadem tam catering dla leniwców - nic nie zastąpi domowej kuchni. I choć przyznaję, że często jadam w restauracjach to jednak nie zdecydowałbym się na świąteczny catering. Co innego kiedy np. wyjeżdżam na święta połączone z Sylwestrem - wówczas jestem "na garnuszku" restauracji miejsca, w którym przebywam, ale w innym przypadku tylko własna kuchnia.
- 24 14
-
2013-12-19 09:54
Czy do każdej swojej wypowiedzi musisz dołożyć coś na potwierdzenie, że ci słoma z butów wystaje? (3)
- 6 8
-
2013-12-19 10:04
(2)
Wydaje mi się, że słoma z butów wystaje ludziom, którzy nie mają własnego życia albo jest ono tak nudne, że w ramach rozrywki muszą śledzić cudze wypowiedzi na jakimś portalu i dodawać przygłupie komentarze nic nie wnoszące do dyskusji i przede wszystkim nie na temat. Mimo wszystko pozdrawiam, życzę wesołych świąt i więcej optymizmu :)
- 12 5
-
2013-12-19 11:47
kolego.... (1)
chyba cały czas siedzisz w tym burakowozie i piszesz z lapa/fona/tabletu bo widzę, że stajesz się znawcą w każdym temacie.
- 6 7
-
2013-12-19 12:18
W burakowozie? Nie, nie siedzę w tramwaju. Coś tam piszesz o tabletach i innych smartfonach...niby taki mądry i nowoczesny a nie przyszło ci do głowy, że dzisiaj nie trzeba nigdzie siedzieć, żeby mieć dostęp do sieci? I nie przypominam sobie, żebyśmy zostali kolegami.
- 7 3
-
2013-12-19 10:31
Szkoda, że w artykule nie wspomniano o restauracji Kresowa, z któej również można zamówić dania wigilijne.
- 4 11
-
2013-12-18 20:50
Ludzie, jak najsmaczniej ale z biglem podać śledzia? (4)
bo mało gotuję, a w tym roku przypadł mi śledź. W zeszłym babcia pomogła mi zrobić łazanki:)
- 4 1
-
2013-12-18 21:10
(2)
Płaty śledziowe z zalew obrać ze skóry i pokroić w paseczki. Śliwki suszone pokroić w kosteczkę oraz drobno posiekać cebulę. Układać ściśle na przemian warstwami w słoiku. Zalać olejem, zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni. Palce lizać! Smacznego :-)
- 10 0
-
2013-12-18 23:29
w miniówce
- 6 2
-
2013-12-18 22:00
Proponuję wariant bez śliwek, z cebulką ale każdą warstwę przesypać dodatkowo słodką papryką i pieprzem :) Te
- 3 2
-
2013-12-18 22:14
śledź idzie z setką dobrze zmrożonej wódki.
- 10 2
-
2013-12-18 18:29
upiekłam 26 blach pierniczków, udekorowałam i rozdaję miłym ludziom (1)
do których chodzę z życzeniami :-)
Tymi rączkami... własnoręcznie :-)- 68 4
-
2013-12-18 22:40
wpadaj do mnie
- 12 0
-
2013-12-18 21:52
kuba (1)
mamy stan wojenny milicja zabroniła obhodzić wigilie w trójmieście
- 9 4
-
2013-12-18 22:16
na szczęście nie zabroniła obCHodzić,,,,
- 9 0
-
2013-12-18 19:57
slinka mi cieknie jak czytam nazwy tych dan
Tylko te ceny!!! Moze kiedys...
- 20 5
-
2013-12-18 19:09
A w tym roku nie będzie konkursu od Dekera lub innego cukiernika? ;-)
- 16 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.