• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święta na zamówienie, czyli wigilia z cateringu

Aleksandra Sobocińska
18 grudnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia czy śledzia. Jeśli w przedświątecznej gorączce zabraknie nam czasu na ich przygotowanie, możemy skorzystać z gotowej oferty którejś z firm cateringowych. Większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia czy śledzia. Jeśli w przedświątecznej gorączce zabraknie nam czasu na ich przygotowanie, możemy skorzystać z gotowej oferty którejś z firm cateringowych.

Dwanaście dań wigilijnych, świąteczne śniadania, obiady, przekąski, do tego ciasta i desery - przygotowania wszystkich tych pyszności należą do wyjątkowo pracochłonnych. Mimo szczerych intencji, codzienne obowiązki nie zawsze pozwalają na samodzielne wykonanie każdej potrawy. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które nie dość, że odciążą nas od kuchennych prac, to jeszcze pozwolą poszerzyć kulinarne horyzonty.



Czy zamawiasz dania świąteczne w firmach cateringowych?

Czas się kurczy, warto zatem już teraz wziąć pod lupę nasze możliwości organizacyjne i zastanowić się, czy zdążymy wszystko samodzielnie przygotować. Jeżeli okaże się, że niekoniecznie, zamiast niepotrzebnie się denerwować, warto znaleźć optymalne rozwiązanie. W tym wypadku może być to skorzystanie z oferty jednej z firm cateringowych. To ostatni dzwonek, bowiem najbliższe dni są ostatnimi, w których przyjmowane są zamówienia.

Do wyboru mamy nie tylko firmy specjalizujące się w dostarczaniu dań na zamówienie, ale również restauracje. W gdańskim Malinowym Ogrodzie znajdziemy bardzo bogaty wybór pierogów, m.in. z borowikami (22 zł, 8 szt.), z kapustą i grzybami (16 zł 8 szt.), z pieczoną kaczką (24 zł, 8 szt.), czy też z makiem i bakaliami (16 zł, 8 szt.). Za litr wigilijnej zupy grzybowej z kluseczkami zapłacimy 36 złotych, a smażony filet z karpia podany na kapuście z grzybami to koszt 20 zł (150g - 250 g). Restauracja oferuje również przekąski zimne - na przykład tatar z łososia z koperkiem (20 zł, 100 g), czy pasztet z dzika z jałowcem (54 zł, 1 kg). Za sernik z makiem i bakaliami zapłacimy 32 zł (1 kg), a pleśniak ze śliwkami - 17 zł (1 kg). Zamówienia należy składać do 20 grudnia.

- Goście restauracji coraz częściej decydują się na zamówienie świątecznych dań z naszej oferty i co ciekawe, są zainteresowani nie pojedynczymi potrawami, ale pełną, wigilijną dwunastką. Komponują ją samodzielnie z naszego świątecznego menu - zdradza Joanna Sikorska, szefowa cateringu w restauracji Malinowy Ogród.

Menu sopockiego hotelu Sheraton (dostępne w restauracji Wave i Barze 512) przygotowali Krystian Szidel, szef kuchni oraz Andrzej Frelak, szef cukierni. W ofercie znajdziemy ryby, pieczone mięsa z chrzanem i żurawiną, pieczoną kaczkę i ciasta. Przykładowe ceny: łosoś marynowany w soli morskiej i burakach - 32 zł (porcja dla 2 osób, 240-280 g), barszcz czysty - 20 zł (porcja dla 2 osób, 400 g), filet z sandacza w białym winie z pieczarkami, kopytka z suszonymi pomidorami - 80 zł (porcja dla 2 osób, 400 g), makowiec - 30 zł (1 kg). Zamówienia można składać do 20 grudnia.

- Goście kupują tradycyjne ciasta - keksy, makowce, babki, ale prawdziwą furorę robi domek z piernika. Wśród dań na wynos królują przystawki rybne, pierogi i czysty barszcz. Klienci coraz częściej, poza potrawami wigilijnymi, zamawiają również dania główne na pierwszy i drugi dzień świąt - mówi Katarzyna Główka, specjalistka ds. marketingu Hotelu Sheraton.

Zobacz również: firmy cateringowe w Trójmieście

Zamówienia wciąż można składać również w gdyńskiej restauracji TRAFIK Jedzenie & Przyjaciele. W ofercie znajdziemy m.in. kulebiak z łososiem i warzywami, pierogi ruskie, schab ze śliwką, sałatkę warzywną, dorsza po grecku, śledzia w kwaśnej śmietanie, gołąbki z kaszą i grzybami, czy też tradycyjne ciasta - keks, sernik i piernik. Ceny ustalane są indywidualnie.

- Największym powodzeniem cieszy się matias holenderski marynowany w rozmarynie, który znajduje się również w stałym menu Trafika. Goście często zamawiają również rostbef marynowany w czosnku i ciasta - gównie sernik i piernik korzenny - mówi Sławomir Lewicki, manager restauracji Trafik.

Większość tradycyjnych firm cateringowych już nie przyjmuje zamówień - dzwoniliśmy m.in. do Ecoparty oraz Oregano i w obu miejscach listy są już zamknięte. Zamówienie wciąż można złożyć (najlepiej do końca tygodnia) w firmie Machandel, jednak na ich stronie internetowej nie znajdziemy świątecznego menu. Każdy klient traktowany jest bowiem indywidualnie i właściciele przygotowują ofertę zgodną z jego potrzebami - od nich uzależniona jest również cena. Firma oferuje potrawy świąteczne - przystawki, zupy, dania główne, wyłączając desery i wypieki.

Korzystanie z usług firm cateringowych może zaoszczędzić nam sporo czasu. Nie musimy zamawiać cateringu na całe święta, możemy kupić pojedyncze dania, których nie zdążymy przygotować osobiście, a jednak chcielibyśmy, aby zagościły na naszym stole. Jest to doskonałe rozwiązanie również dla tych osób, które chcą spróbować innych dań niż te, które znają dzięki tradycji regionu, w którym dorastały.

Bez względu na to, przygotuje dania świąteczne na nasz stół, pamiętajmy o zachowaniu zdrowego (!) rozsądku, który sprawi, że po wigilijnym świętowaniu wciąż będziemy w dobrej formie.

- Unikajmy dań ciężkostrawnych. Jeżeli jesteśmy na diecie, zamiast smażonego karpia zjedzmy jego wersję w galarecie, w której jest gotowany. Zamiast majonezu i śmietany stosujmy sosy jogurtowe. Trzymając się tej zasady, unikajmy sałatek z majonezem, wybierajmy te z sosem winegret. Niestety, wszystkie ciasta są tuczące, jedzmy je zatem z umiarem. Nie zapomnijmy nawadniać organizmu niegazowaną wodą mineralną oraz herbatami, najlepiej zieloną i czerwoną - radzi Hanna Bieszczad, dietetyczka z Natur House.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (49) 3 zablokowane

  • (4)

    Nigdy! Choćby te dania kosztowały 5x więcej to bym ich nie zamówił. Prędzej bym zatrudnił kucharza, który gotowałby na miejscu u mnie w domu, żebym mógł zobaczyć każdy etap gotowania oraz miałbym pewność, że potrawy powstają w czystych, normalnych warunkach. Żadem tam catering dla leniwców - nic nie zastąpi domowej kuchni. I choć przyznaję, że często jadam w restauracjach to jednak nie zdecydowałbym się na świąteczny catering. Co innego kiedy np. wyjeżdżam na święta połączone z Sylwestrem - wówczas jestem "na garnuszku" restauracji miejsca, w którym przebywam, ale w innym przypadku tylko własna kuchnia.

    • 24 14

    • Czy do każdej swojej wypowiedzi musisz dołożyć coś na potwierdzenie, że ci słoma z butów wystaje? (3)

      • 6 8

      • (2)

        Wydaje mi się, że słoma z butów wystaje ludziom, którzy nie mają własnego życia albo jest ono tak nudne, że w ramach rozrywki muszą śledzić cudze wypowiedzi na jakimś portalu i dodawać przygłupie komentarze nic nie wnoszące do dyskusji i przede wszystkim nie na temat. Mimo wszystko pozdrawiam, życzę wesołych świąt i więcej optymizmu :)

        • 12 5

        • kolego.... (1)

          chyba cały czas siedzisz w tym burakowozie i piszesz z lapa/fona/tabletu bo widzę, że stajesz się znawcą w każdym temacie.

          • 6 7

          • W burakowozie? Nie, nie siedzę w tramwaju. Coś tam piszesz o tabletach i innych smartfonach...niby taki mądry i nowoczesny a nie przyszło ci do głowy, że dzisiaj nie trzeba nigdzie siedzieć, żeby mieć dostęp do sieci? I nie przypominam sobie, żebyśmy zostali kolegami.

            • 7 3

  • Szkoda, że w artykule nie wspomniano o restauracji Kresowa, z któej również można zamówić dania wigilijne.

    • 4 11

  • Ludzie, jak najsmaczniej ale z biglem podać śledzia? (4)

    bo mało gotuję, a w tym roku przypadł mi śledź. W zeszłym babcia pomogła mi zrobić łazanki:)

    • 4 1

    • (2)

      Płaty śledziowe z zalew obrać ze skóry i pokroić w paseczki. Śliwki suszone pokroić w kosteczkę oraz drobno posiekać cebulę. Układać ściśle na przemian warstwami w słoiku. Zalać olejem, zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni. Palce lizać! Smacznego :-)

      • 10 0

      • w miniówce

        • 6 2

      • Proponuję wariant bez śliwek, z cebulką ale każdą warstwę przesypać dodatkowo słodką papryką i pieprzem :) Te

        • 3 2

    • śledź idzie z setką dobrze zmrożonej wódki.

      • 10 2

  • upiekłam 26 blach pierniczków, udekorowałam i rozdaję miłym ludziom (1)

    do których chodzę z życzeniami :-)
    Tymi rączkami... własnoręcznie :-)

    • 68 4

    • wpadaj do mnie

      • 12 0

  • kuba (1)

    mamy stan wojenny milicja zabroniła obhodzić wigilie w trójmieście

    • 9 4

    • na szczęście nie zabroniła obCHodzić,,,,

      • 9 0

  • slinka mi cieknie jak czytam nazwy tych dan

    Tylko te ceny!!! Moze kiedys...

    • 20 5

  • A w tym roku nie będzie konkursu od Dekera lub innego cukiernika? ;-)

    • 16 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane